Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Buarada hatırlatmakta fayda var 7.1 in arkasından 1 derece altına kadar artçılar olabilir buda 6.0-6.1 eşiğine denk gelir, bölgedeki 2 sarsıntı arkasından binlerce artçı deprem oldu, şuanda sallanan beşik misali kırılan fayın boşalttığı enerjiden sonra yer edinmeye çalışıyor, bir süre daha bu artçılar devam edecektir. Asıl sorun bu 2 depremin asıl beklenen depremi öne alıp almayacağı, ki henüz depremlerin merkezlerine tam olarak bakmadım, eğer stresi arttırırsa beklenen 8 civarındaki depremide öne alabilir, hatta ve hatta bu depremlerin oluşturacağı stres hemen kuzeydeki cascadia fay zonunu harekete geçirebilir.

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Depremden yeni haberim oldu akşamdan beri gelirmi diye bekliyordum. tipik eşlenik faylanma örneği ilk kırılmanın (6.4m) (anaşok demek yanlış olur) üstüne çıkabiliyor sonraki kırılma ama ben yine 6.4-6.5 civarı olur diyordum 7.1 olmuş bu sefer hasarda var sanırım emscdeki renge göre..

    Narsil üstadında dediği gibi 7.1’in 6.0-6.1’e kadar artçı kabul edilecek kırılmaları olabilir,olacaktırda.

    Eşlenik faylanmanın ne türde olduğunu hala anlayamadım ama 3. Bi kırılma daha gelirse +6.5m şaşırmam ilk kırılma sol yanal atımlı iken bugün ki deprem sağ yanal atımlı gerçekleşmiş.

    Dikkatimi çeken diğer konusu ise 7.1m den sonra başka eyaletlerdede kırılmalar meydana gelmiş (Arizona 5.4m) ve kaliforniya’nın kuzeyindeki microdepremler başka bir lokasyondan Bu değerde bir deprem meydana gelirmi merak etmedim değil ama bunun yorumunu yapmak çok daha zor..

    Edit: nevada’dada hareketlilik mevcut

    2 Mal editiert, zuletzt von PergamoN ()

  • san andreas fayinda beklenen depremin siddeti kac ?

    en kötü senaryo ile 8.0 civarlarında bekliyorlar ABD li biliminsanları..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • ilker.gunebakan

    hocam adamlar gerçekten önlemini almış birde insanlarda daha bilinçli. 94'te aynı bölgede 6.7 lik depremde 72 kişi ölmüşken bugün 7.1 de yaralı bile yok. Gözlemlediğim kadarıyla Dünya genelinde de zaten eskiye göre depremden ölümler ciddi oranda azaldı. Peki hocam San Andreas fayı tsunami yapabilir mi çünkü kara üzerinde?

  • Gerçekleşmekte olan kaliforniya (ridgecrest) depremleri san andreas fayından bağımsız gelişen depremler ,bölgedeki faylanma bilinmiyormuş Abd’li jeologlar yeniden saha çalışmalarına başlayacaklardır muhtemelen :)

    San andreas fayını tetiklemesi uzman görüşlerine göre beklenmiyor ,arada 170mil gibi ciddi mesafe mevcut ve bugün gerçekleşen 7.1m’lik deprem bölgenin yaşayacağı en büyük depremdi muhtemelen +7’lik bir kırılmaya daha 1/10 gibi bir oran veriyorlar. +6’lık artçıyı ise çok yüksek ihtimal dahilinde görüyorlar.

    Bölgede gerçekleşen deprem dizisi dünki yazımdada bahsettiğim gibi Superstitions Hills (1987) deprem dizisiyle uyuştu gibi görünüyor

    3Ojmyr.jpg


    XbqamD.png

    Kesişimde meydana gelen 6.4m (yeşil hat) meydana gelen deprem sonrası artçı depremlerin meydana geldiği hat boyunca komple bir daha kırılmış görünüyor (pembe hat)

    Diğer kol üzerinde (kuzeydoğu/güneybatı,yeşil hat) uzanan artçı depremler üzerinde daha önce büyük deprem gerçekleşmiş bir örnek bulamadım, o kol üzerinde ayrı bir 6.5m civarı belkide +7m bir deprem daha gerçekleşirse yeni bir eşlenik faylanmaya örnek olarak gösterilebilir belkide.

  • Storm Chaser


    Hocam;


    Çıkarımlarınız da çok haklısınız. Japonya'yı zaten biliyoruz onu bir kenara koyarsak, ABD, Güney Amerika ülkeleri, Rusya ya da şöyle söyleyeyim dünyanın büyük kısmı önlemlerini almışlar.

    Almayan ya da almak için nedense bazı çekinceleri (!) olan ülkeler ise, Türkiye ve Çin kalmış. Çin yine de nüfus yoğunluğu yüksek kentlerde

    bir şeyler yapmaya çalışırken, biz Türkler inanılmaz şekilde sadece laf üretiyoruz.


    Adamlar ilk önce, kamu binaları, üst yapı, teknik anlamda da alt yapıyı elden geçirip, yeniden yapılması için büyük bütçeler ayırırken, konut planlamasını da

    üst seviye yapıyorlar. Yapım teknikleri, binaların kat sayıları ( yükseklikleri ) gibi kuralları harfiyen uygulayıp, taviz vermiyorlar.

    Geçenlerde TLC kanalında eski binaları alıp yenileyen kişileri konu alan bir bölümde, adamlar çit rengi için izin almaya bile, kırk kapı geziyorlardı.

    Kısaca işler bu denli sıkı.


    İkinci önemli unsur, Eğitim. Her seviye de eğitim verilmekte ve insanlar bunu angarya olarak görmeden almaktalar.

    Ben gitmedim ama 2012 yılında Venezuela'da bir proje yürütürken proje müdürümüz, orad çalışan ve vasıfsız diye niteleyebileceğimiz Venezuela'lı elemanların, devletin zorunlu kurslarına katılmak için nasıl telef olduklarını anlatırdı. ( zorunluluk ödenecek ceza kaynaklı tabi)


    Üçüncüsü, merkezi yönetimler ve yerel yönetimlerin tamamı "afet öncesi ve sonrası hazırlık" çalışmalarını yapmışlar

    ve bu konuda tavizsiz çalışmaya başlamışlar.


    Can kayıpları ve maddi kayıpların azalmasının en önemli sebepleri bunlar. Bakalım biz ne zaman uygulamaya başlayacağız.



    Tsunami riskine gelirsek, San Andreas ve yerel fay sistemlerinin tsunami ürerme riski neredeyse yok.

    Ama bu konuda esas risk Cascadia zonu. Orası beklendiği gibi 9 - 9,5 büyüklüğünde kırılırsa bırakın Amerika'yı, japonya ve hatta Avrupa kıyıları bile risk altındadır. Adı da sanırım " midi kıyamet" filan konurolduğunda.


    selamlar

  • ilker.gunebakan ben aynı görüşte değilim şahsen bütün amerikalıların şu sıralar dilinde san andreas fay zonu var. Dua etsinler 7.1m’lik deprem az nüfuslu dış bir bölgede meydana geldi.. bu bile amerikalıları korkutmaya yetti gibi görünüyor çoğu kişinin yazısında gördüğüm şey deprem ülkesi olduğumuzu unutmuştuk hatırladığımız iyi oldu vb. Şeyler demeleri , buda bizim ülkemize göre şartların çok daha iyi olmasına rağmen san andreas fayından kaynaklı depremden Korktuklarının göstergesi bana göre ve ciddi hasar bırakacaktır özellikle yoğun nüfuslu bölgelerde. Cascadia ayrı bi tehdit tabiki gözardı edilemez, ve çok daha büyük hasara yol açabilir ama san andreası göz ardı ettiklerini sanmıyorum :)

