Karsızlık Sendromu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • kurarlar kurarlar hocam. dolu yağışından kardan adam yapmaya çalışan çocuk biliyorum ben :D

    Ulu önderimiz, ebedi ve ezeli liderimiz, alemlerin sultanı Hz.Muhammed Mustafa (SAV)'ya salat ve selam olsun.

  • Son 10 yılın kar yağışı arşivime bakıyorum 1 saattir. O kadar özledim ki. Resimlere bakınca sanki böyle kar bir daha yağmayacak gibi geliyor. Bu kış kar göremeden biterse kanser olacağım herhalde :)

  • yahu kardeş,o nasıl bir dolu? yok artık diyorum...aman dolu yağışu kar yağısının yerini asla tutamaz..o kar tanelerinin süzülüşünü seyretmek her şeye değer..

  • Bizim gibi kar sevdalılarını -veya manyaklarını- uzmanların bir incelemesi lazım bence.:) İçimizde ne eksik de onu karda, kara kışta buluyoruz.Acaba sadece huzur ve sessizlik mi?

  • Siberian Hocam strosfer sigumasi nasil isimize geliyor ? Semih beye yazdim Isinmasi polor vortex parcalayip soguklari asigiya itiyor sogumasi topluyor ve kuzey AB guney Enlemler YB oluyor buda pozitif Nao Ve Ao tetikliyor yanlis mi biliyorum birde 13 deki sistem muallak gibi kiyisindan kosesinden gecicel gibi mi ne cok net bir taplo yok azor ustumuze yatar gibi NAO cok pozitife cikiyor AO DA dalgali gibi biraz ...

  • Siberian Hocam strosfer sigumasi nasil isimize geliyor ? Semih beye yazdim Isinmasi polor vortex parcalayip soguklari asigiya itiyor sogumasi topluyor ve kuzey AB guney Enlemler YB oluyor buda pozitif Nao Ve Ao tetikliyor yanlis mi biliyorum birde 13 deki sistem muallak gibi kiyisindan kosesinden gecicel gibi mi ne cok net bir taplo yok azor ustumuze yatar gibi NAO cok pozitife cikiyor AO DA dalgali gibi biraz ...

    Stratosfer soğuması değil ısınması işimize yarar. Aşağıda tekrar paylaşıyorum. Bu konuyu iyi öğrenmenizi istiyorum. İleride çok lazım olacak.


    ANİ STRATOSFERİK ISINMA


    Yazarlar:


    Johan Geers
    Judah Cohen
    Adam Scaife



    Johan Geers:


    Stratosfer tabakası yerden 10 kilometre yukarıdan başlayarak 50 kilometreye kadar uzanan bir katmandır.



    Rüzgarlar Dünya'nın dönüş ekseniyle batıdan doğuya doğru esmektedir. Bu jetlerden biri de Polar Jet'tir.



    Fakat Kuzey alt atmosferde meydana gelen bazı etkiler (rezonans) veya kuzey yarım kürede oluşan geniş bir yüksek basınç rüzgarın yönünü değiştirir.




    Bu durum jet streamin doğudan esmesine sebep olur. Doğudan esen bu jetler yükselerek stratosferik polar vortex’i yırtmaya, aşındırmaya başlar. Yırtılan stratosferik polar vortex’teki hava kutup kapağına boşalmaya başlar.




    Boşalan bu hava kutupta sıkışır ve bu sıkışmadan dolayı ısınmaya başlar. Bu ısınma 50 derecelere varabilir. (-80 olan stratosfer -30’a yükselir)



    Çökelen kızılötesi radyasyon ısınarak genleşen kutupta oluşan Yüksek basıncın etkisi ile tekrar yükselir.



    Genişleyen Yüksek basınç Troposferdeki polar vorteksi böler. Bölünen vortex kutuptan taşınarak güney enlemlere iner ve Kuzey yarım kürenin güney enlemlerinde soğuk havalara sebep olur.



    Stratosferik ısınma Diyagramda aşağıdaki gibi görülür;



    İndex görüntüsü aşağıdaki gibidir;




    Judah COHEN


    Aer Mevsimsel tahmin direktörü Judah Cohen: "Ani stratosfer ısınması Kutup bölgesinde stratosferde gerçekleşen bir olaydır. Kasım sonu ile Mart ayı sonuna kadar ki zamanın herhangi bir döneminde gerçekleşebilir. Bu ısınma Polar vortex’te bölünme veya vortex’in yer değiştirmesine sebep olur. Ani Stratosferik ısınma gerçekleştiğinde; ısı polar vortex’i zayıflatmaya başlar ve eğer vortex bölünür ya da yer değiştirirse; Soğuk hava Kuzey yarım kürede güneye doğru salınır."


    Eğer kuzey yarım kürede soğuk hava meraklılarındansanız; Güneye doğru harekete eden zayıflamış bir polar vortex istersiniz. Güçlü polar vortex soğukların kuzey yarım kürede durmasına sebep olur. Arktik havanın kutupta kilitli kalmasına yol açar.


    Ani stratosfer ısınması meydana geldiğinde; polar vortex’in gücünü aşındırmaya başlar. Cohen “ Bu noktada, polar vortex ikiye ayrılabilir, Bir parçası Kuzey Amerika’ya inerken, diğer parçası Avrasya’ya iner. Ya da bir bütün kalarak iki taraftan birine iner.”


