Doğa ve Kış Bağlantısı

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Kavak ağacı gürüldeyince kar yolda der bizimkiler. Şimdi de sabah güneşli olan hava yerini sert rüzgarlı bir havaya bıraktı bakalım tez doğru çıkacak mı Kastamonu da :)

  • İlkbaharda bahsetmiştim bulunduğum konumdaki 3107 rakımlı karagöl dağı kışla ilgili doneler verir her yıl.

    Önümüzdeki 6_7_8 Eylül sisteminde ilk kar yağışını alacağını düşünüyorum bu dağın.

    Bir sonraki sistemde kar yağışı yine aynı rakımda görülüp biraz daha alçağı inmezse kış nispeten ılık olur fakat tersi olurda kar alçalır konumumda da görülürse kış sert geçer.

    Bakalım nasıl olacak bu sene ve tutarlı olacak mı

    Takip edebildiniz mi hocam, bu seneki gözlemleriniz ve aldığınız sonuç nedir?


    Ekleme: DoquKaradeniz28 hocam yorumları okurken 22 ekimde yaptığınız paylaşımı şimdi gördüm. Yine de bu konuda son görüşlerinizi merak ettim doğrusu hocam.

    Seyyah

    Einmal editiert, zuletzt von Seyyah ()

  • Doğadan şahsi izlenimlerim ve yaşadıklarım;


    Ağaçlardaki ilk sararmanın 2017 sonbaharına göre 1 ay erken başlaması, Göçmen kuşların erken göçü, bazı meyvelerin erken hasadı gibi belirtilerin sonrasında; Erken gelen soğuklar ve ilk kar yağışının önceki seneye göre daha erken yağmasına şaşırmadım açıkçası.

    Bu kış İlk kar, Kartalkaya ve erciyeste 2017'ye göre yaklaşık 1 ay erken yağdı.Soğuklar erken başladı ve daha etkiliydi..


    Kıyıya yakın kavaklar bir önceki sene gibi alttan değil, daha çok genel döküm gerçekleştirdi ( üstten de dökmedi) yine kıyıların iç kesimlere göre biraz geriden gelmesi (örneğin Afyon'da kavaklar sarardığı vakitte İstanbul ve Akçakoca'da hala yeşil durması gibi belirtiler) belkide kıyıların yaşayacağı durumlar hakkında kaçırdığım küçük ipuçları idi.

    Diğer ağaçlarda üstten dökülmeler fazlaydı. Meyveler bol, verimliydi.

    Balık sezonu iyiydi, hamsi palamut bol, lüfer sanki az gibiydi?


    Forumu takip ettiğim kadarıyla, kıyı kesimlerde ikamet edenlerin istenilen kar yağışına kavuşamadığı, onun haricindeki yerlerin ise çoğunlukla memnun kaldığı, kayak merkezlerimiz ve kimi illerimiz için hatırı sayılır kar örtüsü bırakan 2018,19 kışında ağaçların ihtiyaç duyduğu soğuklanma süresi de yeterli düzeydeydi

    Örneğin Düzce'de Çakıldak cinsi Fındık 1 Eylül 2018 - 4 Mart 2019 arasında 792-1035 saat soğuklanma ihtiyacı duyarken, bu zaman zarfında 1262 saat soğuklanma süresine maruz kalmıştır (mgm)


    Son olarak; her ne kadar kışın efsaneyi yakalayan illerimizin arasına giremesemde, kendi takip ettiğim yer olan İstanbul/Çekmeköy geçen seneden daha iyi, Akçakoca da ise; köy yollarını kapatacak kadar tatminkar kar almayı başarabildik yinede.


    Çekmeköy 7 Ocak:

    f0c9c.png


    8 Ocak:

    6cec4402.pngee84762964fd2808fcd31c7e2.png


    23 Şubat

    65405f73af3277b0.png


    ----

    Akçakoca 8 Ocak:

    f1d96b0df1.jpg


    24 Şubat:

    894ff0d1939db9d34.png069a9a7f2680011471086f24.png372f5a8ec4ce58a0045d.png

  • Takip edebildiniz mi hocam, bu seneki gözlemleriniz ve aldığınız sonuç nedir?


    Ekleme: DoquKaradeniz28 hocam yorumları okurken 22 ekimde yaptığınız paylaşımı şimdi gördüm. Yine de bu konuda son görüşlerinizi merak ettim doğrusu hocam.

    Hocam kusura bakmayın. Şimdi gördüm pek girmiyorum foruma. Süreç ağır bir kış izlenimi verdi. Önce dağın başına çok az bir kar serpti. Sonra kar 1000 metreye kadar indi ikinci yağışında.

    Yaylalar efsane bir kış geçirdi. Orta yükseklik rakımlar (400-1000 metre arası) fena bir kış değildi. İki kez 40 cm civarı, bir kez 25 cm civarı kar gördüm konumumda.(rk. 850). Bundan hariç 5-6 kez de 2 ila 10 cm arası örtü aldık. Mart boyunca da almaya devam edeceğiz gibi duruyor.

    Fakat sahil için iç açıcı bir kış yaşanmadı. Toparlarsam bu veri bana ancak yüksek rakımlar ve yaylalar için bir fikir verebilir. Sahil için bu yıl tutmadı^^

  • Kuş ve Kış bağlantısını önemsiyorum

    Balık ve Kış bağlantısı bu kış tutmadı gibi , palamut yiye yiye yüzgeçlerim çıkmıştı o kadar çoktu palamut kışın ilk yarısı ve ortası

    Sonbaharda kuş kardeşlerimizin davranışlarına biraz daha odaklanacağım

  • Cold.EFso hocam, göçmen kuşların hareketlerini önemsemenize çok sevindim. Sizin gözlemleriniz ve fikirlerinizle bu yolda iyi bir mesafe katedileceğine inancım yüksek.


    Leyleklerin göçü hakkında geçmiş yıllarda yapılan bir araştırma buldum hocam müsade ederseniz burada paylaşmak isterim.

    Okan Bozyurt ve Muhammet Bahadır'ın yaptığı bir çalışmada; leyleklerin göç tarihleri ile Kuzey Atlantik ve Arktik Salınım, Güneş lekeleri sayıları ve sıcaklıkların uzun yıllık etkileşimlerinin korelasyon analizi gerçekleştirilmiş ve bu analizde leyleklerin göçü ile sozkonusu aktivite/endeksler arasında uyumlu bir bağlantı yakalanmaya çalışılmıştır;

    65179aaa6b5bd78d151d98.png9c64666db805840e8193.png


    Pdf:

    https://www.google.com.tr/url?…Vaw2BD7pLFgI3sJGoJ8yPbrZC


    https://www.google.com.tr/url?…Vaw2BD7pLFgI3sJGoJ8yPbrZC

    Araştırmaya ve elbette takibe devam...


    Nacizane fikrimi söylemem gerekir ise, Balık konusuna ilerleyen yıllarda noktayı koyarız diye düşünüyorum hocam. En azından bir kaç sene daha takip edip yakasını öyle bırakmayı düşünmüştüm.

    Seyyah

    Einmal editiert, zuletzt von Seyyah ()

  • Teşekkürler Seyyah hocam

    Bu mevzulara odaklanalım

    Sizin gibi Atmosferi yüreğinin derinliklerinden hisseden , tecrübelerle okuyan ve anlayan dostlar bizler için büyük değerdir


    Lakin bu değerlere kolay ulaşıldığını düşünüyorum

    Taklitçiler , hırhızlar ve art niyetliler ulaşamamalı

    Binbir emek vererek yaptığımız analizleri vicdansızca çalıyorlar

    Adam sisteme ben yazdıktan sonra balyoz adı veriyor , ben balyoz resmî koyduktan sonra da utanmadan balyoz resmî koyuyor

