Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Başkanı Engin Er, Bursa'da 7 şiddetinde deprem beklendiğini belirtirken vatandaşların artık MTA'nın internet sayfasına girerek, evlerinin altından fay hattının geçip geçmediğini görebileceğini söyledi.

    Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Başkanı Engin Er, 12 Kasım 1999 Düzce depreminin 19’uncu yılında Bursa Akademik Odalar Birliği binasında toplantı düzenledi. Er, "Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) internet sayfasına girildiğinde evinizin neresinden fay hattının geçtiğini görebilebilirsiniz. Bursa’da 7 büyüklüğünde bir deprem bekleniyor. Bunu herkes biliyor. Yapılması gereken şeyler çok basit. Planlama yapacağız. Bin tane, 10 bin tane tek planlama, bir tane bütüncül planlamanın yerini tutmaz. Deprem hangi büyüklükte, nerede olur biliyoruz. Zemin ve binaların özelliklerini de biliyoruz. Yapılacak şey bütüncül planlamadır” dedi.

    Anlatıların bir hikaye gibi geldiğini ve pek de ciddiye alınmadığını savunan Er, “Sanki biz kaf dağının arkasındaki bir hikayeden bahsediyoruz gibi kimse bizim söylediklerimizi anlamıyor. Bir sürü şeyler söylemedik, sadece ‘deprem olacak ve yıkılacak’ dedik.

    1855 yılında Bursa’da yaşanan depremden daha kötüsünü yaşayacağız. Küçük kıyamet diyorduk, ama orta kıyameti yaşayacağız. 1855 yılındaki gibi Tophane yamaçlarındaki bir Bursa’dan bahsetmiyoruz. Sıvılaşma bölgelerindeki birçok yapılaşmadan söz ediyoruz. Belediyelerde sıvılaşma bölgelerindeki yapılarla ilgili denetleme yöntemini bilen yetkili insan yok. Eğitimden geçmemiz lazım, meslektaşlarımız burada daha çok çalışması gerekiyor. Jeolojiye, jeofiziğe önem vermemiz gerekirken maalesef böyle bir şey yok. İznik diye bir yer var. Bir tane jeoloji mühendisi yok. Böyle bir mantık olur mu? Şimdi yönetmelik çıkartıldı. Yönetmelikte deniyor ki, İznik’teki adam Bursa’daki Büyükşehir Belediyesi’ne gelecek. Biz bu işleri ciddiye almıyoruz. Toprakla, ziraatla, çiçekle ilgili şeyleri ciddiye alıyoruz. Ben bunlar önemsiz demiyorum, fakat insan hayatından, malından daha önemli değil” ifadelerini kullandı.

    Merkez üssü Düzce ili olan 12 Kasım 1999 Cuma günü saat 18.57’de meydana gelen depremle ilgili de veriler paylaşan Engin Er, “Büyüklüğü 7,2 olarak ölçülen depremin 19’uncu senesindeyiz. 30 saniye süren bu deprem pek çok ilimizde hissedilmişti. Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi’nin açıklamalarına göre, ölü sayısı 845, yaralı sayısı 4 bin 948’di. Depremde hasar gören ve derhal yıkılması gereken bina sayısı 3 bin 395, yıkık ya da ağır hasarlı ev sayısı 12 bin 939, iş yeri sayısı ise 2 bin 450 olarak kayıtlara geçti

    Yakın zamanda güncellenmiş olan Türkiye diri fay haritasına göre büyüklüğü 5,5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay veya fay segmenti olduğu gerçeği, ülke coğrafyasının büyük bir bölümünü ne derecede büyük bir deprem tehdidi altında olduğunu ortaya koymaktadır. Ülkemizin jeolojik yapısı, depremlerle tekrar tekrar karşılaşacağımız gerçeğini hatırlatıyor. Afet yönetim ve yapı denetim sistemlerini gözden geçirmeli, depremlere karşı daha hazırlıklı olmalıyız. Güvenli konut üretimi konusunda yerel ve merkezi yönetimler üstüne düşen görevi yapmamakta, kentsel dönüşüm projelerini dar bir çerçevede değerlendirmektedirler. 1999 depremlerinden sonra yapı denetimi maalesef istenen seviyeye gelememiştir. Doğa olaylarının afete dönmesini istemiyorsak bilimin ve tekniğin gereğini yapmalıyız. Yoksa en iyi ve en acımasız kontrol mühendisi olan deprem bu denetlemeyi yapacaktır” diyerek sözlerini noktaladı.

