Doğa ve Kış Bağlantısı

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Akçakoca'da köyde yasayan bazı kişilere 'nasıl bir kış bekliyorsunuz' diye sorduğumda, aldigim cevaplardan yola çıkarak şunu söyleyebilirim,
    Geçtiğimiz kış havaların bir sıcak bir soğuk geçerek ağaçlarda olumsuz etkiye neden olduğu, bu nedenle Ceviz, fındık ürün belirtilerinin daha az görülmesine ve ozellikle toplanan fındıkta bazı çiftçinin periyodisite nedeniyle az ürün aldığı, bu nedenle gelecek kış bunun tersi bir durum yaşanacağı beklentisi mevcut.
    Yani Batı Karadeniz en azından Düzce Akçakoca bölgesinde önümüzdeki kış kar yağışının ve kar örtüsünün bir önceki seneye göre daha fazla olacağını bekleyen insanlar var.
    (Kendi gozlemim; sarı diye tabir edilen fındıkta az senesi, kara diye tabir edilen agacta bu sene çok senesi. Gördüm)


    Birde Hani diyoruz ya, ağaç çok meyve verirse kış soğuk geçecek... Bunun tersi bir durum sözkonusu, Ağaçlarda yeterli ürün çıkmaması kışın beklenildiği kadar soğuk ve kar yağışlı olmayışından kaynaklı olduğunu söyleyenler var. - kışın soğuk geçerse kar iyi yağarsa ağaçlar buna olumlu reaksiyon verir ve ürün çok olur diyorlar. Yani ağacın meyvesine bakarak kış tahmini yapmak yerine , yaşanan kışa bakarak gelecek sene meyve tahmini yapıyorlar.


    Benim gozlemlerime gelince, Bati karadeniz, Akçakoca kimi bölgelerde fındık ürün kaybı var. Azda olsa Kimi yerde Maşallah ağaçlar verime yatmış durumda.


    Kendi ektigim domates, salatalık pek verim alamadım. Vasat diyebilirim.
    Ayva normal görünüyor. Elmalar çok vermiş, armut genelde az kimi agacta hiç yok. Muşmula normal, üzüm az. Şeftali kimi yandı kimi normal durumda. Erik iyi verdi
    En dikkat çekeni buralarda kestane bol olursa kış sert geçecek diyenlere rastladım.kestaneler ürün çok miktarda görülüyor...


    Gürgen, Çınar , Ihlamur, Kavak, ve meyve ağaçları yapraklarını henüz dökmedi. Ona bakmak için daha erken.

  • Hocam kuşburnu nasıl varmı ?

  • arkadaslar uzun yazilari alintilamayin,kisiyi etiketleyerek sohbete devam edelim.


    Buarada gecenlerde ayva gorursem bakacagimi soylemistim bizim civarlarda 3 ayva agacina denk geldim masallah dallarinda baya ayva var..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • @Efsane-Semih Hocam ağaçlarla ilgili belirtiler oluştuğu vakitte, Akçakoca başta olmak üzere yolumun üzeri; Düzce , Sakarya, Kocaeli den devam edip Ağva, Şile inceleye inceleye bakarim İnsaAllah.


    @anilsiginc Kuşburnuna bakmadım Hocam ilk fırsatta bakmaya çalışacağım.

  • Bu sene şehrimde anormal seviyede ayva bolluğu yaşanıyor. 8| Aslında HF konumuzda da yazmıştık kış ile bağlantısı tam kanıtlanmamış birşey olsa da sert kış diye yorumlamış atalarımız zamanında.

    Valla cevap 7 gün rötarlı oluyor ama Kocaelide'de Ayva baya boldu. Babamda Zonguldak civarından geldi, o da Ayva çok bol diye söylemişti. Bakalım kış nasıl olacak.. :D

    Bara döda fiskar följer strömmen...



  • Ayva aşırı bol olursa kış soğuk geçiyor.Burda normal


    Elma bol olursa yağış bol olur.Benim tezim.2014 te böyle olmustu sonra 2015 kışı yaşamıştık.

    Ihlamur ağacı aralık ayı gelince anca döküyor yaprakları

    Kavakları inceleyin geçen sene izledik sert kış bekledik sert geçti.

  • Bazı yaşlı köylülere sordum bu sene nasıl bir kış olur diye, cevabı aynen aktarıyorum " oğlum bu sene sert olur desek de son yıllarda ne desek olmadığından biz de şaşırdık, küre ısınması mı ne varmış ondan zaar " :hfyeni (18): köydeki yaşlılar bile küresel ısınmaya suç atıyorsa var bir şeyler. :)

  • bu sene ayva ve ceviz o kadar bolki..herkes kış cok sert gececek dıyor..sadece diyor tabi..benım her sene dıkkat ettıgım bır sey var o da şu.kavaklar yapraklarını ustten dokmeye baslarsa gercekten o kıs hep sert gecmıstır..cocuklugumdan beri buna çok dikkat ederım...benım dogadaki izlenımım hep bu olmuştur..