    Burayı takip edip güya kendince bişeyler yapacak ama sırıtıyor


    Şimdi siz ne güzel kaynak adı vererek tez paylaştınız

    İşte hırhızlar ( adi oldukları için hırsızdan da aşağı hırhızlar) kaynak göstermeden tezlerimizi çalıyor


    Onun için bazı üyeler eğer isterse verilerini dışa kapatabilmeli bence


    Şahsen büyük emek verdiğimiz tezlerimizin çalınmasından bıktım

    Sonuçta bir metodoloji paylaşıyoruz

    Az Yada çok isabet eder ama seneye de uyarlanır ve bu hırhızlar kendine Mal eder utanmadan


    Belki de tahmin yapıp verilerimi paylaşmam bu konu çözülene kadar


    Haw haw diye bir paylaşım yapınca bile mesajı alıyor hırhızlar ve hemen değiştiriyor maskelerini

  • Samsun'da dikkat ettiğim kadarıyla yaz akşamları hava kapalıyken martılar alçak uçuş yapıyorsa ertesi sabah deniz yönünden(genelikle doğu-kuzeydoğu yönlü) yağmur veya yoğun bulut dalgaları gelmekte örneğin bu akşamda martılar alçak uçuyor bakalım yarın sabah bir şeyler olacak mı?

    2 Mal editiert, zuletzt von Gréy ()

  • Bu kış öncesinde de değerli gözlemcilerin raporlarını merakla bekliyor olacağım. Sanırım Eylül başından itibaren başlar gözlemler ama Seyyah üstat ve diğer kişilerden bilgi rica edebilir miyim?

  • Bayram vesilesiyle Sinop'tayım.Dikkat ettiğim kadarıyla kavakların rengi değişmeye başlamış.Hatta bazıları sararmış ve üstten başlamış.Çınar ağaçlarıda yapraklarını dökmeye başlamış.Aşırı sıcakta olmadı bu sene erken dökülmeler ve sararmalar dikkatimi çekti.Paylaşayım dedim.:)

  • Artik ufak ufak takibe baslayabiliriz. Son 2 seneyi ele aldigimizda ;


    2 sene once cok cok az dokme oldu ve kis kotu gecti.


    Gecen sene dokulme daha iyiydi. Nispeten daha iyi bir kis gecirdik.


    Mesela 2011 de ekim kasimda agaclarda yaprak kalmamisti. 2012 kisi guzeldi.


    Kisaca korelasyon cok iyi. Agac kadar iyi bir korelasyon yakalidigim hicbirsey yok. Ne ayva ne balik vs.

  • Dikkat ediyorum kavak ağaçları ve cinar ağaçları renk değişmeye başladı ayrıca istanbulda 2.köprü yolundaki refujlarda cinar ağacına benzeyen bi tur ağaç çeşidi var o ağaçlarda renk tamamen değişmeye başlamış gop alibeyköy çıkışı sol taraf dikkat edenler görecekler yeşilin tonunun değiştiğini

  • Hocam ağaç konusu hakikaten çok doğru ip uçları veriyor bu dökülmenin sıcaklıkla bir alakası yok tamamen kisin nasıl geçeceği hakkı da bilgi veriyor.memleketim ardahan türkiyenin en soğuk yeri ve orda yaprak dökümlerini gözlemlediğim yıllar oldu aşağı yukarı istanbulla aynı dönemlerde yapraklar dökülüyor eğer sıcaklıkla alakalı olsaydı eylülün sonunda tüm ağaçlar çıplak kalırdı.oyleki kasimda kavak ağacı yaprakları tam dökülmeden dalında donup kaldığı oluyor erken döküldüğünde o kış-35 leri rahat görüyor geç döküldüğünde en baba -25 lerde kalıyor .