2021 Türkiye Susuzluk Tehlikesi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Kuraklığa karşı çözüm önerileri kendimce yazmaya çalışayım, herhalde bu işin uzmanlari daha iyilerini de bilirler.


    Keşke çözüm önerileri uygulanabilse;


    *Çim vb. boş ve zevki sulamalar durdurulmalıdır.


    *Tarımsal sulamada vahşi sulama yapana cezalar verilmeli,

    damla sulama ve yağmurlama sulamaya yönelim için maddi destek verilmelidir.


    (Hem toprak verimini korur, hem de su sarfiyatını çok azaltır.)


    *İçme suyu amaçlı kullanılan baraj vb. yerlere akan nehirler üzerinde çeltik tarımı yasaklanmalı, alternatif ürünlere yönelim sağlanmalıdır.


    *Havuz vs dolumu yapılmamalıdır.


    *Belirli bir su m3 sınırı getirilmeli, sınırı aşanlara fahiş faturalar gönderilmelidir.


    *Sebze üretimi hariç Meyve ağaçlarında ve üzüm bağlarında sulamaya sınır getirilmelidir.


    *Eski barajlarda tabandaki tortu tabaka nedeniyle yer altına kaçan su kaynaklarının başı mühendislerce bulunarak tekrar barajlara kavuşması sağlanmalıdır.


    *Baraj yönüne akmayan, civardaki akarsulardan; doğal dengeyi bozmamak kaydıyla barajlara takviye yapılmalıdır.

  • Benim hatırladığım en kurak yıl 2014. Ağaçlara su verememiş ve dallarda yanma ölmüştü.Bahçede pınar vardı ilk defa kuruduğuna şahit olmuştuk. Önceki senelere (2014) göre bu sene kuruma olmadı ama baya azaldı. İnşallah o günleri bir daha yaşamayız.

  • Bu çok önemli bir konu , teşekkürler. Ben de bir süredir sosyal medya hesaplarımda ve öğrencilerimle yaptığım derslerde bu konu üzerinde duruyorum. Keşke daha etkili şeyler yapabilsek.

  • Ankara’ya Gerede suyunun da verilmesi ile barajları diğer büyük illere göre daha avantajlı duruma geldi. Şu an için Ankara’nın vaziyeti diğer iller kadar kötü değil

    BORN IN WINTER

  • Emeğinize sağlık. Konu gerçekten bu sene her zamankinden daha da önemli ve kritik. 😔

  • önerilerinizle içme suyuna kavuşuruz ama bu sefer tarımsal ürünlere hasret gideriz. son teknolojilerle topraksız tarım yapılıyor ama susuz yapılmıyor maalesef. yanlış anlaşılmasın su krizi hakkında bişeylerin yapılması gerekiyor ama bu son dakikada bir yerin suyunu kesmekle olmaz. ülkemizin iklim değişikliğinden etkileneceği ve git gide yağış ortalamasının düştüğünü 2020de öğrenmedik. yıllardır bilinen bir olay ve bu önlemlerin yıllar önceden ciddi bir politika çerçevesinde alınması gerekiyordu. şimdi son dakikada şehirlerde içme suyumuz yok diye kırsaldaki tarımsal ürün yetiştirenlere suyu az verelimle olmaz bu iş. zaten kuraklıktan birebir etkilenen kesime birde sana su vermiyoruz demek haksızlık olur.

    bu bir ülke meselesi suyu sadece bitki tüketmiyor herkes tasarruf yapacak. özellikle stklar ve kamu kurumları bu konuda bilinçli ve örnek olmalı. sağa sola afiş yapıştırıp sonra çarşıyı köpükle suyla yıkamakla olmaz bu iş. itfaiye aracıyla durduk yere yolları sulamakla da olmaz.

    ilk önce belediyeler yukarıda bahsettiğim su israfından ve park ve bahçelere harcadıkları su tüketiminden vazgeçmeleri lazım. ve en önemlisi belli bir su tüketiminin üzerindeki su tüketimine zam yaparak halkı bilinçlendirmeleri lazım. maalesef bizim coğrafyada ekonomik yaptırım olmazsa halk bilinçlenmiyor.

  • 2000'li yılların 18 aralık tarıhındeki en kurak baraj doluluk oranına sahibiz.

    Düşünsenize 18 aralıktayız ama barajların doluluk orani %22 civarinda seytediyor İstanbul'da...

    Durum içler acısı su kıtlığı kapıya dayandı.

  • Yaz ayini ve 2021 Yilini susuz gecirmemiz icin “Doğu illerimize yağacak olan kar dan Şubat yada Mart ayında barajlara ve kuruyan gollere ve benzeri yerlere taşıma yoluyla nakil kuraklık icin bir nebze çözüm olurmu” ?

  • Amerikada ve Newyork da kar firtinasi var ve gecen sene yagan toplam karin miktarina esit 1 m olan yerler varmis.Bizim kita kuraklik cekerken yine Amerika da kar firtinasi ne ararsan var. Bence bu isde haarp denilen silah ile atmosferde bize karsi oynanan oyunlar var bu cok net..bir kita sisteme gomulurken diger kita kuraklik icinde olamaz..

  • Kanal istanbula milyonlar gomulecegine acilen su politikalari icin onemler alinmali, bu atlatilsa bile onumuzdeki 20 yilda su sorunu tum dunyada gundem olacak, simdiden adim atilmali.

  • Bilimden uzak açıklamalarla birbirimizi kandırmaktan öteye gidemeyiz. İşin içinde HAARP olmadığı aslında çok açık. Özellikle İstanbul son birkaç senedir yağış adına oldukça şanssız. Bununla birlikte bu sene olabilecek en kötü senaryoyu yaşıyoruz, şehrin artan göçmen sayısı, yağışın azlığı ve suyu çok kullanmayı gerektiren pandemi. İnsanlardan suyu kullanmamasını ya da az kullanmasını bu aşamada bekleyemezsiniz, bu alışkanlık bir anda edinilmez, zamanla vatandaşa su kullanımı öğretilir. Bu aşamada yapılabilecek pek bir şey yok, özellikle İstanbul bu kalabalığı kaldıramıyor. İlerde benzer durumları yaşamamak için hükümetin önlem alması gerekli.

  • dunya ilerde eninde sonunda denizleri icme suyuna cevirecek projeler yapmak zorunda kalacak.

    Maliyet yuksek de olsa teknoloji gelistirkce, aritma ve filtreleme sistemleri de gelisip ucuzluyor olmasi lazim..

  • Ülkemizin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir gölünde de gözle görülür şekilde çekilme var.Vahşi sulama yöntemleri bir an önce bırakılmalı önümüzdeki yıllarda çok büyük sıkıntılar yaşayabiliriz bu konuda çalışmalar yapılmalı

  • kanal istanbul u yapacaklarına bunu yapsınlar hocam. ne maliteyi . Susuzluk baş gösteriyor adamlar da hala kanal istanbul istanbul...

    Katılıyorum. Kanal İstnabulsuz bir İstanbul'da yaşanılabilir ama Susuz bir İstanbul'da yaşanılmaz. Allah'ın sopası yok.Corona-Kuraklık derken fırsat vermiyor Rabbim.

  • Aylık 4 kişilik bir aile atıyorum 15 m3 su yetiyorsa eğer 25 m3 kullanıyorsa 500 lira fatura yerine 5000 lira kesilsin bidaha yapsın bakalım su israfı devletin haklına gelmiyor mu hiç o kadar insanın