İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Tabiki doğru değil tek bir modele bakmak ama bir standart sapma denen bir şey var bu kadar da sapma olmamali onu demek istiyorum.

  • Mantıksal tahmin derken mesela dünyada kabul görmüş en güvenilir kuruma bakmayacak miyiz yanlış anlamayın bu sitemim size değil kurumlara. ben de zaten o kadar çok yağmur beklemiyordum ama o zmaan bundan sonra ecmwf yi takip etmeyecek miyiz? Yani meteoroloji ileri gideceğine geriye doğru gitmekte gerçekten çok üzücü.

    Sağlamasını yapmalıyız Ecmwf'nin de yanılacağı olur en mantıklısı tüm modelerin ortalamasını almaktır böyle durumlarda, Ecmwf muhtemelen çözünürlükten kaynaklı bir hata yaptı zaten yağış gösterme şekline bakarsak şehrin ortasına kırmızı bir halka çiziyordu ben istanbulda öyle bir yağış hatırlamıyorum yani argege,icon,ukmo,gfs,ecmwf ortalamasını alırsak da taş çatlasa 20-25mm yağış gözüküyordu Ecmwf'yi çıkarırsak denklemden 15 mm falan bunu bizim değil mgmnin akıl etmesi lazımdı. Muhtemelen baktılar Ecmwf toplam yağış haritasına yapıştır geç uyarıyı dediler. Profesyonel bir meteoroloji kurumu bunu akıl edemedikten sonra ne anlatsak boş.

  • Sağlamasını yapmalıyız Ecmwf'nin de yanılacağı olur en mantıklısı tüm modelerin ortalamasını almaktır böyle durumlarda, Ecmwf muhtemelen çözünürlükten kaynaklı bir hata yaptı zaten yağış gösterme şekline bakarsak şehrin ortasına kırmızı bir halka çiziyordu ben istanbulda öyle bir yağış hatırlamıyorum yani argege,icon,ukmo,gfs,ecmwf ortalamasını alırsak da taş çatlasa 20-25mm yağış gözüküyordu Ecmwf'yi çıkarırsak denklemden 15 mm falan bunu bizim değil mgmnin akıl etmesi lazımdı. Muhtemelen baktılar Ecmwf toplam yağış haritasına yapıştır geç uyarıyı dediler. Profesyonel bir meteoroloji kurumu bunu akıl edemedikten sonra ne anlatsak boş.

    Tamamen katılıyorum soylediklerinize. Bende ortalama 20mm kadar olacağını söylemiştim. İnş o yağışı alırız ıskalamadan.

  • Okullar tatil olmadık ki sadece ikili eğitim gören okullar 2 saat erken çıktı. Buda tedbir amaçlı cuma akşamı hem iş çıkışı hemde okul çıkışı trafik kaos olmasın diye. Ya yağmur yağsaydi ve cidden trafik olsaydı küçük büyük demeden bütün çocuklar trafikte kötü olurdu. Yerinde bir karar. Bizim meteoroloji ecmwf yi takip ettiği için doğru karar

  • accprecip_20251024_12_027.jpg?


    mantıksal tahminlere göre şehir geneli ortalama 7 ile 12 mm yağış olur sabaha kadar. Şöyle dandik bir yağış için çok yaygara koptu yok okulları tatil etmeler falan sonra millet meteorolojiye güvenmiyor haklılar da likayatsiz, birilerinin yeğenlerinin kayınçolarının çalıştığı bir kurumun elinde oyuncak oldu. Mgm'yi burdan kınıyorum ayrıca istanbul radarı da halen düzelmedi madem afet seviyesinde yağış bekleniyor öncesinde radarı düzeltin bari. 3000 kişinin çalıştığı mgm'deki işi 10 tane amatör meteorolog çok daha iyi götürür harbiden kanıma dokunuyor 3000 tane iş bilmez bizim vergilerimizle sefa sürüp tüm gün tiktok kaydırıp çay kahve eşliğinde takılıyorlar, bu ülkede 3000 meteorolog ne yapmakta mesela ? Geçen gün Foça'da 160mm yağış oldu, uyarı bile geçmediler basına bile düşmedi mesela, bu 3000 meteorolog hangi hava olayına doğru yaklaşıp bizim önceden önlem almamızı sağlıyor mesela her kuvvetli yağmuru afetle savuştururken, olmayan yağmur ve karda uyarı vererek güven zedeliyorlar, neyse daha da gider çok doldum bu kuruma karşı umarım revize edilir yakın bir zamanda.

    2025 yılında ülkemizin meteoroloji kurumununun halen sadece ECMWF bazlı hava tahminine güvenmesi içler acısı. Valiliğe sitem edemiyoruz çünkü veriler MGM'den geliyor ve buna bağlı karar alınmak zorunda. Böylesi bir kurumun güven kazanması gerekirken tam tersi için uğraşıyorlar sanki. X'de meteoroloji sayfalarına yönelik çok fazla çirkin paylaşım gördüm gerçekten yazık. Konuşulması gereken daha farklı konular var.


    Bu arada ICON modelinin yine bir soğuk cephede galip geldiğini şimdiden söyleyebiliriz. Yakın vade modelleri içerisinde en güvenilir olma özelliğini devam ettiriyor yanına yaklaşan da henüz yok (yapay zeka modelleri gelişme aşamasında halen).

    Gece boyu yer yer özellikle doğu ilçelerde 25-30mmyi görebilecek yerler olsa da genel anlamda şehir merkezi için 5-20mm arası bir yağış söz konusu. Ara ara gökgürültüsü sesleri, yüksek semtlerde yağmurun arasında graupel taneleriyle barajlara katkı sağlayacak güzel bir yağış olacak.

  • Bu abartılıyor diyenleri anlamıyorum, Hadi diyelim modellerin dediği gerçekleşti ve çoğu yerde seller gördük. Trafik %100 e çikacak, çoğu insan dışarıda perişan olacak, ambulans vs. gitmesi gereken yere gidemeyecekti.

    Önlem almak ne zamandan beri abartmak oldu onu anlamıyorum. Cuma günü trafik gece saatlerine kadar bitmiyor bu şehirde.

  • Okullar tatil olmadık ki sadece ikili eğitim gören okullar 2 saat erken çıktı. Buda tedbir amaçlı cuma akşamı hem iş çıkışı hemde okul çıkışı trafik kaos olmasın diye. Ya yağmur yağsaydi ve cidden trafik olsaydı küçük büyük demeden bütün çocuklar trafikte kötü olurdu. Yerinde bir karar. Bizim meteoroloji ecmwf yi takip ettiği için doğru karar

    O zmaan takip ettikleri kaynaklari biraz daha çeşitlendirecekler yada kendileri yeni bir model geliştirecekler. Ayrıca ben çok hatırlamıyorum İstanbul için yağmur dolayısıyla okullardaan erken cikilacagina dair bir karar. Halk buna alışkın olmadığı için bir panik havası oluştu medya ve TV de daha da abartarak durumu iyice felaket senaryosuna çevirdi.

  • Millet evine iki saat erken gitti bu da birilerine dert oldu.Kutluyorum MGM'yi,sistemde bir çatlak açtığı için.Bardağın dolu tarafından bakın olaya.Trafik yahut trafik ihtimali de bir afettir,risk alınmaması gayet mantıklıydı.

  • Okullar tatil olmadık ki sadece ikili eğitim gören okullar 2 saat erken çıktı. Buda tedbir amaçlı cuma akşamı hem iş çıkışı hemde okul çıkışı trafik kaos olmasın diye. Ya yağmur yağsaydi ve cidden trafik olsaydı küçük büyük demeden bütün çocuklar trafikte kötü olurdu. Yerinde bir karar. Bizim meteoroloji ecmwf yi takip ettiği için doğru karar

    Zaten kaos yine yaşandı ki, ayrıca güven zedeleniyor bundan sonraki gerçekten bir afet durumunda mgm'ye kim güvenir ki zaten güven de pek yok kime sorsak meteorloji yine yanıldı diyor, twitter'da baya da linçleniyor zaten ayrıca bizim meteorolojinin bir fikri yok mu da bir tane modelin dediğini kopyala yapıştır yapıyor. 24 Ocak 2022'de de bu oldu Ecmwf vermiyordu güçlü bir şekilde uyarı bile yayınlamadılar sonra Batı İstanbul felç oldu mesela halbuki Ukmo adlı modele baksalar mesela yada amatör sayfalara girseler olaydan haberleri olacaktı diyorum ya torpilliler diye başka modelin varlığından haberleri bile yoktur %95'inin maksat başkalarının dayıoğulları işsiz kalmasın diye alınıyorlar kuruma, mgm diye de kimse fark etmez nasıl olsa.

