Marmara Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Hadi ustadlar paylaşın guzel haberleri..


    10 yaşındaki çocuk gibi gözüm camda, bahçeye bakıyorum. Nilüfer merkez 1 derece, tren ile karşılıklı bakışıyoruz.

  • İstasyonla aramda 0,8°-0,9° oynuyor konumumdaki sıcaklık. İstasyonda sıcaklık 3,9° iken konumumdaki sıcaklık 3,0°-3,1° ölçtüm en düşük. Yeri geldi 1,0°-1,5° fark gördüğüm olmuştu

  • İstasyonla aramda 0,8°-0,9° oynuyor konumumdaki sıcaklık. İstasyonda sıcaklık 3,9° iken konumumdaki sıcaklık 3,0°-3,1° ölçtüm en düşük. Yeri geldi 1,0°-1,5° fark gördüğüm olmuştu

    images?q=tbn:ANd9GcRkkuGI6hZFGRxZZ4UUUhtfpk_REabFuT3N2Q&usqp=CAU

    Havanın değiştiğini haber veren genç uzuvlar değildir, bunu önce yaşlı kemikler sezerler.

  • cedkanbiryafes hocam az da olsa siklonun doğu marmarayı vurma ihtimali varmı

    1. siklon yani pazar günü yarın oluşan için evet gün içinde bize yağış getirecek ama bunları 150-100 metre altı yağmur olarak alacak. Assolistler sahneye en son çıkar mantığıyla bizde pazartesi akşam DEK show başlıyor salı ve çarşamba özellikle. Çarşamba günü 2. bir siklon ihtimali var o oluşursa biraz zorlayacak o da bizi tabii.

    İzmit 5 günlük hava durumu

    tahmin-show-2.aspx?m=KOCAELI&basla=1&bitir=5

  • 5-8 Şubat Rahmetli Hakan ‘’4 Şubat’’ Yıldırım Hoca Sistemi



    Uzun bir sürenin ardından, ‘’kış bitti, bu sene kar yağmaz’’ söylemlerine rağmen atmosfer kendi bildiğini okumaya devam etti ve bölgemiz sonunda karla kavuşacağa havalara kavuştu-kavuşacak. Bölgemizin ve forumumuzun değerli üyesi, hepimizin hocası Hakan hocamızın aramızdan ayrılalı 1.5 ay oldu. Kendisini özlemle anıyor ve bu sistemi kendisine adıyoruz. Keşke kendiside aramızda olup bu sistemin heyecanını birlikte yaşayabilseydik.



    Son dönemlerin popüler fenomeni vorteks yine bu sistemde iş başında olacak. Önceki senenin aksine rotası çok değişmedi ve etkileyeceği yerler az çok önceden belli oldu. Sisteme 5 Şubat Pazar günü siklonik yağışlar ile giriş yapacağız. Siklonik yağışlar daha çok bölgenin güney ve doğusunu etkilerken, İstanbul ve Tekirdağ ile Kırklarelinin doğusunda dek-dey yağışları kendini gösterecek. 6 Şubat Pazartesi günü ise gece-sabah saatlerine doğru Karadeniz üzerinden yaklaşacak olan Vorteks ile bölgenin orta ve batı kesimlerinde yoğun ve kuvvetli kar yağışları görülecek. 7 Şubat Salı günü yağışların kökeni tamamen dek şeklinde olacak. Hakim rüzgar yönü Kuzey-Kuzeydoğu olarak bekleniyor. Bu rüzgar bileşenine karşılık Bölgede Trakyanın batısı, Çanakkalenin batısı ve Balıkesirin güneybatısı haricinde dek yağışları görülecek.



    5 Şubat 2023 - Pazar


    5 Şubat Pazar günü bölgenin batısı haricinde yağışlar görülecek. Görülecek olan yağışlar İstanbul, Kocaeli, Sakarya ve Yalovanın kıyı ile alçak kesimlerinde yağmur olarak görülecek, geri kalan yerlerde ise yağış ilk olarak yağmur şeklinde başlayacak ardından yavaş yavaş karla karışık yağmura çevirecek. Akşam saatlerine doğru karla karışık yağmur alan yerlerde yağış kara doğru çevirecek, kara çevirecek olan alçak kesim yerlerde sıcaklığın henüz 0’ın altına düşmemesi sebebiyle örtü görülemeyecek. İç ve yüksek kesimlerde örtü oluşumu başlayacak ve Trakyanın Karadenize kıyı şeridinde öğlen sonra gelecek olan dekler ile örtü görülebilecek. Günün geç saatlerine doğru Sakarya, Kocaeli, Yalova ve İstanbulun Anadolu yakası haricindeki çoğu alçak kesimdeki yerler 1-0 derece civarına yaklaşacak, bölgenin batı kesimlerinde ise 0 derecenin altına inecek.


