Veri Paylaşım ve Değerlendirme Merkezi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Negatif endeksler "genelde" ülkenin büyük bir bölümüne kötü etkide bulunurken batı kıyılara ara sıra yağışlar getirebilir. Tabi endeksin derecesi de önemli. Ama genelde avrupaya inen sistemler ve bizi sıcak sektörde bırakan endekstir. Genelde negatiften nötre veya pozitiften nötre giden endeksler bizim için sistem demek oluyor. Tabi bazı istisnalarda oluyor. Geçen sene negatif endekste güzel sistemler almıştık. Ayriyeten 2020 şubat sistemi aşırı pozitif endekste inmişti karadeniz kıyıları için güzel sistemdi.

  • Stratosferde önümüzdeki günlerde küçük çaplı bir ısınma gerçekleşecek. Stratosferik polar vorteksin kuvvetlenmeye başladığı bu sıralarda vorteksin kuvvetlenme sürecini kısa bir süre engelleyecek. 10hpa 60N enlemleri boyunca 15.34 m/s kuvvetinde batılı esecek olan rüzgarlar 9.49 m/s'ye kadar düşecek. Net bir şekilde doğulu esmesi ise beklenmiyor. Özellikle rüzgarın kırılma yaşandığı nokta ise Sibirya üzerinden, Kutup ve Amerika hattını izleyen bölge olması bekleniyor. Şu anki görüntüde bu durumun ülkemize net yada dolaylı yoldan bir etkisi olmasa da vade biraz daha yaklaştıkça net yorumlar yapılabilir. Bir etkisini görebilmemiz durumunda etkisini göreceğimiz tarihler ise 15-20 ekim civarı ve sonrası olacak.

    ens_nh-stratUT_010hPa_20220926.png

    gfsnh-10-306.png?12

    gfsnh-17-300.png?12

    gfs_nh-gphws_010hPa_20220926_f312.png

  • Tonga yanardağı patlaması sonrası güney yarımkürede stratosferde su buharında büyük bir artış meydana gelmişti, bu su buharı kuzey enlemlere doğru çıkışını sürdürmüş henüz 30N enlemlerine kadar yüksek su buharı gözlemlemiyor. Belki bir etkisinin olmasını bekliyorsak bu su buharının 60N enlemlerine kadar çıkmasını bekleyebiliriz

  • Tonga yanardağı patlaması sonrası güney yarımkürede stratosferde su buharında büyük bir artış meydana gelmişti, bu su buharı kuzey enlemlere doğru çıkışını sürdürmüş henüz 30N enlemlerine kadar yüksek su buharı gözlemlemiyor. Belki bir etkisinin olmasını bekliyorsak bu su buharının 60N enlemlerine kadar çıkmasını bekleyebiliriz

    Grafiğin akışına göre 45 enleme rahat çıkacak görünüyor. Kuzeyden sarkmış bir cepheyle karşılaşırsa büyük ölçekli bir yağışa sebep olabilir. Ayrıca bilgi için teşekkürler.

  • Rica ederim DoquKaradeniz28 hocam.

    Bir buna benzer su buharı dağılımı(hem güneyde hem kuzeyde) 2013 yılında yaşanmış ve o yılı da SSW ile hatırlıyoruz. Sadece kuzeyde su buharının yüksek olduğu zamanlarda da SSW denk geliyor ama tabi bunun kolerasyonu ne kadar güçlü bilemiyorum. Alttaki tabloyu blurlamamın sebebi ise yaptığım çalışmayı(SSW'nin Türkiye üzerine etkisi) henüz paylaşmak istememem. Duruma göre bununla ilgili konu açabilirim yada arada zaman zaman bahsedebilirim

    Resim

    İşin bir diğer ilginç yanı ise stratosferin biraz daha alt katmanlarında 26hpa de bir süredir(yaklaşık 10 yıldır) su buharı oranı az iken patlama ile birlikte çokça artmış olması. Bu patlamanın bir çok bilmediğimiz etkisi şuan atmosferde süre geliyor.

  • 2 gün önce yayımlanan AccuWeather 2022-2023 Amerika Kış tahmininde de bu volkan ve su buharı konusuna da değinildi.

    Su buharının, dolaylı olarak Kuzey Kutbu üzerindeki kutup girdabını güçlendirmeye yardımcı olabileceğine ve Kuzey Amerika'ya dalmasını önleyebileceğini söylüyorlar.

    Tahminde yine RE: Volkanik Aktiviteler buradaki makaledeki gibi su buharının da aynı battaniye görevi şeklinde sıcak havayı hapsedebildiğini de tahmine eklemişler. Fakat Enes Güleç(17) hocamın da dediği gibi bu konunun süreci ve etkileri konusundaki araştırma ve çalışmalar devam etmeli.


  • Bilgiler ve veriler için teşekkürler Enes Güleç(17) , O Sistem Buraya Gelecek! .

    Şimdi özetle olası etkiler olarak şunlar çıkıyor ön plana,

    - güçlü kutup girdabı

    - olası ssw ihtimali

    - sera etkisi

    Bilim çevrelerinin etki tahmini bunlar. Benim etki tahminimde ise sera etkisi dolayısıyla normallerden ılık havalar ve üst seviyede güçlü nemlenme dolayısıyla güçlü yağışlar.

    Bekleyip göreceğiz ama, %100 bir bağlantı da kuramayacağız. İşte atmosfer bu yüzden gizemli ve kaotik

  • Enes Güleç(17) komşum eline emeğine sağlık anladığım kadarıyla kıta boyunca az veya çok oranda daha etkili yağışlara sebebiyet verebilecek.Mevsim öngörülerini ufakta olsa bir değişime götürebilir

    Saolasın komşum, her türlü yoruma açık bir durum. Beyin fırtınası yaparak ortak akıl bir çıkarım bulunabiliriz ancak yorumlarımızı değerlendirebilmek için durumu zamana bırakacağız

  • Benim için de ilk akla gelen ihtimal güçlü cephesel yağışlar oluşturması ama dediğiniz gibi atmosferin ne yapacağı belli olmuyor bekleyip göreceğiz hocam.

  • Önümüzdeki Stratosferik ısınmaya dair güzel bir yazı derlenmiş. Özet olarak bu gerçekleşen ısınma ardından oluşabilecek basınç alanlarının stratosferin kutup girdabının kuvvetlenmesini bir süre erteleyeceğini ve kışa girişte SPV’nin(Stratosferik Kutup Girdabı) yeterince kuvvetli olmayacağından bahsedilmiş. Ayrıca ekim ayı Sibirya kar örtüsünün normaller üstü olması dolayısıyla Sibirya bölgesinde oluşabilecek yüksek basınç alanlarının stratosfere enerji transfer etmesiyle ilerleyen zamanlarda tekrar bir ısınmayı tetikleyebileceğinden bahsedilmiş. Ekim ayı Sibirya bölgesi kar örtüsü verisine dayanarak basınç anormalileri ve stratosfer sıcaklık anormalisi verisi üretilmiş ve bu söylemleri desteklenmiş.

    Weather: An early disruption event is starting for the Polar Vortex, with pressure anomalies setting the stage for something bigger later in Winter
    A stratospheric disruption event is starting over the North Pole, affecting the Polar Vortex and potentially having an impact on the weather in the United…
    www.severe-weather.eu