2015 2016 Kışı Degerlendirmesi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
    • Kışa buyuk beklentiler ile girmesekte en azindan uzun vade de olusumlar bizi heyecanlandirdi. Maalesef Karadeniz bolgesi haric kis mevsimi kimseyi kesmedi.zaten ozellikle Karadeniz bolgesinin sansli oldugunu kis tahminimizde de belirtmistik.sebebi pozitif Nao idi. Dogu bolgeleri saymiyorum.

    Aralik ayinin bos gecmesiyle cogu kisi yine homurdanmaya baslamisti. Ancak acele etmeyin sabredin demistik. Onca yildan sonra yilbasi sistemi ile asıl kisa giris yaptik. Istanbul en son 82 83 kisinda yilbasinda kar almisti yanlis hatirlamitorsam. Bu sistem kis adina umitlerimizi artirdi.


    Devaminda da birkac sistem daha geldi.ocak ayi istanbulda havada kar olmasi namına aslinda efsane denebilecek gunler yasadi.Aralik sonundan itibaren baslayan kar araliklarlada olsa ocak sonuna kadar surdu. Istanbula'da yanilmiyorsam 15 gun civarinda kar yagdi. Izmirde de 3 kez kar goruldu.


    Gel görki kar istedigimiz olcude ortu yapmadi.ozellikle 22 28 ocak arasi senenin en guclu sistemini aldik.karadenizin bircok ili kara gomuldu.istanbulu ise siyirdi.


    Kotu gecen Aralik,guzel gecen ocak,kotu gecen subat, guzel gecen mart ? Olabilirmi diye bekledik ama olmadi.her gozuken sistem eridi.


    Soguklar 2 parcaya ayrildi.biri abd nin dogusunu digeri Asya yi vurdu.Iskandinavya ve bati rusya ise nispeten ilik tarafta kaldi.


    Abd yine yapti yapacagini son dakika golunu atti.kotu gecen 2 aydan sonra subattan itibaren soguk havalara esir oldu.martta da devam edecek.


    Mart ayi ile ilgili kotu gidisatin sebebi erkenden kuzeye cikmaya calisan Afrika oldu.
    Mevsimine gore oldukca sicak gunler yuzunden sistem gelse dahi anca mevsim normallerine cekiyor sicakligi. Bunda cok guclu olan El-Nino'nunda etkisi var tabi. Kuresel sicaklik normallerin uzerinde.


    Koca bir kışı daha geride biraktik. ALLAH gormeyi nasip ederse 2016-2017 kisinda bol kar goruruz insallah.


    Uzun vadede onumuzdeki kis La-Nina kisi olacak. La nina kislarinda kuresel sicaklik cogunlukla normallerin altinda kaliyor.
    Buda bizim icin cok onemli.zaten normalde zor soguyan bir ulkeyiz birde el nino kislarinda kuresel sicaklikta pozitif oldumu bugunlerde yasadigimiz sicaklik sorunlarina neden oluyor.


    Sibirya yb 2012 den beri aktif degil.(sibirya hep aktiftir ancak bize genisleyemedi.) 2017 kisinda La ninaninda etkisiyle(el ninoda a.b alanlari la ninada yb alanlari daha cok yer kaplar.) Sibirya yb bizi etkileyebilir. Ayrica atalntigin giderek sogumasi, gunes aktivitesinin iyice dusmesi kış icin bulunmaz bir nimet.


    2012 kisi oncesinde haziran ve temmuz aylarinda gelen 2012 kisi icin ilk veriler oldukca sert bir kis olacagi yonundeydi.sibirya yb nin kisa damgasini vuracagini hemen hemen butun uzun vadeli veriler ve mevsimlik tahminler destekledi.hemde haziran ve temmuz ayinda itibaren. Kisaca 2012 kisini beklerken oldukca heyecaiydim. Simdide uzun aradan sonra 2017 kisi icin heyecanlaniyorum..


    2017 kisi icinde sibirya yb nin dominant olacagi yaz aylarinda netlesebilir.


    Oyuzden kis tahminlerim haziran ayindan itibaren baslayacak.


    Ayrica turkiye balkanlar ve orta avrupa rusyada bu yaz mevsiminin cok sicak gecmesini bekliyorum. Kisinda tam tersi cok soguk olacak insallah. Yaz tahminimi mart sonunda yapicam.


    Haftaya ilk bahar tahminimi yayinliycam.
    Havaniz nasil olursa olsun sizin havaniz guzel olsun..


