İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Kasım ayındaki sistem bundan daha iyiydi, örtü bile oluşmuştu kısa sürede olsa. Takiplik olay da yoktu bence bildiğin yağmur yağdı sistemin %90'nında.

  • kaldı geriye 15 Şubat-15 Mart ki bu sene 15 şubata kadar kar göremediysek kalan son çeyrekte de işimiz zor…

    Normalde 850 hpa da -11 -12 yetiyorsa Mart ayında -13 -14 lazım güneş ışınları dikliği artacak -11 -12 de kar örtüsü tutsa bile akşam gece tutar gündüz öğlen erimeler olur şıp şıp

  • Beklenen gibi şubat ayının ilk 10-14 günlük kısmı kayıp. Bu süreçte stratosferik ısınma gerçekleşecek ve Kuzey de yeniden ciddi soğuklar birikecek ama asıl soru bu soğukların rotası neresi olacak? Bekleyip göreceğiz

    15 Marta kadar süremiz var . Mart ayının 15 den sonra da kar görebiliriz ama kar kalitesi yerde kalma süres Düşüp.

    Güneşlenme süresi mart ayının ortasından itibaren arttığı için kar gelse bile çok fazla kaliteli olmayacaktır.

    Kısaca 6 Ocak hocamın dediği gib kaldı geriyei 15 Şubat - 15 Mart Bekleyip göreceğiz :)

    Kendim için ise 25 şubat son gün Yaklaşık 3 haftaya yakın bir süre Türkiye de olmayacağım.İnşallah gitmeden İstanbul da orta seviyeli bir sistem görüp giderim yoksa Bu kışın en iyi sistemi 19 kasım sistemi olarak yer edinecek bende :)

    :gun_bandana: 2022 MART EFSANESİ :hfyeni (29):

  • Aga bu sene Mart yaş Bünyamin sürmeli'nin kullandığı modele göre, Şubat da zor. Yüksek ihtimal kış finito. Alırız belki 2-3 kırıntı bir şeyler

    Bünyamın beyin kullandığı modele baksak son 6-7 yılda 5-8 cm den fazla kar görmezdik :hfyeni (18):

    :gun_bandana: 2022 MART EFSANESİ :hfyeni (29):

  • Kasım ayındaki sistem bundan daha iyiydi, örtü bile oluşmuştu kısa sürede olsa. Takiplik olay da yoktu bence bildiğin yağmur yağdı sistemin %90'nında.

    Kasım ayindaki sistem, harika dizilimin oluşmasıyla çok kisa bir süre için potansiyelinin yuzde 100ünü kullanan kusursuz bir sistemdir. O anı yakalayabilmek için saat sabaha karşı 5'te yola çıkıp, en etkili olacağını düşündüğüm konumlarda gezinip 8'den sonra Berkay34 hocamla Aydos zirvesine çıkmıştım. Her anını değerlendirmeye çalıştığım hizli ve öfkeli bir sistemdi.


    Bu sistem ise -10 -11 olmadan tamamen kırım kökenli bir sistemden kar yakalayabilirmiyiz (kıyılarda kalıcı örtü için -13 bile yeterli olmayabiliyor.) diye heyecanla takip ettigim, her oluşumundan ders çıkarmalık bir sistemdi.


    Ust seviyedeki -37 istanbul için kusursuz konumda olmasına rağmen alt seviyedeki yetersiz soğuk (-6) bu sisteme yetecek mi diye heyecanla merak ettim. Poyraz ve harika DEK şartlarının supriz yapma ihtimalini heyecanla takip ettim. Şaşırtan kismi DEK bantlarinin dramatik düşüş yasatmaması oldu. (muhtemelen çok iyi şartlar sebebiyle kutlelerin asiri dolu ve nemli olması buna sebep oldu)


    İlgilenenler için vorteks nedir, nasıl oluşur nasıl gelişir ve etkileri nasil olur sorularına harika cevap veren bir sistemdi. Şehrin en kuzey batısı mi, yoksa çatısı olan aydos mu eşit şartlarda (soğuma miktari denk) daha iyi kar alıyor sorusuna cevap için güzel bir sistemdi.


    Yeni başlayanlar ve sıradan insanlar için kar tiplerinin (kky, sulu kar, buzlu kar, graupel, lapa kar) kiyaslanabilmesi için güzel bir sistemdi. Yerel farklarin incelenebilmesi için de keza ayni şekilde.


    Minimal konum değişiklikleriyle farklı özellikler görebildiğimiz şehrimizin bu tip sistemlere tepkisini ölçmek ve oluşumlarını gözlemek için güzel bir sistemdi.


    Tekrar belirtmek istiyorum ki ben eğlendim ve öğrendim :)

  • Geçen sene 8 şubat. Geçen yıl gayet güzel bir sistem almıştık. Sadece kurak bir kıştı. Ama örtülük kar görmüştük. Tabi bu kış bitmedi. Ama bir ışıkta yok ileriye dair.

  • Geçen sene 7 Şubat Ümraniye bunlar da benden gelsin.

    Bu arada Havaforumun sosyal medya hesapların da paylaştığı 650 gündür şehir merkezi kar görmüyor paylaşımı hatalı olmuş 7 şubat sistemin de Kadıköy sahil de bile sabah örtü vardı Aytac

  • 7 Şubat'ta ofiste çekmişim bende. Kozyatağı E5 bile baya örtü almış. Evin ordada bu kadar vardı Bostanci'da. Depremden dolayı unutmuşum. Kısa süreli de olsa gayet orta karar bir kar yağmış.

    Evet Evet Deprem den dolayı bir çok kişinin Hafızasın dan o sistem silinmiş

    :gun_bandana: 2022 MART EFSANESİ :hfyeni (29):

  • Şubat’a girdik GEFS’te 15 gün sonraya bile -10 gösteren senaryo yok şaka gibi.. Marttan Nisan’a geçiş yapmış gibiyiz. Her geçen sene dahada kötüye gidiyor. Sıcak kuşak kuzeye doğru iyice kayıyor. Böyle giderse birkaç sene sonra İstanbullular kar’ı sadece kayak merkezlerine gittiğinde görür.