Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Az önceki sarsıntının merkez üssü ile aramızda 23 km var. Kısa ama kötü salladı. Yapılarımız kötü durumda. PergamoN hocamızın dediği gibi burası sismik bir boşluk. Sıkıntılı görülüyor.

    Boşluk konusu biraz tartışmalı olası bir sismik boşluk daha doğru tabir olur, Mutlu'nun KD'sunda (Kırılmanın sonlandığı yerin bir kaç km uzağında meydana geldi bu normal bir durumdur +3m deprem dağılımlarının tamamı atım farklarının olduğunun segment uçlarında yoğunlaşıyor sismojenik zondaki kırılmayıda +3m depremler simgeler.


    pfczwt9.png


    Depremin çözümü (Kandilli) bu bölgedeki DAF ana fay segmentleriyle uyumlu saf doğrultu atımlı faylanma ;

    1234518.MT.jpg

    Elazığ ve Maraş depremleri sonrasında bu bölgede meydana gelen +4m deprem dağılımları;

    bu depremlere göre boşluğun çok daha KD'da Pütürgeden itibaren başladığı söylenebilir ve 20km civarında bir uzunluk mevcut ama 6.8'lik anaşok sonrası bu bölgede Doğanyolun 5-10km GD'su dahil belirgin bir deformasyon vardı deformasyon olmayan kısım daha güneydoğu'da görünüyordu daha öncede dediğim gibi Doğanyol depreminin atım dağılımı Pütürge'ye doğru düşüyordu o zamanda 6.0-6.8 arasında bir deprem riskinden bahsetmişdim o büyüklükde meydana gelmedi ama özellikle 5.7-5.5'lerde dahil (4-5 adet) +4m depremlerin tamamı bu bölgede yoğunlaştı , bu kesimde bir boşluk kalmamış olabilirde çok tartışmalı görünüyor saha gözlemleri dahil çok ayrıntılı incelenmesi lazım.

    Elazığ depremi inSAR verisi ve sonrasındaki Pütürge depremlerinin bu bölgeyi kırdığını varsayarsak ,deprem meydana gelmeyen 20km'lik sarı kısımdan inSAR'da kırıldığı görülen kısmıda çıkarırsak bu olası boşluk siyah çizgi uzantısında 7-10km'ye kadar düşer buda en fazla 5.7-6.1 Arasında bir depreme karşılık gelir.

  • Depremler ile alakalı detaylı bilgi sahibi değilim.

    Fay hatlarının genel davranışı vesaire tam olarak bilmiyorum.

    Lakin son 1 haftada dikkatimi çeken bir durum var.

    Marmara'nın en batısında ufak bir kıpırdanma mini depremler meydana geldi.


    Bunlardan birisi yanlış düşünmüyorsam KAF ana Fay üzerinde;

    2023.03.07 11:36:29 (M=3.8) MARMARA.

    Diğeri de bugün gerçekleşen Erdek açıklarında 4.2 büyüklüğünde deprem;


    2023.03.09 08:28:53 (M=4.2) ERDEK ACIKLARI-BALIKESIR (MARMARA DENIZI).


    Zaman zaman Marmara üzerinde büyüklüğü 1 ila 3 arasında değişen depremler oluyor bu gayet olağan bir durum. Depremleri belli aralıklarla takip edince normal bir oluşum olduğunu anlayabiliyoruz.

    Ama bu son haftada olan özellikle Marmara'nın batısında meydana gelen az miktarda da olsa deprem kümelenmesi dikkatimi çekti diyebilirim. :/

    Bunun dışında Düzce/Sakarya arasında da ufak bir deprem kümelenmesi meydana gelmiş.


    Boğaziçi Kandilli son 7 günlük deprem haritası;

    (Aynı zamanda Fay hatlarını da haritada açtım)


    PergamoN hocam son durumu göz gezdirmişken size de bir soru sormak istiyorum.


    Marmara'nın batısında ki bu son 7 günde olan (deprem kümelenmesi demek istemiyorum ama ufak toplanma gözüküyor haritada) hakkında ne düşünüyorsunuz?

