Orta ve Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • İlçe ilçe değişimler olur. Çarşamba gününe doğru Sochi etkisini kaybetmeye başlıyor. Orda değişimler biraz daha fazla olabilir. Yine geçmiş yıllar tecrübeme dayanarak şunu söyleyebilirim, Sochi etkisini kaybettikten sonra, yani sistemin son günlerinde Samsun'dan Hopa'ya birçok sahil lokasyonunda sürpriz kar yağışları görülecektir. Elbette bunlar 2-5 cm den fazla olmaz genellikle.

Hocam samsun dogusu batısı heryerden bahsettin merkez :)

• Sochi ab ye kimse kızmasın. Her sene bu lanet ab var. Artık alıştık. Sorun sistemin çok batılı inişi, ne kadar doğulu inse kârdır.

Samsun merkezde oturanlar bilir. 100. Yıl bulvardan itibaren bu haliyle net 10 cm üstü kar olur. Heleki çiftlik caddesinde millet kara düşman gibi hemen karı kürüyolar. Zaten çok sıcak bir cadde orası. Aslında sistem sona erdikten sonra sıcaklıklar yükselmiyor neredeyse . Karlar hızlı erimeyecek gibi duruyor.

• Canik Dağları büyük etken yükselti hızlı artıyor ben bile balkondan bakınca yokuşun sonu 200 metre ulan ben 120 de oturuyorum 70 metrelik yokuş mu olur :D o yokuşun sonu ile benim bura her sistem değişir ama problem yok 5dk yokuş çıkıyorum direk Hasköy meydandayım sonra birde Hasköy meydan rampası var ondan sonra zaten gözünü 270-300 bandında açıyorsun diyorsun ne kar var be bu sistemde tek güvencem benim yokuşun sonu :D şimdi sevmediğim olay şu modeller son 3 gün bandında habere yağış kısmayı çok severler sinir bozarlar ama şuda bir gerçek düşen yağış miktarı genelde daha yüksek olur denizden gelen kütlelerin gücünü net olarak çözemezler şartlara bakacağız Samsun özel analiz gelecek kaçarı yok umarım en az kırpılmayla gelir çok küçük yerlerde büyük farklar yapabilecek bir sistem geçen sene benzeri durumlar kesin yaşanır geçen sene öyle birşeyler oldu ki Canik sahillerinde örtü var iken Atakum tarafları bomboştu yağmur yağıyor diyenler vardı Atakum yükseklerinde kaç cm oldu Bluser55 burda 200-250 bandında 60-70cm banko vardı 250 rakımda kar dizimin üstüne geliyordu baya gömülüyordum boyum 192-194 bandı :D arkadaşım devgeriş Mahallesinde Hasköy ile benzer rakım 80cm ölçtüm demişti Atakum 200 rakımda öyle kar olduğunu sanmıyorum burdaki etken Canik dağları güneyden esince direk kaptırıyor Atakum da güneyden esse arkası yine boşluk kel aynak gibi :D

• Dewpoint burada önem taşıyor 0 ın altında takılıyor bu güzel

O hissedilen sıcaklık hocam DP öyle bir yağışta öyle bir değerlere gelemez gelirde -14 -16 değerleri lazım DP nem ve sıcaklık ilişkisi böyle bir sistemde nem 90 aşağısı zaten mümkün değil olamaz 92-98 arası gezer diye düşünüyorum 95 nem olarak baz alıyorum ve erimenin durması gereken sıcaklığı söylüyorum kendi deneyimlerimden 0.2 gibi değerlere inince anca adam olmaya başlıyor sahiller 1 derece olsa 95 nem bandında Kky bilemedin su oranı yüksek kar diyelim yağışa bağlı tutsa bile sürekli erir o yüzden kıyılara öyle bir sıcaklık gerekiyor ki 0 0.5 erimeler dursun azalsın buda şu tablo da imkansız 0.5 bandı 100-150 metre bandına geceleri hüküm sürebilir.

• Hocam samsun dogusu batısı heryerden bahsettin merkez :)

Samsun'a analiz yapmamaya geçen yıl tövbe ettim, unuttun mu :)

Detaylı Samsun analizini samsunlu değerli arkadaşlar yapacaktır, şahsi kanaatim net analiz için pazar gününü beklerler. Bölge geneli analizinide Palanci yapacaktır, ben genel hatlarıyla sistemin oluşum ve karakterini anlattım.

Ben detay analizi yapmıyorum bu sene, o konuda artık çok daha bilgi dolu arkadaşlar var bölgemizde çok şükür.

Ama arada gelip bir balon hoca sallaması yaparım, alışkanlık işte :)

• 850 hpa sıcaklığında -6 ve -7 ler girdiği zaman uygun şartlar oluşsada 2 m de yinede kar örtü olsa bile kaliteli olmuyor diyebilirim. En kötü -8 girerse elle tutulur bir kar kalitesi olabilir. Geçen sene martta olanı biliyoruz. Sanırım samsun merkez için -6 -7 ler girmişti. 500 hpa sıc. İyiydi ki yoksa o karı almak mümkün değildi bence.

• O hissedilen sıcaklık hocam DP öyle bir yağışta öyle bir değerlere gelemez gelirde -14 -16 değerleri lazım DP nem ve sıcaklık ilişkisi böyle bir sistemde nem 90 aşağısı zaten mümkün değil olamaz 92-98 arası gezer diye düşünüyorum 95 nem olarak baz alıyorum ve erimenin durması gereken sıcaklığı söylüyorum kendi deneyimlerimden 0.2 gibi değerlere inince anca adam olmaya başlıyor sahiller 1 derece olsa 95 nem bandında Kky bilemedin su oranı yüksek kar diyelim yağışa bağlı tutsa bile sürekli erir o yüzden kıyılara öyle bir sıcaklık gerekiyor ki 0 0.5 erimeler dursun azalsın buda şu tablo da imkansız 0.5 bandı 100-150 metre bandına geceleri hüküm sürebilir.

Aynen ya bende şimdi gördüm doğru hissedilen sıcaklıkmış kusura bakmayın artık özledik heyecanda var :D2

• Yine rakım sistemi olduğu için Atakum-İlkadım ve Canik arasında bakalım fark olacak mı geçen yıl iki kere bu durum yaşandı hala fotoğrafı var bende. Samsunspor tesisleri sahilde karla kaplıyken İlkadım'da kar örtüsü 50 metrelerden başlıyordu Atakum'da 100

Hocam Bafra rakım 100 ne olur sizce