Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Ankara'da büyük deprem ihtimali şuanlık yok. Bölgede olan faylar küçük faylar maks 4-5 büyüklüğünde deprem üretebiliyorlar. En yakın sanırsam bolu ve düzce fayları var. Onlarında şuan büyük deprem üretecek enerjileri yok diye biliyorum. Şu Dyson denen elemana inanmayı bırakın diye 100 kere dedik. Kurduğu saçma arduino sistemi ile hiçbir şeyi ölçemez. Her gün 1000 tane il söylüyor. Kendinizi kandırıyorsunuz.

    Mustafa Kemal ATATÜRK 1881-19∞

  • Ankara'da büyük deprem ihtimali şuanlık yok. Bölgede olan faylar küçük faylar maks 4-5 büyüklüğünde deprem üretebiliyorlar. En yakın sanırsam bolu ve düzce fayları var. Onlarında şuan büyük deprem üretecek enerjileri yok diye biliyorum. Şu Dyson denen elemana inanmayı bırakın diye 100 kere dedik. Kurduğu saçma arduino sistemi ile hiçbir şeyi ölçemez. Her gün 1000 tane il söylüyor. Kendinizi kandırıyorsunuz.

    %100 katılmak ile beraber baktı adam takipçileri arttı ve hepsi Türkiye ' den neredeyse sadece bizim illerimiz için tahminde bulunuyor.

  • Prim vermenin ötesine geçilmiş,Adamla röportaja gidilmiş. Yazık...

    Adama Türkiye haritasında fay hatlarını göster desen gösteremez ne güzel sallıyor. Ankara civarında hangi fay hattı varmış 6/7 büyüklüğünde deprem üretecek? Marmara veya Kahramanmaraş-Elazığ civarı buna dahilse nitekim sallaması tutabilir :)

    Mustafa Kemal ATATÜRK 1881-19∞

  • Adama Türkiye haritasında fay hatlarını göster desen gösteremez ne güzel sallıyor. Ankara civarında hangi fay hattı varmış 6/7 büyüklüğünde deprem üretecek? Marmara veya Kahramanmaraş-Elazığ civarı buna dahilse nitekim sallaması tutabilir :)

    Adamı savunmak için söylemiyorum ama Çankırı-Çerkeş'ten Ankara-Akyurt'a uzanan bir fay var o fay KAF'tan Çankırıya sarkıyor.

    Ama m6-7 üretecek bir fay değil.


    86qdmV.png

  • ankara bala civarları 5 6 arası deprem uretebılecek fay mevcut..daha fazlası olması çok zor ıhtımal..rahmetlı ahmet mete ıusıkara oyle soylemıstı zamanında ankara için.

  • Gölcük depremi göstere göstere gelmiş arkadaşlar. 96 Ocak-99 Ocak dönemine bile baksak aslında yeterli. Hep minik minik depremler ki demek ki bu daha tehlikeli.

    oS2xrd.png

    aslında evet mikrodepremleri görebiliyoruz anaşok öncesi ancak bu o fayın nereye kadar kırılacağını tam olarak belirtmiyor, mesela 17 ağustos gölcük depreminde kırılan fay mikrodepremlerin yoğunlaştığı yerler değil sadece..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Ankara ve civarında deprem üreten faylar mevcut , büyük deprem üretebilecek faylarda mevcut ama bu fayların yıllık kayma hızları çok çok düşük olup +7M gibi depremlerin tekrarlanma süreleri bir çoğunda 5000 Yıldan fazla sürüyor. Buna rağmen en son ne zaman deprem ürettiği bilinmeyen (tarihsel dönem dahil) faylarda mevcut bunlar ankara merkezli değil ama çevre illeri kapsıyor.Bölgedeki bazı faylar;

    AF – Akpınar Fayı, DF – Delice Fayı,
    KF – Kangal Fayı, NF – Niğde Fayı, SF – Salanda Fayı AFZ – Almus Fay Zonu, LFZ –
    Laçin Fay Zonu, MFZ – Merzifon FayZonu, MOF – Malatya-Ovacık Fay Zonu, TFZ –
    Tuzgölü Fay Zonu, YFZ – Yıldızeli Fay Zonu, AşFZ – Akşehir Fay Zonu, CAFZ – Orta
    Anadolu Fay Zonu, TÇFZ – Taşova-Çorum Fay Zonu, YEFZ – Yağmurlu-Ezinepazarı
    Fay Zonu, YGFZ – Yakapınar-Göksun Fay Zonu, NEAFZ – Kuzey Doğu Anadolu Fay
    Zonu.


