İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • hocam ben bu vortexin erken oluşmasına bağlıyorum gözün batılamasını sizce sebebi nedir ?

    Sıcak denizle karşılaşan soğuklar olabilir, Oluşan siklon baya bi sıcak ve Balkanlardan ülkemize dalan soğukları adeta Yunanistana ittiriyor. Sonra soğuklar tekrar giriş yapıyor.

  • Selam arkadaşlar.


    Forumdan bir kaç arkadaş akşamdan beri yoğun takipteydik. Anca fırsat bulup yazabiliyorum. Öncelikle gün boyunca yaptığımız hatalı değerlendirmeye dikkat çekmek istiyorum. Geçen sene yaşadığımız sıradışı heyecandan sebep ola ki karadeniz üzerindeki AB'yi görüp kendimizi kara gömdük. Burayı malesef büyük harfle yazacağım. Geçen seneki arkadaşla bu seneki BAMBAŞKA AB ALANLARI.


    Geçen seneki küçük ölçekli, bir kaç milibar derinlikte olan (hakim YB içerisindeki özel bir mini AB) ve bu sebeple dönme hareketi yaratarak bulunduğu alanda DEK sağanağı yaratan bir oluşumdu. Aslında aldığımız yağış bir DEK yağışıydı (kuru özellikte) ancak kesintisiz ve siklonik özellik gösteriyordu.


    Şuan modellerde gördüğümüz basınç alanı terrrrtemiz bir Karadeniz Alçağı. Son derece derin (çevresine göre yaklaşık 10mb) ve süper nemli. Aslında kökeni bunu belli ediyor. Sabah paylaştığım rotasında görmüştük ki İzlanda'dan Karadenize kadar kesintisizce geliyor. Bu AB alanı o kadar güçlü ki etrafındaki sıcaklıkları 4-6 derece kadar yükseltiyor.


    Mevcut soğuk çekirdeğimizin gücü (böyle bir oluşum olmasaydı) şehrimize en fazla -12 gibi bir değer getirebilecekti. Bu bile kıyılar dahil kar fırtınası diyebileceğimiz bir değer değilken, AB alanının son çıktılarda boğaza hatta batısına ilerlemesiyle sıcaklıklarımızı sınır değerlerden malesef çok uzaklara götürüyor.


    Bu akşamki ECMWF ve GFS modellerini yorumlayacak olursam kar ile başlayan yağışlarımız AB alanının yaklaşmasıyla önce kky sonra tamamen yağmura döner. (Bu yağışta kar görmek için 1-2 derece yeterli olmaz hava sıcaklığının neredeyse 0 dereceye inmesi gerekir.) Yağışın etkin kısımlarında Aydos tepesi dahil mevcut örtüsünü eritir yağışı da maksimum sulu kar olarak alır :( AB alanının marmaraya dalıp güneylemesinden sonra da DEK'ler başlar. Yükseklerde bir kaç saat içinde, sahillerde de çok geç olmadan kar yağışı başlar. En az bir gün sabaha karşı DEK bandıyla örtü oluşur. Kimi yer 10-15cm kimi yerler de 1-2cm örtüsünü alır ve sistemi uğurlarız. Sistem sonunda iyi miktarda yağış aldığımız için en azından teselli oluruz.


    Peki bu sistemi nasıl kurtarırız?
    AB alanımız karaya dalmadan peşinde soğukları çekerek iğneada-bartın hattında ilerleyip sonrasında dönme hareketiyle sakarya dolaylarına dalarsa şuan görünenin yarısı miktarda yağış alırız ancak bu yağışın çoğu kar olur.


    Özetle AB alanımız geçen sene gördüğümüz gibi bir oluşum değil. Akdenizde gördüğümüz türde derin bir AB alanı. Sıcaklıkları yükseltecek ve bizi yağışa boğacak. (şuan en ihtiyacımız olan şey) AB etkisindeyken de kar görmek için 0 dereceye yakın sıcaklığa ihtiyacımız olacak. Merkezi İstanbul olduğu durumda 700-900m rakıma ihtiyaç olabilir :(

  • 90h'da yağmura dönüyor tüm İstanbulda gfsnin dediğine göre. O vortexi doğulatsa İstanbul kar alır. Ama can çıkar huy çıkmaz gfs yine bildiğini okuyor. Bakalım sabah ne diyecek

  • bildiğin soğukların belini kırıp sınır dışı ediyor o sıcak cephe. en azından beykoz’un 20-30 km doğusundan, polonezköy civarından girerse avrupa yakasını doyurur. bu ihtimal bile git gide azalıyor ama neyse… takibe devam