Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Farklı 7-8 makale ve kendi yorumlarımı içeriyor en açıklayıcı şekilde alıntılar ve yorumlar ekledim anlamadığınız yerleri sorabilirsiniz.

    Hocam sorun sizde değil bende^^^^^^Benim öğrenme alışkanlığım soru cevaptan ziyade soru olabilecek yeri araştırıp çıkılmaz durumda iken sormak. Zaten konuyu sadece takip olarak bakıyorum. Daha üst bir seviye için 2 3 sene ilgilenmem lazım. İşin abc sini anlayarak sizleri takip etmek en iyisi...

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Hocam peki Midilli Fayındaki enerji tamamen boşaldı mı ? Pek katılmasam da 6.3'lük depremden sonra Ahmet Ercan buradaki enerjinin tam boşalmadığını, beklenen depremin 7'nin üzerinde olduğunu, ilerleyen yıllarda daha büyük 7'ye yakın başka bir hareket olabileceğinden bahsetmişti. Bir de bu stres haritasına göre Karaburun, İzmir Körfezi civarından başka bir kırılma beklenebilir mi :/

    Einmal editiert, zuletzt von Onur35 ()


  • Einmal editiert, zuletzt von Cagatay17 ()

  • Hocam peki Midilli Fayındaki enerji tamamen boşaldı mı ? Pek katılmasam da 6.3'lük depremden sonra Ahmet Ercan buradaki enerjinin tam boşalmadığını, beklenen depremin 7'nin üzerinde olduğunu, ilerleyen yıllarda daha büyük 7'ye yakın başka bir hareket olabileceğinden bahsetmişti. Bir de bu stres haritasına göre Karaburun, İzmir Körfezi civarından başka bir kırılma beklenebilir mi :/

    Midilli fayı yok ,midilli fay sistemi (midilli fay zonu) var 2017 depremin’de tek bir fayın kırıldığına inanmıyorum deniz içinde gerçekleştiği için bilinmemezlikler içeriyor yine.

    Midilli adasını güneyden sınırlayan hat 10-15km uzunlukta birden fazla normal faylanma içeriyor.

    EGS(ege graben sistemi) midilli adasının o bölümünüde içinde barındırıyor çoğu kişi bunu bilmez bağımsız sistemler değil aslında çalışma sistemleri aynı. Graben hatlarını çizdiğim yönde uzatabiliriz,Literatür’de böyle geçmiyor tabi. Grabenler çöküyor,çökmeye devam ediyor ege denizi dahil.

    971c0a8703.jpg


    grabenlerin kenarlarını sınırlayan ana normal faylar, kısa uzunluklara sahip birçok küçük faydan oluşmaktadır. Dolayısı ile bu kısa faylardan birinde oluşan bir deprem, yakınlarındaki diğer komşu fayları tetiklemekte ve sonraki bir zamanda bu faylarda depremlerin olmasına neden olmaktadır.


    Bölgenin önemli tektonik özelliklerinden birisi de normal faylar arasında transfer fayı olarak gelişen, uzunlukarı 5-10 km ile 40-50 km arasında değişen, KD-GB gidişli, doğrultu atımlı faylardır. Örneğin; Kapaklı Fayı, Akhisar Fayı ile Akselendi Fayının; Gelenbe Fayı, Simav Fay Zonu ile Gediz Grabeninin; Seferihisar Fayı, Gediz Grabeni ile Büyük Menderes Grabeninin karada’ki transfer faylarıdır.


    Deniz içindeki sistem marmara denizi’inde olduğu gibi bilinmiyor farklı görüşler mevcut.

    Hangi görüş doğru, çizilen fayların hangisi doğru bunu bilmek gerekiyor öncelikle karada’ki sistemde olduğu gibi doğrultu atımlı transfer fayların olduğu aşikar ama bunlar nerde konumlanmış?, uzunluğu ne kadar? Geometrik yapısı nasıl bir kırılma sergileyebilir?

    Cevaplanması gereken Sadece bir kaç soru bu sorular daha artar..

