İzmir, Aydın, Muğla, Manisa Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Gerçekleşen Toplam Yağışlar: 11.11.2023 06:00 - 12.11.2023 06:00 (UTC) Arası

    İzmir, Bayındır, BAYINDIR / ÇINARDİBİ KÖYÜ90,2
    İzmir, Kemalpaşa, KEMALPAŞA/OVACIK KÖYÜ56,9
    İzmir, Ödemiş, ÖDEMİŞ/DEMİRDERE KÖYÜ37,2
    İzmir, Torbalı, TORBALI37,0
    İzmir, Tire, TİRE/SOMAK KÖYÜ36,0
    İzmir, Konak, KONAK31,1
    İzmir, Beydağ, BEYDAĞ29,9
    İzmir, Bornova, BORNOVA ORMAN SAHASI28,9
    İzmir, Kemalpaşa, KEMALPAŞA28,4
    İzmir, Konak, İZMİR BÖLGE26,9
    İzmir, Narlıdere, NARLIDERE23,1
    İzmir, Gaziemir, İZMİR ADNAN MENDERES HAVALİMANI21,6
  • İyi pazarlar. Dün geceki yağışı hiç duymadım fakat en sonunda yağdığına sevindim, Bugün devamı var mı?

    Bugün yok ama yarın alçak basınç etkisinde bir kuvvetli yağışimiz daha var öğle saatlerinde başlar tahminen..

    • Offizieller Beitrag

    Marmara ile Kıyı Ege’de Kuvvetli Sağanak Yağışlara Dikkat!

    Başlama-Bitiş Zamanı

    13.11.2023 03:00 - 13.11.2023 22:00

    Genel Durum

    Yapılan son değerlendirmelere göre; yarın (Pazartesi) sabah ilk saatlerden itibaren batı bölgelerde görülecek sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, Marmara (İstanbul, Tekirdağ, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Çanakkale, Balıkesir, Bursa) ile Kıyı Ege’de (İzmir, Manisa, Aydın ve Muğla) yerel kuvvetli (21-50 kg/m2) olması beklendiğinden sel, su baskını, yıldırm ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunası gerekmektedir.

  • Genel olarak yağış miktarları beklenti altında kaldı, cephe güneydede çok daha yavaş hareket etmesi gerekiyordu ,gece belli bir saatden sonra takip edemedim buna rağmen aşırı yağış kaydeden noktalar var anlamadığım toplam yağışlar işlendikden sonra 0'lanan istasyonlar sıfırlandıkdan sonra (Çınardibi bazında) 85.7mm gibi yeniden çok kuvvetli yağışmı kaydetti yoksa sıfırlanmadılarmı , yoksa 10h'lik dilimde çınardibi 175.9mm , Ovacık'da 112.9mm gibi aşırı değerler çıkıyor. Mgm sistemi 03:00'den sonra sıfırlanıyordu diye hatırlıyorum hem saat dilimi hemde sistem değişmiş sanırım.

  • PergamoN merkeze dün 26.9 kg düşmüş bugün de bakıyorum 5 kg gözukuyor toplam 32 kg kg fena değil ama beklenti 50 kg üstüydu, dediğim gibi dün patladık hocam öğlen hiç yağış alamadık gece de soğuk cephe hızlı geçti..

  • PergamoN merkeze dün 31 kg düşmüş bugün de bakıyorum 5 kg gözukuyor toplam 36 kg fena değil ama beklenti 50 kg üstüydu, dediğim gibi dün patladık hocam öğlen hiç yağış alamadık gece de soğuk cephe hızlı geçti..

    İstasyonları takip etmediğim için bilmiyorum değerleri Merkez sıfırlandıysa hepsi sıfırlanmışdır madem Çınardibi 175.9mm Ovacık 112.9mm gibi bir yağış kaydetmiş oluyor o zaman olumsuz bi habere rastlamadım bu değerlere rağmen.