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • @4 Şubat


    Bazen arkadaşlarla oturup konuşurken, " çok karamsarsın, her şey olacağına varır, çok takma kafana" diye takılıyorlar.

    Ama Bertrand Russel'in bir sözü var. " güzel, hoş ama yalan bir bilgi verdiğinde 10 kişi sana övgüler yağdırır ve alkışlar, verdiğin bilgi doğru ama can acıtıyorsa, 8 kişi sana küfür eder, ama 2 kişi düşünmeye başlar"

    Tabi cümle bire bir aynı değil, ama artık insanları düşünmeye sevk etmek, düşünmelerini sağlamak için , acıtıcı da olsa, gerçekleri, canları sıkılsa dahi, ardı ardına doğruları söylemeye devam etmemiz gerekli.


    KAF tarihsel döngüsünde, sırayı batı bölgelerine getirdi. Bu magazinsel tanımıyla " beklenen İstanbul depremi" anlamına geliyor. Ya hemen, ya da öncesi veya sonrasında Bursa yıkıcı bir depremle sarsılacak. Ardından ( tarih tartışmaları olsa bile ) Mürefte depremi gelecek.

    Ege için zaten daha yakınlarda tartıştık. Doğu Anadolu da pas geçilmemeli bu arada, Erzincan bölgesi büyük risk oluşturan bir bölge.


    Peki napıyoruz?


    Açıkcası, çok fazla bir şey yapmıyoruz. 1999 depreminden sonra yapı yönetmeliği değişikliği söz konusu oldu ve ardı ardına revizyonlar yapıldı.

    Ama genelde Türk Ulusu olarak bir hatamız var.

    Planlıyoruz, çok güzel şekilde yönetmelik, kanun çıkarıyoruz. Sonra uygulama, denetim ve ceza mekanizmalarını işletmyoruz/işletemiyoruz.


    Yapı denetim firmalarını bile denetleyemeyen bir yönetim sistemine sahibiz. Ama kurallar var mı?

    var elbette, ama sorun uygulama ve denetim.


    Rant uğruna, akla hayale gelmedik bölgeler imara açılıyor. yatay mimariye uygun bölgeler, ilk önce yatay mimari ile başlayıp, bir anda çok katlı yapıların olduğu alanlara dönüşüyor.

    Altyapı, üst yapı çok da kaale alınmadan yerleşimler yapıyoruz. Ama bir yerel yönetimin "afet yönetim planları" yok.

    alınan önlem ne biliyor musunuz? eset torbalarında yeterli stoğumuzun olması.


    Ben kendi adıma her fırsat ve platform da yazmaya devam edeceğim. Güzel alıntınız için de kendi adıma size teşekkür borç biliyorum.




    Selamlar, iyi forumlar

  • Şehir planlamasından anlamam.Ama dediğiniz gibi yatay mimari ısrar edilmesi gerektiğini düşünüyorum.Hani çoğu hollywood filminde geçen sahneler vardır tek kat yada dublex olan bahçeli evler yolun her iki yanında ağaçlar,çocuklar için geniş oyun sahaları.Biz de artan nüfusu yatay genişleyerek yapılandırsak.Mesela devlet konteyner evlere destek verse çok katlı beton manzaralı evler yerine...Fiyat olarak da cazip 25-30 binlerden başlıyor.Bu evlerden oluşan mahalleler oluşturulsa merkezlerdeki avmler gibi binalarla desteklenerek halkın bu yöndeki talepleri karşılansa trafik yoğunluğunun azalmasına da destek olur...

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • @4 Şubat


    Tabi Hocam belki yeri değil ama, üstünden geçmek gerekirse, çok katlı konutlar aslında Türk toplum yapısına çok da uygun değil.

    Eskiyi hatırlarsanız,kent yaşamında büyüsek bile, hatırladığımız şey, evlerimiz bir veya iki katlı bahçeli yapılardı.

    Daha sonraları "toprak rantı" denilen olgu bizleri esir aldı. sadece kentlerin merkezleri veya iş alanları değil, neredeyse tamamı çok katlı yapılarla donandı.

    İnsan populasyonu arttıkça, araziler değerlendi, değerlendikçe apartmanlar dikildi.

    Bir diğer hatamız ise, mesela İstanbul'u "plansız metropol" haline getirdik. alt ve üst yapı sorunları büyüdü.

    Ankara, İzmir, Bursa, Adana aynı hataya kurban ediliyor şimdilerde. Sırada mesela Samsun var.