    Ani Stratosferik ısınma bir ya da iki hafta öncesinden öngörülebilir. Bir kere ısınma başladı mı, Polar vortex’in kutuptan taşınması yaklaşık 14 gün alır. Cohen “ Ani Stratosferik ısınma ne kadar güçlü olursa; Polar vortex’in kutuptan taşınma ihtimali o kadar artar. Atmosfer kutuplardaki bu ani ısınmaya karşı bir reaksiyon gösterse de; genellikle kısa ömürlü bir reaksiyondur ve uzun vade de bir önemi yoktur.”


    Cohen: “Polar vortex zayıflayıp güneye hareket ettiğinde; Jet stream rüzgarları artar ve içerisinde yükselti ve girdaplar oluşur. Eğer bu jet stream alçaklarının yakınında fırtınalı hava paternlerine sebep olurken; Eğer bir yükseğin altında iseniz; olağandışı durgun ve sıcak havalarla karşılaşabilirsiniz. Dolayısıyla, Ani strtosferik ısınma bulunduğunuz konumda herzaman kutupsal soğuk hava ile karşılaşacağınız anlamına gelmez.


    Ayrıca, Vortex’in İkiye mi ayrılacağı yoksa bir bütün olarak mı taşınacağı çok önemlidir. Cohen: “ Bütün polar vortex taşınmasının çok daha güçlü Arktik soğuklar getirdiğine dair kanıtlar mevcuttur. Örneğin; Ocak 1985’te Abd’de aşırı kutup soğukları etkili olmuştur. Fakat Vortex’in bölünmesi çok daha sık gerçekleşmektedir.”





    Adam Scaife


    Ani Stratosferik Isınma 10 km ile 50 kilometre arasında bulunan Stratosferde 50 dereceye varan hızlı ısnınmayı ifade etmektedir.


    Jet streamler hem kuzey yarım kürede hem de güney yarım kürede etkili olan atmosferimizin üst katman rüzgarlarıdır. Dünya’nın batısından doğusuna doğru etrafını dolaşır. Bu jetlerden birisi polar jetidir. Arktik etrafında döner.
    Bazen bu olağan batılı akım, doğal hava paternleri veya alt atmosferdeki bazı etkilerden dolayı rahatsız edilir. Örneğin Kuzey Yarım kürede hakim olan geniş Yüksek basınçlar bu duruma sebep olur. Bu durum Polar jet’in yalpalamasına neden olur ve bu yalpalamalar veya dalgalar polar jetin tıpkı sahildeki dalgalar gibi kırılma (kıvrılma)’sına sebep olur. Bu kıvrılma meydana geldiğinde; batılı rüzgarların zayıflamasına hatta doğudan esmesine sebep olur. Doğulu esen bu rüzgar vortexi yırtar,stratosferdeki hava kutup merkezine çökmeye başlar ve sıkışır. Sıkışma neticesinde hava ısınır ve stratosferik ısınma gerçekleşir.



    Peki Atmosferin aşağısına nasıl hareket eder?


    Bu gerçekleşirken alt katmanda esmekte olan batılı rüzgarlar Stratosfere doğru hareket eder. Fakat stratosferde esen doğulu rüzgarı zayıflatmak yerine doğulu rüzgarın stratosferden alt troposfere inmesine sebep olur. Bu patern doğulu rüzgar alt troposfere inene kadar devam eder.


    Bu süreç birkaç günden birkaç haftaya kadar değişen aralıkta meydana gelir.


    Bu Durumun Britanya'ya ne gibi etkileri vardır?



    Biz normalde ülkemizde havaların Atlantikten gelen ılıman hava ile batıdan doğuya doğru hareket etmesini bekleriz. Stratosferik ısınma doğulu rüzgarları getirdiğinde; hava paternimizde değişimler gözlenir. Barents bölgesinde alçak basınçlar Ani stratosferik ısınmadan dolayı yerini İskandinav Yükseğine bırakır. İskandinavya'da gerçekleşen bu blocking; ülkemize kış havalarını getirir.


    Bu durum önceden Tahmin edilebilir mi?


    Şu anda ısınmaya dair güvenilir tahminlerde bulunabiliyoruz. Bunu hem uydu görüntülerinden hem de diğer gözlem metodlarından izleyebiliyoruz.




    Yorum


    Arkadaşlar bizde de 19.02.1985'te aynı durum meydana geldi. 1985 Ani stratosferik ısınmanın bolca yaşandığı bir senedir. Aşağıda polar vortexin bölündüğünü ve bir parçanın bize indiğini görmektesiniz.




    2017-18 kışında da bol bol ani stratosferik ısınma beklenmektedir.


  • SiberianTiger hocam emeğinize sağlık. Bu forum eğlenceli olmasının yanında, sizin ve diğer üstadların sayesinde tam bir Dersane gibi. Bir yıldır takip ediyorum.

    hava-kars323hava-kars323hava-kars323”Kar kristalleri sesi yutar. Kar yağdığında oluşan sessizlik ve huzur ortamının nedeni budur.”hava-kars323hava-kars323hava-kars323

  • hiç kar görmeden büyüyen Adana Mersin çocuklarını düşünün halinize şükredin :D

    Hocam ataların da dediği gibi: "Alışmış kudurmuştan beterdir." Karlı ve zaman zaman soğuk kışlarla büyüyen insanlar kar göremeyince bu sendroma alîl oluyorlar.

  • biz alışmışız kar soğuk tipi kardan adam . Şimdi göremeyince haliyle deli oluyoruz. Gelecek ama önünde sonunda gelecek. He hava da mı görürüz yoksa metre mi ölçeriz bilemem

    Ulu önderimiz, ebedi ve ezeli liderimiz, alemlerin sultanı Hz.Muhammed Mustafa (SAV)'ya salat ve selam olsun.