    Deprem konusunda hatta depremden hariç her konuda (eğitim) amerikadan gerideyiz , bu birazda bizim insanımızın düşünce yapısından kaynaklanıyor gibi geliyor bana herşeyi ti’ye alıyoruz ti’ye almada üstümüze yok,rahat insanlarız.. bu video herşeyi açıklıyor aslında;



    İstanbul depremi her yönüyle felaket senaryoları düşündürüyor insana dar bir alanda aşırı nüfus,çarpık kentleşme,tedbirsizlik say say bitmez, bizimde canımız yanmadan depremi hatırlayacağımız yok gibi görünüyor. Devletinde suçu var en azından televizyonda bu kadar boş diziler olacağına bilgilendirici belgeseller haftada 3 gün yayınlansa halkın büyük çoğunluğu bilinçlenir,gerekirse aynı şeyleri üst üste koysunlar. Amerika’nın san andreas fayı filmine ayırdığı bütçe 100milyon dolar gibi bir rakamdı yanlış hatırlamıyorsam bizim olası depreme ayırdığımız bütçe nedir çok merak ediyorum.

    Kuzey anadolu fayı adı altında san andreas’a benzer bir film yapılmasını çok isterdim san andreası çok abartı bulup beğenmesemde :)

  • PergamoN


    Tabi San Andreas kaale alınmıyor filan derken o biraz da işin esprisi idi.

    Netice de San Andreas gibi bir fay göz ardı edilemez.


    Yaratacağı hasar içinse çok basit bir çıkarım yapayım. Yani hazırlıklı derken, her şey güllük gülstanlık değil orada da.

    Bir yerlerde yazmıştım. %80 - 90 hazırlıklılar diye. Bölge de atıyorum 20 milyan insan yaşasa, 4 milyon kişi direkt etkilenecek denektir.

    burada yaşayan insanların yine atıyorum 1 trilyon dolarlık, fabrika, konut, kamu yapıları değerleri mevcutsa, 200 milyar dolarlık zarar riski olacaktır.


    Ben karşılaştırmayı, San Andreas ile Cascadia'nın yaratabileceği felaket efekti üzerinden yaptım.

    Tabiki sorun olacaktır.

    Sizinle işin özünde fikir ayrılığımız yok.



    selamlar

  • ustatlar


    bu 7.1 lik deprem neden bu kadar gundem oldu? beklenmeyen yerde oldugu icin mi yoksa abd de oldugu icinmi ?


    2.sorum cascadia nerede ve dunyada bunun gibi buyuklukte beklenen baska deprem var mi ? 9 luk deprem cok cok yuksek. bu kadar beklendigine emin miyiz?


    tesekkurler.

  • "Deprem tahminleri doğru çıkan yeni nesil deprem tahmincisi Frank Hoogerbeets bu defa Türkiye'yi uyardı"

    böyle bir haber buldum. Acaba diyorum ki Marmara Denizi ndeki hava kirliliğinin sebebi deniz tabanından deprem öncesi çıkan gazlar olabilir mi?

    -Air-quality-NO2-no2?camsEu,no2,40.691,29.152,7,m:eM0agXH


  • Hava_Forum cascadia ABD nin kuzey batisindaki oregon eyaletinin hemen aciklarinda bulunan bolge,cascadia disinda ates cemberinin okyanus icerisindeki tum hatlari 9 ve 9.5 siddetinde deprem uretebilirler ve bu depremler tsunamiye sebep olurlar, ornekleri cok, ancak san andreas gibi KAF gibi dogrultu atilimli faylarin uretecekleri depremler 8 civari olur buradada fay zononun uzunlugu ve yilda biriktirdigi enerji onemlidir..


    Türkiyede deprem maalesef gozardi edilen bir olgu, deprem dedeyi seksi erkek secen toplumuz biz,bilimle dalga bile gecebiliyoruz, Türkün akli felaketten sonra basina gelir ve maalesef ki yasanan depremlerdeb kimsenin ders aldigi yok...


