2019-2020 Kış Mevsimi Tahmini

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Oncelikle sitede mevsimlik tahminlerin neden yapildigini, ne anlama geldigini veya nasil yorumlanmasi gerektigini bilmeyenleri gordum. O yuzden konuya giriste bununla ilgili birseyler yazma geregi duydum.


    Mevsimlik tahminler sulama icin tarimda,enerji alaninda(Dogalgaz kullanimi), barajlardaki su oraninin uzun vadede yeterliligi vs. gibi sebeplerle yapilir. Bizi daha cok ilgilendiren kisim ise kar yada yagmurun yagip yagmayacagidir.


    Mevsimlik tahminler size belirli bir tarihte kar yagip yagmayacagini SOYLEMEZ.

    Oyuzden ''10 gun sonrasini goremeyen modeller 1 ay sonrasini nasil gorsun'' tarzi cumleler bilimsel acidan dogru degildir cunku mevsimlik tahminler ile gunluk yada haftalik yapilan tahminler ve bu tahminlerin yontemi farklidir.


    Mevsimlik tahminlerde ''Hakim basincin ne olacagina'' bakilir. Yani 2012 gibi Sibirya yb hakimiyetinde mi, 2007 gibi Azor yb hakimiyetindeki gibimi yoksa 2009 da ki gibi Izlanda hakimiyetindeki gibi mi ?


    Burdan yola cikarak ulke genelinde sicakliklarin mevsim normalleri ustundemi yoksa altindami, ulke genelinde yagislarin mevsim normalleri ustundemi yoksa altindami olacak sorusunun cevabini bulabiliriz.


    Eylul ayinda ön kis tahmini yapmis ve ulkemizin buyuk cogunlugunda kis mevsiminde pozitif endeks beklentim yuzunden (hakim basincin) Azor yuksek basinci hakimiyetinde gececegini ifade etmistim. Yagislarinda ulkenin buyuk cogunlugunda mevsim normalleri altinda kalacagini ifade etmistim.


    Bununla ilgili ilk veriler Agustos ayinda gelmis ancak daha fazla kanit gormek icin eylul ayinida beklemek durumdaydim. Eylul-Ekim-Kasim aylarinda bu goruntu kendi adima hemen hemen hic degismedi. Uzun vadeli mevsimlik tahminlerde de on kis tahminime benzer ciktilar sundular. Mevsimlik tahminlerin yuzde 80 inden fazlasi '' tahmin birligine'' vardilar. Suan en basarili buldugumuz mevsimlik tahminler yapan Accuweather' de bizim cografyaya cogunlukla yb on gorduler.



    bdc66b6a3d0912cd3d8011dc.jpg


    c42a4453.jpg


    Aralik ve Ocak ayinda ulke genelindeki sicaklar yukarida goruldugu uzere cogunlukla mevsim normalleri uzerinde ve yuksek basinc hakimiyetinde olacak.


    Yagislar ise ulke genelinde cogunlukla yuksek basinc hakimiyeti olacagi icin mevsim nornallerinin altinda olacak.


    af04b34d5c0cf.jpg


    215630e44a4196b5.jpg



    Subat ve Mart aylarinda uzerimize coreklenen yuksek basincin pozitiften notre yonelecegini, yuksek basincin batilayarak soguklarin Dogu Avrupa ve Kirim uzerinden bize yonelecegini dusunuyorum.


    On kis tahminimde bu tur kislarda en degerli ayin Subat ayi oldugunu soylemis ve ozellikle bu aya dikjat cekmistim . Hala ayni sekilde Subat ayinin karseverler icin en iyi ay oldugunu dusunuyorum. Mart ayinda da soguk havalar muhtemelen devam edecek.


    Subat ve Mart ayinda yagislar da ise artma gorecegiz ancak genel anlamda yine mevsim normalleri altinda kalabilir.


    Aralik ve Ocak ayinda hic mi kar yagmayacak ? Muhtemelen her kis oldugu gibi yine yagacak ancak bu detaya giren bir konu oldugu icin ve konunun basinda da anlattigimiz gibi Aralik ve Ocak ayinda hakim basincin Azor yb olacagi gercegini degistirmeyecek. Azorun uzerimize yattiktan sonra cekildigi donemlerde alacagimiz sistemler cok onemli hale gelecek ve bu sistemler gecip gittikten sonra yine yuksek basinc hakimiyetine girecegiz.


    Ispanya, italya, Balkanlar, Turkiye, zaman zaman boyunca uzanacak yuksek basincin kuzeyinde kalan kisimlarda firtinalar kopacak, metrelik kar haberleri gelecek. Ozellikle Moskovanin kuzeyinden Iskandinavya' ya uzanan kesimler guclu soguklarin etkisinde kalacak. Ingiltere' de zaman zaman kuvvetli soguklarin etkisi altinda kalacak.


    Kisaca 1 aylik sure zarfinda 20 25 gune yakini yb hakimiyetinde gecebilir. O yuzden kendinize hakim olun ve sabredin.. geri kalan 5 10 gunluk surede metrelik karda gorebiliriz. Modellerden takip edecegiz.


    Modeller demisken uzun vadede bize soguk hava getiren modeller vakit yaklastikca asagidaki goruntuye burunebilir.


    0e91ed8.png


    Yani uzun vadede bize dogru uzanan sistem sure yaklastikca Kafkaslara uzanabilir yada Sibiryanin iclerine gidebilir. O yuzden son 5 gune hatta 3 gune girmeden hemen heyecan yapmayin. Muhtemelen bu tarz goruntulerde gorecegiz. Neden Subat ayini beklememiz gerektigini ozaman daha iyi anlayacagiz.


    Yukarida ki sadece bir tahmindir. Birebir gerceklesebilecegi gibi tam terside olabilir. Kaderde kismette ne varsa onu yasayacagiz. Gerekirse Aralikta yada Ocakta tekrardan guncelleme yaparim. Insallah guncelleme yapacak turde degisim olur diyelim.


    Bol karli kislar..

  • anladığım kadarıyla azor etkisiyle akdeniz çanağı da bize yağış getirmeyecek.yagis olaydı iyiydi.bide şu var 2016-2017 sezonunda aralık da iki sistem gelmiş ve bir-çok yere güzel kar yağışı bırakmıştı sonrasında ocak soğuk ama kurak geçmişti kuzey hariç belki yine aynisi olur.

  • Yüreğine sağlık hocam. Vatana millete hayırlı olsun...uzays3271653126hava-kars323

    Havanın değiştiğini haber veren genç uzuvlar değildir, bunu önce yaşlı kemikler sezerler.