Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bugün Marmara denizinde de deprem olmuş 3.1 twitterda Ramazan hoca bazı açıklamalar yapmış...

    Hareketliliğin azlığına dikkat çekiliyordu ancak 2'lik boyutta olduğundan pek dikkat çekmiyor tabi.Son dönemde aktiviteler daha belirgin. Özellikle Ramazan hocanın Geyve-Gemlik/Mudanya-Bandırma arasında ki yıllar boyu süregelen suskunluğa dikkat çektiği bilinmekte.

    Bir gönüllünün yüreğinden daha güçlü bir yürek yoktur.

  • geçmiş olsun şahsen orduda ben hissetmedim karşı binadaki komşum hissettiğini kısa sürdüğünü söylüyor mevlâm beterinden korusun inşallah

  • Tam analizi nedir bakınmadım ama KAFZun hakim olduğu yerler buralar. Ana hat üzerinde olabileceği gibi bölgedeki yan faylardan birinde de olmuş olabilir. Bölge halkına geçmiş olsun..


    Bölgedeki faylanmaya bakarsak KAFZ üzerinde olmuş gibi görünüyor..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Ramazan hoca her deprem sonrasında benzer açıklamalar yaparak Elazığ/Sivrice (Malatya/Doğanyol) depremindeki hatasına düşüyor. KAF bazında büyük depremlerin (+7Mw) tekrarlanma aralığı segmentine göre 250-600 yıl diyerek risk düşük dersen yarın öbür gün meydana gelebilecek +6.5'luk bir depremde yine can ve mal kaybı yaşanacak, yapı stoğu gereği ülkemizde illaki büyük (+7Mw)deprem olmasına gerek yok.


    Deprem tektoniği konusunda bu denli uzman olup, her zaman iyimser açıklama yapmak ne kadar doğru bilemiyorum halbuki kendi açıklamaları mevcut.

    1-Daf,Kaf gibi uzun fayların segmentlerinin deprem tekrarlanma aralıkları neden farklı?

    2-Kısa bir zaman periyodu baz alındığında, her bir segmentin kayma hızı ve deprem tekrarlanma aralıkları birbirinden farklı olmakla birlikte, daha uzun zaman periyodu esas alındığında, her bir fay ve/veya segmentlerin kayma hızlarının aslında eşit olduğu görünecektir.

    3-Gölbaşı Türkoğlu segmenti 1114 yılında M>7.5'dan daha büyük bir deprem üretti, tıpkı KAF'ta 1939 Erzincan depremi (M7.9) gibi düşünün. Bu büyüklükteki depremlerde tek parçalı olarak yırtılmalar ve maksimum 7.0-10 metrelik yerdeğiştirmeler oluyor.

    4-Gölbaşı-Türkoğlu ya da Erzincan segmentlerinin komşu segmentlerinde ise 7.5<M<8.0 arası deprem üretmek ve tek parçalı yırtılmak yerine; farklı zamanlarda alt segmentlerinde büyüklükleri M=<7.0 olan ve yer değiştirmeleri toplamda 7.0-10 m olan birkaç depremle yırtılma oluyor.

    5-Farz edelim ki, Gölbaşı-Türkoğlu segmentinde 1114 depreminde (M7.5) 5.0 metrelik yerdeğiştirme oldu.

    Sivrice-Pütürge segmentinde ise örnek olarak
    1874 depreminde (M 7.1, 2.5 metre)
    1905 depreminde (M 7.0 1.5 metre)
    2020 depreminde (M 6.8, 1.0 metre) ( toplam 5 metre) yer değiştirmeler oluyor.


    Sonuç olarak (örneğin) her 1000 yıllık periyotta Kaf'da 10m Daf'da 5m'lik her segment bazında toplam atım miktarları olurken ,bu atım miktarları deprem davranışa bağlı olarak , bazı segmentlerde parçalı yırtılmaya bağlı daha sık aralıklarla tekrarlanırken ,bazı segmentlerde daha uzun sürede daha büyük tek bir depremle sonuçlanabiliyor.


    KAF; Varto/Kazan, Kazan/Tanyeri , Erzincan/Koyulhisar ,Koyulhisar/Niksar , Niksar/Taşova ,Taşova/Havza ,Köprübaşı/Kargı, Kargı/Ilgaz , Ilgaz/İsmetpaşa, İsmetpaşa/Yeniçağa, Yeniçağa/Abant , Abant/Akyazı/Gevye , Gölyaka/Marmara denizi , Marmara denizi , olmak üzere Saroz körfezinden çıkıp Yunanistana kadar uzanıyor. Ülkemiz karasallığını etkileyen 12-13 Ana segment ve alt bölümleri mevcut.


    1939 erzincan depremi (Ms=7.9), Erzincan ile Niksar arasında yer alan 260 km'lik yüzey faylanması meydana getirmiştir. Deprem, Ezinepazarı fayında da 60 km'lik yüzey kırığı oluşturmuştur ve toplamda 320-340km arasında bir kırık oluşmuştur.. KAF, Erzincan-Ezinepazarı arasında, Erzincan-Koyulhisar, Koyulhisar-Niksar ve Niksar-Ezinepazarı olmak üzere birbirinden bağımsız üç alt bölümden oluşurken 1939 Depremi bu segmentlerin hepsini tek bir depremle yırtmıştır. Öncesinde aynı kırık üzerinde gelişen çok daha küçük bir deprem olmasına karşın hasar ve can kaybı meydana getiren bir deprem daha mevcut 18 Mayıs 1929 Sivas/Suşehri depremi bknz; https://tr.wikipedia.org/wiki/1929_Su%C5%9Fehri_depremi


    Sonuç olarak 1939 depreminden sonra 82 ,1942 depreminden sonra 79 yıl geçmiş bulunmakda 1.8-2cm arasında kayma hızı olan Kaf segmentlerinin 80 yıllık periyotta (ortalama )biriktirdiği 1.5 metrelik atım özellikle Erzincan depremi gibi tek parçada birçok segmenti yırtan bir kesimde bir sonra ki deprem davranışının parçalı yırtma ihtimali gözardı edilemez. 1.0-1.5 metrelik atım,yırtılan segmentin uzunluğuna bağlı olarak (6.5<M<6.9) arasında bir depreme karşılık geliyor.

    Nitekim büyük depremlerden sonra gelişen artçılar ve sismik boşlukların konumları hariç (Marmara denizi ve Yedisu segmenti (Kazan,Tanyeri arası) bu bölgeler büyük depremlerini üretmedi çevreleri çok aktif)

    2000'sonrası Kaf üzerindeki en aktif bölüm Tokat/Niksar,Erbaa,Reşadiye ve Erzincan/Refahiye civarıdır.

  • Yalova açıklarinda azda olsa cevre yerlesimlerden hissedilebilir bir deprem oldu.


    Cenk hocanin dogu marmara segmenti olarak nitelendirdigi faya çok yakin veya uzerinde gorunuyor..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN