İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Oysa aralık ayı başında yağmurlu ve soğuk güzel bir sistem almıştık. Ayın sonunun böyle olacağını düşünmemiştim.. O günlerde çektiğim görüntülerden yaptığım reels'a bakıyordum da arada dağlar kadar fark var. Sanki şu an bahardayız 😔


    Birhan Kerem Demirci auf Instagram
    İstanbul'da yağmurlu bir sonbahar günü.. 🌧🍁🍂 #reels #istanbul #sonbahar #yağmur
    www.instagram.com

  • Sürekli modeller paylaşılıyor ama benim gibi acemi olarak hava durumunu takip edip kar merakı içinde olanlar bu modellerden hiçbir şey anlamıyor. Modelleri ve grafikleri paylaşırken acaba açıklama da mı yazsak diyorum?

  • ötele baba ötele.. 2 hafta önce otuzuydu sonra ayın beşiydi şimdi 10u haftaya 20si olur

    Merhaba ben Onurcan Aydın 27 yaşındayım fiziksel engelliyim açık lise mezunuyum yılardır hava forumda model takibi yapıyorum.

  • azor efendi yukarı çıkabilirse gelecekte o bize pide olmada pek hevesli y.b bir çöktümü gitmek bilmiyor ulan arabistan bile yeşerdi biz kuruduk ne coğrafya ama kıyılar adına iç kesimler bir sekilde rakımdan kurtariyor ama oralar bile bu sene istedigini alamadi karadiniz yüksekleri simdilik en karlı bölgeler .

  • Bu sene heyecanlı sezon başlangıcı ve ardı ardına gelen sistemeler sebebiyle hiç uzak vadeye bakma ihtiyacı duyamamıştım. Genel olarak 0-72 saat takibi içerisindeydim hatta Berkay34 'dan bir çok kez sitem yemiştim :D Peki neden Aralık ortasına kadar son derece heyecanlıydık da sonrasında bu ortadan yok oldu ve burada ortalık gerildi. Tek bir görsel ile bunu anlatmaya çalışacağım.



    Bu görsel taa kasım ortasından 1 hafta sonrası için bir tahmin. Detayları açık olmasa da genel sinoptik şu şekildeydi. Tüm dizilimin kilit noktası olan "Libya'ya doğru sarkmış bir ULL" ve bu mevsimdeki aktif izlanda sebebiyle baskın olan doğulama trendi. Peki nasıl oluyor da bunlar bize sistem getiriyordu. İskandinavya sınırlarına kadar uzanan Azor sebebiyle İzlanda dolaylarındaki alçak basınçlar İskandinavya civarlarından kıtaya giriş yapıyor. Kutuptan aldığı ufak miktardaki destek ile beraber tüm bu soğuk deposu güneydoğuya doğru Libya'daki ull ile birleşmeye çalışıyorlardı. İzlandanın muhtemel rotaları mor, kutup-sibirya desteği kırmızı ve Libyadaki ull sebebiyle bize doğru gelişen AB'lerin muhtemel rotası ise mavi şekilde oluyordu.


    İşte buna "koridor açık" demiştik ve 1 ay civarında sistemlerin rotası bu şekilde oldu. Barajlarımız böyle doldu. Peki bu hızlı kış girişinin ardından sonrası için nasıl yorumlar yaptık veya yapmalıydık. Autochthon hocamla fikrimiz Libya'nın yarattığı koridor oradan uzaklaşırsa bu sefer azorun tırmanma rotası italyaya doğru kayar ve bize doğru genişler bu da en azından ocak başına kadar olan dönemi zora sokar şeklindeydi. Yani şanslı konumu kaybettiğimiz taktirde sonrası için işler daha zor hale gelir diye yorumladık. (bu elbette bize salınım olmayacak demek değil. sadece sistemlerin genel akış yönünü kaybetmek).


    Bunların haricinde 6 OCAK 2017 ve yine Autochthon hocamın bir endişesi de Avrupa'da soğuk deposu kalmamasıydı. (bunun sebebi de -batıda- erkenden oluşup kazakistan dolaylarına doğru yol alan termik yüksek basınçtı. O yb daha gerçek sibirya dolaylarına yol alıp kuvvetli kutbi girdap oluşmasının temellerini attı). Tam da hocalarımın korktuğu gibi kutbi girdap her geçen gün güçlendi de güçlendi. Bu sırada azor da beklediğimiz gibi üzerimize yattı ve avantajlı dönemi kaybetmiş olduk. Geçen haftaki denemede bu sebepten soğuklar karadenizden teğet geçti.