  • bunlar bana hikaye geliyor meyve ve ağaçlar önceki sene kışına göre veya yağış durumuna göre bolluk veya darlık yaşıyor.hatta bazen her şey iyiyken yine olmuyor.ha leyleklrrin göçü hayvanların hareketi kışın erken gelip gelmeyeceğini belli edebilir belki

  • 2014'te leyleklerin eylülün 7-8'i gibi göç ettiklerini bilirim.Bu sene Ağustosun 25'i gibi haftasında göç etti.Bakalım buna göre 2015'e göre soğuk mu olacak?Ya da soğuklar erken mi gelecek?Bu iki soru arasında yoğunlaştım bir anlam çıkaracağım nasipse. :) :)

  • 2014'te leyleklerin eylülün 7-8'i gibi göç ettiklerini bilirim.Bu sene Ağustosun 25'i gibi haftasında göç etti.Bakalım buna göre 2015'e göre soğuk mu olacak?Ya da soğuklar erken mi gelecek?Bu iki soru arasında yoğunlaştım bir anlam çıkaracağım nasipse. :) :)

    bide şu var örneğin bu sene buğdaylar her nedense iyi olmadı çıktı ama başak vermedi sebebi belirsiz bazı meyveler çok bazı meyveler az.meyveler genelde mevsimin şiddetine göre şekil alsa da belli olmuyor neden az veya çok verdikleri.göç eden hayvanların ise kuzeydeki soğuğu görünce kactıklarını var sayarak belki tahmşn edebiliriz.

  • bide şu var örneğin bu sene buğdaylar her nedense iyi olmadı çıktı ama başak vermedi sebebi belirsiz bazı meyveler çok bazı meyveler az.meyveler genelde mevsimin şiddetine göre şekil alsa da belli olmuyor neden az veya çok verdikleri.göç eden hayvanların ise kuzeydeki soğuğu görünce kactıklarını var sayarak belki tahmşn edebiliriz.

    Bence de öyle gibi ama kavaklar bence en tutarlısı.Kavaklar erken dökerse ve üstten dökerse sert geçer bunu yaşadım.Meyveler genelde dediğin gibi kışınki yağış ve ilkbaharda ki koşullara göre oluşuyor.Bizim bu sene kayısılar yıkıldı.Erik boldu.Ama bizim 22 nisanda aldığımız kar ve don kiraz ve armutun çiçeklenme dönemine denk geldiği için onların verimi normalin biraz altında kaldı.Buğdaylar bu sene bizim burada iyi.Mayıs'ın ilk yarısı kuraktı ama 2. yarısı sık sık yağış aldık toparladık.

  • Elma bolca var ağaçlarda. Cevizi bol olan ağaca henüz rastlamadım. Nar belirtileri bolca belli ediyor kendini. Kuşburnu yol kenarında bir iki ağaca rastladım gözüme biraz az göründü. Kestane iyi görünüyor. Bu sene böğürtlen önceki senelerden daha az vardı. Trabzon hurması bolca görünüyor. Bu sene karpuz iyiydi ve bal gibiydi...


    Biraz erken olsada ağaçlardaki son durumu paylaşayım;
    Ormanda gözlemlediğim kestane, gürgen ağaçları yemyeşil henüz sararma görünmüyor. Kavak ağacı yetiştirenlerin bahçelerine baktım kavaklarda aynı.


    Yanlız bazı yerlerde fazlaca olmak üzere burada kavlan (kavlağan) diye tabir edilen kavlan çınar ve kimi kızıl ağaçlar üsten sararmaya başlamış kimi komple sararmış, yavaş yavaş yapraklarını döker durumda gördüm. Resimde görülen kısmi sararmış ağaçlar kısa sürede bu hale geldi bir hafta, bilemedin 10 gün içinde...
    Genel olarak falan ağaç üstten veya alttan yaprak dökuyor diyebileceğim bir durum henüz sözkonusu değil. Takibe devam.
    forum.havaforum.com/attachment/1132/forum.havaforum.com/attachment/1133/forum.havaforum.com/attachment/1134/forum.havaforum.com/attachment/1135/forum.havaforum.com/attachment/1136/forum.havaforum.com/attachment/1137/_20170908_150024.JPGforum.havaforum.com/attachment/1138/forum.havaforum.com/attachment/1140/_20170908_145729.JPG

  • Zeytinin bol olduğu zaman kışın sert geçtiğini gözlemlemiştim geçen seneki gibi bu senede zeytinlerin üstleri yıkılıyor.Aile büyüklerim de ayva ve cevizin fazla olduğu zamanda kışları çetin geçtiğini söylerler. Her şey pozitif yönde gidiyor bakalım neler olacak. :) :)