İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Sadece birşey söylemek istiyorum karamsar olan ve mutlu olmayan arkadaşlar için bugün 10 Eylul daha sonbahar bile başlamadı yağışlar elbette gelecektir şimdi olmasa bile ki bence şu an bile fena gitmiyor serinliğin tadını çıkarın uzun yillardir yaz aylarından biri olan Eylül ayını ne kadar güzel geçiriyoruz ve kış var önümüzde moral düşüklüğüne hiç gerek yok..

  • Siz burayı neden takip ediyorsunuz? Sadece yağış olursa mı önemli atmosferin hareketleri ve bu parametre üzerinden mi başarılı sayıyoruz tahminde bulunanları,o kadar çok emek veriliyor ki bunu söylememe bile gerek yok aslında yapılan paylaşımlardan belli, değerli fikirler yorumlar paylaşılıyor görseller eşliğinde ve anın tadını çıkartmak gerekir diyorum ve de olumsuz hava yayan arkadaşlara rağmen yazar ve tahminde bulunan dostlarımızı ve hocalarımızı takdir ediyorum

  • Ayın 20si civarında ki sistem GFS'nin radarından sonra ECMWF'nin de radarına girmiş bulunmakta bu akşam ki güncellenen son Ecmwf diyagramı ile. :thumbup:

    Artık gelen her sistem bir öncesine katlayarak ilerlemekte. Bu sefer ki hedef 850hPa'da 0/+5 aralığını yakalamak.💯 Ardından Ekim ayına girdiğimizde de 0 izotermi ve eksi ye inmek. Kısa bir not: (850hPa sıcaklığına ortalama +7/+8 derece eklerseniz yer seviyesi sıcaklığına denk gelir.) :!:

    Şunu net bir şekilde söyleyebilirim ki, geçen sene ile bu sene arasında Eylül ayı arasında dağlar kadar fark var.

    En net örneğinden biri de, geçen sene geceleri Eylül ayında sıcaklardan terlerken bu sene gayet serin başladı, hatta camları kapatmak zorunda kalıyoruz. Sabahleyin erken saate işe gidenler arada ki farkı anlamışlardır.😀

    Kısacası ay sonuna doğru güzel bir sistem ihtimali daha bulunmakta. Bunla berber kayak merkezlerine bile ilk kar düşme olasılığı da var.❄️ Tabi sistem istediğimiz şekilde gelirse.

    Biz burada kısa-orta ve uzun vade Olarak elimizden geldiğince en tutarlı verilerin ışığında yorumlamaya çalışıyoruz. Tabiki atmosfer kaotik değişme açık. Gerisi Allah'ın takdirine kalmış bir durum.

    Atmosfer tutkusu bizde bitmez:) Sistemleri takibe devam:)


    ECMWF Akşam diyagramı;

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

    2 Mal editiert, zuletzt von Berkay34 ()

  • 1 Hafta önce verdiğim tarihte ki sistem nerdeyse belirginleşti diyebiliriz. Yani taşlar yerine oturmaya başladı.

    @4 Şubat hocam sizi de tebrik ederim :hfyeni (25): Neredeyse 2 hafta önceden Eylül ayının 20-25i civarına dikkat çektiniz :thumbup:

    Ayın 20si civarı ile şehrimize mevsimine göre oldukça sert soğuklar kapıda🥶😀👌

    Soğuklar diyorum, çünkü il genelinde gündüz 12-15 derecenin üstüne çıkamama ihtimali mevcut. 850hPa da 0/+5 aralığından bahsediyoruz.

    GFS'de istikrarlı bir şekilde sistemi veriyordu, ama bugün öğlen güncellemesinde farklı bir çıktı denemiş.

    ECMWF'ye baktığımız zaman resmen sinoptik "Sibirya" sistemi diyor.

    Kışın gelse efsane sinoptiklere ismini yazdırır. 2012 senesi Şubat sistemine oldukça benziyor :hfyeni (29):

    İskandinavya civarına yerleşen YB kendi çevresinde dönerek ülkemize soğuk havayı getirecek.

    Karadeniz üzerinde 0 izotermi girmiş. Batı Rusya'da -8 ler var 850hPa'da. Eylül ayına göre muhteşem :/8103*


    İstanbul Diyagramı; Yağışlarda serin havayla ile artacak gibi durmakta. hava-yagmusrs23333323333 yagmurs-semsiyes23232


    Yine de fazla umutlanmamak lazım, çünkü atmosfer kaotiktir. Her an, her değişime açıktır. Takibe devam :thumbup:

    Umarım bu sefer güzel bir sistem kapıda. :hfyeni (29):

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Bune yahu daha 2 gün önce +5e kadar düşüyordu ve daha uzundu yok etti sistemi

    Saatlik değişen diyagrama odaklanmak yerine ana fikre bakmak daha iyi olur. Ortalama çıktı, senaryolar değişebilir her gün, hatta her güncelleme de bile değişebilir. Ama önemli olan ana fikir. O yüzden şimdiden sistemi yok etti demek yanlış olur.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Uzun bir aranın ardından tekrar merhaba foruma kavuşmak güzel...

    Kötü olansa sistemin yılan hikayesine dönmeye başlaması daha düne kadar yavaştan montları dolaptan çıkarsak mı diye düşünürken sistemin hiç olmama ihtimali güçlenmeye başladı. Benim için sıcaklık mesele değil de bu aylarda yağmura ihtiyacımız var geçen yıl her ne kadar kışın 2. yarısı fena yağışlar almasak da ilk yarısı ve sonbaharın ultra kestane geçmesi bütün Anadolu'da kuraklığa sebep oldu ve hala ceremesini çekiyoruz unutmayalım.

  • Saatlik değişen diyagrama odaklanmak yerine ana fikre bakmak daha iyi olur. Ortalama çıktı, senaryolar değişebilir her gün, hatta her güncelleme de bile değişebilir. Ama önemli olan ana fikir. O yüzden şimdiden sistemi yok etti demek yanlış olur.

    4-5 gündür istifini hiç bozmadan uzun süreli soğuk atak veriyordu 30 tane senaryo ne olduda bir anda dönüş yapıyor bu kadar ısrar varken

  • 4-5 gündür istifini hiç bozmadan uzun süreli soğuk atak veriyordu 30 tane senaryo ne olduda bir anda dönüş yapıyor bu kadar ısrar varken

    Geçen kış Ocak sistemini unutamıyorum. Son 3 güne kadar çok güzeldi. Sonra bozdu modeller. O yüzden artık üzülmemek için orta-uzun vadeye hep temkinli yaklaşıyorum:)

  • Profesyonel ve yetkili özel devlet meteoroglar hariç bu uzun vade bilgileri negatif ao vs uzun diyagram jet stream akıntıları vs sadece bu kişiler özel bir şifreyle bunlara ulaşabilmeli her acemi bilmeyen ulaşamamalı

    Olağan Bir durum olursa yağmur kar rüzgar olunca uyarı veren devlet tarafından özel kişiler tarafından onaylanmış kişiler zaten gerekli bilgiyle halkı bilgilendirir

    Böylece uzun vade ile amatör olarak ilgilenen insanlar boş yere hayale kapılıp üzülmemiş kırılmamış olur