Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • PergamoN hocam sizce bir anormallik var mı afad bir şeyler demiş ama?

    Spoiler anzeigen

    Afad böyle bir açıklama yapmaz , her zaman ki gibi etkileşim için yalan paylaşım yapıyorlar, 2 büyük deprem sonrası gayet olağan şekilde seyrediyor artçılar afad yetkilisinden kastı kimdir gönüllü çalışanmıdır nedir, kim olduğuda belli değil.

    En az 1 yıl azalarak sürecek bu depremler, segmentler bazında atım farkları aynı değil, segmentlerin kendi içindede atımlar aynı değil bu DAF'ın özellikle güney kesimlerinin geniş bir zona yayılmasından kaynaklanıyor biriktirdikleri deformasyonlar aynı değil bu yüzden artçıların büyüklükleri ile ilgili çıkarım yapmak bu sefer çok daha zor ama bu büyüklükdeki bir deprem sonrası +5.5-6M'ler hala olağandır.

    USGS'nin son modeline göre atımların belirgin şekilde azaldığı noktalar aşağdaki gibi normal şartlarda büyük artçılar bu kesimlerde beklenir ama USGS güncellemelerine devam ediyor arazi gözlemleri ilede desteklenmesi çok önemli, her büyük artçı kendi içinde yeni bir depremsellik başlatıp özellikle 1-2gün deprem sayısını arttırabilir bu noktalar aynı zamanda segmentlerin ayrıldıkları kısımlara denk geliyor özellikle Amanos segmentinin kuzey ve güney kısımlarında USGS modeline göre belirgin bir atım farkı mevcut 1822-1872 depremlerinden kaynaklanması muhtemeldir büyük bir riskden bahsedilemez şu aşamada.

    Deprem literatüründe böyle bir kestirim söz konusu değil ama bu deprem 1114 gibi bir depremin tekrarı ise 1114'den sonra ki depremleri baz aldığımızda 1yıl sonra 1115'de Osmaniye kuzeyinde Toprakkale fayı civarında muhtemel büyüklüğü 6.4M verilen bir deprem mevcut Adana,Osmaniye ve Kahramanmaraş'da yerel yıkım Antakya ve Halep'de hasara neden oluyor yine 24 yıl sonra 1138'de Afrin merkezli muhtemel büyüklüğü 7.5 Olan bir başka deprem mevcut tarihsel kayıtlarda 230bin ölümden bahsediliyor bknz: https://en.wikipedia.org/wiki/1138_Aleppo_earthquake

    muhtemelen ÖDF'nun Afrin ile Sermada segmentinin birlikte kırılmasıyla oluşan bir deprem yıkımlar anlatımlara göre Suriyede Al-atarib, Shaykh al Hadid,Tall ahmar,Zaradna,Halep,Harim'de yoğun Damascus (Şam) ,Jerusalem (Kudüs)'dede hasarlar mevcut,Ülkemizde Kilis'de ciddi yıkım mevcut Hatayın doğusunda (Reyhanlı,Kumlu vb.) yerel yıkım ve hasarlar mevcut.

    ÖDF'nin bir çok segmenti sismik boşluk konumunda önümüzdeki yıl- on yıllar'da 7.0-7.5 arasında değişen bir deprem serisinin başlaması kuvvetle muhtemeldir.

    1063-1157-1159-1170-1202 bazı deprem tarihleri depremlerin arasında 94 yıl -2 yıl -11 yıl -32 yıl gibi süre farkları mevcut.

    1114'den sonrasını baz alırsak : 24-43-45-56-88 yıl

    3 Mal editiert, zuletzt von PergamoN (15. Februar 2023 um 16:11)

  • Mesafeyi kuşuçuşu alıyor. 1-kırık arazide o şekildemi gözleniyor diye sorabilirler ,2-Pazarcık-Gölbaşı-Çelikhan-Pütürge arasındaki +4M depremler nerde diye sorabilirler. inSAR verilerinde kırıklar çok netde ısrarla reddediyor

    Amanos+Narlı fayı kırıldı-yırtıldı diyorsun 1114 depreminin meydana geldiği Türkoğlu-Gölbaşı arası kesim kırılmadı diyorsun en fazla atım bu kesimde 4.5-5metreye varan doğrultu atımlara 1-1.5m yer yer düşey atımlar eşlik ediyor.

    Türkoğlu-Gölbaşı kırılmadıysa 1996'da paylaşdığı makalede sismik boşluk olarak tanımlamışdık-uyarmıştık diye niye ısrarla paylaşım yapıyorsun ,Amanos yada pazarcık (narlı) fayı için bir uyarı mevcut değil?

    Geçmiş orta vadede yaptığı paylaşımlarla DAF'ın riski konusunda çok terse düştü toparlamaya çalışıyor.

    Kandilli veriyi güncellendi:

    Updated maps of ground shaking distribution and building damage estimations!
    A fault rupture of 290 km length corresponding to the Erkenek, Pazarcık and Amanos
    segments of the East Anatolian Fault Zone (Emre et al., 2018) and station recordings within
    a distance of 100 km from the fault are considered in the ground motion and damage
    estimations.
    Estimated intensity of the earthquake higher than XI on MMI scale!
    More than 100,000 buildings in (D3+D4+D5) damage states!

    Yer sarsıntısı dağılımı ve bina hasarı tahminlerinin güncellenmiş haritaları!
    Erkenek, Pazarcık ve Amanos'a (segmentine) karşılık gelen 290 km uzunluğunda bir fay kırığı
    Doğu Anadolu Fay Zonu segmentleri (Emre vd., 2018) ve istasyon kayıtları

    Faydan 100 km uzaklık yer hareketi ve hasar olarak kabul edilir.
    tahminler.
    Depremin tahmini yoğunluğu MMI ölçeğinde XI'den yüksek!
    (D3+D4+D5) hasar durumlarında 100.000'den fazla bina!

  • PergamoN Hocam Toki Evlerinin Zarar Görmemesini Zemine Mi Bağlıyorsunuz Yoksa Yapım Şekline Mı Tünel Kalıpla Yapıldığını Biliyoruz

    Bir Fikriniz Var Mı Bilen Arkadaşlarda Yazabilir

    Mimari konularda hiçbir bilgim yok ,TOKİ'nin yapım şekillerinide bilmiyorum tek bildiğim bulunduğum ilçede dahil çoğu yerde ilçe-il merkezi dışında yüksek-dağlık kesimlere yapıldığı zemin birinci faktör olabilir bunu çok basit şekilde doğrulayabilirsiniz tokilerin bulunduğu konumlara yakın (istasyon mevcutmu bilmiyorum) mevcutsa ölçülen ivme değerlerine bakmanız yeterli.

    Geçen günde yazdım en basitinden Erzin'de ölçülen ivmeler 0.18-0.24g civarında değişiyor ama zemin ama depremin kırılışı gereği (deprem dalgaları) bu bölgede ivmeler zaten genele göre çok düşük hatay genelinde +1g'den yüksek ivmeler daha kuzeyde 1.7g ölçülen noktalar var.

  • Arazide çalışan ekip; 5:25'den itibaren bazı açıklamalar mevcut, MTA'da bütün verileri toparlayıp bir kaç güne yeni rapor sunacaklardır.

    İstasyonlara bağlı eşşiddet haritası

    Image

    Image

    Antakya'da 0.37g - 1.37g arasında değişen ivmeler mevcut bu kadar büyük farkın bu kadar kısa kesimde görülmesinin başka açıklaması olamaz ZEMİN en büyük etken.

    Image

  • Cenk hocanın ekip arkadaşlarından Prof. Dr. Serdar Akyüz

    • Offizieller Beitrag

    Bazı bankalar deprem bölgesine yaptığı ayni yardımlara ek olarak nakdi yardımlarda yapmaya başladı. Görebildiklerim İş Bankası 1 milyar TL, Akbank 650 milyon TL ve Yapı Kredi 580 milyon TL.

    İş Bankası deprem konutları içinde 1 milyar 750 milyon TL yardım yapacakmış.

  • 4.1 - BOGAZKAYA-MECITOZU (CORUM)

    Büyüklük - 4.1

    Yer - BOGAZKAYA-MECITOZU (CORUM)

    Tarih - 2/15/2023 6:12:11 PM

    Enlem - 40.5917

    Boylam - 35.4513

    Derinlik - 4.2km

    “Kontrol edilemeyeni kabullenmek, aklın en yüksek disiplinidir.” hava-simsek3232