2015-2016 Kışı'nın Geri Kalanı

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

  • Az önce çıkan bu efsane çıktı sebebiyle yazıya bu çıktı ile başlıyorum.


    Kasım, Aralık, Ocak aylarını ve Şubatın ilk yarısını %100 tutarlılık ile tahmin ettim. Kasımda ve Aralıkta çoğu kişinin beklediği birçok sistemin gelmeyeceğini günler önceden daha Kasım başlarında söylemiştim. İlk önce 4 Aralık, sonra 10 Aralık, daha sonra 16 Aralık, en son olarak da 23 Aralık tarihinden ümitlenen kar delileri beklediğim gibi hüsranla karşılaştı. Her türlü efsane çıktıya rağmen 20 Aralığa kadar sistem olmadığı konusundaki ısrarımı sürdürmüştüm ve sonucunda bu iki ay fos çıkmıştı. Fakat yılbaşı civarında bir sistem geleceğini de bir ay önceden söylemiş ve tutturmuştum.


    Ocak ayının ilk yarısının iyi geçmesini beklemediğimi, ikinci yarısında ise sistemler silsilesinin olacağını Aralık başlarında söylemiştim. Ocak ayının ilk yarısı genellikle lodos, kısa bir süre de yüksek basınç etkisinde geçti. İkinci yarısında ise 17 Ocak sistemi ile başlayan ve son yıllarda nadiren görülen uzun süreli kar yağışları görüldü. İstanbul'da iki haftaya yakın bir süre kar yağdı.


    Şubatın ilk yarısının iyi geçmeyeceğini, 6 Şubat civarında bir soğuma olduğunu ama önemli bir kar yağışı beklemediğimi, daha sonra ise havanın ısınacağını Ocak sonlarında söylemiştim ve beklediğim gibi ilk yarıda 5 Şubatta aldığımız poyraz ve karla karışık yağmur fırtınasından başka bir şey olmadı. Fakat güzel bir ikinci yarı beklentim konusunda tüm tahminciler gibi ben de yanıldım ve kar rekorları beklediğim tarihlerde sıcaklık rekorları kırıldı. Beklediğim 17 Şubat sistemi ancak 21 Şubatta çok hafiflemiş bir şekilde gelebildi ve Sinop/Samsun tarafında karla karışık yağmura, İstanbul'un tepelerinde ise graupel yağışına neden olup hızla doğuya kaydı ve ülkeden ayrıldı. Beklediğim diğer sistem olan 24 Şubat ise hiç gelmedi.


    Sonuç olarak bu kış gayet güzel kar yağışları da aldık. Fırtına da oldu, yağmur da oldu, oraj da oldu. Çok yoğun kar da oldu, çok sıcak havalar da oldu. Beklediğim gibi hareketli bir kış geçirdik. Özellikle Karadeniz ve Samsun civarı için efsane bir kıştı. Fakat Şubat ikinci yarısı beklentilerime hiç uymayan bir şekilde sıcaklık rekorlarıyla geçti ve hüsrandı.


    Ama son bir aydır devam eden bu rezil gidişat nihayet sona erdi. Güneyli akımlar beklediğim gibi Afrika'ya kadar ötelendi. Birkaç gündür güzel yağışlar alıyoruz. Ayrıca bir ay önce söylediğim 5 Mart sistemini jetlerin uygun dizilimi sayesinde sadece üst seviyelerden de olsa aldık ve bu da bolca oraja, hatta doluya yol açtı. En azından buzlu bir şeyler gördük kar olmasa da. Aşağı seviyeler birazcık daha soğuk olsaydı kar bile alabilirdik ama bu fırsatı kaçırdık.