    Bölgede korku ve paniğe neden bazın yakın tarihli depremler;

    10 ocak 2016 Çiçekdağı/Kırşehir 5.1M


    31 Temmuz 2005 Ankara/Bala 5.3M

    20 ve 27 Aralık 2007 Ankara/Bala 5.7M 5.5M

    15 Mart 2008 Ankara/Bala 4.9M

    Bala depremlerinin lokasyonları birbirine çok yakın olup 180Km uzunluğundaki Sağ yanal doğrultu atımlı tuzgölü fay zonunun kuzeybatı ucuna yakın bir bölgede toplanmıştır. Bu fay Kulu (Konya) yakınlarında sonlanır. MTA Genel Müdürlüğü tarafından üretilmiş ,olan Türkiye Diri Fay Haritasında (MTA, 1992) fayın sonlandığı bu bölgede Kulu ile Bala

    arasında KD-GB ve KB-GD uzanımında biribirine çapraz uzanan ve uzunlukları 5-10 km
    arasında değişen bir fay sistemi yer alır. Çapraz fay sisteminde her iki doğrultuda da uzanan
    faylar sağ yönlü doğrultu atımlıdır.Bala depremleri bu çapraz fay sisteminin kesiştiği alana rastlamaktadır. Sismolojik ve yapısal veriler karşılaştırıldığında depreminin Bala güneyindeki biribirine çapraz uzanan bu diri fay sisteminden kaynaklandığı Düşünülmektedir. Son yıllarda bu bölgede meydana gelen orta şiddetteki depremeler dikkat çekicidir. 31 Temmuz 2005 depremi (Ml: 5.3) ana ve artçı şokları ile sonrasında 20 ve 27 Aralık 2007 tarihlerinde ise iki deprem (Ml: 5.7 ve Ml: 5.5) ile bu depremelerin yaklaşık 200 kadar artçı ,şoku meydana gelmiştir.



    10-11 Eylül 2009 Sille-Selçuklu (Konya) depremleri (4.5 ve 4.7 ) söz konusu depremlere kaynaklık ettiği düşünülen fay

    haritada gösterilmemiş olup, KD-GB doğrultulu, yaklaşık 16 km uzunluğunda ve GD ya eğimli normal bir fay karakterindedir.

    merkez üssü Konya’nın batısındaki Sille-Selçuklu olan depremler nedeniyle can kaybı meydana gelmezken, 200'ün
    üzerinde vatandaş, panik ve yüksekten atlama sonucu yaralanarak hastanelik olmuştur.

    Çorum/seydim depremi 4.8M

    29 Mart 2008 tarihinde Seydim-Çorum’da meydan gelen depremin yeri Türkiye Diri Fay haritasına da konularak kaynak fay konusu değerlendirilmiştir (Şekil 2). Deprem, Türkiye Diri Fay haritasına göre sağ yanal doğrultu atımlı Kuzey Anadolu Fayı ile bu fayın bir kolu niteliğindeki Ezinepazarı Fayı arasında kalan bir alanda meydana gelmiştir. Ancak, Türkiye Diri Fay Haritası’na göre bu büyüklükteki bir depremin kaynağı olabilecek fay hakkında yorum yapılamamıştır.

    Çankırı/orta 6 Haziran 2000 6.1M

    Bu fayın (Dodurga) güneyindeki deprem aktivetisi devam etmekde olup geçtiğimiz yıldada zaman zaman hissedilir depremler üretmiştir.Aynı fayın güneyindeki devam eden depremler parçalı kırılmaya işaret etmektedir. Fay çizgisi boyunca eski depremlere ilişkin belirgin sarplıklar izlenememiştir. Bu durum yüzey yırtılması ile sonuçlanan depremlerin tekrarlanma süresinin çok geniş aralıklı olması ile açıklanabileceği gibi fayda gelişmiş olan eski depremlerin 06.06.2000 depremi gibi yüzey yırtılmasına yol açan büyüklükte olmadığına da yorumlanabilir.

