Veri Paylaşım ve Değerlendirme Merkezi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Eylülün çoğu tabi doğal olarak yaz tadında geçeçek 21 Eylül e kadar yaz sayılır buradaki insanların en azından yüzde 90 nı bunu bilmesi gerekir

  • Cold.EFso merhabalar hocam mjoya yönelik internette veya başka bir kaynakta bulamadığım için sormuştum aslında.Çok teşekkürler detaylı anlatım için.Anladığım kadarıyla genel olarak bize yarayan fazlara geçtiğinde sistem gelebilir diyebiliyoruz.Ancak bu fazda makul süre kalmayınca veya genlik değeri düşük olduğunda sistem inmeme ihtimali de ortaya çıkabiliyor.Son olarak bu dediğim koşulları sağlayan(genlik >1 ve yeterli sürede kalan) bir faz değişiminin etkilerini ortalama 1-3 hafta arasında görebiliriz demek doğru mudur? Tekrardan teşekkürler.

    Rica ederim , detaya indikçe konuya olan bakışınızdaki doluluk iyice anlaşılıyor , bu etki süresinin hesaplanması gerçekten işin en can alıcı noktası ( etki süresi bana göre AO ve NAO verileri lehimizeyken 8-12 günü buluyor) Bazı kaynaklar 15 gün bazısı 7 gün baz alıyor

    Ancak örneğin faz 2’den 3’e geçmekle , merkezden 3’e geçmek aynı etkiyi mi gösterecek ? tartışılan noktalardan biri de bu.

    İşte burada geçmiş yıllardaki yaşananlar ve ordan çıkarılan benzetimlerin algoritma yardımı ile güncel veriler ışığında tahminlere dönüştürülmesi devreye giriyor

    Bundan dolayı +10 gün vadede bir modelin iki güncellemesi arasında çok ciddi ana senaryo farklılaşmaları oluyor, matematikte kullandığımız diferansiyel değişim ve benzerlik teoremi hayatın her alanında olduğu gibi meteorolojik tahminlerde de etkili hem de çok daha fazla dinamik veri girişiyle oluyor bu

    İlerleyen zamanlarda bu konuları daha fazla konuşacak sağlık , moral ve imkan sahibi bir ortam bulabiliriz umarım

  • Demek istediklerinizi çok iyi anlıyorum.Mjo ile ilgili bazı konularda çözülemeyen soru işaretleri var anlaşılan(en önemli noktalardan birisi olan etki süresi gibi).Birçok kaynakta da sığ anlatılmış zaten.Umarım ortam bulabiliriz hocam kışa doğru..Cevaplar için teşekkürler. Cold.EFso

  • Bunun dönüşü bence muhteşem olacak. Yağmurlarımıza serinliklerimize yagmurluklarımıza şemsiyelerimize köylerde akşamları sobaları yakmamıza ihtiyacımız olacağı günler yakın inşallah .

  • kuzey kesimler yagis aldi ama güney ve orta kesimler bitik durumda.yazin bi kerede olsa yağış alirdi bu sene oda olmadi.son yillarin en kurak donemi yaşanıyor.

  • Hocam bana kalırsa o İstanbul'da olabilir.İtanbul'un nüfus artışı engellenmeli artık.Diğer yerlerde nüfus genelde az olduğu için gerek yok.Ama gene de suyu elimizden geldiğince tasarruflu kullanmak gerekiyor.Çünkü ülkemizin çoğunda yarı kurak iklim görülmekte.

    zaten engellenmezse merak etme doğa gerekeni yapacak..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Uzun bir süre derken ne kadar süreden bahsediyorsunuz ?

    Eylül ilk haftasına kadar. Yani yaklaşık 10 gün. Ondan sonra bir serinleme var gibi duruyor, yağışda olabilir...

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Ben böyle sıcak yaz gördüğümü pek hatırlamıyorum , araç termometrem Antalya Patara çölünde 46 dereceyi göstermişti , önümüzdeki 4-5 gün de yine 43-45 derece görecek yerler olası

    (Bu arada Mgm’nin kısıtlı sayıda istasyonlarla gösterdiği verilerin Rekor ölçmek için asla yeterli olmadığını düşünüyorum , benim gittiğim gün Kaş 39 derece iken Patara 45’i aşmıştı , yani Kaş’taki 5 metrekare alandaki ölçülen değer binlerce metrekarelik alandaki ilçenin en yüksek değerini vermez , sadece Kaş istasyonunun o noktasındaki değerini verebilir)

    Türkiye’de Rekor ölçmek için Patarayı şövalye ilan ediyorum😀

    forum.havaforum.com/attachment/103528/forum.havaforum.com/attachment/103529/

  • Evet dostlar güzel bir gelişme!!

    Judad Cohen'in paylaştığı verilere göre,

    Aritk Sea( Kuzey Denizin)'de ki buzların erime hızı oldukça hızlandı. 2012 de ki minimum seviye'ye indi.

    Şimdi bazı arkadaşlar niye buna güzel bir haber diyebilir?

    Şöyle, kutup deniz buzu ne kadar erimesi gerçekleşirse kış boyunca PV(Polar Vortex) o kadar güçsüz kalır.

    Ne kadar PV güçsüzse bizim bulunduğumuz enlemlere de soğuklar o kadar çok uğrar.

    Bir buz dolabı düşünün ve kışın o buzdolabının kapısının açık kaldığını düşünün...

    Ekstra olarak da PV de güçsüz zaten. Bu yüzden Artic bölgede daha çok YB olacaktır. Yani sık sık SSW de meydana gelebilme olasılığı da var. Sibirya Termik YB side bu sayede aktif olma olasılığı bir hayli yüksek.

    Yani bu sayede güzel sistemler gelir.

    Bunların hepsi ihtimaller içinde. Kesin olacak diye bir şey yok. Ama 2012 de güzel bir kış yaşanmıştı ülke genelinde.

    Bakalım acaba ilerleyen zamanda veriler bizim lehimize mi işleyecek? Merakla bekliyoruz...


    a86d36529b902c4fa.png

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Bencede bunun garantisi yok. Son senelerde buralarda neler çizildi yazildı, aslinda mantık evreainse yazılan çizilen ama atmosfer kendi bildigini yapti. Ne sistemler gördük, hemde kanser edecek cinsten öyle bie basınç sizilimleri oldu ki Avrupalı çizip yapsa bu kadar olmazdı. Onun için adım adım gitmek daha mantikli.


    Sonbahar tahminleri gelmeye basladi. Accuweather bence mantikli tahmin yapmis. Son senelerin trendi boyle artik. Eylül yaz gibi olmaya başladı.


    Herşeyi geçtim, tropical iklime doğru gidiyoruz..