Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • PergamoN Hocam iyi günler Gökova körfezi doğusu Ula Köyceğiz civarındaki deprem aktivitesini takip edebilme şansınız oldu mu acaba orası sanki sancı çekiyor gibi geldi bana orada bir sismik boşluk var mı acaba Bilgi verebilir misiniz

    Gökova körfezi sismik boşluk kabul ediliyor, son 1 aylık depremlere baktığımızda körfezi kuzeyden sınırlayan GFZ (Gökova fay zonu)'nun iki ucunda depremlerin olduğu görülüyor.Tabi bu depremler bir sonuca varmak mümkün değil özellikle Körfezi kuzeyden sınırlayan yapılar parçalı ve 1990 sonrası çok yoğun depremsellik sergiliyor.

    2017 Bodrum açıkları depremi (6.5Mw) körfezi güneyden sınırlayan 25km uzunluğunda ,kuzeye eğimli listrik yapıdaki datça fayından kaynaklanmışdı bu depremden sonra kuzeydeki antitetik fayların bir çoğu tetiklendi.

    forum.havaforum.com/attachment/146294/

    Bazı çalışmalara göre kırmızıyla işaretlediğim alan Türkevleri/Ula arası sismik boşluk konumundayken bazı çalışmalara göre siyahla işaretlediğim kesim sismik boşluk konumunda 2017 depremi siyahla işaretlediğim alana denk gelirken GFZ'ye bağlı gelişen bir faylanmadan kaynaklanmadı daha güneydeki kuzeye eğimli Datça fayı kaynaklıydı aletsel dönemde diğer depremleri +5.5Mw dikkate aldığımızda Gökova körfezinin orta kesimiyle birlikte başlayan batı ucunun (Siyah daire) sismik boşluk olduğu söylenebilir. doğu ucundada kırılmayan segmentler muhakkak vardır, parçalı yapılar ve özellikle Ula tarafındaki en doğu ucunda deprem olmadığı görülüyor 5.5/6.0Mw arasındaki yeni depremlere gebe bir bölge denebilir.Özellikle eğim açılı normal fayların episantr merkezileri çok farklı bir noktadan çıkabiliyor bu yüzden ters ve normal fay çözümü veren depremlerin iyi çalışılması lazım yüzey kırığı bile kilometrelerce ötede gelişebiliyor.


    forum.havaforum.com/attachment/146295/

    Gökova körfezinin sismik kesiti; Eğimli listrik Datça fayı ve kuzeyi sınırlayan GFZ ve antitetik faylar.

    forum.havaforum.com/attachment/146297/

    Ana fayın tavan bloğunda gelişen ve ana fay ile aksi tarafa eğimli olan faylara Antitetik faylar, ana fayın taban bloğunda gelişen ve ana fay ile aynı tarafa eğimli olan faylara da Sintetik faylar adı verilir.

    forum.havaforum.com/attachment/146296/

    Listrik fayların özellikleri ;

    -Eğimleri yüzeyde 60-70 derece olan bu faylar deprem odak derinliğinde 30-40 dereceye kadar düşer. Listrik bir karakter sunarlar.

    -Genellikle depremlerde 15-30 km uzunluktaki kısımları yırtılır ve 6.0<M<6.9 aralığında deprem üretirler. -Genellikle deprem kırıkları yüzeye erişemez.
    -Yüzeye çıksa bile kılcal olarak çıkar ya da binayı yıkamayacak derecede, temelinde çok düşük atım miktarları olur.

    Fay eğiminden dolayı, kırılma derinde ana izden birkaç km-on km uzaklıkta olabilmektedir.

    -Eğimin 60-70 derecelerden derinlere doğru 30-40 derecelere düşmesi nedeniyle, kırılma kilometrelerce uzakta ana faya paralel-yarı paralel ya da dik ikincil kollar üzerinde olmaktadır. (Ramazan Demirtaş.)


