İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bugünkü oraj için küçük bir analiz yapmam iyi olur. 3 model üzerinden değerlendirdim.


    ICON-EU

    Öncelikle gördüğünüz üzere diyagrama birkaç çizim ekledim. Bunlar LCL, EL, CAPE ve izoterm çizgileri. LCL CB tabanı olarak, EL CB tavanı olarak, CAPE parsel sıcaklık çizgisinin T çizgisiyle pozitif alanı olarak, İzotermleri ise -50°C/-60°C olarak belirttim. DP ve T çizgilerini kullanarak LCL noktasını(ben biraz yanılma payıyla 557m buldum, model 548m vermiş) buluyoruz. Sonrasında parsel sıcaklık çizgisinin T çizgisiyle kesiştiği noktayı bularak EL buluyoruz. EL noktası bulutun tavan noktasıdır ve biz buna denge seviyesi deriz. Bu diyagramda bulutun tepe noktası -50°C ve -60°C arasında bulunuyor. Buradan bulutun tepe noktası sıcaklığı hakkında fikir sahibi olabiliyoruz. Ben yaklaşık olarak 300mb seviyesinde EL buldum bu da yaklaşık olarak 9000m'ye tekabül ediyor. Bulut kalınlığı 8-8,5km olacak gibi gözüküyor. Rüzgar yönü ise batı ağırlıklı kuzeybatılı gözüküyor zaten radardan anlıyoruz.


    GFS

    Burada ise GFS'nin diyagramı var. ICON-EU diyagramını çekerken ne uyguladıysam aynısını burada da yaptım. Bu işlemlerden sonra LCL noktasını 695m buldum, model 666m bulmuş. EL noktasını ise yaklaşık olarak 350mb buldum bu da yaklaşık 8000m anlamına geliyor. EL noktası bulutun tavanı olduğuna göre ve bu diyagrama göre bulutun tepe noktası sıcaklığının -40°C ve -50°C arasında olacağını söyleyebiliriz. Rüzgar durumu ICON-EU'ya benziyor sadece biraz daha kuzeylisi. Bulut kalınlığı ise yaklaşık 7-7,5km olacak gibi. Ayrıca ECMWF'den sonra GFS'nin bir diyagramını daha bırakacağım.


    ECMWF

    Diğer iki modelden sonra ECMWF'de de durumun neredeyse aynı olduğunu görüyoruz. Aynı işlemleri burada da uyguladım ve LCL noktasını 635m olarak buldum, model 622m vermiş. El noktasını ise yaklaşık 310mb olarak buldum bu da yaklaşık 8,5-9km oluyor. Bulutun tepe noktası sıcaklığı ise yine -50°C ve -60°C arasında olacak gibi gözüküyor. Rüzgar durumunun da çok farklı olmadığını görüyoruz.



    Yukarıya 3 adet görsel bıraktım, sırasıyla ICON, ECMWF ve GFS. ICON ve GFS biraz daha mantıklı veri sunmuş, ECMWF biraz uçmuş. Çözünürlükten kaynaklı bir durum, kendi modelimiz olsaydı böyle bir problem yaşamazdık. Bu üç görselde yağış ve MUCAPE'i kompoze ettim. Yeşil çizgiler MUCAPE'i veriyor. Siz buradaki yağışlara çok takılmayın, radar takibi en sağlıklı veriyi sunacaktır.


    Ayrıca buraya Avrupa yakasının iç kesimlerinden bir diyagram bıraktım. Buradan da oraj olacağını net bir şekilde görebiliriz. Meraklısı için bunu da yorumlayıp analizi bitireceğim. CAPE 161J/kg olarak verilmiş bu değer oraj için yeterli, LI -1 olarak verilmiş bu da havanın kararsız olduğuna işaret ediyor. K 28 olarak verilmiş, ben çok sık kullanmasam da ara sıra bakarım ve 28 havanın kararsızlığı için yeterli bir sayı. TT ise 55 olarak verilmiş bu da havanın kararsızlığı için yeterli bir değer. Burada LCL 584m, EL ise 8062m olarak verilmiş. Yani 8km bulut tavanıi 7,5km bulut kalınlığı olabilir anlamına geliyor. Rüzgar ise kuzeybatılı esecek demiş.


    Radar güzel gözüküyor, keyfini çıkarın.


    Bazı noktalarda bulut tepe sıcaklığı -54°C'ye kadar ulaşmış.


    Bu sadece meraklılar için yazılmış bir yazıydı. Radar takibi en sağlıklı veriyi sunacaktır. İyi günler, iyi forumlar.

  • elinize sağlık birde sorum var hocam bulutlar neden deniz üzerinde gözüküyor karada yağış olmasına rağmen ? yani bulutun en soğuk kısmı deniz üstünde gözüküyor.

  • elinize sağlık birde sorum var hocam bulutlar neden deniz üzerinde gözüküyor karada yağış olmasına rağmen ? yani bulutun en soğuk kısmı deniz üstünde gözüküyor.

    Net bir cevap veremeyeceğim. Gücünü denizden nem pompalayarak alıyor olabilir, farklı bir durum olabilir.

  • Keremim , döktürmüşsün eline sağlık kardeşim

  • elinize sağlık birde sorum var hocam bulutlar neden deniz üzerinde gözüküyor karada yağış olmasına rağmen ? yani bulutun en soğuk kısmı deniz üstünde gözüküyor.

    Benim dusuncem bulut belli bir yukseklige ulastiktan sonra o yukseklikteki ruzgar denize dogru estiginden bulutun en ust katmanini denize suruklemesi. En ust katman da en soguk kisim olacagindan boyle gozukuyor olabilir.

  • Benim dusuncem bulut belli bir yukseklige ulastiktan sonra o yukseklikteki ruzgar denize dogru estiginden bulutun en ust katmanini denize suruklemesi. En ust katman da en soguk kisim olacagindan boyle gozukuyor olabilir.

    Benim de aklıma gelmişti ancak bulutun tepe noktasının irtifasında rüzgar kuzeybatılı esiyor. O yüzden net bir cevap veremiyoruz.