İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Son teknoloji cihazların aciz kalması olayı çok enteresan değil mi. Hani öyle az buz da değil, her güncelleme 80-100 km oynayan çıktılar görüyoruz. Hele ki küresel ısınma gibi olguların yerleşmesi ve iklimlerin kararsız hale gelmesiyle orantılı olarak bu yanılma da yıldan yıla baya artıyor. 5-6 yıl önceki çıktılar bile daha güvenilirdi yani şaka gibi ama gerçek..

  • Sözde perşembe akşamdan itibaren kopacaktık, "asıl sistem şimdi başlıyor" muhabbetleri dönüyprdu. Akşamdan beri 5 dakika yağıyor 2 saat yıldız sayıyoruz. Vortex ihtimali olmasa ne olacaktı gerçekten?

    Geçen sistemde de öyle idi, vortex olmasa kırıntı idi sistem

  • Vay canına... Rüzgar avrupaya çalışırken dek alamayan Bağcılar esenler zeytinburnu rüzgar döndü mü hepten nanay... Acil cumartesi saat 19 saatlerine ışınlanabiliyor muyuz 😵

    Benimde korkum yarının Belediyede rehavet yaratması. İnşallah çok yola çıkan olmaz cumartesi.

  • Şartların açıkçası mükemmel olduğunu düşünmüyorum. Deniz suyu sıcaklığı örneğin. Tam olarak mükemmel olmasa da şartlar, evet iyi şartlar var bir çok parametre için.

    Ben şubat 2015 deklerini iyi bilirim. O zamanın şartlarıyla aynı diye duymuştum hatta daha iyisi.


    Kimsenin analizine tahminine atıfta bulunduğum yoktur yanlış anlaşılma istemem. Benim bunu yazma sebebim kullandığımız veriler araçlar bize şartların gayet iyi olduğunu söylüyor ama netice hiç hoş değil. Peki biz niye bu verileri kullanalım ?


    Sakinlik iyidir. Zaten soru işaretlerini biraz ortadan kaldıracak açıklama tahminci hocadan gelmiş.

  • 5 dk yolların beyazlamasına yetti şimdi yağış biraz hafidledi sanırım sabaha kadar etkili bi dek kütlesi de gelmeyecek konumuma nöbeti devredeyim en iyisi artık :)

  • Bugün DEK’lerden nefret ettim resmen, sağıma soluma hep kütle aktı, bizim üzerimizdeki boşluk hiç kapanmadı, turuncu kütle 2 kere 5 km felan ötemden geçti

  • Bugün DEK’lerden nefret ettim resmen, sağıma soluma hep kütle aktı, bizim üzerimizdeki boşluk hiç kapanmadı, turuncu kütle 2 kere 5 km felan ötemden geçti

    Şartlar iyi olmasa dek heyecanlandırmaz beni, cephe tercih ederim, bu şartlarda da dek alamıyorsak ne diyim... Silivri reyis günün karlı çıkanı oldu

  • Deniz sıcaklığı ile atmosferdeki yükseklik (barometrik basıncın 850 olarak ölçüldüğü yaklaşık 1.500m) arasında 15- 25°C bir sıcaklık farkı. kararsızlık sağlar ve güçlü ısı ve nemin dikey olarak taşınmasına izin verir. Daha dik atlama oranlarına sahip daha derin bir konvektif derinlik ve uygun bir nem seviyesi, daha kalın, daha uzun deniz etkili yağış bulutlarına ve doğal olarak çok daha yüksek bir yağış oranına izin verir.


    Sarıyer deniz sıcaklığı ölçümü : 7 derece

    850hpa sıcaklığı : -10 derece


    Aradaki fark 17 derece. Ocakta ki DEK'lerde aradaki fark 24-25 derecelerdeydi. Şu farkı buradan bile çıkartabilirsiniz. Kesinlikle şartlar aynı değil. Evet oluşum için yeterli ama aynı değil.

    İzmit 5 günlük hava durumu

    tahmin-show-2.aspx?m=KOCAELI&basla=1&bitir=5

  • Hocam daha çok güzel olan izobarların bant şeklinde dek yapacak olmasını bekledik açıkçası. Şahsen konumum öğlenden beri kütle almadı.

  • Ek olarak coğrafik şartlar bile DEK'i etkiler. DEK'in karaya çıktığı yerde bir dağ varsa eğer o DEK ilerlediği noktalarda daha güçlü kar bırakır.


    İstanbul üstünden bir örnek: Şile üstünden giren bir DEK bandı, rüzgarın yönüne ve taşıma kuvvetine bağlı olarak* maltepe - gebze arasında daha iyi bir yağış bırakırken aynı şartlarda DEK oluşturan yeniköy silivri büyükçekmece arasına daha az yağış bırakır.


    Bakın böylesine bile farklar varken DEK fos çıktı, neden oluşmadı vs. diye düşünmeyin. Çok karışık bir mekanizma.

    İzmit 5 günlük hava durumu

    tahmin-show-2.aspx?m=KOCAELI&basla=1&bitir=5

  • Ne diyelim sağlık olsun, mezosiklonda gelmsse hepten cümle aleme maskara olduk, bu muydu anlattığınız kar derler neler derler 😂 vortex kurtar itibarımızı yiğidim