    6 Şubat 2023 – Pazartesi


    6 Şubat Pazartesi günü Vorteksin sabah saatleri itibariyle bölgemizi girişi ile ortalık biraz karışıyor. Karadenizden Marmara denizine inen Vorteks tüm gücünü İstanbulun batısı, Tekirdağın doğusu ve Balıkesire boşaltıyor. Haritada vorteks rotası üzerinde bulunan karla karışık yağmur alan noktalarda, Vorteks girişinde yağış ilk olarak kar ardından ise yağmura çevirmesi bekleniyor. Bölgenin doğusunda yağışı yağmur alacak kesimler akşam saatlerinden itibaren karla karışık yağmur ve kar şeklinde alacak. Vortekste yağmura dönen yerlerde akşam saatlerinde kara çevirecek. Vorteks beraberinde taşıdığı nemli hava ile birlikte bölgenin batısında da kuvvetli kar yağışlarına sebebiyet verecek. Vorteksin vurduğu yerlerde gök gürültüleri duyulabilir. Bursa civarı Vorteksin yağışından etkilenmezken, Vorteks öncesi ve sonrasındaki gelecek olan deklerle kuvvetli kar alacak. Haritada görüldüğü üzere Orta Trakya boşluğu oluşması olası, temennimiz ise oluşmadan iyi yağışlar görülebilmesi. Kar yağışı tatil merkezlerinden biri olan Ayvalığa kadar inebilecek. Yoğun kar ve kuvvetli kar alan bölgelerde sıcaklık sıkıntısı yaşanmazken geri kalan yerlerde akşam saatlerine doğru örtü yapabilecek seviyelere gelebilecek.



    7 Şubat 2023 – Salı


    7 Şubat Salı günü bölgenin batısı harici Dek yağışları görülecek. Görülecek olan dekler Balıkesirin batısı, Trakyanın doğusu, Bursanın doğusu ve Bilecik civarlarında seyrek(az) görülecek. Geri kalan yerlerde ise aralıklar dek yağışları bgörülecek. Rüzgar bileşeni KKD olduğu için Bursanın batısı, doğusuna göre biraz daha şanslı. Yıldız yönlü dekler geldiği zamanlarda ise şehir merkezi tamamen etkilenebilecek iken Kuzey-Kuzeydoğu bileşenli rüzgarda dekler Samanlı dağlarına takıldığı için genellikle şehrin batısı daha şanslı oluyor. Dek alan yerlerde bölgenin kıyı kesimi ve kıyı kesimine yakın alçak yerlerde(200mt altı) dek vurmadığı zaman sıcaklıklar 3-4 derecelere kadar yükselebilecek bundan dolayı dek ile gelen örtünün erimesi söz konusu. Bu yüzden dek yağışının devamlılığını yakalayabilen yerlerde örtü oluşumu daha fazla olacak. Güney Marmaranın iç kesimlerinde dek yağışı alan yerlerde ise sıcaklık en fazla 1-2 dereceye kadar çıkabilecek, yine de erime söz konusu olsa bile diğer yerlere nazaran erime daha az olacak. Bölgenin batısında ise buzlanma ve don kendisini gösterecek ve hava parçalı, az bulutlu olacak.


    Sistem Geneli Santim Tahminleri


    Edirne: 1-5cm


    Kırklareli: 5-15


    Kırklareli Kuzey ve Kuzeydoğusu: 15-40cm


    Tekirdağ: 10-20cm


    Tekirdağ Doğusu: 10-40cm


    Çanakkale: 10-20cm


    Çanakkale İç Kesimler: 15-25cm


    Balıkesir: 20-50cm


    Bursa: 10-40cm


    Yalova: 1-15cm


    Kocaeli: 1-15cm


    Kocaeli İç ve Yüksek Kesimler: 10-30cm


    Sakarya: 1-15cm


    Sakarya İç ve Yüksek Kesimler: 10-30cm


    Bilecik: 5-15cm




    Bu değerlerin değişken olduğu unutulmamalıdır. Değerlerin tarihsel kapsamı 5-6-7 Şubatı kapsamaktadır. Örtü oluşacak yerler ve örtünün değerleri gün gün farklılık gösterebilmektedir. 8 Şubat tahmini ise ileriki günlerde olabilir. Umarım bölgemizdeki herkes örtülük kar görebilir. İyi Forumlar…