    San adreas fayina gelince bu olusan depremlere ben yeni bakabildim suan san andreasin asil zonu uzerinde degiller ancak stres arttirabilecekleri soz konusudur buda bence abdlileri tedirgin ediyor..Ancak bilim adamlari san andreasi goz onunde bulundurduklari kadar artik cascadi yitim zonunuda dikkate almak zorundalar ve maalesef ki bu hat kirilirsa olusacak deprem degil tsunami olumcul olacak, sadece Abd kiyilari degil Ilker Gunebakan hocaminda dedigi gibi asya pasifik kiyilarida buyuk tehlike altinda olacaklar..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

    Einmal editiert, zuletzt von Narsil ()

  • Değerli Hocam;


    Kendi görüşlerimi açıklamaya çalışayım.

    Aslında San Andreas fayı bizler de dahil, deprem bilimciler için çok önemli.

    Bizler için önemi, KAF hattına olan benzerliği, ABD'li bilim insanları için de yerleşim - sanayi yoğun bir bölge de yer alması ve tarih boyunca

    ürettiği yıkıcı depremler. Değişik görüşler olmasına rağmen ( benimde benimsediğim bir görüştür) San Andreas fayı etrafındaki yerel hatları ve Cascadia zonunu tetikleyebilecek ya da yerel hatlar ve Cascadia hattı San Andreas'ı çalıştırabilecektir.


    San Andreas'ın tek başına üreteceği deprem veya depremler bir şekilde öngörülebildiği halde, bu hattın cascadia hattını tetiklemesi ile olailecekler

    öngörü sınırları dışında kalmaktadır.

    Mesela bazı görüşler reddetse dahi, benimde dahil olduğum bazı teoriler, Türkiye'de KAF hattının Marmara denizinde oluşturacağı deprem veya depremlerin Ganos fayını tetikleyebileceğini söylüyor ki, bizim açımızdan bir felakettir bu.


    Cascadia'nın çalışmasına gelince;


    Bu hat doğrultu atımlı bir fay hattı değil,dalma - batma zonu tabir edilen bir hattır. Yani deniz altında 2 dev plakadan biri, bir anda 8 - 10 metre batacaktır.

    Bu hem çok uzun sürecek ( 2 - 4 dakika ) bir deprem meydana getirecek, hem büyük br deprem olacak daha da kötüsü, dev tsunami dalgaları oluşturacaktır. Bu Tsunami dalgaları sadece Amerika değil, asya kıyıları içinde yıkıcı olacaktır.

    Neden bu kadar büyük bu meret derseniz, bir anda kırılıp, batacak plakaların uzunluğu yaklaşık 1400 km.civarı olduğundandır.

    Düşünün ki, Türkiye bir anda İstanbul - Van arası kadar bir bölümde boylamasına ikiye ayrılacaktır.Sorun bu :)


    Diğer bir sorun, bu kadar büyük plakaların hareketlerinin yaratacağı farklı efektlerde olacaktır. Yerküre üzerindeki plakaların yön, hareket cinsi ve hızı değişebilecek, magma hareketleri dinamiği farklılaşacaktır. Kısaca, öngörülemeyen depremler, volkanik hareketler ardı ardına gelişebilecektir.


    Büyüklüğe gelince, hareket edecek plakaların yol acacağı büyüklük için en az 9 ile 9-5 arası bir büyüklük öngörüsü yapılmakta.

    1700 yılında kırıldığında mesela 9,2 tahmin edilen bir deprem oluşmuş. 40 metre boyunda Tsunami dalgalarından bahsediliyor ki, bu öngörü çamur katmanlarının jeolojik incelenmesi ile ortaya çıkan gerçeğe çok yakın bir öngörüdür.

    Daha da ilginci, bu deprem Avrupa kıyılarında yıkıma neden olmuş o zaman ki tarih kayıtlarına göre. Bu Tsunami hareketi değil ama Avrupa kıtası veya yakınlarındaki yerel faylar hareketi denilebilir ki, hakikaten ilginç bir durum.