  • O zmaan takip ettikleri kaynaklari biraz daha çeşitlendirecekler yada kendileri yeni bir model geliştirecekler. Ayrıca ben çok hatırlamıyorum İstanbul için yağmur dolayısıyla okullardaan erken cikilacagina dair bir karar. Halk buna alışkın olmadığı için bir panik havası oluştu medya ve TV de daha da abartarak durumu iyice felaket senaryosuna çevirdi.

    İstanbul için bu tarz tatil kararlarinin alınması için çok büyük olay olmasına gerek yok. 2500-2700 kişilik okullar var, deprem sel fırtına gibi durumlarda adeta kaos yaşanıyor. Ki yine ders saatleri İstanbul'a özel ikili öğretim okullarda farklı.

    Evet beklenen yağış olmadı ama ya olsaydı? Dün İzmir Foça 150mm yağış aldı mesela, hiçbir model ön görmüyordu. İstanbul'da benzer bir yağış kaos getirirdi. Bu şehir trafik anlamında düzgün planlanana kadar en ufak sel ihtimali bile abartılmalıdır diye düşünüyorum.

  • Millet evine iki saat erken gitti bu da birilerine dert oldu.Kutluyorum MGM'yi,sistemde bir çatlak açtığı için.Bardağın dolu tarafından bakın olaya.Trafik yahut trafik ihtimali de bir afettir,risk alınmaması gayet mantıklıydı.

    Evine 2 saat erken gidenlerden biri de benim ve ben kutlamıyorum. Liyakatsiz adamlardan yersiz karar. Koskoca kurum bu kadar çalışanı ile Ecmwf'nin dediğini kopyala yapıştır tahmin yapacaksa niye o koltuklarda oturuyorlar ki amatör camiada milyon kat bilgili insanlar bu akşam havanın sakin geçeceğinden neredeyse emindi. Her yağmur uyarısında tatil yapacaksak arkasındayım bu kararın o yüzden pazartesiyi de bekliyorum yapsınlar alkışlayacağım ama bu tahmin tutmadığı için muhtemelen kimse sorumluluk üstlenmeyip sizin dediğiniz gibi önlem aldık ya öyle olsaydı gibi içi boş özeleştiriden yoksun laflarla koltukları işgal etmeye devam edecekler.

  • İstanbul için bu tarz tatil kararlarinin alınması için çok büyük olay olmasına gerek yok. 2500-2700 kişilik okullar var, deprem sel fırtına gibi durumlarda adeta kaos yaşanıyor. Ki yine ders saatleri İstanbul'a özel ikili öğretim okullarda farklı.

    Evet beklenen yağış olmadı ama ya olsaydı? Dün İzmir Foça 150mm yağış aldı mesela, hiçbir model ön görmüyordu. İstanbul'da benzer bir yağış kaos getirirdi. Bu şehir trafik anlamında düzgün planlanana kadar en ufak sel ihtimali bile abartılmalıdır diye düşünüyorum.

    O zaman bundan sonra bu kararı sürekli uygulasinlar bizde Halk olarak alisalim bu duruma ancak ozman bu söylediğinize katilirim.

  • Tabiki doğru değil tek bir modele bakmak ama bir standart sapma denen bir şey var bu kadar da sapma olmamali onu demek istiyorum.

    Ortada sapmalık bir şey yok ki ECM hariç hiçbir model o saatte öyle bir öngörüde bulunmamış zaten konvektif bir yağış tahmini tutturulması çok zor

  • O zaman bundan sonra bu kararı sürekli uygulasinlar bizde Halk olarak alisalim bu duruma ancak ozman bu söylediğinize katilirim.

    Hocam, arkadaşın bahsettiği şey tehlikeli olmaya yatkın ancak tehlikeli olmayan hadiselere karşı da önlem almak. Çünkü İstanbul gibi şehir tehlikeye yatkın Hava olaylarına karşıda dayanıksız. İstanbulun Belli bir düzeye kadar yağış hadiselerine dayanıklılığı var. Ancak o sınırı aşarsa ciddi bir hava olayı olmasa da tehlikeli olabiliyor mesela şu, bu dbz gücünde yağışın başka şehirler için tehlikesi yoktur, ancak istanbul gibi bir şehir için tehlike arz edebilir.