    :thumbup:

  • Ayrica turkiye balkanlar ve orta avrupa rusyada bu yaz mevsiminin cok sicak gecmesini bekliyorum. Kisinda tam tersi cok soguk olacak insallah. Yaz tahminimi mart sonunda yapicam.


    Bu konuda oldukça haklısınız hocam. Ülkemizde aynı yılda kışın çok soğuk olunca hava yazın çok da sıcak olur (mesela 2012)

  • @Efsane-Semih ilkbahar tahmininizi haftaya yayınlayacağınızı belirtmişsiniz ama 2-3 yıldan beri görmediğimiz (en azından anadolu yakası) o bardaktan boşalırcasına yağan hatta kovadan boşalırcasına yağan bahar yağmurları görebilecekmiyiz. Onun tadı bir başka oluyorda :)

  • hoca biraz tahminlerini marmarada yogunlastirmis aslinda ic kesimlerin 1500 rakim alti olarak (cogu yer 1500 altidir ic anadolu ic ege ve dogu Anadolu'nun batisinda karadenizin içlerinde) pekde iyi bir sene gecirmedik 2014 un biraz daha yağışlı versiyonu oldu.

  • Üstadım tahminlerin için çok teşekkürler inşallah dediklerin fazlası. İle olur .:) ben bu seneden daha güzel olacağını tahmin ediyorum en azından güneşteki patlamalar olduğu seneler de kışları çok sert yazları Kurak ve yağışsız oluyor bakalım La nina atmosferi ne ölçüde dengeleyecek göreceğiz...!!!

  • Istanbula'da yanilmiyorsam 15 gun civarinda kar yagdi..


    semih cümlen hatalı ne 15 günü yahu ocak sistemide vasattıki kendin bile yazıyıodun tam kara dönmedi zeytinburnunda sulu diye sadece seyirlik bir kardı ocak sistemi ısıda hep sorun oldu yollar bile doğru düzgün tutmadı kısaca yanlış hatırlıyorsun ocak sistemide ist için vasattı yüksek yerleri hariç......kar yağsa yagsa 2-3 gündü oda yine sulumsuydu diğer günler sulu kar yada yağmurdu....adam gibi kar yağmadı ocakta istanbula..

  • Istanbula'da yanilmiyorsam 15 gun civarinda kar yagdi..


    semih cümlen hatalı ne 15 günü yahu ocak sistemide vasattıki kendin bile yazıyıodun tam kara dönmedi zeytinburnunda sulu diye sadece seyirlik bir kardı ocak sistemi ısıda hep sorun oldu yollar bile doğru düzgün tutmadı kısaca yanlış hatırlıyorsun ocak sistemide ist için vasattı yüksek yerleri hariç......kar yağsa yapsa 2-3 gündü oada yine sulumsuydu diğer günler sulu kar yada yağmur....adam gibi kar yağmadı ocakta istanbula..

    istatiksel olarak 15-16 gün kar yağışlı gün oldu. Az ama çok oldu mu oldu. Burda kimi kötülemeye çalışıyosun

  • niye kötüliyim ben gördüğümü yazıyorum semih bile anlık yazıyordu zaten zeytinburnundan bir türlü tam kara dönmedi sulu diye zaten ağaçlar bile bu sulumsu kardan garip bir şekil almıştı kartpostallık şekil olmuştu bayrampaşadayım bizde kardan kaldırım bile 2-3 cm di yol full açık gopta bağcılar eseneler ve bakıröyede gitmiştim o dönemde iş yada gezmek amaçlı farklı değildi ne tarfik aksadı nede bişey oldu zaten yollar full acıktı..sadece hafif görsel sulumsu kar vardı okadar..bu kış istanbul için yılbaşı hariç full vasat..

  • Öyle yada böyle karlı gün sayısı 15 gün.

    katılmıyorum istun yüksek ıssız bir yerinde oturuyosanız beleki sizin için ocakta 15 gün düşmüş olabilir ben son derece vasat bir kar izledim istanbulun göbeğinden sulumsu tutmak için çığlık atan ama bir türlü tutamayan bir kar yağısı....

    • ben size başka birşey demiyorum burda istediğiniz yazara , üyeye sorabilirsiniz bu sene istanbul'da karlı gün sayısı kaç diye. Ayrıyetten ben bunu bünyamin sürmeliden de duymuştum instagram hesabından. Ayrıca ben istanbulun ücra köşesinde fala oturmuyorum pendik/ kurtköy...