    Hocam;


    Zaten çoğu zaman Narsil Hoca ile tartışıyoruz. Bu hat aslında Ateş Çemberi diye adlandırılan bir bölgede yer alıyor. Mesela Alaska bölgesi 9 büyüklüğünde depremlerin meydana geldiği bir çoğrafya. Cascadia dalma-batma zonu kadar olmasa bile, bölgedeki fay hatları büyük depremler üretmeye devam edecek.


    Bir harita paylaşıyorum. Bu harita da Cascadia hattını görebileceksiniz. Kabaca Kuzey Amerika açıklarından, Kanada batı kıyılarına uzanan bir hat bu.



    iyi akşamlar, selamlar

  • eumetsat_delisi


    Merhaba;


    Deprem tahminleri hangi bilimsel kriterler ile yapıldığı, uygulanan metodoloji gibi bilgiler verilmediği sürece bir kahinlik, falcılık, göz boyamadan öte

    bir anlam taşımayacaktır.

    Basit bir örnek vereyim. Güneş tutulmaları ile deprem ilişkisi mesela. Her güneş tutulmasından sonra büyük bir deprem oluyor tezi var değil mi?

    Dünya da her 2,3 günde bir 6 ve üzeri, her hafta 7 ve üzeri bir deprem meydana geliyor. Bu deprem sıklığında, depremlerin oluş frekansının, güneş tutulmalarının frekansları ile çakışması zaten matematik bir gerçektir.


    Ama denilse ki, "arkadaş, şu tarihte, şu coğrafya da,şu büyüklükte bir deprem olacak. işte güneş ve ayın kütle çekim kuvveti şu olduğu için, falanca faya şu kadar kuvvet bindiriyor ve kırıyor, önleminizi alın" amenna.


    Ama her güneş tutulması sonrası deprem olur önermesinin hiç bir önemi yoktur .



    Marmara denizinde ki kirlilik olayına gelirsek, kırıklardan o kirliliği yaratacak milyonlarca m3 sülfat, metan gazları çıkması lazım.

    ikincisi, o kadar gaz açığa çıksa hem kokudan hemde sülfattan zehirleniriz, üstelik metan yanar ve hatta patlar, Marmara deniini bırakın, Marmara bölgesi bile kalmaz.


    Rahat olun, olmaz o şekilde.


    sevgi ve selamlarımla



    Not : sülfat değil, sülfür Kimya bilgim sıfıra yakın bu arada :)

  • Metanı bilmem ama o kadar SO2 veya SO3 çıksın, Marmara denizindeki bütün canlılar ölür, oluşan sülfirik asit ne var ne yoksa hepsini öldürür..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Hava_Forum Depremin olduğu kesimde bu büyüklükte depremler nadir gerçekleştiği ve ABD’de ciddi bir nüfusun (20milyon) kişinin etkilenmesi yüzünden bu kadar gündem oldu . Son 20 yılın en şiddetlisi 6.4’düki ardından 7.1m geldi. 6.4 ile 7.1 arasındaki fark az gözüksede depremin ricther ölçeğine göre büyüklük hesaplamaları 10 tabanlı logaritmik bir işlemle hesaplanıyor bugün ki deprem 7.4 olsaydı 10 tane 6.4’lük depremin enerjisi açığa çıkmış olacaktı. 8.4’de bu 100 adet 6.4’lük 10 adet 7.4’lük depremin enerjisine eşit olucaktı.


    Amerikan jeologlardan birinin yazısı dikkatimi çekti bu arada yazı şu ;


    Science doesn't need to be a challenge to religious faith. But as some say, God helps those who helps themselves. Californians have done that for decades, with building codes & commitment to risk reduction. Need to keep going, we aren't done yet.


    Türkçeye çevrimi ise şöyle;

    Code
    Bilimin dini inanca meydan okumasına gerek yok. Ancak bazılarının söylediği gibi, Tanrı kendilerine yardım edenlere yardım eder. Kaliforniyalılar bunu yıllarca, bina kodları ve risk azaltma taahhüdü ile yapmışlardır. Devam etmemiz gerekiyor, henüz bitmedi.