Doğa ve Kış Bağlantısı

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Balıklar, eylül ekim deyince havanın serinleyeceğini anlarlar. Göçecek olanlar, Karadeniz’in soğuk suyunu terk edip usul usul Boğaz’a girer, Marmara’ya yüzgeç vururlar. Aralık ayında göç neredeyse tamamlanmış, arkada kalan torik sürüleri biraz oyalanıyor olabilir. Bunun nedeni nasıl bir kışın geleceğini gözlemlemektir. Çok soğuk geçmeyecekse öyle uzağa gitmeye gerek yoktur. Marmara’ya şöyle bir açılıp döner, deniz yüzeyinin elli metre kadar altındaki ters akıntıya kendilerini bırakır, bu kanal içinde kış boyu oyalanırlar. Ne de olsa bu akıntı Marmara’nın görece ılık suyunu taşımaktadır Boğaza. Kışlar sert geçecekse, küçükten büyüğe tüm göçmen balıklar Boğazı neşelendirir. Lüferler, palamutlar, torikler, hamsiler sıra sıra geçip giderler Boğazdan.

    İstanbul’da balık geçişi olduğunu anlamak için denizin üstüne bakmak yeterlidir. İrili ufaklı balıkçı tekneleriyle bir cümbüş içindedir denizin üstü. Yolcu vapurları, yolcu motorları, uzaktan gelip ya Karadeniz’e ya Marmara’ya çıkmaya çalışan yük gemileri, mavnalar, yelkenlerini indirmiş teknelerle kalabalık bir caddeye benzer Boğazın suları.(M.E.Saçlıoğlu)


    Sanırım buradan anlamışınızdır Narsil hocam

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • @4 Şubat lüfer balığı 12-26 derece arasında yaşayan bir balık hocam. Karadeniz sıcakken bu balık boğazdan geçiş yapmaz yani kuzey sıcak olursa lüfer karadenizin diğer sahillerinde kalabilir. Ancak Karadenizin balkanlar ve ukrayna-rusya kısmı soğuduğunda lüfer akını boğazlara başlar normal olarak balık sıcak tarafa doğru gelir.


    Kısacası bu palamut bol olur görüşüne ben kendi şahsım adına katılmıyorum:) ama yukarıda paylaştığınızı da okudum,bilgi için teşekkürler..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Narsil doğrudur hocam, aslında geçen sene hamsi palamut vs. daha az vardı,fiyatlarda pahalıydı ve bence biraz lezzetsizdi. Ve daha önemlisi kış kışlığını yapmadı. Bu sene umarım tüm bunların tam tersi olur..

    Şimdi ufak bir araştırdım da hocam, kimileri balığın bol olduğu seneler kış sert geçer diyor. Fakat her ne kadar balığın bol olduğu kışlar sert geçer diye bilinsede, sert geçen kışlardan dolayı balığın bol olabileceği ihtimalini de hesaba katmak gerekir diye düşünüyorum. Bizimkisi biraz deneme, yanılma, kıyaslama diyelim.takibi elden bırakmayalım :)

    Bu arada lüfer denilince akan sular durur elbet ama hamsi bir başkadır hocam, suları tersine akıtır benim gönlümde onuda belirteyim ^^

  • Hocam hatta lüferciler şunu iyi bilir lüferin kralını ekimde değil kasım sonu aralıkta yersiniz(havalar soğuduğunda) çünkü balık yağlanmıştır avlanmıştır, irisi gelir ve yağlandığı için lezzeti müthiştir, ağzınızda sakız gibi çiğnersiniz:). Palamut yoksa bilinmelidir ki suların hırçın çocuğu lüfer bildiğin palamut avına çıkmıştır ve avlanmaktadır. Kimi balıkçılara göre torik gibi palamutun irisine bile lüferin saldırabildiği ve avlayabildiğidir.


    Hocam bana balığın her türlüsü tamam zaten hepsini severim, ama 2 balığın yeri çok ayrı biri lüfer diğeri kalkan..Konu bildiğin kış doğa bağlantısından yemeklere kaydıi balık yemeyimi özledik ne:)


    Toparlarsak balık bol olsun kışta sert geçsin hocam:)

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • selamunaleyküm . palamut bol ama bol olma sebebi normalden erken geldi karadeniz kıyılarına . 3-4 gün öncesi itibariyle lüfer çinekop karadeniz kıyılarına geldi . normalde eylül ortası gelen lüfer ailesi erken geldi . keza bunun yanında Turna kuşları da ağustos ayında göçe başladı. herzaman 9. ayın ortasından sonra görmeye alışık olduğumuz Turna kuşlarının bukadar erken göçe başlaması da manidar . keza 9. aydan itibaren ortaya çıkan "alagaz mantarı" dediğimiz mantar türü bu sene ağustos 10 itibariyle çok yaygınmış .