    Birde geçen gün sözü geçmişdi Sisam depreminin birden geldiği hiç haberci etkinlik olmadığı falan yazılmışdı bir fay hazırlık depremlerini üretmeden büyük depremini üretmez Kuşadası körfezi aletsel dönemde Türkiyenin en aktif noktalarından biri olmakla birlikte ana depremden önce artan bir sismik etkinlik zaten mevcuttu, yine kuzeye eğimli Samos fayının antitetik faylarında birinde 1 yıl önceden 5.0Ml /4.6Mw deprem gelişmişdi sorun şu ki bu depremler ne mesaj veriyor bilemiyoruz özellikle bölgede çok sayıda deprem meydana geliyorsa...

    forum.havaforum.com/attachment/146301/

    forum.havaforum.com/attachment/146302/

    Einmal editiert, zuletzt von PergamoN ()

  • Erzurum'da ki deprem fırtınası ile ilgili düşüncesi olan var mı? Olağan mıdır bu kadar sık olması.

    0-30km arasındaki columb stress analizine göre (büyüklüğü M>4 olan 58 depremin çözümüyle oluşturulmuşdur.) Depremlerin meydana geldiği kesimde (Çat,Tekman) ciddi bir stres görünmüyor bu tabi bir modelleme gerçek sonuçları vermeyebilir hiç bir deprem fırtınası normal koşullar altında oluşmamakla birlikde (jeotermal bölgeler hariç) özellikle derindeki kırılmayı simgeleyen +3Mw deprem sayısının az olması ve çözümü çıkarılan +4.5Mw deprem olmaması yorum yapmayı güçleştiriyor.


    0-30 km derinliği için hesaplanan Coulomb gerilme değişim haritası; Özellikle Horasan-Narman, Kuzey Anadolu ve Aşkale fay zonlarında pozitif Coulomb gerilme değerleri gözlenmiştir. Horasan-Narman fayında son olarak 1983 yılında 6.6 (Mw) büyüklüğünde yıkıcı bir deprem meydana gelmiştir. Aşkale Fayı üzerinde ise 2004 yılında üç gün ara ile meydana gelen 5.6 (Mw) büyüklüğündeki depremler Aşkale ve civarındaki köylerde can ve mal kaybına neden olmuştur. Pozitif Coulomb gerilme değeri gözlenen KAFZ’nun doğu kesimi ise Doğu Anadolu Fay Zonu ile birleşerek Karlıova Üçlü Birleşimini oluşturmuştur. Bu üç fayın birleştiği alanda yıkıcı depremler meydana gelmektedir. 14 ve 15 Haziran 2020 tarihlerinde de sırasıyla 5.7 ve 5.6 (Mw) büyüklüğünde iki orta büyüklükte deprem Karlıova- Bingöl’de meydana gelmiştir (AFAD 2020a).

    Yine daire ile işaretlediğim alanda kasım 2021’de Erzurum/Köprüköy 5.2/4.8Mw depremleri ile Mayıs 2017’de Aşkale kuzeyinde Erzurum/Aziziye 5.0Ml depremleri meydana gelmişdir.

    forum.havaforum.com/attachment/146885/

    Aşkale depremi ve artçıları M>3

    forum.havaforum.com/attachment/146899/

    Erzurum/Aziziye depremi Aşkale depremlerinin kuzeyi;

    forum.havaforum.com/attachment/146900/

    Erzurum/Köprüköy depremi ve artçıları;

    forum.havaforum.com/attachment/146901/

    Bingöl/Karlıova/Kaynarpınar depremleri ve artçıları 5.7/5.6Mw;

    forum.havaforum.com/attachment/146902/


    -Mogi’nin deprem dizileri modeline göre, deprem (fırtınaları) dizilerini izleyen dönemlerde, deprem fırtınasının olduğu bölgeden ziyade komşu bölgelerde büyük

    deprem olma olasılıklarının çok daha yüksek olduğu görünmektedir. Buna göre, deprem fırtınaları bir öncü niteliği de taşımaktadır. (Anaşok ne zaman?)

    -Bu tür depremleri deprem fırtınası olarak nitelendirebilmek için dalga formlarının ayrıntılı olarak analiz edilmesi, spectral analizleri ve odak mekanizması çözümleri yapılması gerekmektedir.



    Yine temmuz 2019’da Burdur/Tefenni’de bir deprem fırtınası gelişmiş en büyükleri 3.5Mw olan sayısı 10’a yakın +3Mw depremde barındıran micro depremleri birkaç hafta sonra fırtınanın meydana geldiği kesimin daha kuzeyinde 8 Ağustos’da Denizli/Bozkurt’da 6.0Mw’lik bir deprem takip etmişdi.

    forum.havaforum.com/attachment/146904/

  • Erzurum'da ki deprem fırtınası ile ilgili düşüncesi olan var mı? Olağan mıdır bu kadar sık olması.

