Ülkenin Batısında Beklenen Şiddetli Hava Olaylarına Dair Analiz

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Yurdun Batısında Beklenen Şiddetli Hava Olaylarına Dair Analiz


    Merhabalar dostlar. Yurdumuzun batısında beklenilen şiddetli hava olaylarına dair analiz yapmak istedim. Bilgisayarım yanımda değil telefondan elimden geldiği kadarıyla yapmaya çalışacağım.


    İlk olarak öncesinde şiddetli rüzgarlar etkili olacak. Bazı noktalarda rüzgar hamlesi +90km/h hızı bulabilir. Bununla birlikte batıdan soğuk cephe giriş yapmaya başlayacak.

    Soğuk cephenin girişiyle birlikte yağışlar etkili olmaya başlayacak. Yer yer orografik destek gelecek, bazı noktalarda yüksek miktarlarda yağış kaydedilebilir. Elektriklenmenin çok olacağı bir sistem olacak gibi gözüküyor. İri dolu, hortum, süper hücre gibi şiddetli hava olaylarına şahit olabiliriz. Teknik detaya geçelim...



    Her iki diyagrama da bakarsak;

    1800-2000J/kg SBCAPE

    -7 Lifted Index

    25-28 K

    50 TT

    4-10SCP

    1.7-1.8 SHIP

    3.2-4.3 EHI

    250-360 SREH

    90-120 BRN

    +50kts 0-6km shear

    +0.8 STP

    600-850 DCAPE

    500-600m LCL

    11km EL


    bu sayısal endeksler ve Log-p diyagramı doğrultusunda iri dolu, waterspout, şiddetli konvektif fırtına, lokal aşırı yağış, down/microburst, Süper Hücre gibi olaylar olabilir. SARS çıktıları da bunu destekliyor.



    Bölgede yaklaşık 2000J/kg MUCAPE var, uygun şartlar altında şiddetli olaylara neden olabilir.


    Özellikle Çanakkale-Avrupa yakası hattında gelişmiş konverjans sahaları göze çarpıyor. Derin parsel ve gelişmiş konverjans bahsettiğim olayların gelişimine katkıda bulunabilir.


    Burada STP/0-1/0-6km shear var. Bahsettiğim bölgedeki yüksek shear ve STP değerleri hortum oluşumu için kısmen yeterli denebilir. Hortum oluşumu kolay değildir ama oluşursa da maksimum EF1 olur gibi. LCL ve diğer etkenler daha uygun olsa daha farklı bir tablo olabilirdi.


    Burada SCP ve SREH var. Bölgedeki yüksek SREH ve SCP değerleri gelişmiş Süper Hücrelerin oluşabileceğine işaret ediyor.


    Diyagram kısmında bahsettiğim shear mevzusu burada daha net görülüyor.


    Ayrıca şiddetli vorticity değerleri de etkili olacak, konvektif hareketleri destekleyen başka bir etken...


    Burada da 500hPa rüzgarları var. Neredeyse 90-95kts hıza ulaşıyor. İri dolu gelişimine bir ihtimal neden olabilir.


    Ege ve Marmara bölgesi olması muhtemel sıkıntılara karşı dikkatli olmalı. Ege bölgesi Marmara'dan daha çok etkilenecek. Yarın neler olup biteceğini göreceğiz. Telefondan ancak bu kadar oluyor. İyi günler, iyi forumlar dilerim.

  • Eline sağlık hocam güzel bir tahmin olmuş aksiyonu bol hayırlı bir sistem olur insallah özellikle Çanakkale-İzmir arası epey riskli gözüküyor..

  • Şimdiden bazı noktalarda +50km/h hamleler var. Geceden itibaren rüzgar hız kazanmaya başlayacak. Yarın gün içinde hamleleri +90km/h hızı bulabilir. Oluşturabileceği risklere karşı dikkatli olalım.

  • Bazı yerlerde konvektif kararsızlıkla beraber +500SREH ve +150BRNSHR değeri var. LCL değerinin düşmesi halinde güçlü bir hortum oluşması mümkün... Şu an ana tehlikelerden birisi iri dolu.

  • Bazı yerlerde konvektif kararsızlıkla beraber +500SREH ve +150BRNSHR değeri var. LCL değerinin düşmesi halinde güçlü bir hortum oluşması mümkün... Şu an ana tehlikelerden birisi iri dolu.

    Hocam estofexin ilk kez 3.seviye uyarı verdigini görüyorum ben hatırlamıyorum hiç..

  • Yakın zamanda ayvalık bölgesinde teknelerin batmasına evlerin su basmasına neden olan bir sistem olmuştu.

    Çok benzerlik taşıyor.

    Dikkat etmek gerekiyor.

  • Hocam estofexin ilk kez 3.seviye uyarı verdigini görüyorum ben hatırlamıyorum hiç..

    Yerinde bir uyarı olmuş bence.

    Yakın zamanda ayvalık bölgesinde teknelerin batmasına evlerin su basmasına neden olan bir sistem olmuştu.

    Çok benzerlik taşıyor.

    Dikkat etmek gerekiyor.

    Sistem her şeye neden olabilir o yüzden dikkatli olmak gerekiyor.

    Ecwmf izmir çevresine bow echo benzeri bir yapı vermiş çok tehlikeli bir yapı 120km varan rüzgarlar iri dolu tipik özelliğidir

    Atmosferin üst katmanındaki rüzgarların bu denli hızlı olması ve rüzgar kesmesinin çok olması bu tür olayları tetikleyebiliyor. Ayrıca hodografı incelersek bunların olabileceğini görebiliyoruz. Shelf Cloud, Mammatus, Funnel Cloud, Bow Echo hatta hava çok ısınırsa ve üst diverjans sahası çok gelişirse mcc bile ihtimal dahilinde...

  • Hava ne kadar ısınırsa konvektif aktivite o kadar güçlü olur. Yurdun batısında 30°C'yi geçmiş birçok nokta var. Anlık değişimlerin olacağını düşünürsek güzel bir süreç olacak. Kazasız belasız atlatmak dileğiyle. Bu arada hortum ihtimali bence son güncellemeden sonra arttı.

  • Mcc açar mısınız Google arattım bir şey çıkmadı.

    Mezoölçekli konvektif kompleks. Üst seviyede aşırı diverjans ve aşırı dip konverjansının uygun koşullarla birleşmesi durumunda bahsettiğimiz olay ihtimaller içine girebilir. Kolay kolay oluşan bir şey değil, oluşması düşük ihtimal ama ben en ekstrem durumu söyledim.

  • hocam bağcılar-buyukcekmece arası istambulun Avrupa yakası kalabalık bölgeler için durum nedir son güncellemede

    Derecho ihtimali varmi