Doğa ve Kış Bağlantısı

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Manisa da şehir merkezinde rakımı düşük olan yerde yapraklarda sararma mevcut ama yeşil tonlarıda mevcut .Dağa baktığımda ise bundan .Spil dağına baktığımda özellikle 700 metreden sonra yapraklarda sararma daha net , bazı ağaçlar ise net bir şekilde turuncumsu,kırmızımsı renk olmuş bundan 2 hafta önce yoktu bu görüntüler .Geçen sene ekim sonu gibi düşen ilk kar yağışı bu sene henüz dağa düşmedi 1500 metrelik dağda .


    Dağcılık sporu yaptığım için doğadaki değişimi net bir şekilde gözlemleme fırsatım oluyor .

  • Bu sene bölgemde; Bahçeler ve meyve ağaçlarında verimli bir sezon geçirdik.. Geçen sene bazı ağaçlarda oluşan "ürünün erken olgunlaşması" durumu bu sene oluşmadı.


    Gözlemlediğim kadarıyla, Göçmen kuşlar göçünü ortalama zamanında gerçekleştirdi.


    Balıkta, geçen seneki gibi bolluk yaşanmadı. Yalnız Palamutun olmaması hamsiye yaradı sanki. Tezgahlarda hamsi geçen seneye göre daha iyi görünüyor.


    Ağaçlarda ilk sararma görüntüleri biraz geç gerçekleşti. Devamında oluşan sararmalar ve yaprak dökülmeleri daha aheste, ağırdan ilerledi


    Yapraklarını alttan döken ağaçların sayısı geçen seneye göre bir miktar fazla.özellikle kavak ağaçlarında gözlemledim bu durumu.


    Bu gördüklerimiz belki oluşan havaların yansımasıydı, belki oluşacak durumların habercisiydi. Bunu kestirmek bu sene biraz zor, zira ağaçlarda sanki ikilemde kalmış durumdalar. Bazı ağaçlar yaprak dökmemekte ısrar ediyorken, bazılarında ise yaprak kalmamış durumdaydı.


    Akçakoca/Köylerde son durum,dökülmeler biraz hızlandı.

    a963e9308.jpg

    87bd70b527ee58e.jpg

    f39b97ab67c23ca1ceb162f.jpg

    c3e68d6730fa6214f83122.jpg


    Bazı ağaçlar tüm olumsuzluklara direnen son kale misali , her şeye rağmen bu kıştan nasibimizi alacağız der gibiler sanki.

  • Nevşehir/ Merkez Ağaçların üst yapraklarında sararmalar baya belli oldu. Ama bunun sıcak hava etkisinden dolayı olduğunu düşünüyorum, en son kuvvetli yağış ise Temmuz ayında olmuştu. Kurak sezonunda etkisi var bence.

  • Benim gördüğüm, doğa ile kış arasında maalesef hiçbir bağlantı olmadığıdır. Belli işaretler olduğunu varsayıyoruz ama maalesef karşılığı olmuyor.

    Kafkaslar'dan gelen soğuk hava dalgası...

  • Benim gördüğüm, doğa ile kış arasında maalesef hiçbir bağlantı olmadığıdır. Belli işaretler olduğunu varsayıyoruz ama maalesef karşılığı olmuyor.

    Ben tek bir bağlantı buldum. Burada ayıt ağacı dediğimiz bir ağaç türü var. Güzün çilek verirse o kış tırt geçiyor. En son 2017 güzünde çok çileği vardı, 2018 i anlatmaya gerek yok. Ve maalesef bu yılda çilekten yıkılıyor. Umarım kurduğum bu bağlantı yanlıştır.

