Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Dalamanda güzel sallandık. 10:13 te 4.1 büyüklüğünde

    Göcek'te sabahın 6'sında 4'lük bir depreme yakalanmıştım o zaman deprem fırtınası vardı Fethiye'de iyi bilirim o yüzden güzel sallar hele tek kartlı bir apart da kalıyorsan.

    Bir gönüllünün yüreğinden daha güçlü bir yürek yoktur.

  • Deprem oluyor, her kurum ayrı bir büyüklük bildiriyor. Yıl olmuş 2021. Yani büyüklük tektir, göreceli olmaması gerekir.

    Yahu ne alaka her kurumun kendine ait bir ölçüm sistemi var. Her kurumun ele aldığı kabuk yapısı farklı. Her kurumun istasyon sayısı ve deprem merkezlerine uzaklığı farklı. Elbet hatalar olabilir ilk sonuçlarda. Sonra zaten revize ile düzeltiliyor yakın noktaya geliyorlar. Depremler bilinmezlikler ile dolu. Teknolojin ne kadar iyi olursa olsun hala istenilen seviyede değiliz deprem konusunda. Yani bu ölçümler yapılırken 1000 tane farklı parametreler var her kurum için. Revize ediliyor zaten sonrasında.

    Mustafa Kemal ATATÜRK 1881-19∞

  • Bir Naci hocanın, bir Ramazan hocanın açıklamalarına bakın. Ortada büyük bir fark var. Biri gerçek bir bilim insanı. Diğeri ise şöhret, popülizm etkisine kapılmış olarak anlık tweet'ler atıyor. Dün daf'ta olan deprem kaf'ta yazmıştı yorumlarda işi bilenler yazınca hemen pardon arkadaşlar DAF olucaktı yazmış. Bir çok depremin lokasyonunu da yanlış çiziyor. Zaten nasıl olsa halk anlamıyor kafasında.

    Mustafa Kemal ATATÜRK 1881-19∞

    Einmal editiert, zuletzt von sura16 ()

  • Halk anlamıyordan ziyade açıklamalarının kendi bilim çevrelerince nasıl karşılandığı da önemli zamanın kimi haklı çıkaracağı da bilinmiyor ama görünen o ki popülizmi yansıtan davranışlardan da kimse kaçınmayacak.

  • Göcek'te sabahın 6'sında 4'lük bir depreme yakalanmıştım o zaman deprem fırtınası vardı Fethiye'de iyi bilirim o yüzden güzel sallar hele tek kartlı bir apart da kalıyorsan.

    Çift katlı müstakildeyim. 4.2 olmasına rağmen hissettirdi

  • Yahu ne alaka her kurumun kendine ait bir ölçüm sistemi var. Her kurumun ele aldığı kabuk yapısı farklı. Her kurumun istasyon sayısı ve deprem merkezlerine uzaklığı farklı. Elbet hatalar olabilir ilk sonuçlarda. Sonra zaten revize ile düzeltiliyor yakın noktaya geliyorlar. Depremler bilinmezlikler ile dolu. Teknolojin ne kadar iyi olursa olsun hala istenilen seviyede değiliz deprem konusunda. Yani bu ölçümler yapılırken 1000 tane farklı parametreler var her kurum için. Revize ediliyor zaten sonrasında.

    Olmaması gereken bir şey işte. Bir konumda meydana gelen depremin büyüklüğü tektir. Göreceli (rölatif) bir kavram değildir. O zaman insanlarda hissettiğine göre bir bildirim yapsın, bana göre 5.5 oldu, öbürü 6.1 oldu, başka biri 5.2 oldu der. Yani bunun sabit olması gerekir.


    Bu şekilde depremin büyüklüğü ile verebileceği zararı kestirmekte farklılıklar çıkıyor. Şimdi biri diyor 5.3 biri diyor 5.6. Bölgede bir ev yıkılmışsa bu hangi büyüklüğe dayanıklıydı da yıkıldı diye kafa karışır.


    Dünyanın ulusal bir ölçü kullanması lazım, bu konuda.

  • Olmaması gereken bir şey işte. Bir konumda meydana gelen depremin büyüklüğü tektir. Göreceli (rölatif) bir kavram değildir. O zaman insanlarda hissettiğine göre bir bildirim yapsın, bana göre 5.5 oldu, öbürü 6.1 oldu, başka biri 5.2 oldu der. Yani bunun sabit olması gerekir.


    Bu şekilde depremin büyüklüğü ile verebileceği zararı kestirmekte farklılıklar çıkıyor. Şimdi biri diyor 5.3 biri diyor 5.6. Bölgede bir ev yıkılmışsa bu hangi büyüklüğe dayanıklıydı da yıkıldı diye kafa karışır.


    Dünyanın ulusal bir ölçü kullanması lazım, bu konuda.

    Mevcut teknoloji hala depremler konusunda yeterli seviyede değil zaten. Her kurumun ölçüm sistemi farklı. Ele alınan kabuk modelleri farklı, istasyon sayısı farklı, konuma olan istasyon uzaklığı farklı. İlk sonuçlar hızlı sonuçlar hatalı çıkabiliyor. Revize ile hepsi düzeltiliyor çoğu kurumlar yakın noktaya geliyorlar. Arada uçurum gibi bir fark yok ki bu olay büyütülüyor anlamıyorum. Birde emsc kendi açımdan kaale alınacak değil hep yanlış veriyor onlar sadece ilk bildirmede etkili oluyor hızlı. Birde şöyle bir olay var yıkımda ivme değerleri önemli. 5.3'te bir ev yıkılırken diğer evlere hiçbir şey olmayabilir. Veya konuma göre şiddet farkı olabilir. Bunun bir sürü olayı var. Aynı sonuçların çıkması çok zor. Kabuk modelleri ve sistem sayıları, uzaklıkları farklı. Olamaz yani

    Mustafa Kemal ATATÜRK 1881-19∞

    Einmal editiert, zuletzt von sura16 ()