    Benim de dikkatimi çekti. Birçok kişi de (deprem alanında uzman diyebileceğimiz) doğuda büyük bir deprem olmadan beklenen İstanbul depremi olmayacak diyor. Doğuda olan depremden sonra İstanbul için artık eli kulağında olur deniyor. Bunun gerçeklik payı var mı hocalar cevaplarsa sevinirim.

  • Doğuda KAF zonunda sismik boşlukta 1 tane segment var oda yedisu segmenti, bu segmentin kırılması 7 üzerinde bir deprem üretecek. (Sadece KAF ı dikkate alarak yazıyorum). Bu segmentin sol tarafı yani batıya uzanan kısmı meşhur 1939 depreminin kırıldığı uzun fay. Doğudaki fay kırılmadan marmara depremi olmaz demek biraz atmak gibi geliyor bana, öyle olsa 1939dan sonra batıya doğru gelen depremlerin hiçbirinin olmaması gerekliydi. Ama bu öyle olmaz demek değil sadece böyle bir iddianın altını neyle doldurduklarını merak ederim.

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Doğuda KAF zonunda sismik boşlukta 1 tane segment var oda yedisu segmenti, bu segmentin kırılması 7 üzerinde bir deprem üretecek. (Sadece KAF ı dikkate alarak yazıyorum). Bu segmentin sol tarafı yani batıya uzanan kısmı meşhur 1939 depreminin kırıldığı uzun fay. Doğudaki fay kırılmadan marmara depremi olmaz demek biraz atmak gibi geliyor bana, öyle olsa 1939dan sonra batıya doğru gelen depremlerin hiçbirinin olmaması gerekliydi. Ama bu öyle olmaz demek değil sadece böyle bir iddianın altını neyle doldurduklarını merak ederim.

    Muhtemelen Aykut Barka’nın 1997 yılında Ross S. Stein ve James H. Dieterich ile birlikte yayınladıkları makaleye dayanarak bunu söylüyor bunu diyen kişinin deprem biliminde bir uzmanlığıda yok orası ayrı.


    Makalenin özet kısmından bir kısım;

    her olaydan sonraki on yıl boyunca net deprem olasılığında ortalama üç kat artışla sonuçlanır. Bugün fay boyunca izole edilmiş birkaç yerde gerilimin yüksek olduğu hesaplanıyor. Önümüzdeki 30 yıl boyunca, Ercinzan'ın büyük doğu merkezinin doğusunda M>=6.7 deprem olasılığını %15 ve büyük batı liman kenti İzmit'in güneyinde büyük bir deprem olasılığını %12 olarak tahmin ediyoruz. (1996+30=2026)


    Erzincan doğusu olarak bahsettiği kısım Yedisu segmenti 1992 Erzincan depremi sonrası o bölgedeki stres iyice arttı o zaman için daha yüksek olasılık verilen bu bölgede ,hala büyük bir deprem gerçekleşmezken daha düşük olasılık içeren İzmit depremi gerçekleşti üstüne 22 yıl geçti Yedisu’daki güncel makalelerdede columb stress analizi Marmaraya göre daha fazla çıkıyor ama ilk bu deprem gerçekleşecek diye bir şey yok bunlar bir modelleme sonuçda Barka’nın yayınladığı o makale ilgililerden bilmeyen yokturda meraklısı okuyabilir ;

    https://vt.tiktok.com/ZSRDP8NoA/


    Birde kandilli mobil uygulamalarını çıkarmış Android için;


    Buzz Spor on Twitter
    “Manchester United, Osimhen'i istedi. Napoli'nin talepleri: Ronaldo + 120 milyon euro + Ronaldo'nun maaşını da Manu ödesin. (RAI)”
    twitter.com


    İOS;

    Ümit Özdağ: Diyanet İşleri Başkanı, Türk milletine düşmandır
    Ümit Özdağ: Diyanet İşleri Başkanı, Türk milletine düşmandır - Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, 'Diyanet İşleri Başkanlığı Mustafa Sabri zihniyetine…
    www.sozcu.com.tr

    Einmal editiert, zuletzt von PergamoN ()

  • Konu dışına da attım,buraya da attım kaybolmaması adına. İzlenmesi önemli. Cenk Yaltırak,Celal Şengör gibi hocalar var. Cenk hoca yine çok güzel şeyler anlatıyor.

