Konu Dışı [Genel Sohbet]

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • hayirli geceler herkese

    moderatör açık oturumu kapattı galiba :)))))

    Ulu önderimiz, ebedi ve ezeli liderimiz, alemlerin sultanı Hz.Muhammed Mustafa (SAV)'ya salat ve selam olsun.

  • Yazmayayım diyordum ama dayanamadım kapatılan koranavirüs sayfasında ki yorumlarıma göz gezdirirken sırf ekonomi ile ilgili yorum yaptığımı ve ciddi uyarılarda bulunduğumu ,boşa para harcanmaması gerektiğini yatırımlara yönelinmesinin gerektiğini yazdığımı gördüm tüm ülkelerde pandemi nedeniyle krizler oluşurken,Türkiye gibi dışa bağımlı ülkeler çok daha ciddi krizler yaşabiliyor. 2020 tahminlerinde Türkiye ve İran beklentileri Slumpflasyon'du buna rağmen Türkiye ciddi bir enflasyonla boğuşurken büyümeye devam ediyor mevcut hükümet iktidara geldiğinden beri anlayışı hep ekonominin büyümesi oldu ve hala bundan taviz vermiyorlar.

    Pandemi döneminde para basıldı millet olmayan parayı yedi acısı sonra çıkacak dedim/denildi.Büyümeden taviz vermemek adına faiz oranlarını düşürme eğilimi devam ediyor., faiz oranlarının düşürülmesinin tüketim harcamalarını artırması ve ekonomik büyümeyi desteklemesi beklenen bir durumdur ,ancak tüketim harcamalarının artması beraberinde enflasyonun yükselmesi riskini getiriyor ki faizin düşürülmesini kısa vadede net etkisi döviz kurunun yükselmesidir. Erdoğan'ın ''Asıl iş faizi düşürmek suretiyle enflasyonu aşağıya çekmektir'' görüşü Klasik iktisat teorilerine aykırı bir görüş, göz göre göre bu yanlışa devam edilmesinin nedeni nedir?

    Doların yükselmesinin, TL'nin değer kaybetmesinin diğer sebepleri;

    1-Pandemi döneminde önemli siyasetçilerle organize suç arasındaki bağlantılara dair suçlamalar sonucu artan siyasi belirsizlik.

    2-Anketlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti'ye desteğin azalması

    3-Merkez bankasının bağımsızlığını yitirmesi

    4-Yanlış politikalardaki ısrar

    Döviz kurunu düşürmeden, enflasyonu düşürmek mümkün mü? döviz kurunun enflasyon üzerindeki etkisi tartışılmaz ,Türkiye gibi birçok alanda özellikle enerji alanında dışa bağımlı olan bir ülkede dövizin etkisini nasıl yok edeceksin?


    Ülke büyüyor iyi hoşda her büyüme iyi büyümemi bu büyümenin vatandaşa etkisi nedir? Türkiyenin büyüme politikası şuanda , iktisat'da büyüme ekonomisinin konularından olan ''acımasız büyümeyi'' destekler nitelikde gelir dağılımındaki adaletsizlik her geçen gün artıyor zengin daha zengin oluyor.

    Ek olarak ciddi şekilde dolarizasyon'da devreye girmeye başladı millet paranın değer kaybetceğini bile bile elinde türk lirasını neden tutsun var olan TL'yide dolara yatırmaya başladı insanlar buda doların yükselmesine ivme kazandırıyor artık ,yastık altına çekilen her döviz türk lirasının değer kaybetmesine yol açar.

    Bundan sonra ne olur büyüme politikasında ısrar edilmeye devam edilip döviz kuru yok sayılırsa, yeni ekonomik politikalar almak zorunda kalacaklar

    1-Kambiyo kontrolü 2-Döviz ve altın alım satımlarından alınan vergi oranın yükseltilmesi 3- finansman bonoları gibi yatırım araçlarında BSMV'nin artırılması vb. bunları hepsi pandemi döneminde zaten yapıldığı gibi yeni düzenlemelerin gelmesi muhtemel.


    Çok geç olmadan bu yanlışdan dönülmesi lazım orta-uzun vadede ülkede büyük yaralar açar ki şuan bile halk zor durumda , halkın gözünde mevcut hükümetin imaji günden güne eriyor.


    Amerika sadece Venezuela'da değil bütün latin amerika ülkerine karşı müdahaleci politika izlemiştir/izliyor. ABD, çıkarları ve menfaatleri söz

    konusu olduğunda ortaya çıkan sorunları çözmek için müdahale etmekten hiç bir zaman kaçınmamıştır.Latin Amerika’da ABD desteğiyle 40’dan fazla hükümet ordu aracılığıyla devrilmiş zaman zaman da seçimler sabote edilmiştir. ABD Latin Amerika’ya ordu haricinde ekonomik yollarla da müdahalede bulunmuş, özellikle sermaye sahiplerini destekleyerek onların aracılığıyla hükümetler üzerinde baskı oluşturmuştur.

    ABD’nin Latin Amerika müdahalesi ve bunun altında yatan sebepler; ekonomik faktörler, ideolojik kaygılar ve uyuşturucuyla mücadele ABD’nin Latin Amerika’ya yönelik müdahaleci politikasını şekillendiren etkenler olduğu savunulmaktadır.( 2006)

    Demokrasi ve insan hakları gibi söylemleri savunan ABD dünyanın birçok noktasında kendi ekonomik, politik, stratejik ve ideolojik çıkarları gereği müdahaleci politikalar geliştirmiştir. Bu maksatla sadece Latin Amerika değil başta Orta Doğu olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinde müdahaleci bir dış politika izlemektedir. (Suudi arabistan,BAE orta doğudaki başlıca müttefikleridir.)

  • Türkiye Gazetesi İlk SayfasıTürkiye Gazetesi'nin bugün ki sayısında ilgimizi çekecek bir konu manşetten verilmiş

    Ulu önderimiz, ebedi ve ezeli liderimiz, alemlerin sultanı Hz.Muhammed Mustafa (SAV)'ya salat ve selam olsun.

  • Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;


    "Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan

    müdahale edilmektedir.

    Kamuoyunun bilgisine sunulur."


    Merkez Bankası en son doğrudan satım yönünde müdahaleyi 23.01.2014 tarihinde yapmıştı.