  • Eğer İstanbul da beklenen daha doğrusu Marmara da beklenen 7 ve üstündeki bir yıkıcı hasara ait bir deprem olursa ve sağ kurtulmayı başarırsanız hiç arkanıza bakmadan tanıdıklarınızla ve ailenizle İstanbul'u terk edin. Peki neden?

    1-) Yer altında bulunan alt yapı yani bizim her gün içinde kullandığımız Tuvaletler, mutfaklar da bulunan tüm zararlı ve salgın yapacak bütün maddeler virüsler alt yapının çökmesi ardından etrafa yayılmaya başlayacak.

    2-) Deprem anında ve hemen sonrasında insanların İstanbul'u terk etmek akıllarına gelince çıkış ve girişlerinde akıla dayanamayacak trafikler meydana gelecek. O yüzden imkan var ise çok hızlı olmak lazım bu konuda.

    3-) Ailenizin her bir ferdine ev içinde yakınında bulunabileceği örnek odasında kendisine ait bir telsiz bulundurması şart! Çünkü her hangi bir binanın çökmesi ardında birbirinize ulaşmanız ve arama kurtarma personellere ulaşmanız daha kolay olacaktır.

    4-) Neden telsiz, neden telefon değil? Çünkü bu eylül ayında ki olan 5.8 deprem de bunu en net örneğini yaşadık hatlar karıştı birbirimize ulaşamadık, panik halinde herkes aramaya başladı serverler çöktü çok doğal ama, bunun bu şekilde olabileceğini bildiğimiz için biz en iyisi telsiz bulunduralım.

    5-) Dolapları sabitleyin veya düşebilecek her şeyi, özellikle de camların kenarlarından uzak durun.

    6-) Deprem anında evde nereye toplanılacağını belirleyin ve güvenli bir yere toplanın. Hem ayrılmamış olursunuz, hemde güvende olursunuz.

    7-) Deprem çantanızı her an toplu bir şekilde tutun her 6 ayda bir içinde aksilik var mı diye kontrol edin. Ve deprem anında ulaşılabilecek bir yerde bırakın.

    8-) Deprem anında özelikle kolonların altında durmaya dikkat edin ve deprem anı bitene kadar binadan çıkmaya çalışmayın.

    9-) Eğer binanın çok katlı bir bina ise ve asansör, merdiven var ise kesinlikle merdiveni kulanın ama hızlı olmaya ve çok dikkatli olmaya çalışın.

    10-) İlk yapacağınız şey deprem bittikten sonra doğal gaz, elektrik gibi yangın çıkartabilecek her ne var ise onları kapatın.


    Aslında daha sayabileceğim bir çok madde var ama en önemlileri bunlar dostlar, eğer bunlara uyarsanız hayatta kalma riskiniz artıyor. Siz siz olun her zaman depreme hazırlıklı olun! Tek ve sona kalan önemli bir husus daha var o da deprem anında soğuk kanlı olmanız! İstanbul da büyük deprem olduktan sonra bence ilk olarak her şeyi halletikten sonra bu şehirden derhal uzaklaşmak olacaktır.


    Hepinize iyi günler,

    Kalın sağlıcakla.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Çok güzel bir konuya değindiniz bu benim aklımda vardı. :thumbup:

  • Marmara depreminin olası senaryosu oldukça kötü ve vahim kendi bölgemde 1999 depreminde hasar gören binalar yıllardır duruyor ve insanlar bu evlerde yaşamaya devam ediyor birde hastalık, yağma, hırsızlık ve daha neler neler aklıma geldikçe kötü oluyorum ayrıca ırkçılık gibi algılanmasın eğerki marmara depremi Suriyelilerin de bulunduğu dönemde olursa kavga ve çatışma kaçınılmaz böyle birşeyin olması hiçte sürpriz olmaz Allah yar ve yardımcımız olsun