    Peki şuandan itibaren neler olabilir? Hadi tahmin yapmaya başlayalım. Ocağın ilk haftasına kadar olan süreçte yukarıda bahsettiğim süreç devam ediyor. Ancak tam bu sıralarda bir değişim oluyor. Sibiryanın kuzey kesimlerinde doğuya doğru akmaya meyilli olan akış bir süreliğine nötre/hafif batıya doğru dönüyor ve İskandinavya hattına kuvvetli soğukları getiriyorlar. Buradan bize hemen bir salınım beklemek pek doğru değil, güneydeki üzerimize yatık olan azor henüz kendisine uzanacak farklı bir boşluk bulamadı. Milli sistem dönemimizde (6 Ocak sonrasındaki hafta) batı avrupadaki dizilimleri takip edeceğiz. Azor-İzlanda-İskandinavya arasında oluşacak ilişki ile muhtemel ilk kutup kökenli sistemimizi alabiliriz.


    Peki gelelim yukarıda alıntıladığım mesaja. Kutay hocam 17 aralıkta ECMWF senaryolarının şu sıralar için 850hpa'da gördüğü -10 ve daha düşük değerlerin yüzdesel ihtimalini paylaşmış. Norveç güneyinden, kieve oradan da Kafkaslara kadar olan bölgenin içinde kalan hiç bir yerde tek bir senaryo bile -10 ve daha altı değer görmemiş. Nitekim modellerin genel beklentisi buydu. Hadi şimdinin görüntüsüne bakalım ne kadar başarılı tahminde bulunmuşlar.


  • Ocak ayının ikinci haftasına doğru SPV'nin yani stratosferin darbe yemesi ile beraber güney enlemlere orta/güçlü sınıfında salınım bekleyebiliriz. Onun öncesinde bu ihtimaller düşük bunu sosyal medya hesaplarımız da bahsettik. Ocak ayının ikinci haftası ihtimalleri GEFS/EPS senaryolarında da nitekim gözükmeye başladı.


    SSW fenomeni Avrupa'da (nereye ineceği belirsiz) güçlü bir salınım güney enlemlere yaratabilir. Burada İtalya ve İspanya'nın ne kadar şansı olduğu gibi Türkiye'nin de şansı aynıdır.


    GEFS


    Senaryolar


    Takibe devam.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • gensprob-25-360.png

    gensprob-29-336.png


    berkeeldek Hocam şimdi de durum böyle gözüküyor kuzeyimiz doluyor yavaştan 11-17 ocak haftası bir şeyler olmalı şu görüntüye göre bakalım neler olucak

    her hafta değiştirecek başlık aramaktansa modellere bakarak adım adım gitmekte fayda var.

  • Kar beklentisinden öte, bu mevsimsel anormalliklerin bitmesi gerek. Aralık ayından, Ocak ilk haftsına kadar sarkan, akşamları dahi sıcaktan adeta bunaltan 10-15 günlük bir dönem hatırlamıyorum. Son 4 yıldır adım adım kış mevsimi yok oldu.


    Mevsimsel kayma diyorlar ancak o bu değil. Kış mevsiminin yıldan yıla yok oluşuna şahitlik ediyoruz.

  • Haftaya Çarşamba günü gibi başlar rüzgarın buralarda yönü değişmeye. Cem Yılmaz'ın tiplemelerinden farklı değiliz walla. Haftaya kışı bitirenler, karalar bağlayanlar onca yazılan yorumlar ardından yok ben biliyordum zaten kara kış geleceğini .. yok zaten ben bunu kastetmemiştim.... Açıkçası zaman zaman ben bile aynı oyuna geldim :D Olumsuza odaklanmak en kolay şey.

  • Kış mevsiminin yok olduğu falan yok 2 aydır yağışlı periyotdayız bırakında 10-15 gün yüksek basınç olsun kış gayet normal ilerliyor yaşım 41 Aralık ayında kar kış boran hiç hatırlamıyorum belki bir kaç aralık karlı geçmiştir bulunduğumuz enlemi unutmayın kuzey kutup dairesinde değiliz çölün hemen kuzeyindeyiz ara ara yüksek basınç olur ara ara sert soğuk olur 1992 haricinde ve 2012 haricinde uzun soluklu kış zaten hiç bir zaman olmadı o yüzden sabredip bekleyeceğiz istatistik olarak en çok kar aldığımız periyot 15-30 Ocak unutmayalım.Ateş edeceğimiz günler yakın hocalarımızın açıklamalarını takibe devam 👍👍