    forum.havaforum.com/attachment/394/


    Bundan sonra olacaklara geleyim. Martın gayet güzel geçeceğini bir önceki yazımda söylemiştim. Bu konudaki tahminimde değişiklik yok ve zaten diyagramlar ikinci yarı için buz gibi çıktılar vermeye de başladı. Kışı kesinlikle bitirmedim. Mart ayındaki soğukla Şubattaki sıcağın dengeleneceğini düşünüyorum. Sistem tarihi şuanki verilere göre ay ortası civarı ama modeller arasında mutabakat olmadığından kesin tarih veremem. Bu sistemin kaymağını kimin yiyeceğini de bilmiyorum. Yukarıdaki çıktıdaki gibi gelirse coşarız tabi. Ama böyle gelir mi bilmiyorum. Ve artık duygusallık da yapmayacağım. Bu yüzden bir şey söylemeyeceğim kuvveti konusunda. 17 ve 24 Şubatta hiçbir model sistem vermiyordu. Gelecek dememin tek gerekçesi duygusallıktı, ufak minik detaylara bakıp umutlanmaktı. Bundan sonra duygusallık yapmamaya karar verdim.

  • dostum emeklerin için teşekkürler.


    Bazen insanlar beklentilerini biraz fazla abartıyorlar ve sonunda hüsrana uğradıkları zaman kendilerine bir suçlu arıyorlar. O yüzden bunları dikkate almayıp yorumlara devam etmenizi vw bilgilerinizi paylaşmanı rica ederim iyi günler.

  • yanılıyorsun Karadeniz için efsane ama Samsun için normal bir kıştı ilçelerine iyi yağdı.

  • Root hoca adamdır inşAllah hocanın dediği gibi çıkar zaten modellerde güzel çıktı bugün İstanbul için ne kadar kuvvetli olur daha bilinmez ama son bir karda görmeden şu kış bitmesin

  • sana rep puani vermistim subat sonu icin ama dediğin gibi ters köşe yaptı.martta ise bundan sonra kar yağması hayirmi olur şer mi orasi meçhul

  • ilceleri samsun diye gecmiyormu ? Adam nerden bilsin samsunun hangi ilcesi ne kadar kar,yagis vs aldi.%

    Samsun'un ilçeleri her kış kara batar tıpkı diğer Karadeniz ilçeleri gibi önemli olan merkezdir

  • Samsun'un ilçeleri her kış kara batar tıpkı diğer Karadeniz ilçeleri gibi önemli olan merkezdir

    Her ilin merkezi baz alınırsa Ozaman sıkıntı Çünkü Ben Ankarada iken Merkez 5-10 cm bişey alırken benim oldugum yer yarım metreleri oynuyordu gerek rakım faktörü veya konumla alakalıda olabilir Merkezle aramda 10-15km mesafe vardı okadar.

  • Root yeni konu hayırlı olsun :)inşallah güzel şeyler olur bakalım tüm türkiye adına :)

    ben bu Root u seviyorum hacı son tahmini hariç gayet mantıklı uzun vadeli tahminler yaptı ve tuttu .. son tahmininde de biraz milletin gazına geldi sanırım ama dedi birdaha gaza gelmicem duygusal davranmıcam diye ...

  • ben bu Root u seviyorum hacı son tahmini hariç gayet mantıklı uzun vadeli tahminler yaptı ve tuttu .. son tahmininde de biraz milletin gazına geldi sanırım ama dedi birdaha gaza gelmicem duygusal davranmıcam diye ...

    aynen duygusal değil ,aslında diğer yazarlarımızda gayet iyiler ama istekler farklı kardeşim napacaksın yaz günü kar yağmasını bekleyen bir toplumuz biz :) el insaf ...::)

  • Her ilin merkezi baz alınırsa Ozaman sıkıntı Çünkü Ben Ankarada iken Merkez 5-10 cm bişey alırken benim oldugum yer yarım metreleri oynuyordu gerek rakım faktörü veya konumla alakalıda olabilir Merkezle aramda 10-15km mesafe vardı okadar.

    Ankara ile Karadeniz'i bir tutamazsın çünkü Karadeniz'de hem kısa mesafede aşırı değişimler oluşur hem de şehirler küçüktür Samsun merkeze 10 cm yağarken 10 km ötesine 70 cm kar yağabiliyor ve bu şans işi falanda değil aşağı yukarı her sistemde böyle olur yer şekilleri nedeniyle o yüzden merkez baz alınır ilçelere her zaman yağıyor anlatabildim mi?