Ankara Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Ankara’da değişen hiçbir şey yok. Sene 2010’du Ankara’da yaşıyordum aynıydı sene 2017 Ankara’dan ayrılırken yine aynıydı. Meşhur 2011 yağışı olduğunda da 100 senenin yağışı demişlerdi şimdi yine aynı martavallar.

    Şehirde altyapı namına gram değişiklik yok.

    kilanli dediği gibi Antalya, Muğla, Mersin’e yağan yağmur oralara yağsa neler olur hayal edemiyorum.

    Hocam Ankara vadiler şehridir. Ne yaparsan yap böyle bir yağışta bu tabloları yine görürüz. Ama tabi iyileştirmelerle beraber zarar minimuma indirilebilir.

  • Bence şikayet etmeyelim. Bol yağış. Ankara çok bereketli 2 ay geçirriyor. Heralde barajlar bayram ediyordur. Kuraklık olsa iyi mi olacaktı?

    Tabii yağsın, barajlar dolsun, ona kimsenin lafı yok. Ama bu yağışlar halka maddi anlamda zarar da veriyor. Dükkanını ve evini su basan insanlar, arabası zarar gören insanlar, bağı bahçesi zarar gören insanlar var. Hem fazlası ekinleri de çürütüyor. Denge iyidir.

  • Pw bugün 3'ü geçmiş Baskentli

    Temp Ankara’ya ait değil hem CIN mevcut hemde adyabatik nem görünümü bulut oluşumu için çok kötü ,pw değeri tek başına birşey ifade etmez rakımda göz önüne alınırsa deniz üzerinde bir noktanın temp’i gibi görünüyor PW’nin yüksek olması ondan kaynaklanıyor olabilir.

    Birde bunlar model beklentisidir genel olarak amatörler (GFS) templerini kullanıyor,modeller bazında bu veriler değişkenlik gösterir bu çıktılarla anlık gelişen hava olaylarının analizi yapılamaz sadece fikir verir, çünkü gerçekde durum farklı olabilir,balon atılarak sondaj verisi alınması gerekli oda Ankara’da uzun süredir yapılmıyor.


    Edit: Bakü’nün güneyinde deniz üzerinde bir nokta

    Einmal editiert, zuletzt von PergamoN ()

  • Temp Ankara’ya ait değil hem CIN mevcut hemde adyabatik nem görünümü bulut oluşumu için çok kötü ,pw değeri tek başına birşey ifade etmez rakımda göz önüne alınırsa deniz üzerinde bir noktanın temp’i gibi görünüyor PW’nin yüksek olması ondan kaynaklanıyor olabilir.

    Birde bunlar model beklentisidir genel olarak amatörler (GFS) templerini kullanıyor,modeller bazında bu veriler değişkenlik gösterir bu çıktılarla anlık gelişen hava olaylarının analizi yapılamaz sadece fikir verir, çünkü gerçekde durum farklı olabilir,balon atılarak sondaj verisi alınması gerekli oda Ankara’da uzun süredir yapılmıyor.


    Edit: Bakü’nün güneyinde deniz üzerinde bir nokta

    O zaman degerli hocam bu kadar detaylara hakimsiniz sizi yakalamışken soralım 2 gündür daha etkili degerler olmasına ragmen bugün ankara merkez üzerindeki oluşumu neye bagliyorsunuz sadece sabah yagan yagisin ardindan güneşin açması oldugunu düşünmüyorum finallerim bittikten sonra araştırma konum bu olacak. İkinci sorum balon atıp bilgi edinemicegimizr göre oraj icin en yaygın olan model gfsnin skewt tahminlerinden çıkarımlar yapmamız dogal degil midir?

  • Bence şikayet etmeyelim. Bol yağış. Ankara çok bereketli 2 ay geçirriyor. Heralde barajlar bayram ediyordur. Kuraklık olsa iyi mi olacaktı?

