Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Valla hocam 6.5-7 olsaydı İzmir'de yıkım bile olabilirdi herhalde. Ben kesin Manisa dedim. 99 depremindeki Avcılar'da olan olay gibi bir şey oldu sanırım İzmir'de bu kadar etkili sallamasının açıklaması bu olabilir.


    Sadece biz değil herkes ciddi hissetti. Balkona çıktığımda depremi konuşuyordu herkes.

    Salihlide, Manisa'nın güneydoğusunda kalıyor ama, öyle şiddetli hissetmedim yani İzmir neden bu kadar şiddetli sallandı anlam veremedim.

  • Salihlide, Manisa'nın güneydoğusunda kalıyor ama, öyle şiddetli hissetmedim yani İzmir neden bu kadar şiddetli sallandı anlam veremedim.

    izmir ve aydin arasi herhagi bir daglik alan yukselti farki yok asa yukari ayni zemin ve aydin izmir arasi cok sulak yumusak topraklar sanki tek plaka gibi (cok anlamiyorum.) fakat masinaya baktigimizda hemen sipil daglari var arada. izmirde siddetini cok kaybetmeden gelsede zaten uzakta oldugu ve derinligi yuksek oldugu icin izmire uzun yoldan gelen dalgalar siddetli hissedilip manisada bir anda gucunu kaybetmis olabilir.

  • Ege sallanmaya devam ediyor.Açıkçası pandemi vakti batı ve doğuda meydana gelen depremler üst üste gelişmesi endişe verici .Geçmiş olsun hisseden herkese.

    Bir gönüllünün yüreğinden daha güçlü bir yürek yoktur.

  • Helen zonunda pek fazla bir artçı olmuyor. Olsa da küçük büyüklüklerde oluyor bunu Denizli depreminde de gördük ama Ege Bölgesi'nin içindeki faydan gelmemesi bence de garip. Yaklaşık 60 saat önceki 5.5lik depremden sonra 4lük bir artçı gelmedi Manisa'dan. En büyük artçı 3.7 oldu. Halbuki Ocak ayındaki depremde 6.8lik Elazığ depreminin artçıları Manisa artçılarının yanında sönük kalıyordu. Aynı şekilde Van'dan da gelmedi.

    Einmal editiert, zuletzt von Onur35 ()

  • Helen zonunda pek fazla bir artçı olmuyor. Olsa da küçük büyüklüklerde oluyor bunu Denizli depreminde de gördük ama Ege Bölgesi'nin içindeki faydan gelmemesi bence de garip. Yaklaşık 60 saat önceki 5.5lik depremden sonra 4lük bir artçı gelmedi Manisa'dan. En büyük artçı 3.7 oldu. Halbuki Ocak ayındaki depremde 6.8lik Elazığ depreminin artçıları Manisa artçılarının sönük kalıyordu. Aynı şekilde Van'dan da gelmedi.

    bence de izlemek lazım hocam

    Scientia potentia est

  • Bölge dalma/batma zonuyla ,burdur/fethiye makaslama zonu arasında geçiş kuşağında kalıp kompleks yapıda. 50Km doğusunda 2012’de ölüdeniz açıklarında 6.0Mw Fethiye/burdur fay’ından kaynaklanan doğrultu atımlı deprem mevcut 25-30km odak derinliği olan depremde 59 kişi yaralanmıştır.1ddf0.jpg


    Bugün ki depremin çözümüde doğrultu atım bileşeni baskın ters fay vermiş ,cenk hocanın dediği gibi burdur/fethiye fay’ının yatay genişleme rejiminden kaynaklanan antitetik fay olma ihtimali yüksek direk batma zonundan kaynaklanıyor demek doğru olmayabilir.

    Mora yarımadasının güneyi ile rodos’un doğusunda akdeniz’in en derin çukurlukları bulunuyor (5.100metre/4.300metre) burdur/fethiye fayı doğrultu atımlı olsada özellikle açıkta ,anadolu karasındaki gibi çok sığ depremler üretmiyor.

    Afad’ın ivme verileri çok iyi bir örnek sergilemiş bu sefer , en büyük ivme deprem episantr’ına en yakın istasyonda değil daha uzakdaki bir istasyonda kaydedilmiş.Deprem’in odak merkezine daha yakın olmak her zaman en güçlü şekilde hissedeceğiniz anlamına gelmiyor.Ayrıyetten bu ivmelerde koltukdan zıplatdı,duvarlar çatırdadı gibi söylemler abartı gibi duruyor,bu durumları yaşayan varsa zemini veya binayı kontrol ettirsin yada büyük bir deprem yaşamadığı için ona öyle geliyor olabilir..