  • ve aleykumselam Şabanım,lüfer palamutu kovalıyordur takip ediyordur ondan gelmiştir. Turnaları bilmiyorum ama geçen hafta havada uzun mesafede leylekleri gördüm, ama bu zamanlarda göç ettiklerini düşündüğümden pek bir manaya yormadım..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Bu sene doğadaki belirtilerin biraz önde gittiğine tanık olmak ve bunu Şaban Çilesiz hocamdan da duymak umutlandırıyor beni. Leyleklerin göçü de eylülün 15ine kadar sürer derlerdi ama bu gün okuduğum bir haberde Beyşehir'deki leyleklerin tamamen göç ettiğini okudum. Bunu da ilerleyen senelerde kıyaslamak için not aldım.

  • hocam mantar-turna kuşu-lüfer üçlüsünün hareketlerinin erken olması akabinde accuweather ın ekim ve kasım için normalden soğuk demesi bunun yanında benimde haberde okuduğum seyyah hocamın bahsettiği leyleklerin erken göçü gibi doğa verilerini bir araya getirdiğimizde bu sene için bize ipuçları çıkıyor . artı bilgi bu sene incirler normalden çok çok fazla ürün verdi hamdolsun

  • İnşallah kasım ayını soğuk geçiririz, kasım demek kış hakkında çok önemli bilgi demek...Değerli bilgileriniz için hepinize teşekkürler gözlemlemeye devam..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • İlkbaharda bahsetmiştim bulunduğum konumdaki 3107 rakımlı karagöl dağı kışla ilgili doneler verir her yıl.

    Önümüzdeki 6_7_8 Eylül sisteminde ilk kar yağışını alacağını düşünüyorum bu dağın.

    Bir sonraki sistemde kar yağışı yine aynı rakımda görülüp biraz daha alçağı inmezse kış nispeten ılık olur fakat tersi olurda kar alçalır konumumda da görülürse kış sert geçer.

    Bakalım nasıl olacak bu sene ve tutarlı olacak mı

  • İncirin yaninda ayvada bol olursa eskilere gore kis sert ve uzun gecermis.Okuduğum bir yazi 2007 ekimine ait her ikisininde bollugundan bahsediyor ve yanlis hatirlamiyorsam 2008 kisinda guzel 2 sistem almistik " İstanbul için özellikle şubatta "

    Bu konuyada ilk kez yazmis oldum :)

  • Acaba incir örneğini ele alacak olursak; bir sonraki senenin sebebi değilde bir önceki senenin sonucuda olabilir mi ? Yani 2007 senesi sıcak ve kurak geçmişti ve 2008'e yol alırken sezonunda incirler fazla meyve vermiş SerKaN# hocamın yazdığına göre. Yine sıcak ve kurak bir kış geçirdik ve peşine bu senede incir bol. Böyle de düşünebilir miyiz acaba? Fazla bilgili değilim benimki bir düşünce sadece tabii.. ^^

    Bara döda fiskar följer strömmen...



    Einmal editiert, zuletzt von Vintersaga ()

  • Aha ayvayı duydum,Geçen sene ayva öyle bir boldu ki dalları kırıldı ağacın ,sonunda kışında kardan kırılaydı da olmadı :)).Bu senede zırnık ayva yok ağaçta.

  • benim icin en buyuk gösterge balik bollugudur.sonra yapraklarin ustten dökulmesi gelir.gecen sene balikta cok azdi,yapraklarda alttan dokmeye baslamisti.hatta eyvah yoksa ilik bir kis mi olacak demistim icimden kasim ayinda..

  • Bayramda Sinopta gözlediğim ormanlarda yer yer sararmalar görülüyordu.Afyon gibi orada da bazı kavaklar sararmaya başlamış.:)

    Ormanlarda sararma başlangıcı bizim tarafta da mevcut hocam.

    Bu gün yakınımda birkaç kavak ağacı gördüm öyle belirgin bir sararma işareti yoktu. Bunu objektif olma açısından yazma ihtiyacı hissettim. Birkaç güne kadar kavaklıkları gezerek son durum değerlendirmesi yapmaya çalışacağım.


    Ekleme:

    Pek çok ağaçta olduğu gibi, İncir bizde de bol bu sene, o yüzden bu sene verime yatan ağaçları takip etmek yerine,meyvesi az olan ağaçlara bakmak benim için daha kolay olacak gibi görünüyor. Ayvaya ise bakma fırsatım olmadı henüz.

    Yanlız nacizane şunu belirtmek isterim, bir ağacın az veya çok verdiğine bakarak kış hakkında olumlu yada olumsuz fikir yürütmek çok doğru olmayabilir. Bunun yerine toplanan bütün verilere ağaçlarıda katarak değerlendirme yaparsak daha iyi olur gibi geliyor sanki..