    Marmara denizinde 2045’den önce deprem olmaz demek ile midillide enerji boşalmadı 7’lik deprem olur demenin bir farkı yok. Bu şahısın yaptığı bir çalışmada yok en azından ben bulamadım sen bulursan atıver bana bi zahmet.



    Gelelim +7 deprem olurmu soruna ne aletsel dönemde nede tarihsel dönemde midilli’nin güneyinde +7’lik deprem kaydı yok aletsel dönemde ege denizi içindeki +7’lik tek deprem skrios çukurunun batısındaki deprem ,büyük depremler daha çok sakız adası güneyi ile kuşadası civarında (sisam) yoğunluk gösteriyor. Bu tabi büyük deprem olmaz anlamına gelmesin olabilirde. +7 değilde 6.7-6.8’lere çıkan depremeler mevcut

    1cf72738f4aa3116d0.png

    Anaşok sonrası bölgede meydana gelen depremler tetiklediği yerleri gösteriyor aslında 10-15km uzunluktaki tek bir fay’ın bu denli yayılım göstermesi imkansız midilli karasallığında ve karaburun yarım adası ile çandarlı körfezine doğru yayılan depremler bağımsız depremler. Karaburun karasallığı ile izmir körfezi civarındaki depremler o zaman 4.1m büyüklüğünü geçmemişti yanlış hatırlamıyorsam. Sadece stress analizine bakarak deprem beklemek yanlış olur,olurda deprem meydana gelirse tetikleme değilde katkıda bulundu denilebilir

    8fb07.jpg

  • PergamoN hocam geçen gün Gölcük depreminin batıdan doğuya yanal atım yaptığını söylediniz. Gölcük depreminden 7 ve 1 ay önce batıdan doğuya doğru tam fay üstünde 2 tane 3 küsurluk deprem olmuş. Bu tarz bir küçük ana şok deprem(tam yanal atımlı fay üstünde) Büyük Marmara Depremi öncesi de görebilir miyiz?

    3SEDjP.png

  • Storm Chaser batıdan doğuya yanal atım değil o yöne doğru kırılmış tabi onun verisi yok elimde artçı dağılımdan bir yorum çıkarmıştım ben episantr merkezi (odak) baz alırsan artçı dağılımların (+4) odak merkezi batısında çok daha kısa mesafede son bulduğunu görürsün ,Doğuya doğru çok daha uzun mesafede dağılmış.

    Soruna gelirsek Dediğin olabilir geçmiştede olmuştur belki ,kilitli denilen fayların üstünde hiç deprem olmayan yer yok diğer yerlere oranla çok daha az deprem oluyor sadece.


    Olursada anaşoktan ne kadar önce bu depremler gerçekleşecek? Sorusu gelicek 7 veya 1 ay diye kesinleşmiş bir döngü yok belki 10 yıl sonra olacak anaşok.

    Dönüp,dolaşıp ramazan hocanın dediklerine geliyoruz haberci sayılan parametrelerden depremin ne zaman olacağını bilmek mümkün değil. Çok ekstra bir hareket olursa devlet kurumları ihtimal dahilinde uyarı verecektir diye düşünüyorum.


    Geçmiş büyük depremlerde uyarı verilen depremlerin hepsi büyük deprem beklenilen bölgedeki öncü depremler dikkate alınarak ihtimal dahilinde uyarılar verilmiş. Bazıları gerçekleşirken gerçekleşmeyenlerde mevcut onunda kesinliği yok

  • PergamoN hocam 1855 bursa depremi kafın güney kolunda mı gerçekleşiyor? Öyleyse 1855'ten beri yeterince enerji biriktirmiş olabilir mi? Benim korkum olası bir Marmara depremi ile diğer faylarında tetiklenmesi. 1999 Kocaeli-Gölcük depreminden sonra 1999 düzce depreminin olması.Kaf'ın kollarında oluyor. Ayrıca yanlış bilmiyorsam bursa'nın direk şehir merkezinin içinden geçiyor fay hattı. Bursa üzerinden ve çevresinden geçen tam fay haritasını nereden bulabilirim?