    Akdeniz odaklı depremlerin ülkemiz için en tehlikelileri bu bölgede oluşan depremler diyebiliriz 1957 (fethiye körfezi depremi)

    7.1Mw’lik Bu deprem Fethiye, Marmaris, Köyceğiz, Rodos, Muğla, Kaş, Bodrum, Milas, Yatağan, Acıpayam, Tefenni, Finike, Aydın, Isparta, Burdur, Ödemiş, Nazilli, Denizli, Symi ve Kos'ta şiddetli hissedilmiş, Fethiye ve Köyceğiz’de yıkıcı hasar yapmış ve 67 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir.

  • Herhangi bir çatırdama sesi veya koltuktan zıplama durumu yaşamadım ama kesinlikle yerden, gürültülü ve oldukça sert şekilde vurdu. İzmir merkezdeki çoğu kişi de böyle söylüyor. Dışarda otururken bile hissettiğini söyleyenler var. Belki de yerden vurduğu için bu kadar şiddetli geldi insanlara. Dediğim gibi sadece biz değil bütün mahalle depremi konuşuyordu bitince. Hatta 2017'deki hemen yakınında olan 6.6'dan daha şiddetli salladığını rahatlıkla söyleyebilirim.

    6 Mal editiert, zuletzt von Onur35 ()

  • Özellikle Göcek'te olanlar depremi tüm şiddeti ile hissetmiştir.Ben deneyimledim bunu küçük katlı binalarda pek iyi olmuyor.


    Artçı aranıyordu geldi.

    Code
    2020.06.29 07:06:23  36.7190   28.2180       75.2      -.-  4.7  -.-   OSMANIYE-MARMARIS (MUGLA)

    Bir gönüllünün yüreğinden daha güçlü bir yürek yoktur.

    Einmal editiert, zuletzt von berkay_tuku ()

  • depremin merkezine 200 km olan bir yer 100 km daha yakin olan yere gore neden daha fazla hissediyor ? Km ler ornek olarak verilmistir.100 e 150 de olabilir.

  • depremin merkezine 200 km olan bir yer 100 km daha yakin olan yere gore neden daha fazla hissediyor ? Km ler ornek olarak verilmistir.100 e 150 de olabilir.

    Başrol zemin olmakla birlikte depremin mekanizması önemli rol oynuyor. 1985’de açıkta meydana gelen 8.0Mw meksika depreminde kıyılardan daha fazla 350km içeride bulunan mexico city etkilenmiştir.Çünkü şehrin bir bölümü önceden göl olan zemin üzerine kurulmuş şehrin genelinde çok hasar yokken bazı yerler yıkıldı,yumuşak zeminler deprem dalgalarını tutarak rezonans etkisiyle büyütür.

    cddee3f090b8cf7f49e7fc.png

    5442ff8e2648990ddc8585.png262df373e7c713.png

    Einmal editiert, zuletzt von PergamoN ()

  • Geçen gün meksika depremi sonrası sanırım ,deprem kıyaslamaları yapılmış japonya'da veya diğer ülkelerde 6-7'lik depremlerde bile burunları kanamıyor gibi söylemler olmuştu.Japonya'nın yakın tarihli başlıca depremlerini paylaşayım;

    (bu ülke 1995 depremi sonrası ciddi yapılanmaya gitmiştir)


    2018 Hokkadio Eastern Iburi 6.6Mw depreminde 41 kişi öldü 691 kişi yaralandı 17'si ciddi yaralanma (367.5Milyar yen zarar meydana geldi).


    2016 Kyusku Kumamoto 7.0Mw depremi ve 6.2Mw'lik artçısında en az 50 kişi öldü 3000 kişi yaralandı.

    Deprem sonucunda çok sayıda yapı çöktü veya alev aldı. Hükümet yetkilileri, 1.000'den fazla binanın ciddi şekilde hasar gördüğünü ve 90'nının yıkıldığını tahmin ettiğini söyledi.

    Risk Yönetim Çözümleri'ne göre hasarın ekonomik maliyetlerine ilişkin erken tahminler 5.5 milyar $ ile 7.5 milyar $ arasındaydı.


    2008 İwate-Miyagi nairiku 6.9Mw 23 kişi ölmüş 360 kişi yaralanmıştır.


    2007 Chuetsu offshore 6.6Mw depremi 11 kişi ölmüş 1000 kişi yaralanmıştır, 342 Bina tamamen yıkıldı eski ahşap yapılar

    dahil.