    Hocam biz evimizde otururken şikayet etmeyiz zaten ama alt katlarda dükkanı olanlar çatı katı dairelerin neredeyse bütün hepsini su basti bugun canlı tanık oldum. Tabi ki barajlara su gelmesi iyidir ama bugünkü yagis ankaranın ekstremidir ve normal degildir zaten bugunku yagmurun da barajlarla alakasi yok merkez ilçeler ve güneyi aşırı yagis aldi diger bölgeler izledi ankaranın barajlari kuzeyinde konumlanmıştır

  • O zaman degerli hocam bu kadar detaylara hakimsiniz sizi yakalamışken soralım 2 gündür daha etkili degerler olmasına ragmen bugün ankara merkez üzerindeki oluşumu neye bagliyorsunuz sadece sabah yagan yagisin ardindan güneşin açması oldugunu düşünmüyorum finallerim bittikten sonra araştırma konum bu olacak. İkinci sorum balon atıp bilgi edinemicegimizr göre oraj icin en yaygın olan model gfsnin skewt tahminlerinden çıkarımlar yapmamız dogal degil midir?

    Tahmin ve gelişen bir olay sonrası analiz farklı şeyler ,tahmin için tabiki modeller kullanılır,kullanıyoruz ama gelişmiş bir hava olayında model beklentisinden farklı durumlar etkin olmuş olabilir bunun yorumu için sondaj verisi şart tahminlerdede tek bir modele bağlı kalmak tahmin tutarlılığını düşürür 3 Ana modelin (Ecmwf,Gfs,Icon) Kombinasyonu önem arz eder.


    Önce ki 2 günün değerlerine hakim değilim bugün için Gfs’nin görünümü böylemiş mesela başarılı olmuş denebilir ,diğer modellerde böyle bir görünüm yok Ankara üzerinde düşük-orta seviyeli +50Km/s üzerinde rüzgar kesmesi mevcut.


    Aynı modelin öğle çıktısı 12z temp görünümü Üst seviyedeki doygun aşırı nem’e orta seviyede hafif bir kuru hava eşlik ediyor. Yüzey tabanlı 1143Jkg Mucape beklentisi mevcut , diğer kararsızlık indeksleri LI -3,K=39 TT=51

    Orta seviyedeki nispeten kuru havaya 550Jkg DCAPE eşlik ediyor normal şartlarda microbust temp’i görünümü bu ,kuru hava Dcape yüzünden aşağı süreklenerek buharlaşan soğutmaya neden olacak ve negatif kaldırma kuvvetini arttırarak micro-makrobustlara sebebiyet verecek.

    (+1000Jkg Dcape değeri hasar yapan-yapacak konvektif rüzgarlarla ilişkilidir)

    Süper hücre gelişirse büyük olasılıkla yüksek yağışlı süperhücre olurlar.

    Uygun shear’ın eşlik ettiği +600-700Cape Süperhücre oluşumuna açıkdır.Model beklentisi +1000Jkg Yüzey tabanlı Mucape ,

    85Jkg 0-3Km Cape


    Görseller ve paylaşılan radar görüntülerine göre yüksek yağışlı bir süperhücre’nin etkilemiş olması muhtemel.


    Templer çoğu sitede 12z 15z gibi tek bir saatin görünümünü yansıtır Meteogilix gibi ara saatleride veren sitelerden saat,saat incelemekde fayda var.


    HP Supercell: Çok yağış bırakan süperhücre tipidir. Hortumlar genellikle yağmur yağdığında daha ölümcül olur, çünkü tam siz üstünüze gelene kadar görünmez. Dolu, HP supercell’lerle birlikte diğer supercell tiplerine göre daha küçük olma eğilimindedir, çünkü:
    1) CAPE yoğun su yüklemesi nedeniyle azalır.
    2) Donma seviyeleri yüksek olma eğilimi gösterir ve HP ile ilişkili olarak kotlar daha düşüktür. Buharlaşmalı soğutma ve negatif yüzerlilik daha düşüktür çünkü düşük ve orta troposferdeki çiy noktası depresyonu düşük olma eğilimindedir.

  • Bugun itibariyle barajlarimizda geçen yıla göre 105 milyon m3 daha fazla su birikmiş durumda.toplamda ise 550 milyon m3 ile barajlarimizin 3 te 1 lik doluluk oranina ulaşmış olduk.

