Tarih-Tarih Genel Tartışma Konusu (Tarihle ilgili her şey)...

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Viyana son kuşatmada neden alınamamıştır? Osmanlı 1600-1650 yılları arasındaki karışıklıklardan sonra yeniden yükselişe geçmişti ancak bu savaş sonrasında tam anlamıyla duraklama ve gerileme başlamıştır.

  • Ertuğrul savaşmaya gitmedi ki :) bence Japonya'nın olması sebebi 1. ve 2. Dünya Savaşı'nda kağıt üzerinde olsa da Japonya'ya savaş ilan etmemiz. Suriye-İsrail falan da şimdi aklıma geldi. 1. Dünya Savaşı'ndaki Arap İsyanı yüzünden savaşmış sayılıyor olabiliriz


    Doğru savaşmaya gitmedi karıştırdım pardon

    [size=large]Hava Forum[/size]
    [size=large]Metehan[/size]


  • Viyana son kuşatmada neden alınamamıştır? Osmanlı 1600-1650 yılları arasındaki karışıklıklardan sonra yeniden yükselişe geçmişti ancak bu savaş sonrasında tam anlamıyla duraklama ve gerileme başlamıştır.


    Osmanlı İmparatorluğu 2.Viyana Kuşatması nda Kanuni dönemindeki kadar olmasa da Dünyanın en güçlü devleti halindeydi.Lakin ihanetler ve hatalar tarihinin en büyük yenilgisini yaşattı.Böyle bir yenilgiden sonra güç toplamaya fırsat bulamadan Avrupa devletleri Kutsal İttifak adı altında birleştiler.İlk başta ağır yenilgiler alar Osmanlı İmparatorluğu Köprülü Fazıl Mustafa Paşanın sadrazamlığında (1689-1691) biraz toparlandı lakin Köprülü Fazıl Mustafa Paşanın Salankamen Savaşında şehit düsmesi bu toparlanma sürecini sona erdirdi ve onu takip eden yıllarda Osmanlı daha kötü bir hale düştü.Bence Köprülü Fazıl Mustafa Paşa şehit olmasaydı Osmanlı yı o zor durumdan kurtarabilirdi.Kurtaramasa bile Karlofça Antlaşması kadar ağır koşul içeren bir antlaşma imzalanmadan küçük kayıplara savaş sonlanabilirdi.

  • Osmanlı imparatorluğu, kuruluşundan sonuna kadar, geçen sürede 192 defa savaş yapmıştır. Bu savaşların 26’sını kaybetmiş, 11’inde netice alamamış ve 155’ini kazanmıştır.

    AF-YOK

  • Gülünç bir muharebe...
    [hr]


    Karánşebeş (Şebeş) Muharebesi |
    17 Eylül 1788 akşamı Osmanlı kuvvetlerini arayan Avusturya öncü birlikleri arasında gerçekleşir. Yaklaşık 100.000 kişilik Avusturya kuvvetleri Osmanlılarla savaşmak için Karánsebes kasabası (Günümüz Romanyasında Caransebeş) yakınlarında kamp kurar.
    Hussar birliği (hafif süvari birliği) keşif için Timiş nehrinin karşı yakasına geçer, Osmanlılardan hiçbir iz bulamaz. Hussar birliğinin yolda karşılaştığı çingene konvoyu muzaffer Avusturya askerlerine kendilerinden schnapps (alkollü likör, bir tür cin) satın almalarını teklif eder. Tekliften memnun kalan Hussarlar içki fıçılarını satın alırlar. Sonradan nehri geçen bir başka Avusturya piyade kolu, Hussarların bu içki partisine katılmak ister. Lakin Hussarlar içki fıçılarını piyadelerle paylaşmak istemez. İçki fıçılarının etrafını sarıp koruma altına alır, tartışma sürerken bir asker ateş eder. Böylece Hussarlar ve piyadeler arasında çatışma başlamış olur.
    Çatışma sırasında bazı piyadeler, Hussarları korkutma amaçlı Turciii! Turciii! diye haykırır.(Romence: Türkleeer!). Bunu duyan Hussarlar Türkler geldi zannedip kaçar, Hussarların kaçtığını gören piyadelerde kaçışmaya başlar. Zira Avusturya Ordusu Lombardlı İtalyanlardan, Balkan Slavlarından, Avusturyalılardan ve çeşitli azınlıklardan oluşan karma bir ordudur. Bu sebeple askerler birbirlerini anlamakta zorlanmaktadır. Durumu düzeltmeye çalışan Avusturyalı subaylar Halt ! (Almanca:Durun!) Halt ! (Durun!) diye bağırır, fakat Almanca bilmeyen askerler bu kelimeleri Allah ! Allah ! diye anlayınca işler daha da kötüleşir.
    Süvarilerin kampa doğru dörtnala geldiğini gören bir birlik kumandanı, Osmanlı akıncılarının saldırısına uğradıklarını zannedip,topçulara ateş emri verir. Bu sırada, çatışma sesini duyan askerler ne olduğunu anlayamadan kaçmaya başlar.
    Birlikler her gördüğü gölgeyi Türk zannedip vurmaya başlar, aslında ateş ettikleri kendi askerleridir. Bu kargaşa sonucu tüm ordu geri çekilir, İmparator II. Joseph atını küçük bir çaya sürerken attan düşüp sakatlanır.
    İki gün sonra olay yerine ulaşan Osmanlı ordusu 10.000 kadar ölü ve yaralıyla karşılaşır ve Karanşebeş şehrini rahatça ele geçirir.


    AF-YOK