Son Yılların En Soğuk Şubatı Mı Geliyor?

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Evet arkadaşlar çok ama çok kötü bir kış geçirdiğimizin hepimiz farkındayız ancak önümüzdeki günlerde önemli bir olay buna son verecek: Stratosfer Isınması.

    Bu Stratosfer ısınması 26 Ocak gibi başlayacak ve dalgalar halinde oluşacak ancak bizim dikkatimizi vermemizi gerektiren dalga 30 Ocak-4 Şubat arasındaki Orta Asya'nın üzerinde başlayacak ısınma olacak.

    acol4gq.png


    Bu ısınmayı takriben stratosferik vorteks Atlantiğe doğru itilecek ve Rusya üzerinde Stratosferik yüksek basınç konumlanacak. Bunun en alt katmana etkisi takriben 8-11 gün sürecek olsa da bu sırada negatif AO'dan pozitif AO'ya çıkan bir patern sayesinde Ocak son günü/Şubat başında kuvvetli bir polar atak alacağız. İç Anadolu ve Doğu Anadolu ve dağlarımız bolca kar alacak. Marmara ve Karadeniz sahillerinde de kuvvetle muhtemel mevsimin ilk kar yağışları görülecek.


    r76drxi.png

    Buraya dikkat!

    Stratosferin Rusya üzerinde ısınmasını takiben bir kaç gün sonra AO indexinde bir düşme ve Sibirya üzerinde kuvvetli yüksek basınç görmeye başlayacağız. Çünkü vorteks kutupdaki kontrolünü kaybettikçe AO(Arktik Salınımı) indeksi düşecek. Tıpkı 2012 yılında olduğu gibi.

    Aşağıdaki resimlerde 4 Şubat için 10 hPa ve 30hPa'daki Sibiryadaki stratosfer ısınmasını görebilirsiniz.


    10mb:

    azus2yp.png


    Ve 30 mb:

    mfkoy9v.png


    Ancak Stratosferik yüksek bize doğru hareket ederken Sibirya yüksek basıncı elbette bulunduğu yerde kalmayacak 8)

    Şubatın 2.haftasından itibaren(10-13 Şubat tahmini) Sibirya yüksek basıncının da Rusya'nın kuzeybatısına doğru hareket etmeye başladığını göreceğiz.


    Baktığım analoglara göre en yakın 2 örnek: 1996 ve 2012 kışları.


    Her 2 kışta mevcut durumda hafif La Nina olması, hafif negatif AO ortalaması gidişatı ve Asya üzerinde başlayan minör Stratosferik Isınma ile bu kışların Ocak ayları neredeyse 2023 Şubat'ıyla tamamen kesişiyor.


    1996 yılında 8 Ocak gibi Doğu Rusya'dan başlayan Stratosferik Isınma sonucunda 16 Ocak'ta Sibirya Yüksek basıncı Kuzeybatı Rusya-İskandinavya arasına yerleşmiş ve bize dehşet soğuklar yaşatmıştı.

    2012 yılında 16 Ocak gibi Doğu Rusya'dan başlayan Stratosferik Isınma sonucunda 25 Ocak'ta Sibirya Yüksek basıncı Kuzeybatı Rusya'ya yerleşmiş ve yine ülkemize aşırı soğuklar yaşatmıştı. Bu durum 3 hafta boyunca neredeyse tüm Avrupa'yı etkilemişti.

    96 kışındaki minor SSW başlangıcı:

    8eds4wt.gif


    1996 Basınç:

    r8g3ahv.gif



    2012 Basınç:

    2lz4m1s.gif




    Sonuç olarak:

    Bahsettiğim ilk senaryo gerçekleşiyor ve Sibirya ayısı ininden uyanıyor. Şubat'ın ilk haftası Sibirya uyanacak ve aktifleşecek. Şubat'ın 2.haftası ise batıya kayacak ülkemizi etkilemeye başlayacak.

    Doğu Avrupa'yı ve ülkemizi Sibiryalı dondurucu bir Şubat ayı bekliyor. İzlanda ve İber Yarımadası hariç Avrupa'nın geri kalan tamamının kara gömüldüğü günler bile görebiliriz.

    Bu durum en az 3 hafta süreceğinden Marta kadar sarkabilir.

    Ayı'ya selam durmaktan başka seçeneğimiz yok :) :)


    752x395-tukurugu-sifa-kaynagi-1539376985576.jpg

  • Storm Chaser üstadım, eline, kalemine, aklına sağlık olsun. Umarım bu efsaneyi en güzel şekilde yaşarız. Ayrıca bu analizinizin de bazı meczuplar tarafından araklanacağını düşünüyorum. Saygılarımı sunuyorum analizinize.

  • Storm Chaser üstadım, eline, kalemine, aklına sağlık olsun. Umarım bu efsaneyi en güzel şekilde yaşarız. Ayrıca bu analizinizin de bazı meczuplar tarafından araklanacağını düşünüyorum. Saygılarımı sunuyorum analizinize.

    Aynı şekilde ben de katılıyorum. Hatta bizim SSW konusundan bir şeyler kaçıracaklar, araklayacaklar diye şüpheleniyorum. Storm Chaser hocam bunu düşünmüştür, sıfır sıkıntı :hfyeni (29):

  • Aynı şekilde ben de katılıyorum. Hatta bizim SSW konusundan bir şeyler kaçıracaklar, araklayacaklar diye şüpheleniyorum. Storm Chaser hocam bunu düşünmüştür, sıfır sıkıntı :hfyeni (29):

    Bu SSW konusu herkese açılmamalı, Havaforumun da kozmik odası olmalı, bu geniş çaplı tahminler de aynı şekilde korunmalı ve sadece Havaforum YouTube, İnstagram, Facebook sayfalarında yayınlanmalı, Emek bu kadar ucuz olmamalı,