  • PergamoN degerli bilgiler icin tesekkurler hocam konudaki arkadaslarimiz icin de yararlı oldu evet dolu ve super hucre tahmini icin bunların önem arz ettigini okumuştum.Sadece bunun yagisli bir super hucre (hp supercell) olusumu olabiliecegini sadece orta seviyedeki nispeten kuru hava görünümü uzerinden ve 550kj dcape degeri üzerinden nasıl çıkardıgımızı anlayamadım ozellikle ankara gibi sehirlerde cin ve alt katmandaki nem eksikligi oraj olusumunu kıran iki etken oluyor hatta bazen diger sartlar uygun oldugunda yuksek pw degerinin oldugu alanlarla anlik radar görüntüsündeki kütle olusumlari da benzer olabiliyor bu da bir tesadüf degildir sanirim ne dersiniz?


    Ayrıca dedigim gibi gecmise dönük analiz yaparken haklı olarak balon verileri daha yuksek sonuc verir demissiniz ancak yurtdısında ve amerikada oldugu gibi belli aralıklarla bu balonlar ulkemizde atilmiyor diye biliyorum bu yuzden mecburen gfs’nin gecmis skewt ve temple uzerinden analiz yapabiliyoruz.Bu arada dunku yagistan önceki güncellemelerdeki gfs skewt’si attiginiz aksam guncellemesi skewt’sinden farkli diye hatirliyorum.Skewt, modelin ana cıktı senaryosuna göre calisir diye biliyorum cuma ankaraya 40-50mm yagis gösteren ana cıktı pazar icin yagis miktari olarak da bunlari göremedi ki oraj tahmini icin modellerin degersizligini ve yagis haritalarının anlamsizligini bir kere dahs görmüs olduk dun icin gfs’nin senaryo ortalamaı fena is cikarmadi keske senaryo ortalamasi uzerinden bir skewt görebilsek skewt tahminlerinde de yanılma olabiliyor anladigim kadariyla.

  • PergamoN degerli bilgiler icin tesekkurler hocam konudaki arkadaslarimiz icin de yararlı oldu evet dolu ve super hucre tahmini icin bunların önem arz ettigini okumuştum.Sadece bunun yagisli bir super hucre (hp supercell) olusumu olabiliecegini orta seviyedeki nispeten kuru hava görünümü uzerinden ve 550kj dcape degeri üzerinden nasıl çıkardıgımızı anlayamadım ozellikle ankara gibi sehirlerde cin ve alt katmandaki nem eksikligi oraj olusumunu kıran iki etken oluyor hatta bazen diger sartlar uygun oldugunda yuksek pw degerinin oldugu alanlarla anlik radar görüntüsündeki kütle olusumlari da benzer olabiliyor bu da bir tesadüf degildir sanirim ne dersiniz?

    Bazı yerlerin orografik durumu bunu kronikleşmiş bir hale getiriyor olabilir. Çünkü PW ve bulut oluşumu hakkında doğrudan bir ilişki yok. Şahsen ben doygun atmosferik katman görmediğim sürece PW'ye bakmıyorum bile. HPSupercell olayı ise yine tam doğrudan olmasa da küçük bağlantılarla olabiliyor. Kuru orta katman kararsızlığı atmosferik parselde akıtıyor ayrıca nispeten güçlü DCAPE updraft/downdraft ile ilgili bu yüzden micro/macroburst ihtimali devreye giriyor. Aslında bir şeyi bir nedene bağlamak yerine daha geniş düşünüp yaratıcı bir şekilde bağlantılar kurmak meteorolojik tahmin metodu olmalı. Şahsen benim öyle.

  • Palanci  PergamoN


    Pergampn hocam önceki günler icin bilgim yok demissiniz arsivde buldum atayim.Bu da cuma gunku skewt beklentisi belediyenin iscileri izinden cektigi ve ankara icin yogun yagis beklentisi olup yagis alamadigimiz güne ait bu durumu bu skewt’deki ile yukarıda attiginiz skewt ile karşılaştırırsa bundaki yuksek katmanlardaki daha zayif nemsizlikten aciklayabilir miyiz veya neye göre açıklarız bu uyarıların boşa çıkmasını yoksa bu skewt’ye göre aksiyon olmalı diyip gfs’nin skewt tahmini başarısız olmuş mu demeliyiz?

