Orta ve Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • trabzon akçaabat arası düzelmez, en azından rize beyazladı :) buraların kaderi bu 2 ocak günü akşamı bişey yakalar mıyız bilmem ama 2 ocağa bağlayan gece tabiki rize ve doğusu çok uygun denizden kopan oraya vuruyor

  • ❄️ [STRATEJİK RAPOR] ORTA KARADENİZ KIYI ŞERİDİ YILBAŞI KAR FIRTINASI ❄️

    Rapor Tarihi: 29 Aralık 2025 – 20:30 Güncellemesi

    Geçerlilik Periyodu: 30 Aralık 2025 – 3 Ocak 2026

    Odak Bölgeler: Sinop, Bafra, Atakum, Samsun, Ünye, Ordu, Giresun

    1. SİNOPTİK GÖRÜNÜM VE BASINÇ ANALİZİ

    Tüm küresel modellerin (GFS, ECMWF, UKMO, GEM) mutabakat sağladığı üzere; Karadeniz üzerinde 1002-1005 mb derinliğinde bir alçak basınç merkezi (Vorteks) oluşmaktadır.

    * Basınç Merkezi: Alçak basıncın kalbi Bafra-Samsun açıklarında konumlanacaktır. Bu durum, nemi denizden emerek kıyı şeridine sürekli ve yoğun kar bantları pompalayacaktır.

    * Hava Kütlesi: 850 hPa seviyesinde (yaklaşık 1500m) -11°C / -13°C bandındaki kutup soğukları bölgeye giriş yapacaktır.

    2. RÜZGAR VE FIRTINA DURUMU (BLIZZARD ETKİSİ)

    Sistemin en karakteristik özelliği rüzgarın yönü ve şiddetidir.

    * Yön: Tam Karayel (Kuzeybatı - NW).

    * Şiddet: ICON ve ARPEGE modelleri, 1 Ocak günü rüzgar hamlelerinin kıyı şeridinde 80-95 km/sa hıza ulaşacağını öngörmektedir.

    * Sonuç: Yoğun kar yağışı fırtına ile birleşerek "Göz Gözü Görmeyecek" derecede tipi ve sürgün oluşturacaktır.

    3. ŞEHİR MERKEZLERİ ETKİ TAKVİMİ

    | Şehir Merkezi | Kar Başlangıcı | En Şiddetli Dönem | Kritik Hava Olayı |

    |---|---|---|---|

    | SİNOP | 31 Ara (15:00) | 31 Ara Gecesi | Tam Karayel Fırtınası |

    | BAFRA | 31 Ara (18:00) | 1 Ocak (Tüm Gün) | Maksimum Kar Birikimi |

    | ATAKUM | 31 Ara (20:00) | 1 Ocak (Sabah/Öğle) | Kesintisiz Bant Yağışı |

    | SAMSUN | 31 Ara (21:00) | 1 Ocak (Öğle/Akşam) | Ulaşım Felç Riski |

    | ÜNYE | 1 Ocak (01:00) | 1 Ocak (Akşam) | Şiddetli DEK Hücreleri |

    | ORDU | 1 Ocak (03:00) | 2 Ocak (Sabah) | Gök Gürültülü Kar |

    | GİRESUN | 1 Ocak (06:00) | 2 Ocak (Tüm Gün) | Sert Sıcaklık Kırılması |

    4. TÜM MODELLERİN KAR KALINLIĞI PROJEKSİYONU (CM)

    | Model | Sinop-Bafra | Atakum-Samsun | Ünye-Ordu-Giresun |

    |---|---|---|---|

    | GFS | 50 - 75 cm | 40 - 55 cm | 30 - 45 cm |

    | ECMWF | 40 - 55 cm | 35 - 50 cm | 20 - 35 cm |

    | UKMO | 60 - 80 cm | 30 - 45 cm | 15 - 25 cm |

    | ICON | 55 - 70 cm | 45 - 60 cm | 25 - 40 cm |

    | ARPEGE | 45 - 60 cm | 50 - 65 cm | 35 - 50 cm |

    | GEM | 40 - 55 cm | 35 - 50 cm | 35 - 55 cm |

    5. ORTA VE UZAK VADE ANALİZİ (5 - 10 OCAK)

    * 5-6 Ocak: GFS sistemi zayıflatmış olsa da; ECMWF, UKMO ve GEM modelleri Doğu Karadeniz (Ordu-Giresun hattı) odaklı bir devam sistemini masada tutmaktadır.

