Kışa Dair Düşüncelerim

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Olabildiğince herkesin anlayabileceği basit bir dille kışa dair düşüncelerimi açıklıyorum.

    Son haftalarda özellikle son 1 ayda jet akımlarının değiştiğini ve Türkiye'de kuraklığın baş göstermeye başladığını fark etmişsinizdir. 5-6 Ekimdeki daha çok batıyı etkileyen cephe+konvektif yağışlı sistemden sonra tek tük sistem almaya başladık. Siklonlar ve troflar Portekize, İspanyaya, İtalyaya inerken Balkanların batısından kuzeye çıkıp Güneydoğu Avrupayı ve ülkemizi es geçmeye başladı. Ve tarihimizin en kurak blokajlarından birine girdik. Grönland destekli omega blokaj... Bu sancılı süreç QBO'nun aşağıya kaymasındaki yavaşlamadan enerjisini alıyor. Ve Sadece bizi değil Yunanistandan Alaska'ya kadar olan enlemde yüksek basıncın oluşmasına ve jetlerin inememesine neden oluyor.

    9SimCx.gif


    Bu şekilde bakınca Doğulu QBO gelmiş gibi ama değil. Ekvatorun hemen yukarısında ve trofların doğuya hızlıca hareketini engelleyen de işte bu olay:

    IG80Sg.gif

    İşte buradan daha net görünüyor:

    D7tXex.gif


    Patern o kadar sıkışmış bir haldeki, aynı anda hem Grönland hem de Azor Adaları pozitif basınç anomalisi vererek NAO'nun AO ile yakın hareketini engelleyebiliyor. Ancak Grönlanddan Kutba kadar uzanan Y.B kaynaklı bir negatif AO mevcut.


    MJO, SSW durumu, Nino Index blokajların güçlenmesine sebebiyet verecek şekilde atmosferik hareketlerin yavaşlamasına yol açarken Kuzey Atlantikteki Soğuk SST anomalisi ve Solar Minimum ise soğuk akışının Batı Avrupaya girmesine yardımcı oluyor.


    Keza A.B.D'de de Alaska yükseğinin etkisinde patern sıkışmış.

    Son GFS +168 tahmininde durum bu şekilde:

    6gARKJ.gif

    Peki ileriki süreçte ne olacak?

    Önümüzdeki ayın ortasına kadar paterni etkileyecek bir hareket beklemiyorum. Ancak Aralık ortasından itibaren SSW hızlanacak ve muhtemelen atmosferin blokajları çözülmeye başlayacak. Bu esnada şuan sürekli İtalya tarafına inen troflar-siklonlar önce Balkanlara daha sonra da Türkiye'ye daha sık gelmeye başlayacak. Ancak bu troflar ılık yani İzlanda karakterli olacaktır. Daha sonra ise QBO'nun da doğulamasıyla negatif NAO-AO etkisinde 2010 kışına benzer bir patern görmeye başlayacağız. Yani Avrupaya şiddetli soğukların aktığı bizim ise bol bol lodos+şiddetli yağmur aldığımız günler. Akdeniz Havzasında Çok güçlü siklonların kol gezdiği ve denk gelirsek 2004 tarzı dahi siklon alabileceğimiz bir kış. Ancak bunun ne zaman olacağını tam olarak bilmiyoruz. İstatistiklere bakarsak QBO +7 değerine indiğinde genelde en geç 4 ay içerisinde negatife inmiş. Genel ortalama 3 ay olsa da net bir zaman vermek doğru olmaz. Aralık sonu-Mart ortası arası diyebiliriz en fazla. QBO negatife iner inmez üstümüzdeki(Batı Rusya) soğuk deposu güçlenecektir.

    Toparlayacak olursam;

    - Güçlü bir blokajın içerisindeyiz ve şiddetli kuraklık en az 1 ay daha sürmeye devam edecek. Duruma göre Şubata kadar da sürebilir. Bu yüzden baraj doluluk oranı %40 altı olan şehirler şiddetli kuraklığa hazır olmalı.

    - Kasım ayının sıcak kapanacağı net görülüyor. Kışta ılık geçecektir. Aralarındaki korelasyon maalesef yüksek.