  • Ben biraz basit bir mantıkla bir şey söyliyim doğa-kış bağlantısı değil de genelde bir kış iyi diğer kış kötü veya iki kış kötü bir kış iyi gibi bir korelasyon olabileceğini düşünürsek geçtiğimiz iki kışın da kötü geçtiğini varsayarsak o zaman bu kışın iyi geçmesi beklenebilir. Gerçi son yıllarda pek korelasyon falan kalmadı da neyse. Tamamen düz bir mantık olarak düşündüm hiçbir veriye, bilgiye dayanmıyor.

    Bir de sonbaharın nasıl geçtiği bence önem taşıyor. Sonbahar kış sürecinin olası gidişatını belli ediyor son yıllarda dikkat edin daha çok az yağışlı durağan ve ılık sonbahar süreci yaşıyoruz ve arkasından gelen kış da hüsran oluyor. Çünkü sonbahardaki süreç kışı da kapsıyor son iki yıldır. Onun için kışın gizemli bilgisi sonbaharda saklı bence. Özellikle de Kasım ayı. Ve şunu da ekliyim ben hep lodosçuyumdur sebebi de şu çünkü lodosu bol yıllar hareketli, aksiyonlu geçer. Balkan sistemlerine açık olur. Yani karın gizemli bilgisi de bence lodos da saklı. Lodostan hiç korkmayın işte sıcak getirir kar yağmaz falan diye ben lodos olup da doğru düzgün kar görmediğimiz kışların az olduğunu düşünüyorum. Yani orta ve batı akdeniz çalışsın. Yükseği üzerimizden uzaklaştırsın gerisi gelir. Son yıllarda burdan kaybediyoruz. Naçizane düşüncem.

  • Duygusal olarak söylüyorum 98-99-2000 yılı üç yıl üst üste kötü gidip 2001-2002-2003-2004 çok iyi geçmişti Acaba aynı döngüden olurmu 18-19-20 kışı çok kötü 21-22-23-24 üst üste çok iyi gelebilir

  • Duygusal olarak söylüyorum 98-99-2000 yılı üç yıl üst üste kötü gidip 2001-2002-2003-2004 çok iyi geçmişti Acaba aynı döngüden olurmu 18-19-20 kışı çok kötü 21-22-23-24 üst üste çok iyi gelebilir

    Artı olarak 15 16 17 yılıda çok güzel geçti. Harbi aklıma yattı hocam bu döngü:) Gerçekmi yoksa?:grinning_face_with_smiling_eyes:

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Artı olarak 15 16 17 yılıda çok güzel geçti. Harbi aklıma yattı hocam bu döngü:) Gerçekmi yoksa?:grinning_face_with_smiling_eyes:

    Ardahan’da amcama sordum onlar yazın gidişatından kışın nasıl geçeceğini az çok tahmin ediyorlar sonuçta 50-60 yıldır çiftçi ve işleri hep hava ile bağlantılı bu kış efsane olacak dedi otur koltuğa al eline kahveyi bekle dedi dalga geçmedi bekleyelim görelim 😂

  • Bence de kuraklık nedeniyle dökülmeler yanıltıcı, Ekim , Kasım' dakiler daha önemli. Bu sene ise çok sürprizli olabilir, tüm dünyada çok anormal hava olayları ve sıcaklık değişimleri gerçekleşiyor. Sibirya' da Dünya'nın en soğuk kasabasında 38 derece mi ne ölçülmüştü, yetmedi Amerika' da 35 dereceyken ertesi gün kar yağdı, sıcaklardan devasa yangınlar yaşanıyor. Kuzenim Londra' da biz bu mevsimde 28-29 derece ilk defa görüyoruz diyordu 2 gün önce, sonbahar serinliği beklerken aşırı sıcak yaz havası gelmiş. Tahminler son ana kadar değişip şaşırtabilir, işi çok zor hocalarımızın, daha anlayışlı olmak lazım. Kolaylıklar diliyorum.

  • Bu sene kestane bol, ayva bol, palamut bol. Ve kavak ağaçları yaprakları üstten dökülmeye başladı. Ananem ve dedemden esintiler. Kış çetin geçecekmiş