ULL Gökdoğan ve Şiddetli Hava Olayları

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bu gece saatlerinden itibaren yurdumuz Akdeniz üzerinden gelen yeni bir ULL'nin(yukarı seviye alçağı) etkisi altına girecektir. Bu ULL'ye hem Dünyanın en hızlı kuşu olması ve hem de ULL'nin bir kuş gibi bir süre İç Anadolu'da mola verecek olmasından dolayı Gökdoğan adını verdim. Gökdoğan bu gece Yunanistan'dan Ege Denizi'nin kuzeyine geçecek ve sistem başlamış olacak.


    VuEfbP.gif


    VuRnDM.png


    Saat gece 2-3'den itibaren ULL'nin Kuzey Ege'ye geçmesiyle birlikte Trakyadaki gökgürültülü yağış hücreleri Ege Denizi'nin kuzeyi, Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Manisa, Aydın ve Muğla'ya da yayılmaya başlayacak. Yer yer süperhücre oluşumları görülecek.

    Ege Denizinde gece şimşeklerle gökyüzü aydınlanacak hava-simsek3232 hava-simsek3232 hava-simsek3232

    Çanakkale, Ayvalık tarafları ve İzmir için sistemin giriş anı en tehlikeli anlar olacak. 1600 J/Kg CAPE, 40-50 knot 0-6 km shear rüzgar farkı süperhücre etkisinde yüksek miktarda yıldırım, kısa süreli aşırı şiddetli yağış, ani su baskınları, lokal olarak iri dolu ve su hortumuna yol açabilir. Özellikle o anlarda Ayvalık taraflarında yüksek PW değerleri görünüyor, şiddetli yağışa dikkat!


    VuR84M.png


    Daha sonra Gökdoğan bir kaç saat sonra hızla İzmir'e doğru geçecek ve hücre oluşumları da doğuya kayacak. Sabah'ın ilk saatlerinden itibaren İç Ege, Antalya'nın batısı ve iç kesimleri, İstanbul, Marmara'nın güneyi ve doğusu ile Eskişehir taraflarıda orta ve yüksek şiddette orajlar görecek.

    Marmara Denizinde fırtına hattı ve süperhücre görülebilir.

    Günün ilerleyen saatlerinde(saat 12:00'den sonra) hücre oluşumları Batı Karadeniz, İç Anadolu'nun batısı ve Isparta-Burdur'a kayarken Bilecik-Eskişehir-Ankara-Bolu dörtgeni arasında ULL önünde olduğu için çok şiddetli sağanaklar görülecek. Metrekareye 40 mm ve bazı yerlerde 60 mm+ sağanak yağmur görülebilir. Ankara merkez bu tehlikeli dörtgenin sınırlarında kalmakla birlikte yinede dikkatle izlenmelidir.

    Relatif vortisity değeri morarmış bunun anlamı aşağı yönlü hava akımları kuvvetli olacak demek. Kuvvetli rüzgar eşliğinde Downburst dediğimiz hadise meydana gelebilir.


    VuVsjj.gif


    Ardından akşam saatlerinde Orta-Doğu Karadeniz, İç Anadolu'nun doğusu ve Adana tarafları da bir miktar etkilenecek.


    Yarın Akşam Saatlerinde Akdeniz'de Fırtına'ya Dikkat !


    Yarın önce Akdeniz'in batısı ve ardından akşam saatlerinde Akdeniz'in doğusunda Sirokko rüzgarları hakim olacak. Mersin-Karaman-Konya hattında rüzgarın hamleleri saatte 60 knotu geçebilir. Tedbirli ve dikkatli olunmalıdır.


    VunG3Y.png


    Antalya'da ise gece saatlerinde şiddetli gökgürültülü fırtınalar gerçekleşecek. Denizde 1000 J/Kg CAPE ve yüksek miktarda üst seviye rüzgarı bulunuyor. Ve Antalya merkez, Muratpaşa, Kepez, Aksu, Serik ve Manavgat'ta dolu yağışları ile birlikte kuvvetli rüzgar, ani şiddetli yağış, hortum, downburst gibi olaylar gerçekleşebilir. Cumartesi akşam 21:00'den Pazar akşam 21:00'e kadar bu risk bulunuyor.


    VunKw6.png


    Gökdoğan, Pazar, Pazartesi ve Salı'da yurdumuzda orajlara sebep olduktan sonra etkisini yitirecek. Yukarı seviye rüzgarları Pazar gününden itibaren yurdun büyük bölümünde zayıflayacağı için Antalya taraflarında dışında ciddi risk bulunmuyor.


    Kazasız, belasız ve bol atraksiyonlu, şimşekli, yıldırımlı bir sistem olması dileğiyle.

  • Elinize sağlık hocam. Özellikle ULL ismi ve anlatış şekliniz çok iyi... Tekrardan ellerinize sağlık :hfyeni (25):

  • Yarın şiddetli yağış görülebilir evet. Iri dolu riski düşük.

    Öncelikle elinize, emeğinize sağlık hocam. 2017 ve 2020 İstanbul gazisi biri olarak ne zaman gök gürültüsü duysam Vietnam anıları canlanan Amerikan askerine dönüyorum.

    Şuan Kütahya 'da ikamet etmekteyim neredeyse bütün gün dışarıda olacağım. Merkez için fikirleriniz nelerdir?