    - Aralık ayının 2.yarısında ani stratosferik ısınmadan sonra Orta Akdenizi vuran siklonlar Türkiye'nin batısına kadar pili bitmeden gelebilecek. Daha doğrusu yukarı seviye jetleri kuzeye değil güneye ve doğuya kayacağı için.

    - Kar yağışı açısından düşük rakımlı yerler az ama öz kış geçirecek diye düşünüyorum. Kışın 2.yarısında 2015 ve 2017'den sonra 990-995 MB civarı siklon görme olasılığımız hiç olmadığı kadar yüksek.

    - Avrupa'da kış sert geçecek. Kıtada 850 hPa'da -18 -20'lerin cirit attığını görebiliriz.

    - AO indexi Ocak ve Şubat ayında kuvvetli negatife denemeler yapabilir.


    10 Kasım Güncellemesi


    Arkadaşlar son gelen veriler ışığında kış için iyimser haberler gelmeye başladı. Doğulu QBO'ya geçiş hızlanmış vaziyette.

    Bv80NM.gif

    Ve bu durumda beklediğimiz ılık ve bol yağışlı patern öne çekilmiş durumda oluyor. QBO'nun 10-30 Aralık arasında doğuluya dönmesi neredeyse kesin görünüyor. QBO doğuluya geçtiğinde kurak patern bitecek ve 2010 kışı benzeri negatif AO etkisinde bir kışa başlayacağız. Kışın sonuna doğru paternin 2004'e benzemesini en azından Şubat ayının normallerden soğuk geçmesini beklemekteyim. Şu sıralar derin solar minimum fazı tamamen hakimiyeti ele aldığından kuvvetli negatif AO'ya mart ayına kadar sürekli denemeler göreceğiz.

    Arşivden 2004 ve 2010 kışlarının indeks gidişatını aşağıda görebilirsiniz:

    kis04.png

    kis10.png

    - Şiddetli kuraklık tehlikesi kalmadı.

    - Blokaj kırılır kırılmaz siklon üstüne siklon alacağımız bir süreç başlayacak. Bu süreç Aralık ayı içerisinde 10-30 Aralık arasında başlayacak. İzlanda kökenli olan Genoa(İtalya) siklonları dediğimiz bu alçak basınçlar, ülkemize geldiğinde yükseklerde kky/kar alçak rakımda bol bol yağmura neden olacak.

    - Türkiye'nin çoğu normallerden yağışlı bir kış geçirecek. Doğuda bazı yerler normaller altı kalabilir.

    - Orta Avrupa şimdiden kar almaya başladı. Aralık/Ocakta İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya buraların kıyı hattı bile kar yağışlarıyla tanışacak.

    -QBO'daki değişim SSW'yi de beraberinde getirecektir.

    - QBO doğuladığında önce 2010 benzeri paterne 2.aşamada 2004 benzeri paterne gireceğiz. 2004 benzeri paternin gelmesi Şubat ayını bulur. Önceki tahminde dediğim gibi bu kış 995-990mb hatta daha altında siklon oluşma ihtimali yıllar sonra yüksek oranda. İskandinav yükseği desteği olursa kışın 2.yarısında ülkemizde çok güçlü siklon görebiliriz.




    Kısaltmalar

    QBO: Ekvatordaki stratosfer katmanındaki rüzgar salınımı

    AO: Kutup Salınımı

    NAO: Kuzey Atlantik Salınımı

    Solar Minimum: Güneş lekelerinin minimumda olduğu döngü

    MJO: Madden-Julien Salınımı.

    SSW: Ani Stratosferik Isınma

  • Eline, yüreğine sağlık hocam. Rabbim herşeyin hayırlısı versin. Sabrın sonu selamettir.

    Havanın değiştiğini haber veren genç uzuvlar değildir, bunu önce yaşlı kemikler sezerler.