    Mustafa Kemal ATATÜRK 1881-19∞

  • AKUT Kurucusu Nasuh Mahruki durumun vahimiyetini güzel anlatmış. 48 Bin binanın yıkılması bekleniyormuş. Türkiye'de yeterli kurtarmacı yok diyor. 2 Bina'ya 1 kurtarmacı bile düşemeyecek. İnsanlar enkaz altında kalacak diyor. Korkutmak için demiyorlar için gerçeğini söylüyorlar. Durum çok sıkıntılı. Allah yardımcımız olsun. Çok da vakit kaldığına inanmıyorum ama 1 sene ama 10 sene çok yaklaştı.

    Mustafa Kemal ATATÜRK 1881-19∞

  • AKUT Kurucusu Nasuh Mahruki durumun vahimiyetini güzel anlatmış. 48 Bin binanın yıkılması bekleniyormuş. Türkiye'de yeterli kurtarmacı yok diyor. 2 Bina'ya 1 kurtarmacı bile düşemeyecek. İnsanlar enkaz altında kalacak diyor. Korkutmak için demiyorlar için gerçeğini söylüyorlar. Durum çok sıkıntılı. Allah yardımcımız olsun. Çok da vakit kaldığına inanmıyorum ama 1 sene ama 10 sene çok yaklaştı.

    Allah yardımcımız olsun gerçekten durum vahim. Benim de okuduğum ve dinlediğim yorumlardan anladığım kadarıyla birçok kişi 1-2 yıl içinde, en geç 2025 yılına kadar bekliyor bu depremi. Tabi bunlar birer tahmin, tam zamanını kimse bilemez. Ancak vakit yaklaştı diyenlere de hadi ordan dememek lazım. Zira istatistik hesaplamalara göre sürenin dolduğu bile görülüyor. Bir yerden alıntı yapıyorum.



    İstanbul' a gelmesinden korkulan felaket, ortalama her 500 yılda bir aynı fayın (doğu Marmara fayı) kırılması ile tekrarlayan çok yıkıcı bir deprem.

    Bunlara Ayasofya'nın kubbesini yıkan çok büyük depremler denir.

    Büyüklüğü 7.6 civarında olmalı.

    Tarihte 558, 989 ve 1509 yıllarında bu depremler tekrarlamıştır.

    Aritmetik hesaba göre 1509+500=2009 yılında ortalama deprem periyodunun süresi dolmuştur.

    Günümüzde 1509 Kıyamet-i Sügra (küçük kıyamet) üzerinden tam 512 yıl geçmiştir.

    Tarihsel süreçte İstanbul depremleri hep İzmit depremlerinin ardından meydana gelmiştir.

    Tarihsel depremlerde aradan geçen minimum süre 3 yıl, maksimum süre ise 19 yıldır.

    553 İzmit Depremi -----> 557 İstanbul Depremi (3 yıl sonra)

    975 İzmit Depremi -----> 989 İstanbul Depremi (14 yıl sonra)

    1490 İzmit Depremi ----->1509 İstanbul Depremi (19 yıl sonra)

    1999 İzmit Depremi -----> ? İstanbul Depremi ( ? yıl sonra)

    1999 İzmit Depremi' nin üzerinden 23 yıl geçmiştir.

    İstatistik bilimine göre depremin normal süresi çoktan dolmuştur.

  • AKUT Kurucusu Nasuh Mahruki durumun vahimiyetini güzel anlatmış. 48 Bin binanın yıkılması bekleniyormuş. Türkiye'de yeterli kurtarmacı yok diyor. 2 Bina'ya 1 kurtarmacı bile düşemeyecek. İnsanlar enkaz altında kalacak diyor. Korkutmak için demiyorlar için gerçeğini söylüyorlar. Durum çok sıkıntılı. Allah yardımcımız olsun. Çok da vakit kaldığına inanmıyorum ama 1 sene ama 10 sene çok yaklaştı.

    periyoda gelirsen 19 sene geçmiş bir önceki sıralamada şuanda 1999 da oldu ve 2018 de 19 u tamamladık. Artık bundan sonra her geçen dakika büyük doğu marmara depremine yaklaşıyoruz...

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • periyoda gelirsen 19 sene geçmiş bir önceki sıralamada şuanda 1999 da oldu ve 2018 de 19 u tamamladık. Artık bundan sonra her geçen dakika büyük doğu marmara depremine yaklaşıyoruz...