    Neticede ranta kurban edilen bir ülkemiz var. Çok acı.

  • eumetsat_delisi


    Merhaba;


    Aslında bölge de devamlı küçük depremler hep olur. Fakat daha önce Kandilli yanılmıyorsam 2,0'dan küçük depremleri sitesinde göstermiyordu.

    Şimdi bu sınırı kaldırdıkları için sanki depremsellik artmış gibi görülüyor.


    Endişe edilecek bir durum yok.



    iyi forumlar

  • İran'ın Kermanşah eyaletinde dün akşam meydana gelen 6,4 büyüklüğünde depremde ölen olmazken, yaralı sayısı 700 kişicivarına yükseldi.

    Deprem Türkiye ve Irak'da da hissedildi. Irak'ın Süleymaniye şehrinde panik durumundan dolayı iki kişi hayatını kaybetti.


    https://www.haberturk.com/son-…yuklugunde-deprem-2235730



    İran için esas tehlike Tahran kenti. Hem bölgenin Jeolojik yapısından dolayı ( Zemin sorunları-plansız yapılaşma) büyük risk var hem de bölge depremsellik açısından çok yoğun bir bölge. Yine istatistiksel olarak bir deprem beklentisi içine de girmek yanlış olmaz.


    Allah İran'lı dostlarımıza yardımcı olsun, umarım en az zararla kapatırlar felaketi.

  • gece gece yalova ve yalova açıklarında küçük bir deprem fırtınası oldu hayır olsun inşallah :/

    Yalova çınarcık kaynıyor , eskihisar-darıca üzeri fay hattı hareketli bu aralar . Şunu da hatırlamakta fayda var . Eskihisardan alıp diğer ucuna baktığımzda ırak'ı görüyoruz . Geçtiğimiz günlerde ırakta olan depremin kamçı etkileri olabilir .

    İzmit 5 günlük hava durumu

    tahmin-show-2.aspx?m=KOCAELI&basla=1&bitir=5

  • Deprem en korktuğum şeylerden birisidir 99 depremini annem hep anlatır Allah hiçbir ülkeye yaşatmasın

    MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

    Einmal editiert, zuletzt von The Long Dark () aus folgendem Grund: Klavye hatası

  • cedkanbiryafes çınarcık kuzey anadolu fay hattında ırakla ne ilgisi var...

    Arabistan levhası üstümüze hareket etti , kuzey anadolu fay hattına bak . Doğu da iki çıkış noktası vardır . Ermenistan-ırak . Şöyle düşünebilirsin , san andreas fay hattı bu konuda bize çok benzer . San andreasın da iki çıkışı bulunur , Salton sea ve los angeles . Hatta yanlış hatırlamıyorsam 1999 depremi oluşumu ile 1906 san andreas depremi birebir aynı oluşumdur .

    İzmit 5 günlük hava durumu

    tahmin-show-2.aspx?m=KOCAELI&basla=1&bitir=5

  • valla yalova merkezde 6.katta oturuyorum.hic bir sey hissetmedik..allah korusun.17 agustos 99 depreminde yine yalovadaydim.16 yasinda.kelimeler tamamen kifayetsiz.sadece allah korusun diyebilirim.

  • valla yalova merkezde 6.katta oturuyorum.hic bir sey hissetmedik..allah korusun.17 agustos 99 depreminde yine yalovadaydim.16 yasinda.kelimeler tamamen kifayetsiz.sadece allah korusun diyebilirim.

    Olan depremler çok zonal , derinlikleri de 10-20 km ve şiddetleri de çok düşük olunca doğal . Yatarken hissedilebilir düzey de diyelim

    İzmit 5 günlük hava durumu

    tahmin-show-2.aspx?m=KOCAELI&basla=1&bitir=5

  • Yalova bölgesinde ki aktivite KAF üzerinde oluşmamış gibi görünüyor. Daha çok termal - çınarcık bölgesine yakın bir hareket olmuş. Bildiğim kadarıyla bölge termal açıdan aktif ve birçok küçük kırık barındırıyor. Açıkçası olağan dışı bir durum olduğunu zannetmiyorum.

  • ssb kesinlikle anormal bir hareket değil zaten var olan hareketler . Benim söylemek istediğim anaoldu fay hattı ile san andreas fay hattının aynı olması . Orada ki hareketlerin incelenmesi bize de yardımcı oluyor .

    İzmit 5 günlük hava durumu

    tahmin-show-2.aspx?m=KOCAELI&basla=1&bitir=5