Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • PergamoN

    Hocam çok saçma gelecek belki okuyunca ama bilgisi olan birinin fikrini duymak istedim.

    Taipei 101 diye bir bina var, belki duymuşsunuzdur. Hayran olduğum bir deprem mimarisine sahip. Deprem topu diye birşey var binanın ortasında asılı. Dünyanın en uzun yapısıydı yapıldığında yani ciddi bir yüksekliği var. Ama bu yüksek gökdelen yapılırken bölgedeki depremlerde ve büyüklüklerinde artış oluyor. Bilim adamları depremlerin bu binanın zeminde sebep olduğu yük ve stres ile ilişkilendirilebileceğini iddia etmişler o dönem. Bina depremlerin olduğu fay hattına çok yakın inşa edilmiş, fay hattının üstüne hatta. Sonrasında tam ispat edilebildi mi, nasıl ispat edilebilir bir fikrim yok ama istatiksel olarak veriler vardı sadece ellerinde. Hep istanbulda yapılan yüksek binalar diye konu açılınca bu bina gelir aklıma. Hakikaten böyle bir etkiye sebep olur mu yapılaşma? Yer kabuğu mantıken bu kadar hassas olmamalı tahteravalli misali olmamalı ama yapılaşma gerçekten etki edebilir mi fay hattına? Taipeinin olduğu yer zaten deprem bölgesi bu yüzden deprem topunu asıyorlar ama önceden çok nadir ve küçük depremlerin olduğu bir fayda inşaatla beraber deprem sayısı artmaya başlıyor ve bitiminde deprem büyüklükleri de artıyor. Mümkün mü böyle bir etki sizce? Yoksa sadece tesadüf mü denmeli? Yer kabuğu yer üstündeki yüklere tepki verebilir mi? Mümkün ise istanbuldaki aşırı yapılaşma da etki eder mi diye düşündürüyor ister istemez.


    Buyrun bu da haberi:

    http://v3.arkitera.com/h5978-e…aya-deprem-suclamasi.html

    Einmal editiert, zuletzt von arch87 ()

  • Şimdiden deprem tahmini için yapay zeka kullanmaya çalışan şirketler var. Zaman aralığını daraltma olarak muhakkak zeki yazılımlar geliştirilecektir.

  • Bazıları çok tepki gösteriyor "Deprem Bildirim Konusu"nda meydana gelen depremler paylaşılmış iri ufak ne farkı var anlamış değilim? 4 ve altı depremlerin paylaşılması yasaktır diye bir kural mı var yoksa gereksiz tansiyonu yükseltenlere ve laflar edenlere mi uyarı yapılıyor?

  • yonetim uyarı yaptı kardesım.bızlerın duyabılecegı kadar depremler paylasılıyor zaten.1 2 arası depremler paylasılmayacak.zaten paylasımlar silinecek dendi.hayır yanı amac nedır 1.7 lik depremı buraya yazmanın..cok meraklısı varsa zaten son depremlerden bakar görür.

  • Anlasma yaptinizmi ? Evetse sartlari nasil ?

    Anlaşmaya 1 sene daire olarak direndik çünkü adam bize güven vermedi, teminat olarak kartal da 2 milyon TL tutarlı boş bir dükkan verdi. Ekstra kira yardımı yapmıyordu. Anlaşma şartlarında 18 ay olan devlet yardımı süresini aşan süreçlerden bahsediyordu, bununla 30 aya kadar uzayan bir süreç gözüküyordu. Daire sakinlerinin %90'ı kabul edince açılacak dava ile çoğunluk sağlanması, dava sonucu (genelde azınlıkların karşılaştığı bir durum) dairenin rayiç bedeli üzerinden bize daire ederi verileceğinden bizde sürecin sonuna doğru anlaşmaya razı gelmek zorunda kaldık. Tabi bunu yaptıktan sonra yıkılacak olan 2 adet 5'er katlı binanın dairelerin dağılımında kişiler arasında anlaşmazlık çıktı. Süreç 1,5 sene olunca adamda vazgeçti. 1992'de yapılan evimizde oturmaya devam ediyoruz. 1999 depreminde hafif hasarlı olan ve binanın sağ kısmında kolon sıvalarında patlama olan evimizde oturduğumuz süre boyunca yıkıcı deprem olmaması için dua ediyoruz.

  • arch87 bahsi geçen binayı duymadım konuyla ilgili bir bilgimde yok . Ama bu tür tezleri savunanlar var. Depremleri tetiklediklerine dair bunların başında jeotermal enerji üretimi geliyor


    Mesela ayvacık bölgesinin depremselliğinin son yıllarda artma sebebi bölgeye kurulan jeotermal kaynaklı olduğunu düşünen haluk eyidoğan yakın zamanda türkçe bir makale yayınlamıştı.


    Bunlar kanıtlanması gereken olaylar beni aşıyor.


    Benim yorumumu sorarsan çok zor bir olay bir binanın bir depremi tetiklemesi bahsedilen enerjiler muazzam enerjiler.


    Edit: ben büyük bir deprem üretti sandım içeriği görmemiştim Microdepremler üzerinde etkisi olabilir bilemiyorum

    2 Mal editiert, zuletzt von PergamoN ()

  • Ilker Gunebakan

    Hocam linkte de bahsediyor. Mantığım başta itiraz etse de bilim dergisinde makale olarak yayınlanmış bir görüş olunca mantığım da şaşıyor.

    Yazan aynen şöyle;

    “Taipei 101''in yaklaşık 700 bin ton ağırlığında olduğunu ve bunun da dikey kuvvet olarak 4.7 barlık bir basınca eşit olduğunu söyleyen Lin''e göre bu basınç Taipei kentinin üzerinde bulunduğu çöküntü kayalıkları harekete geçirebilir.“

  • Kardeşlerim merhaba,

    Biraz önce bina hasar tespiti için belediyeyi aradım ve belediye hasar tespitini biz yapmıyoruz dedi

    Çevre bakanlığı il müdürlüğünün yaptığını ve onların verdikleri lisanslı firmalar tarafından yapıldığını ifade ettiler

    Hasar tespitin ücretli olduğunu ve detaylı rapor yazdıklarını söylendi

    Ayrıca Kocali de olup 20-25 yıllık binaların çoğu hasarlı olduğunu söylendi

    Bilgilerinize Sunarım

  • Eyvallah bilgilendirme için çok teşekkürler. Ücreti hakkında herhangi bir bilgi verdilermi peki ?

    Einmal editiert, zuletzt von ExcuseMe ()