    Sizde mi Doğu Marmara fayının kırılmasını bekliyorsunuz hocam? Yani bu depremle ilgili çok farklı hesaplar var. Hangi fay kırılacak, tek seferde mi kırılacak, kaç saniye sürecek vs. 2 dakika bile sürebilir diyenler var. Yani çok bilinmeyen var ve bu depremin kuvvetini ve vereceği yıkımı çok değiştirecek.

  • Sizde mi Doğu Marmara fayının kırılmasını bekliyorsunuz hocam? Yani bu depremle ilgili çok farklı hesaplar var. Hangi fay kırılacak, tek seferde mi kırılacak, kaç saniye sürecek vs. 2 dakika bile sürebilir diyenler var. Yani çok bilinmeyen var ve bu depremin kuvvetini ve vereceği yıkımı çok değiştirecek.

    Bende Cenk hoca gibi düşünenlerdenim yani Marmarada 4 segment var kuzey kolda, 2si 1766-1 ve 1766-2 fayı hemen onlara paralel daha güneyde bir fay daha var ve en güneyde yalovadan başlayarak marmara denizi ortalarına gelen 4. fay. Ben marmara bölgesinde 15-20 yıl içerisinde 1 den fazla 7 üzeri deprem olacağını düşünüyorum. Süreye takılmayın süre işi birazda fayın uzunluğu ve depremin gücüyle alakalı, izmit depremi 7.4 idi ve 45 saniye sürdü. Eğer 1766 fayları tekte kırılırsa 7.5 civarı bir deprem üretir ki bunların süreside 17 ağustosa yakın olur 50 sn gibi. Doğu marmara segmenti kırılırsa buda 7.6 civarı bir deprem oluşturacak buda 50-55 snlik bir depreme denk gelecektir.


    Ama bunlar hep olasılık olarak karşımıza çıkıyor. Sadece şuanda Cenk hocayı baz alırsak en tehlikeli ve değişmeyecek olan Doğu marmara segmenti ve süresi ya doldu yada dolmak üzere, o yüzden bence artık an meselesi bundan sonraki her ilerleyen süre büyük marmara depreminin olma olasılığını dahada arttıracaktır..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Bende Cenk hoca gibi düşünenlerdenim yani Marmarada 4 segment var kuzey kolda, 2si 1766-1 ve 1766-2 fayı hemen onlara paralel daha güneyde bir fay daha var ve en güneyde yalovadan başlayarak marmara denizi ortalarına gelen 4. fay. Ben marmara bölgesinde 15-20 yıl içerisinde 1 den fazla 7 üzeri deprem olacağını düşünüyorum. Süreye takılmayın süre işi birazda fayın uzunluğu ve depremin gücüyle alakalı, izmit depremi 7.4 idi ve 45 saniye sürdü. Eğer 1766 fayları tekte kırılırsa 7.5 civarı bir deprem üretir ki bunların süreside 17 ağustosa yakın olur 50 sn gibi. Doğu marmara segmenti kırılırsa buda 7.6 civarı bir deprem oluşturacak buda 50-55 snlik bir depreme denk gelecektir.


    Ama bunlar hep olasılık olarak karşımıza çıkıyor. Sadece şuanda Cenk hocayı baz alırsak en tehlikeli ve değişmeyecek olan Doğu marmara segmenti ve süresi ya doldu yada dolmak üzere, o yüzden bence artık an meselesi bundan sonraki her ilerleyen süre büyük marmara depreminin olma olasılığını dahada arttıracaktır..

    Binalar adam akıllı kuralına uygun yapıldığı sürece deprem hiç korkutucu bir doğa olayı değil bence malzemeden çalarsan bataklığa ev yaparsan tabi yıkılır

    O kadar güzel statik projeler var ki bataklık zeminde bile yüksek ivmelere dayanan binalar tasarlanabilir evimde durduğum oturduğum uyuduğum sürece deprem korkum hiç yok bence oturduğumuz binaların da deprem katsayısı hastane tarzı yapılarlarla aynı alınmalı babam inşaatı 2004 yılında yaparken bunu dikkate alarak statik proje çizdirmiş ama dışarı her çıktığımda ve eski tip semtlere gittiğimde acaba ya o eski semtlerde bir Cafede felan yakalanırsam insan bilemiyor işte kader kısmet😕🙁