  • İstasyonları takip etmediğim için bilmiyorum değerleri Merkez sıfırlandıysa hepsi sıfırlanmışdır madem Çınardibi 175.9mm Ovacık 112.9mm gibi bir yağış kaydetmiş oluyor o zaman olumsuz bi habere rastlamadım bu değerlere rağmen.

    Konumum Ovacık istasyonuna çok yakın, ölçüm yapamadım ama gece aşırı yağış ve dolu oldu.


    Yağış haritasındaki mor kesim Torbalı,Bayındır,Kemalpaşa ve Turgutlu arasındaki dağlık kesimde oluştu.


    Bu bölgede Çınardibi,Ovacık ve Demirdere istasyonları var,hepsi yüksek yağış miktarına ulaşmış.


    Muhtemelen ölçüm yapılmayan ama daha fazla yağış miktarına ulaşmış yer vardır.

  • Yarın sabah 11 civarı sağanak başlar, öğlen 2-3 gibi pik yapar. Güzel yağış var ve haftasonu yağandan miktar olarak daha fazla yağış düşecek diye düşünüyorum merkez için.

  • İnşallah yarın dünün acısını çıkarırız bu sistem bizim olsun bu arada yarın da soğuk cephe desteğiyle konveksiyon var bol şimşek/yıldırım kaydedilecek su baskını riski de var :!: hava-yagmusrs323

  • Tahmin aralığı 13.11.2023 00:00-21:00

    Sinoptik görünüm: Ege denizi dün kuzeyden sarkan üst seviye soğuğana tepki verek kısmi bir kapalı alçak basınç sistemi etkisiyle birlikte yeni cephe sistemleri oluşturuyor.Kuzeyde trakya ve güney marmara'nın çoğunluğunda sıcak cephe (Alçağın biraz daha derinleşmesiyle bu kesimlerinde soğuk cephe formuna dönme ihtimali mevcut), kuzey ege'nin bir kısmıyla güney ege'nin tamamında soğuk cephe sistemi etkili olacak bazı modeller soğuk cephe önünde orta seviyeli troposferik çukur simüle ediyor

    Düşen basınçla birlikte, daha düşük troposferik rüzgarı güçlendirerek Akdeniz-Güney Ege denizinden Batı kıyılara doğru uzunan 25 m/s (90Knot) 850 Hpa GGB-KD'ya doğru akış boyunca tahmin aralığı süresince konvektif kaldırmalar ,Yunanistan'nın batı-orta kesimlerinden başlayarak Türkiye'nin batısına kayacak bu çukur ve soğuk cephe boyunca gelişecek.Özellikle güney ege kıyılarında bazı sınırlı alanlar çukuru çok keskinleştirerek ciddi bir nem yüklü belirgin bir konverjans sahası oluşturuyor atmosfer üst seviyeler dahil tamamen doygun olduğu için atlama oranları düşük 4.5-5.8Ckm-1 seviyelerinde, normal şartlarda şiddetli hava olayları düşük atlama oranlı yüzünden havanın yükselmesini belli bir noktada durduracağı için beklenmez aynı modeller tamamen doygun hava ve düşük atlama oranlarına rağmen üst seviyelerde dahil ince ve sıska bir cape profiliyle kıyılarda yerel (400-1700Mlcape) değerleriyle havanın yükselmesine olanak sağlıyor cephe boyunca 700Hpa'dada +70Knot KD'lu akış mevcut, iyi gelişmiş çok hücreli organize bir hat oluşması muhtemel diğer ismiyle bir soğuk cephe klasiği (squal line/fırtına hattı).


    Birincil tehdit, zayıf-orta CAPE ve düşük LCL'le ortamında, güçlü orografik yükselmelerinde tetiklenmesi sayesinde çok kuvvetli ve aşırı yağış olacaktır daha az olasılık bunu kuvvetli konvektif rüzgarlar izleyebilir.


    Kısa süreli çok kuvvetli ve yerel aşırı yağışlara bağlı ani sel ve su baskını riski nedeniyle Güney ege kıyılarına seviye 2 - riskin biraz daha azaldığı kuzey ve iç kesimlerde seviye 1 uygun.