Veri Paylaşım ve Değerlendirme Merkezi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • 2 yıldır Azor ,istediğimiz ölçüde aktif değildi..Bu kış mevsimi için kendisinden biraz çaba bekliyorum😊

    Haklısınız

    Ama genel olarak

    Bazen Azor’da yeterli olmuyor

    İstediği kadar tırmansın

    Geçen sene efsanenin kralını kıl payı kaçırdık (İstanbul yüksek semtleri fena değildi yine de)


    775771859d4f5bf610.png9a04af3efe02fd46a.png

    Sebebi ?

    Açıklanamıyor

    Gelecekse bir şekilde geliyor

    Hatta Azor zayıfsa bile geliyor

    Gelmeyecekse de bi şekilde gelmiyor

    Azor uzaya çıksa bile

  • GÜNEY ATLANTİKTE NEDEN KASIRGA OLUŞMAZ?


    Arkadaşlar sizinde dikkatinizi çekiyordur Güney Atlantikte hemen hemen hiç kasırga oluşmaz. Bunun sebepleri:

    "Güney Atlantik Okyanusundaki gelişme için elverişli hava rahatsızlıklarının yanı sıra siklon oluşumunu bozan kuvvetli wind shear, güçlü bir tropikal sistemi son derece nadir hale getirir ve 2004'te Catarina Kasırgası tarihteki ilk kaydedilen Güney Atlantik kasırgasıdır."

    850 mb ve 200 mb arasındaki dikey wind shear tipik olarak saniyede 10 metreden fazladır. Sorunları daha kötü hale getirmek için, batılı shear tropikal siklonların oluşma ihtimalinin yüksek olduğu enlemlere hakimdir. İkincisi, Afrika'dan gelen doğu dalgaları ekvatorun güneyini oluşturmaz.

    "Güney Atlantik'teki dikey rüzgar makasları(shearları) kasırgalar için çok güçlü. Üst troposferdeki rüzgarlar (yaklaşık 10 km yüksekliğinde) okyanus yüzeyindeki rüzgarlardan 20+ mil daha hızlıdır. Çok fazla yoğunlaşıyorlar. Catarina'nın G.Yarıküre dolaşımındaki iklim değişikliği ile bağlantılı olabileceğini gösteren kanıtlar ve gelecekteki diğer Güney Atlantik kasırgalarının küresel ısınma koşullarında ortaya çıkması daha muhtemel olabilir."


    Bu görüşlere ek olarak farklı bir görüşte:

    Mike Moss: Güney Atlantik'teki aktivite eksikliğinin en belirgin nedenleri, güneyde yaz aylarında bile tropik siklon oluşumu için ideal olandan daha soğuk bir tonda çalışabilen deniz yüzeyi sıcaklıklarıdır. Ve bu alanda önceden var olan rotasyon merkezlerinin (vortisite) olmaması. Bu son nokta hem Kuzey Yarımkürede Batı Afrika'da üretilenlere benzer tropikal dalgaların olmamasından ve yazımızda kuzeye, güneyde ise güneye doğru kaymakta olan İntertropikal Konverjans Bölgesinin (ITZC) olmasından kaynaklanıyor. Güneyde yaz, genellikle Atlantik Okyanusundaki ekvatorun içinde veya kuzeyinde kalır. Bu gibi geniş bir konverjans bölgesi, Coriolis Kuvvetinin tam teşekküllü bir tropikal siklonu organize etmek için yeterli yoğunluğa sahip olması için ekvatordan yaklaşık 5 derece enlemesine ulaşması gerekiyor ve Atlantik ITCZ, Hint ve Avustralya havzalarında muson bölgeleri ve Batı-Güney Pasifik bunu düzenli olarak yapar.


    Doğu Güney Pasifik, büyük ölçüde ITCZ'ye ek olarak, ekvatorun yakınında veya kuzeyinde kalma ve iklimsel olarak Antarktikanın deniz yüzeyi sıcaklıklarını soğutma eğiliminde olması nedeniyle Güney Atlantik'teki gibi faaliyetleri neredeyse boştur. Tabii ki, kişi neden bu faktörlerin çok uzun bir cevabı sağlayacak şekilde aynı hizada olduğunu sorabilir: kısa cevap olarak bunların hepsi, kıtaların ve okyanus havzaların şekillerinin, büyüklüklerinin ve dağılımının sonucudur. Yeryüzü yüzeylerinin karakteri ile ve Dünya'nın eğik dönüş ekseni ile Güneş etrafında oldukça dairesel bir yörünge çizmesiyle alakası yoktur.


    Güney Atlantik, tropikal siklonlar için çok elverişli bir yer olmasa da, uydu izlemenin başlamasından bu yana orada en az üç olası sistem gözlemlenmiştir. Birincisi 1991’de Afrika’nın hemen batısındaki Angola’da, bir diğeri de Ocak 2004’te Brezilya’da, en ünlüsü de 28 Mart 2004’te güney Brezilya’da inişe geçmeden önce belirgin bir şekilde 2. kategoride yer alan Cyclone Catarina olarak adlandırıldı.

    Bence de en önemli iki sebepten biri yüksek wind shear diğeri de SST'nin soğuk akıntılarında etkisiyle yaz ayında bile soğuk kalması.

    SST_20131220_blended_Global.png