  • Hayırlısı olsun Storm Chaser üstat seninde aynı benim düşündüğüm gibi bu kış adına yağış beklentin düşük. Bu durumu 2 hafta önce kendi konum üzerinden bende bahsettim, maalesef veriler bize bunu sunuyor, diyecek bir şey yok. Ama yalnız bu kış sinoptik olarak çoğunlukla YB altında kalacağımız için geceleri ayaz olacaktır. Ve genelikle sis ve pus bu sene daha fazla olur. Tahminimce bu sene belki düzgün bir sistem kışın 2. fazında gelir. Ve dediğin gibi kardeşim buna karşı tepki olarak çok iyi siklon oluşabilir. Birde şunu belirtmek isterim uzun süre YB yiyeceğiz ama arkası sağlam bir sistem ile olur diye düşünüyorum.


    Bu arada yazı için eline sağlık, çok net olmuş.:)


    Bol karlı bir kış olması dileği ile,hava-kars323uzays3271653126


    Selamlarımla, iyi akşamlar...

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

    Einmal editiert, zuletzt von Berkay34 ()

  • Eline sağlık anlaşılan bu sezon kombi faturaları yüksek gelmeyecek gibi :)

    Şaka bi yana zor bir süreçten geçiyoruz

    Allah C. C. hakkımızda hayırlısını versin

    Ne denir ki başka

  • Storm Chaser hocam akdeniz de siklon diyorsunuz ama güneydoğu nasıl kurak oluyor? Tahminle yorumunuz çelişiyor. Ve kuraklığa hazır olunmalı diyorsunuz. Bana göre “toparlayacak olsam” kısmı çok kafa karıştırıcı. Net bir tabir yok. Düzeltmenizi tavsiye ederim.

  • Ellerinize sağlık. Meteoroloji aşığı olarak büyük keyif aldım ve çok bilgilendirici ayrıntılar vardı. Çok ümitli olduğumuz ama ayrıntıyla bize teğet geçen yılların aksine bu sene kimsenin hiç beklentisi olmadığı ve kışı kapattığı bir anda sağlam bir sistemin yurdu vuracağına ve 2004 gibi tarihe geçeceğine çok inanıyorum. 1987 sistemi dahil ekstrem sistem aldığımız dönemlere bakın. Benzer basınç hakimiyetleri olmasa da ter köşe yapan sistemler. Bu sene okuduklarım üstdatlardan evet rezalet bir kış geçireceğimiz kesin ama beklenmedik çok güçlü kış sistemi içinde koşulları sağlayacak bir durumda söz konusu özellikle Şubat ayında.

  • Storm Chaser hocam akdeniz de siklon diyorsunuz ama güneydoğu nasıl kurak oluyor? Tahminle yorumunuz çelişiyor. Ve kuraklığa hazır olunmalı diyorsunuz. Bana göre “toparlayacak olsam” kısmı çok kafa karıştırıcı. Net bir tabir yok. Düzeltmenizi tavsiye ederim.

    Siklonların rotası büyük oranda batıda kalacak. Bu yüzden kurak geçecek. Blokajın sırt(H) kısmındayız ve bu sırt hemen değil yavaş yavaş doğuya kayacak.

  • Öncelikle elinize sağlık.Düşüncelerinize katılıyorum ve umarım Aralık'ta bu pattern değişir.Bu kış en azından geçen kış gibi soğuk sıkıntısı olmayacak gibi duruyor.Sistemler İskandinavya'daki soğuk çekirdekli YB'lerin desteğiyle inecek gibi duruyor.

  • StormChasers35 hocam o zaman da ic anadolu kurak gecmez bu kuraklık nereyi vuracak ic anadolunun dogusu iyi yagıs alıcak o zaman kafam çok karıştı benim

    Kurak süreci şu an yaşıyoruz zaten. Ekim başından beri başladı. En büyük olasılıkla gelecek ayın ortalarından sonra yağışlı sistem sıklığı ve gücü artmaya başlayacak. Ancak en kötü senaryo gerçekleşip istemediğimiz türde bir SSW bizi Y B altında bir süre daha bırakmaya devam da edebilir. Bu senaryo olasılığı yok değildir. Normallerden sıcak havalar buharlaşmayı arttırırken yağışın da olmaması barajları iyice etkileyecektir.

    Bu yüzden stratosferi ve daha sonra da QBO'yu takip edeceğiz.