    Mustafa Kemal ATATÜRK 1881-19∞

  • 14 gündür M6.0+ deprem olmuyor. Mobil deprem app'de Dünya geneli tsunami uyarısını açtım 1 haftadır çıt yok. Aynı şekilde 2 gündür 600km alan içinde M3.0+ içinde bildirim açtım hala deprem sessizliği var. Bana inat deprem gelmez şimdide. Var bir şanssızlık veya uğur mu getiriyorum^^

  • PergamoN hocam 1855 bursa depremi kafın güney kolunda mı gerçekleşiyor? Öyleyse 1855'ten beri yeterince enerji biriktirmiş olabilir mi? Benim korkum olası bir Marmara depremi ile diğer faylarında tetiklenmesi. 1999 Kocaeli-Gölcük depreminden sonra 1999 düzce depreminin olması.Kaf'ın kollarında oluyor. Ayrıca yanlış bilmiyorsam bursa'nın direk şehir merkezinin içinden geçiyor fay hattı. Bursa üzerinden ve çevresinden geçen tam fay haritasını nereden bulabilirim?

    güney kolun tekrarlanma aralığı,kayma hızı kuzey kola göre çok daha uzun ve yavaş.

    1855’den sonra yeterince enerji biriktirmemiştir. 1855 depremi mustafakemalpaşa merkezli geçiyor doğruysa kaf’la bağlantısı yok demektir. Bursada bağımsız sistemler içeriyor. Bildiğim tek şey güney kol’un iznik,gevye,gemlik uzantısı uzun zamandır büyük deprem üretmediği bursa merkezli değilde bu saydığım hatta bir deprem olabilir.

    Fay haritalarına mta’dan bakabilirsiniz kişisel farklı çalışmalarda olabilirde araştırıp bulmak lazım mta kabul görüyor genelde.

    http://www.mta.gov.tr/v3.0/say…_fay_haritalari/bursa.pdf

  • 99 depreminden birkac ay sonra ya gazatede yada tv de bi habere denk geldim. TPAO yada MTA marmara denizinde fay taramasi yapti. Deprem en fazla ya 5.5 yada 6.5 olur diye haber cikmisti. Neye gore dediler bunu anlayamadim.

  • Geçen gün deprem konusuyla ilgili bir mesaj yazacağımı dile getirmiştim..


    Öncelikle geçen haftaki yazışmalardan sonra yönetim tarafından konuya belli düzenlemeler getirilmiştir. Bundan sonrası için bilgi kirliliğinden uzak daha güzel bir konu olacağını düşünüyorum.


    Konu genelinde bu konuda yazan herkesin asıl uzmanlık alanı sismoloji, yerbilimi vs değildir. Hepimiz kendimizce bu konuda bilgi alışverişi yapıp daha çok bilgilenmeye çalışıyoruz.. Kimse burada deprem şu zamanda şurada olacak demiyor, bizlerinde kaynakları bu işin üstadı hocalara onların görüşlerine ve yayınladıkları bilimsel makalelere dayanmaktadır. Ayrıca konuda bilgili olduğu için paylaşım yapan arkadaşların zaten yazılarında kaynaklarıda görebilmektesiniz..


    Çok uzatmayacağım konunun üzerinden biraz geçti zaten, ancak ben kendi adıma gerek PergamoN gerekse Ilker Gunebakan hocamın paylaşımlarından memnunum,onların yazılarından çok şey öğreniyorum, eminim ilgili olan herkesde öğreniyor. Emeğe saygı gösterelim ve bu 2 bilgili arkadaşımızdan daha çok şey öğrenmeye çalışalım, meyva veren ağacı taşlamayalım..


    Not: Bu konuda özellikle yönetimden birisi olarakta bu 2 arkadaşımızın sonuna kadar arkasındayım, paylaşımlarına devam edeceklerinede inancım tam..



    Herkese iyi forumlar..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN