Veri Paylaşım ve Değerlendirme Merkezi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Ecmwf kış tahmini mslp anomaly olarak şimdilik bu sekilde. Tabi henüz erken olduğunu düşunerek yorumlamak gerekiyor. 500mb ve 2metre haritasınıda görmek lazım yakında paylasılır. 3NVKc.png

    Hocam son bir kaç senedir başımıza bela olan hazar bölgesinde ki yüksek basınç tekrar göz mü kırpıyor bana mı öyle geldi.

    Sizin düşünceniz nedir ?

  • Bazı insanlar kışın ilk yarısı iyi geçecek diyor. Sosyal medyada çok fazla bilgi kirliliği oluyor. Fazla ayva var evet. Bunun kış ile ne alakası var? Bilimsel bir açıklaması var mıdır?

    Ayva çiçek açınca yaz gelir çok olsa sert kış.Nedir bu ayvanın çektiği... :D2

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Bazı insanlar kışın ilk yarısı iyi geçecek diyor. Sosyal medyada çok fazla bilgi kirliliği oluyor. Fazla ayva var evet.

    Onu diyenler insanları yada takipçilerini kandırıyorlar şuanda daha adam akillı modellerin kış içın öngörulerı bile net degil 1 ay sonra yada Kasım ayinda son degerleme yapılır. Yok sibirya soguk yok zonal rüzgarlar zayifliyor buzullar eriyor hop sert kış efsane olcak diyenleri iyi biliriz. Boş teneke hepsi.

  • Hocam son bir kaç senedir başımıza bela olan hazar bölgesinde ki yüksek basınç tekrar göz mü kırpıyor bana mı öyle geldi.

    Sizin düşünceniz nedir ?

    Bu tablodan pekte birsey cıkmaz dikkate almiyorum sahsen almayinda derim 1 ay sonraki guncelleme ve 500mb haritası endeks beklentisi benim için onemli biraz daha beklemek gerek yani. Bu tabloya gore bile net birsey diyemeyiz çunkü degisecek. 3GVqh.jpg

  • Bu tablodan pekte birsey cıkmaz dikkate almiyorum sahsen almayinda derim 1 ay sonraki guncelleme ve 500mb haritası endeks beklentisi benim için onemli biraz daha beklemek gerek yani. Bu tabloya gore bile net birsey diyemeyiz çunkü degisecek. 3GVqh.jpg

    Çorba resmen, herhangi bir sonuç çıkarmak hata

  • Daha önce paylastigim meteofrance sonbaharı fena vermiyordu suanda Eylül ayina pekte fena olmayacak sekilde giriş yaptık tabi yine kuraklik devam ediyor orası ayrı bi boyutu en azından afrika yok. Herneyse yine aynı kurumun kış için en güncel tahmini şuanlık böyle ama erken oldugu için çokta önemsememek gerek. Ekim ayindaki tahminlerine tekrar bakarız yaklaşik 1 ay sonra. 500hpa/2metre sıcakligı ve yagis haritası bu sekilde.. 3MUpt.gif3M6xv.gif Yagiş3M0Qp.gif

  • ExcuseMe Hocam bu veri için Doğu Akdeniz'in normalden fazla tepki verme durumu yüksek ihtimalle olmalıydı ve bunun neticesinde; Doğu Akdeniz'in doğu kesimleri, Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu'nun güneyi ile Doğu Karadeniz kesiminin en kötü olarak normal yağışlı olabilmesi yansıtılabilmeliydi.

    Yağış haritası, Türkiye'deki bu bölgeler için uyumlu görünmüyor.

  • Fransızların Ekim ve Kasım ayı beklentisi bu şekilde sırası ile. Ekim ayı için İskandinavya ve batı Rusya'yı kaplayan bir YB(Yüksek Basınç) beklentisi var. Bunun sonucu olarak ülkemizin batı kesimleri içinde yüksek basınçlı havalar olabilir demek muhtemel. Zaman zamanda kuzey doğudan soğuk koridoru açılabilir ihtimalini vermiş YB nin dönüş hareketleri ile.


    Ekim:


    Kasım ayı içinde yine İskandinavya,Almanya,Polonya civarına bir yüksek basınç ve bu YB'nin de zaman zaman Akdeniz'de tepki alçak basınç alanı oluşturacağını ön görmüş. Bu durum da Tropikal siklon (Medicane) İhtimalinin yüksek olduğunu gösteriyor doğu Akdeniz için. Ayrıca İspanya civarında bulunan alçak basınçlar bu YB alanını kuzeye taşıyarak Ülkemize soğuk koridoru açık tutma ihtimalini artırır.

    Kasım:


    Kısaca haritaya göre yorumladım. Bakalım nasıl bir Ekim ve Kasım ayı geçecek?

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

    2 Mal editiert, zuletzt von Berkay34 ()

  • Kış tahminleri olumlu olumsuz iki yöne de çekilebilir gözükse de kasım tahminleri özellikle iç batı bölgelerin tam aradığı sinoptik.Kasım tahmini tutarsa kışa erken giriş yapar iç bölgeler

  • Eylul başinda güncellenen zonal mean grafigi. Geçen sene ecmwf başarılı olmustu hatırlamakta fayda var. Vortexin hafif zayif olma ihtimali var gibi şuanlık tabi degişime açık. Bu kışda ssw olma ihtimali var gibi duruyor.tdN4y.jpgtdhE8.png

  • 1 Hafta önce Ecmwf'nin kış için gösterdiği tahmini mslp olarak göstermiştim. 500Hpa haritası en net şekilde bu şekilde. Bir sonraki tahmini önemli. Ekim ayında tüm modellerin beklentisini kaleme dökeriz.

    FaO8q.gif

  • 1 Hafta önce Ecmwf'nin kış için gösterdiği tahmini mslp olarak göstermiştim. 500Hpa haritası en net şekilde bu şekilde. Bir sonraki tahmini önemli. Ekim ayında tüm modellerin beklentisini kaleme dökeriz.

    FaO8q.gif

    İzlanda aktif Azor pasif bu görüntüde Ural ybsi de can sıkabilir gibi