Tropical Medicane // Ege-Akdeniz // 18-20 Eylül 2020 // "Tulpar" Medicane Takip Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bize gelmesini asla istemem. Maddi manevi zarar verecekse. İklimsel aksiyonu canı yanan insanlara asla tercih edemem. 2015 1 şubatta esen lodos aksiyon seven arkadaşları sevindirmiş Bursa da çoğu iş yeri zarar görüp can kaybı yaşanmıştı. Umarım gerçekleşmez insanların da canı yanmaz.

  • Avrupa Wrf geceki çalıştırmasında siklonu güneyden taşımış Antalya üstüne doğru getirmiş , bu düşük bir olasılık ama hala ihtimallerden biri , bakalım yeni güncellemeler ne verecek

    (Renk skalasından dolayı haritayı çözebilene aşkolsun :hfyeni (18):)

    5d26c4e7e6.png

  • Windy programından takip ediyorum. Fırtına Yunanistana kitlenmis durumda . Türkiye'ye laf edenlere hemen cevap geliyor. İyi mi geliyor kötü mü geliyor. Belli değil ama gözüken yıkıcı bir fırtına. Dezavantajları daha çok .

  • Windy'de baktım da hareket yönü yaramaz çocuk gibi, canı nereye isterse oraya gitmiş. Bizim ülkemizi sevmemiş gibi. Yunanistan'a girince baya takılmış, sonra güneye inmiş. Biraz güçlenip Kıbrıs'a uğramış, ordan da Beyrut'a geçiş yapmış ve son bulmuş.

  • f64b0f81e7e264c47.jpg30829e80fc1bfe212.jpgECMWF 16/00Z çıktısına göre "Medicane" cuma ilk saatlerde Mora yarımadasının batısından 150km/saate varan rüzgarlarla giriş yapacak. (984mb) 3 günlük sürede yer yer 300mm'yi bulan yağışlar bırakacak. Pazartesi Kıbrıs'ın güneyine inecek. Bizde Datça yarımadası etkileniyor.

    Cuma öğle saatlerindeki rüzgar hamleleri; Açıklarda 200 km/saat bile ihtimal dahilinde İyon denizinde.

    Pazartesi gecesine kadar toplam yağış ve alansal dağılımı; medicane nin (bizim deyisimizle Tulpar) rotasını burada da görüyorsunuz.

    İşin açıkçası İzmir'in kzueyini geçmesini hiç beklemedigim bir sistemdi, ama şuanda Muğla'nın bile güneyinden geçmesi ege bölgesi adına üzücü bir durum, fırtına istedigmiz tanikide yok fakat yağışa ihtiyaç var ve barajlarının kurudu:(

    peki neden Ege ve marmara bölgesini etkilemedi?

    Sebebi tamamen sıcak suyla beslenen subtropikal bu fırtınanın Ege denizinde yeteri kadar sıcak suyu bulmamasi durumu diye düşünüyorum.

    Yunanistan'ın bati ve güney kıyıları için ise Sirenler çalıyor... Anlık hamleler 200 km sınırını geçebilir Dikkat!!

    Güncel rotaları takibe devam👍🔥

  • yüksek basınç sayesinde ne egeye çıkabiliyor ne de marmaraya

  • Yavas yavas rotasi belli olmaya basladi aksam daha net belli olur artik. Bizi etkilemiyecek yüksek ihtimalle yb sagolsun. Yagisa bi hayli fazla ihtiyacımız oldugu dönemde ucundan birseyler alaydık iyiydi hayırlısi artık yapacak birsey yok.