    2004 Chuetsu 6.6Mw depremi 68 kişi ölmüş 4800 kişi yaralanmıştır.


    1995 Büyük Hanşin depremi ya da halk arasında da daha bilinen adıyla Kobe depremi; Asya-Pasifik ülkelerinden Japonya’da gerçekleşmiş büyük bir depremdir. 17 Ocak 1995 tarihinde Japonya’nın Kobe şehrinde gerçekleşmiş olan bu deprem beraberinde binlerce insanın ölümüne yol açmıştır. 17 Ocak günü yerel saatle sabah 05:46’da gerçekleşmiş olan Kobe depremi, Richter ölçeğine göre 6,9 büyüklüğünde gerçekleşmiş ve bölgede ciddi bir yıkıma sebep olmuştur. Kobe’de gerçekleşen ve yerin 17,6 km derininde gerçekleşmiş olan Kobe depremi, Japonya tarihinde gerçekleşmiş olan en şiddetli depremler arasına girmiştir. Japonya’yı boylu boyunca sarsmış olan Kobe depremi, dünyada tarihine de geçmiştir. Dünya tarihi boyunca gerçekleşen bir deprem ilk defa bir gökdelenin yıkımına yol açmıştır. Japonya ekonomisinin de bel kemiğini kıran Kobe depremi, Japonlar içinde çok ciddi bir ekonomik krizi de beraberinde getirmiştir. Japonlar bu yüzden 20. yüzyılı Kobe depremi sebebiyle kayıp yıl olarak lanse ederler. Öyle büyük bir yıkım yaşanmıştır ki bu depremle, yaklaşık 200 milyar dolarlık bir hasar oluşmuştur. Deprem sonrasında yapılan araştırmalar depremin toplam 6,434 kişinin yaşamına mal olduğunu ortaya koymuştur. Bunun yanı sıra 43,792 kişi de yaralanmıştır. Bu yaralılar arasında durumu çok ağır olanlar ve hatta uzuv kayıpları yaşayanlar da mevcuttur. Ayrıca depremin yol açtığı bölgesel felaket sonrasında Kobe’de zarar gören yapılar tekrar onarılamayacak kadar hasarlı olduğundan 310 bin kişinin bölgeyi terk etmesi sonucunu da doğurmuştur. Japonya’nın en önemli şehirlerinden biri olan Kobe’nin nüfusunun yaklaşık 1,5 milyon olduğu düşünülürse, 310 bin kişinin bölgeden ayrılması depremin büyüklüğünü gözler önüne sermektedir.(AFAD)

  • Şu yakın zamanda Japonya da 9 buyuklugunde deprem olmuştu tarihin en büyük depremlerinden birisiydi tsunami haricinde çok da kayıp olmamıştı diye hatırlıyorum 6 lik depremlerde bu kadar kayıp olması beni şaşırttı!

  • depremin merkezine 200 km olan bir yer 100 km daha yakin olan yere gore neden daha fazla hissediyor ? Km ler ornek olarak verilmistir.100 e 150 de olabilir.

    Hocam zemin de bir etken olmakla birlikte ayrıca videonun 4:20-6:15 arasında anlatılan olay da olabilir. Çifte sismik dalga olayı. Belki de böyle bir olay yaşandı :) . Bu deprem +7 olsaydı İzmir'de de kesinlikle hasar olurdu


    3 Mal editiert, zuletzt von Onur35 ()


  • http://bordasabah.com.tr/2018/…lismasi-gerceklestirildi/


    Var hocam. 3 sene önce kazı bile yapılmıştı.


    Orta Anadolu Bölgesi'nin en önemli kıta içi aktif fay zonlarından biri olan TGFZ, yaklaşık 200 km uzunluğunda, KB-GD doğrultulu, aktif, sağ yanal doğrultu atım bileşenli normal bir fay zonudur. Uzunlukları 9 ile 33 km arasında değişen birbirine koşut veya yarı koşut fay segmentlerinden oluşan TGFZ'nun en önemli segmentlerinden biri Akhisar-Kılıç segmentidir.Aynı segment üzerindeki iki hendekten derlenen deprem verileri fay penceresi yöntemiyle değerlendirilmiş ve Akhisar-Kılıç segmenti için ortalama deprem tekrarlanma aralığı 10390 yıl olarak hesaplanmıştır. Akhisar-Kılıç segmenti üzerindeki yakın dönem (Geç Pleyistosen-Günümüz) düşey kayma hızı 0,034 mm/yıl olarak hesaplanmıştır. Bu değer, segmentin uzun dönem (Geç Pliyosen) düşey kayma hızı (0,046 mm/yıl) ile oldukça uyumludur.



    https://www.researchgate.net/p…Zonu_Orta_Anadolu_Turkiye

    Mustafa Kemal ATATÜRK 1881-19∞