Orta ve Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • 10 Şubat ve sonrası çok soğuk geçebilir ben şahsen böyle bir soğuğun gelmesini istemem açıkçası. Diyagramlaradaki kumelenmede göze çarpıyor -20 lere kadar inen senaryolar bakalım ne olacak.

  • kuzeyin_oglu abii ne diyorsun bu işe 😀

    Böyle bir şey gerçekleşirse şahet sahiller metreleri aşan kar örtüsü bekleyebiliriz düşen kar taneleri yapışır kalkmaz üstüne birde 500hpa soğukları küvetli olursa gök gürültülü kar sikloniknkar her şeyi görebiliriz atmosfer kararsız olacak ekstrrem olaylar vs bunları daha çok Palanci takip edecektir ve onun içinde çok heyecanlı bir analiz olacağını düşünüyorum umarım istediğimiz gibi olur her şey inşallah.

  • Kar, soğuk çok severim ancak nedense evimin önünde mahallemde olan daha tatlı gelir. Uzun süre Konya Ereğli'de kaldım. 1 ay boyunca kar yerden kalkmadı, aralıklarla 15 güne yakın kar yağdı ama mahallende yağan kar kadar tat vermiyor. Aynı şekilde Ankara'da yıllarım geçti. Gölbaşını bilenler vardır. Ankara'nın ilk kar düşen yeridir çoğu zaman. Ne kar, ne soğuklar yaşadım ama kapımın önündeki kar gibi sevinemedim.


    Demem o ki akşam modeller düzelsin, acil kar yağsın, kafayı kırmak üzereyiz :)

  • MİNİ ANALİZ

    Merhaba arkadaşlar önümüzdeki 3 gün adına bir analiz yapacağım. Sadece analiz olmakla kalmayıp aynı zamanda bilgilendirici bir yazı olacaktır.


    Öncelikle bölgemizde en büyük sorun çiy noktası yani dew point sıcaklığının yüksek olmasıdır. Bölge geneli dp değerleri yetersiz ve bu da saf kar için yetersiz koşulların başında geliyor. Eğer yağışla 0,5 ve daha altında bir dp değeri yakalarsak yağış su oranı yüksek kar olarak düşecektir. Bölgemize 1000-500 ve 850-700 thickness değerleri uygun ve üst seviye sıcaklıkları uygun gözüküyor. Bölgede anlık gelişen dinamik konveksiyonel olaylar karşısında bölge geneli grapel ve buz paletleri(https://www.mgm.gov.tr/site/yardim1.aspx?=Simgeler99 (79)) gibi olayları görebilir.


    İlk olarak etkisinde olduğumuz alçak basınç hakimiyetini anlamak adına bir GIF bırakıyorum.

    jero9a0.gif


    Peki bizim sürekli bahsettiğimiz thickness nedir diye sorarsanız. Bizim thickness dediğimiz şey iki sabit basınç seviyesi arasındaki kalınlıktır misal 1000hPa-500hPa basınç seviyeleri arasındaki kalınlık veya 850hPA-700hPA basınç seviyeleri arasındaki kalınlık. Bu kalınlığın azalması dikey hareketler için daha kolay bir ortam oluşturur. Biz kar tahmini yaparken bu iki değere de bakar ona göre bir yorum yaparız. Kar için olası kalınlık şartlarını aşağıya bırakıyorum ancak bu tek başına bir şey ifade etmez diğer verilerle harmanlamalıyız. Bu arada rakımı yüksek olan yerler için bu durum değişecektir. Rakımı 1000m ve civarında olan yerler 1000-500hPa gpm değerine ekstra 60gpm eklemelidir, yani 6dam eklemeleri gerekebilir.


    *1000hPA-500hPa Thickness (Normalde 5340, 5400 veya 5460gpm olarak yazılı ancak dam olarak aşağıdaki gibi yazabiliriz)

    534dam veya daha altında değer olursa ve diğer şartlar uygunsa kar olabilir.

    540dam veya onun civarında olursa kar için kısmi şartlar vardır eğer diğer şartlar uygun olursa yağışın yarısı kar olarak düşebilir.

    546dam ve üstünde değerlerde ise kar için şartlar uygun değildir. Farklı bir durum olmadığı sürece kar düşmesi zordur.

    (!)Rakımı 1000m ve civarı olan yerler 60gpm (6dam) eklemelidir.


    *850hPa-700hPa Thickness

    152dam veya daha altında alt katman için şartlar uygun olabilir, diğer şartlar uygunsa kar mümkündür.

    154dam ve civarında olursa tüm yağış türleri(kış) mümkündür.

    156dam ve üstünde alt katmanda erime(?) mümkündür.


    fesocj1.gif


    Aşağıya ECMWF'nin ara güncellemesinden 2m DewPoint verilerini bıraktım. Eğer düşük dp sıcaklıklığı yağışla çakışırsa kar olması muhtemeldir.

    259wjt8.gif


    Yukarıda bahsettiğim thickness mevzusunu burada veri ile göstermek istedim. Aşağıya 1000-500hPa ve 850-700hPa thickness verilerini bıraktım, gördüğünüz üzere uygun. Diğer şartların uygun olmasını beklemeliyiz.

    hr65oqh.gif

    3mazkm0.gif


    Bölgemizden iki şehrin meteogramlarını incelemek gerekirse burada da şartların uygun olmadığını görüyoruz.

    Samsun meteogramında gördüğünüz gibi DP düştüğü zaman yağış kesiliyor.


    Trabzon meteogramında da farklı bir durum yok.


    Skew-T verilerini incelediğimiz zaman canımızı sıkabilecek bir durum var. Stabil olarak devam eden rüzgar şiiri belirli bir katmanda bozuluyor ve oluşacak bulutların kısmi parçalanma yaşamasına sebep olabilir. Bölge genelinde bu durum var. Örnek olması amacıyla aşağıya Ordu diyagramını bıraktım.


    Birkaç kar haritası atmak istiyorum.

    ICON


    ECMWF


    GFS


    GEM


    Kar sınınırın bölge genelinde epeyce düşeceğini düşünüyorum. Misal Ordu'da olan Boztepeye çıkarak kar görebilirler. Gerze-Samsun hattında kar sınırı kuvvetli yağış anında 100m'ye kadar düşebilir ancak yağışın kuvveti açısından sıkıntı var, sağlam kütle yakalarsa diyelim biz buna. Ordu-Giresun hattında 150-200m civarına kadar düşecektir diye düşünüyorum tabii bu iki şehirde yağışın kuvvetli olması bekleniyor hem thickness hem de anlık kuvvete bağlı olarak daha alt rakımlara inmesi muhtemeldir. Trabzon'da ise yağışın kuvveti açısından sorun var 300m'ye kadar inebilir kuvvetli yağış anında daha da alta inebilir ama dediğim gibi kuvvetli olursa. Rize hattında ise 200m olabilir ancak Rize'nin orografik yapısı sebepli daha alt seviyelere inmesi muhtemeldir. Hopa'da ise sıcaklık ayrıca bir sorun teşkil ediyor, kar sınırı 250m'de kalabilir, yağışın kuvvetine bağlı alt rakımlara inebilir. Belirttiğim seviyelerin daha üstünde yağışın miktarın bağlı örtü oluşumu görülebilir. Hem yüksek rakımlı ilçelerimiz hem de kayak merkezlerimiz için güzel bir sistem. Yağışın bol olduğu bir sistem.


    Bu sistem için bu kadar yeterli diye düşünüyorum. Allah hakkımızda hayırlısını versin. Tahmin bizden takdir Allah'tan...

  • Bu gece samsun için kar sınırı 500 metrelere iner mi ?

    Bu gece etkin olan bir yağış yok olsa dahi sıcaklık olarak 500 metre sınırda Kky tarzı yağış mümkün olur daha çok yarın akşam ve çarşamba sabahı olan kısımda örtü şansı var akşam Samsun için bir yazı yazabilirim.

  • Eline sağlık hocam.