Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • PergamoN buna göre diğer segmetlerdeki gerilimi arttırdı herhalde ben bunu anlayabildim oradan.

    Cevap veremedim sabah işim çıkmıştı. Aynen öyle kırmızı bölgeler pozitif (+ artan) stresi gösteriyor, Doğrultu atımlı faylar yapısı gereği odak çözümleri programa girilince komşu segmentlerde stres artışı gösterir .artçı veya bağımsız depremlerin dağılımı bu stresin hangi bölgelerde arttığına dair başrol oynuyor.

    Bu analizinde %100 geçerliliği yok bi takım fikirler edinmek için kullanır ama deprem biliminde önemli bir veridir.



    Ramazan hoca'nın son açıklamaları şöyle;

    24 Ocak 2020 #Sivrice (#Elazığ) depreminden (Mw6.8) sonra 26 Ocak 2020, saat 19:00'a kadar M 1.0 ile M 5.1 aralığında olmak toplam 807 artçı #deprem oldu.

    -Deprem kırılma mekanizması açısından M 3.0 (124), özellikle M 4.0 ve üzeri (21) depremler önemlidir.

    -M 4.0 ve üzeri depremler yırtılmanın episantrdan kuzeydoğuya doğru 30-35 km'lik hat boyunca olduğunu

    -Buna karşın episantrdan güneybatıya doğru uzanan 35-40 km'lik hat boyunca önemli büyüklükte bir depremin olmadığına işaret etmektedir.

    -Episantrın kuzeydoğusunda uzanan 30-35 km'lik hat boyunca 3.0<M<4.0 arası 68; 3.0<M<4.0 arası 14 deprem olurken,

    -Episantrın güneybatısında uzanan 35 km'lik hattın güney ucunda 3.0<M<4.0 arası 35; 3.0<M<4.0 arası 5 deprem oldu.

    -3.0<M<5.1 aralığında olan artçı depremler 24 Ocak 2020 Sivrice (Elazığ) depreminde (Mw 6.8) episantrın kuzeydoğusu ve bir miktar güneybatısı olmak üzere 35-40 km uzunlukta bir parçanın kırıldığı;

    -Buna karşın episantrın güneybatısında uzanan 35-40 km uzunluktaki parça üzerinde 3.0<M<5.1 aralığında çok az ve önemli büyüklükte bir depremin olmaması,

    -Sivrice-Pütürge segmentinin Doğanyol-Pütürge arasında kalan yaklaşık 35-40 km uzunluktaki parçasında da 24 Ocak 2020 depremine benzer büyüklükte (6.0 < M < 6.8) bir depremin olma olasılığını düşündürmektedir.

    -Doğrultu atımlı faylar bir seri depremler ürettikleri için, büyük bir depremden sonrası 15 gün; birkaç ay çok önemlidir. Bu sadece şahsi bir görüşüm. Böyle olacak diye de bir kural yok.


    a09df.jpg


    Coulomb stress analizinide göz önünde bulundurursak Doğanyol/sincik veya pütürge/sincik arasındaki kesimin saha çalışmalarıyla (paleosismolojik) acil araştırılması lazım.


    e22e19.png


    6.8M deki depremin ivme değerleri nispeten düşük ölçülmüş aslında yıkımın az olmasında zeminin başrol oynadığını söyleyebiliriz. ekstra olarak 0.29g ivme değeri betonarme binaları yıkmaması gerekirken yıkılan binaların olması yapı stoklarının tüm bölge olarak yeniden incelenmesini gerektirir. 6.8m Bingöl depreminde yatay atım mitarı 60cm ölçülmüştü bu depremin kaç acaba? Gölcük depreminde bu atım miktarı yer yer 4.5 metreye kadar çıkıyor farkı siz anlayın.


    25 Mart 2019 tarihindeki 4.5M malatya/hekimhan depreminden sonraki paylaştığım bir bilgi;


    Kandilli 4.7 vermiş malatya/hekimhan/yağca o bölgedeki hareketlilik canımı sıkmıyor değil denizlide daha büyüğü gelme ihtimali düşük ama malatyadan gelebilir kırılan bölgeler ovacık ile malatya fayının kesişim (çok önemli fay) yerinde oluyor tedbirli olmakta fayda var. o bölgenin zemin yapısıda çok kötü 6’lık bi hareket özellikle hekimhan civarında yıkım yapar Allah korusun diyelim. aletsel dönem (1900'den beri ) hekimhan,arguvan,yazıhan üçlüsü merkezli 6'lık bi deprem meydana gelmemiş en büyüğü 5.4 olarak göze çarpıyor ( 1 adet) büyük depremler Doğanşehir,çelikhan,sincik,pütürge,doğanyol çizgiselinde yoğunlaşmış bu bölgelerin zemini ise çok daha sağlam..