    * 9-10 Ocak: Tüm modellerde Sibirya üzerinden yeni ve daha geniş kapsamlı bir soğuk hava dalgasının (Blokaj ihtimali) sinyalleri güçlenmektedir.

    6. SONUÇ VE KRİTİK UYARILAR

    * Don Riski: 3-4 Ocak tarihlerinde sıcaklıklar kıyı şeridinde -5 / -8°C'lere düşecektir. Buzlanma ekstrem seviyede olacaktır.

    * Elektrik Kesintileri: Yoğun kar yükü ve fırtınanın iletim hatlarında hasar bırakma riski yüksektir.

    * Tedarik: 1-2 Ocak tarihlerinde şehirlerarası ulaşımın durma noktasına geleceği öngörülerek hazırlıklı olunmalıdır.

    Analiz: Tüm Modeller Konsensüsü (29.12.2025 - 20:30)

    📚 KAYNAKLAR VE TEKNİK DAYANAKLAR

    Bu rapor, dünya genelinde kabul görmüş meteorolojik veri merkezlerinin 29 Aralık 2025 - 12z (Akşam) güncellemeleri ve yüksek çözünürlüklü sayısal hava tahmin modelleri harmanlanarak hazırlanmıştır.

    1. Temel Sayısal Modeller:

    ECMWF (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts): Avrupa Orta Vadeli Tahmin Merkezi – Sistemin rotası ve yağış yayılımı için baz alınmıştır.

    GFS (Global Forecast System): ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) – Ekstrem soğuk atakları ve kar derinliği projeksiyonları için kullanılmıştır.

    UKMO (United Kingdom Met Office): İngiltere Meteoroloji Servisi – Basınç dizilimi ve rüzgar yönü doğrulaması için referans alınmıştır.

    ICON (Global Model of the German Weather Service): Alman Meteoroloji Servisi – Kısa vadeli fırtına hamleleri ve DEK (Deniz Etkisi Kar) bantları analizi için kullanılmıştır.

    ARPEGE (Météo-France): Fransa Meteoroloji Servisi – Yer seviyesi nem ve bulutluluk oranları için tercih edilmiştir.

    GEM (Global Environmental Multiscale Model): Kanada Meteoroloji Merkezi – Orta vadeli (5-10 Ocak) sistem sinyallerinin karşılaştırılmasında kullanılmıştır.


    2. İzlenen Teknik Parametreler:

    850 hPa (1500m) Sıcaklık Anomali Haritaları: Kar sınırının kıyı şeridine inme kesinliği.

    500 hPa (5500m) Jeopotansiyel Yükseklik: Vorteks oluşumu ve siklonik hareket takibi.

    Skew-T Log-P Diyagramları: Atmosferik kararsızlık ve yıldırım/şimşekli kar olasılığı.

    Snow Depth (Kar Kalınlığı) Haritaları: Modeller arası cm bazlı mutabakat analizi.


    3. Veri Görselleştirme Kaynakları:

    Meteociel, Wetterzentrale, Tropical Tidbits ve Windy platformları üzerinden sağlanan ham veri çıktıları.

  • Eline koluna ağzına sağlıkta, modellerin bundan haberi var mı?

  • Onu sistem sonunda göreceğiz

  • yapay zeka gibi zaten

  • Vallahi diğer bölgeleri bilmem ama atakum samsun merkrez hattı şu mevcut görüntüde bırakın 30 40ı 10cm kar alsın eşek gibi anırırım 😂