    Yakalamışken biraz soru bombardimanina tuttum kusura bakmayin sizi kerem kardesim ve pergamon hocam konuya da bekleriz hep :))👍

  • Bazı yerlerin orografik durumu bunu kronikleşmiş bir hale getiriyor olabilir. Çünkü PW ve bulut oluşumu hakkında doğrudan bir ilişki yok. Şahsen ben doygun atmosferik katman görmediğim sürece PW'ye bakmıyorum bile. HPSupercell olayı ise yine tam doğrudan olmasa da küçük bağlantılarla olabiliyor. Kuru orta katman kararsızlığı atmosferik parselde akıtıyor ayrıca nispeten güçlü DCAPE updraft/downdraft ile ilgili bu yüzden micro/macroburst ihtimali devreye giriyor. Aslında bir şeyi bir nedene bağlamak yerine daha geniş düşünüp yaratıcı bir şekilde bağlantılar kurmak meteorolojik tahmin metodu olmalı. Şahsen benim öyle.

    Evet keremim pw ile bulut olusumu arasinda hicbir baglanti yok diye okumustum ben de zamaninda ancak özellikle gördügüm kadariyla her katman icin uygun nem degerleri var oldugu zaman bazı durumlarda radardaki olusum hattiyla bile pw haritasi benzer oluyor ANGARALI hocam da ona dayanarak paylasmistir bu arada yuksek pw’nin kütlelerin tasidigi su miktarini etkiledigi ve daha cok yagis birakmasina senebiyet verdigini özellikle dolu tahmininde yuksek pw degerlerinin dolu ihtimalini azaltabilecegini de okumustum

  • Palanci  PergamoN


    Pergampn hocam önceki günler icin bilgim yok demissiniz arsivde buldum atayim.Bu da cuma gunku skewt beklentisi belediyenin iscileri izinden cektigi ve ankara icin yogun yagis beklentisi olup yagis alamadigimiz güne ait bu durumu bu skewt’deki ile yukarıda attiginiz skewt ile karşılaştırırsa bundaki yuksek katmanlardaki daha zayif nemsizlikten aciklayabilir miyiz veya neye göre açıklarız bu uyarıların boşa çıkmasını yoksa bu skewt’ye göre aksiyon olmalı diyip gfs’nin skewt tahmini başarısız olmuş mu demeliyiz?

    Yakalamışken biraz soru bombardimanina tuttum kusura bakmayin sizi kerem kardesim ve pergamon hocam konuya da bekleriz hep :))👍

    Boşa çıkmasını alt katmandaki kuru hava parseline bağlıyorum. Ayrıca rüzgarın açısal anlamda zerre düzgün olmaması da diğer bir etken. +1100J/kg CAPE onları yanıltmış olmalı. Yoksa çok bir olayı yok.

  • Evet keremim pw ile bulut olusumu arasinda hicbir baglanti yok diye okumustum ben de zamaninda ancak özellikle gördügüm kadariyla her katman icin uygun nem degerleri var oldugu zaman bazı durumlarda radardaki olusum hattiyla bile pw haritasi benzer oluyor ANGARALI hocam da ona dayanarak paylasmistir bu arada yuksek pw’nin kütlelerin tasidigi su miktarini etkiledigi ve daha cok yagis birakmasina senebiyet verdigini özellikle dolu tahmininde yuksek pw degerlerinin dolu ihtimalini azaltabilecegini de okumustum

    Evet hocam yüksek nem değeri dolu ihtimalini oldukça düşürür. Yalnız PW ile yağışın kuvveti arasında "net" bir bağlantı yok. Ama yüksek PW değerleri iri yağmur taneleriyle bağdaştırılıyor. Tabii yüksek PW uygun şartlar altında var olursa ani sel dediğimiz hadisenin olması yüksek ihtimal olur.

  • Boşa çıkmasını alt katmandaki kuru hava parseline bağlıyorum. Ayrıca rüzgarın açısal anlamda zerre düzgün olmaması da diğer bir etken. +1100J/kg CAPE onları yanıltmış olmalı. Yoksa çok bir olayı yok.

    Alt katmandaki kuru hava parseli pergamon hocamın attigi skewt’de de var aslinda ruzgarin açısal hizi yani ruzgar kesmesi supercell tahmini icin degerli diye biliyorum skewt üzerinde bu iki skewt’deki farki nasil yakaladik cunku pergamon hocam weather.us’tan gfs’nin model ciktisini paylasip aciklamis arada bakşyordum ama bundan sonra hep model ciktisi uzerinden de icon gfs ecmwf üclüsünün severe weather index ve ruzgar kesmesi degerlerini inceleyecegim.