  • PergamoN Hocam Yanal Atım Faylar Mı Daha Tehlikeli Yoksa Bindirme Fayları Mı

    Yanal atımlı faylar daha tehlikeli kabul ediliyor ,ama bindirme faylarıda büyük depremler üretir. Yanal atımlı bir fayın üzerindeki bir yapı özellikle yüzey kırığı oluşan depremlerde ayakta kalması çok zor.


    Elazığ depremindede yüzey kırığı oluşmuş belli bölgelerde izlenebiliyor.

    2ef833ec69c71ddeac5.jpg

    f9a997873147a92.jpg



    c7aa5faca6ba.jpg

  • Elazığ’da meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından en büyüğü 5,4 olmak üzere yüzlerce artçı sarsıntı meydana geldi. Depremin ardından Munzur Üniversitesi Yerbilimleri Araştırma Ekibi, Elazığ’da 2 gün içinde bir çok yeri gezerek deprem üzerine yüzeysel araştırmalar yaptı.

    Araştırma sonrasında depremin dağılımına değinen ve yüzeysel kırığı hakkında bilgi veren Munzur Üniversitesi Öğretim Üyesi Taylan Sançar, yakın zamanda Malatya'da 7.0'nin üzerinde bir deprem beklediklerini ancak Sivrice depreminin diğer faylar üzerinde bir deprem oluşturma durumu olmadığına dikkat çekti.

    Bu faylarla ilgili en çok konuşulan şeyler de, burada fay olduğu zaman civardaki diğer faylar da deprem olacak mı? Örneğin, Malatya, Ovacık , Nazimiye fayları ve Kuzey Anadolu Fayı'nın (KAF) doğusunda yer alan yedisu fayı üzerinde deprem olur mu ve bu depremler burayı tetikler mi? Diye çok fazla dönen bir tartışma var.

    * Bu bahsi geçen fayların hepsi de deprem tehlikesi var. Malatya fayı ve Yedisu fayları yakın bir zamanda 7.0'den büyük bir deprem üretecek. Bunu biliyoruz.


    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • ~* Ovacık fayı ile ilgili yine çalışmalar, burada büyük bir deprem beklentisi olduğunu söylüyor. Fakat, buradaki (Sivrice) depremin diğer faylar üzerinde bir deprem oluşturma durumu yok, bunu belirtelim.

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • @4 Şubat hocam ozmn 1999 Gölcükdepreminden hemen 3 ay sonra olan 1999 Düzce depremi gibi buda Elazığ depremi ve ardından Malatya depremi:|

    Iyide niye gülüyorsuuz ?

    Edit: ben emojiyi gülen yüz gibi gordüm kusura bakmayin hocam

    Einmal editiert, zuletzt von Chronic53 ()

  • @4 Şubat hocam ozmn 1999 Gölcükdepreminden hemen 3 ay sonra olan 1999 Düzce depremi gibi buda Elazığ depremi ve ardından Malatya depremi:|

    bunlar kesin değil, deprem bilimi şuan kesinlik üzerine yürümüyor, kesin olan o fayların enerji birktirdiği ve uzunluk-derinlik ve yıllık biriken atım miktarıyla belirlenen büyüklükte veya yakın büyüklükte depremlerüretebileceğidir.. Gölcük depremi olduktan sonra enerjisini hem doğusuna hem batısına aktarmıştır ama sadece doğusu yakın zamanda kırılmıştır, düz mantık batısı da uzun yıllardır enerji biriktiriyordu demek ki onunda kırılması gerekiyordu ama öyle olmadı.


    Toparlarsak enerji-stres aktarımları kadar segmentlerin bir önceki ana depremden bu yana ne kadar enerji biriktirdikleri de önemlidir.

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • @4 Şubat hocam ozmn 1999 Gölcükdepreminden hemen 3 ay sonra olan 1999 Düzce depremi gibi buda Elazığ depremi ve ardından Malatya depremi:|

    Riskler ortaya konulmuş. Bundan sonrası uzmanların devletle olan iş birliğinde... 98 öncesi binaların çoğu kolonları kirillerden zayıf olduğunu söyledi uzmanlar. Benim artık odak noktam depremin ne zaman olacağı değil depreme dayanıklı binaların ne zaman olacağı...

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Alemlerin Rabbi olan Allah'ım, hikmetinden sual olunmaz. Şile aklimiza hic gelmedi hatta orda bir fayin varligindan bile haberdar degiliz ama Rabbimiz bize bir isaret vererek araştırın diyor....

  • Geçen aylarda da Romanya açıklarında 4 büyüklüğünde bir deprem olmuştu. Deprem tehlikesi bakımından zayıf dememek lazım fayların az olması hiç deprem olmayacak anlamında değil. Konya-Karaman ve Mersin'in batısı da deprem tehlikesi en az bölgeler ama arada sırada 3'lük,4'lük hatta 5'e yaklaşan büyüklükte depremler olmuş geçmişte.