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Berkay34 Marmara denizinin batısında sığ derinlikde 0-10km'de ,ağırlık 0-8km'de creep mevcut 20mm kayma hızının 11mm'si kendi kendine kayarak enerji biriktirmiyor Batı marmaradaki yüksek mikro depremselliği buna bağlıyorlar (Kandilliden bir ekip ve Japon bilim adamları Haluk özener dahil) Kandilli biliyorsunuz 99 depremi sonrası Marmara denizini yeni sistemler kurarak oldukça fazla çalışıyor birkaç yıl önce yayınladıkları makalede böyle bir yorumları mevcut ama meydana gelen depremlerin derinliklerinde hata yoksa 15-30km arasına kadar iniyor buda aynı çalışmaya ait kilitli kısma denk geliyor nasıl yorumlanır bilemiyorum.( bu kesimde Marmaraereğlisi civarında birkaç adet 5'lik depremde mevcut)

    Elazığ depreminin meydana geldiği kesimdede depremden önce özellikle yüzeyde creep olduğuna dair çalışmalar mevcutdu (başka bir ekip tarafından) bu kesimde yine Marmaranın batısı gibi DAF'ın aletsel dönemde en aktif kesimiydi çok sayıda +3m deprem mevcut, 6.8'lik depremde atımın çoğunluğunun derinde kalmasıda bunu doğrular nitelikde burdan şu sonuç çıkar bu (zaten biliniyorda) sığ creepler depremleri engellemiyor ama yüzeydeki düşük (sığ atım) nedeniyle ivmeleri oldukça düşürüyor olabilir 6.8'lik Elazığ depreminin büyüklüğüne göre ivmeler oldukça düşük kalmışdır bunu bölgenin zemin yapısına bağlayanlarda mevcut.


    Düzce depremlerinin bir kısmı 6.0Mw'lik depremin artçıları.Bolunun doğusunda Elmacık fay zonu ise zaten sürekli aktif bir kesim (Micro deprem bakımından) Cenk yaltırak dahil bazı depremciler 6.8-6.9Mw'ye varacak deprem bekliyorlar Kaf'da bu kesimin kırılıp kırılmadığı tartışmalı,Sakaryanın güneyindede zaman zaman kümelenmeler hep oluyor, bu kesimde Kuzey ve Güney ana kolların değişen geometrileri gereği çekme rejimi altında gelişen çok sayıda kırık mevcut bu kesim zaman zaman bu kümelenmeleri takiben belli bir zaman sonra 4.5-4.7 varan 5.0-5.1'lerde mevcut (çok az sayıda) deprem üretebiliyor.


    Marmara adası çevresinde ,Erdek açıkları ve güney marmara karasalı dahil son 4-5 yıldır artan bir micro aktivite mevcut zaman zaman 4-4.5 karasalda 5.0-5.5 arasında depremler üretmeye başladı son deprem tarihleri bilinmeyen faylar var ,müsait bi zamanda güney marmara dahil avrupa tarihsel deprem arşivinden bu kesimlerde meydana gelen depremlerin tarihlerini çıkarmaya çalışırım tabi hangi faylardan kaynaklandıkları meçhul.


    Son haftalardaki deprem hareketlerine baktığımda (kendi düşüncem) uzun yıllardır depremleri takip ederim , geçtiğimiz günlerdeki Aşkale deprem davranışının o bölge için normal olmadığını söylebilirim bu kesim bir sismik boşluk , 2004 depremleri hariç etkili bir deprem mevcut değil 25 mart 2004 ve 28 mart 2004 depremlerinde 5.5/5.3Mw ve çok sayıda artçı depremde ,10 kişi hayatını kaybetti 88 kişi yaralandı bir çok ev hasar gördü bu kesimde bu yıl bitmeden ,benzer bir davranış (5.5'e varan) deprem-ler gelişebilir Aşkale fayının deprem davranışlı bilinmiyor 2004 depremlerini baz alarak bunu söylüyorum daha büyük bir deprem ihtimalide olabilir.

  • PergamoN hocam eline emeğine bilgine sağlık.

    Sayende o bölgede aklımda soru işareti olan yerlerle alakalı yeni bilgiler öğrendim. Teşekkürler vakit ayırıp yazdığın için.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • izmirlikardelisi benim bir fikrim yok açıkçası, bilgili olan arkadaşlarımız açıklar, ama deprem ağı uygulamasına baktığımda ne kadar doğru veya yanlış bilemem ama fay gösteriyo, eğer o kırmızı çizgi fay ise

    YAŞAYANLAR, ÖLÜLER BİRDE DENİZCİLER VARDIR.

  • Uyandırmışmıdır acaba bölge halkını.

    4.9 diye revize ettiler şimdi.

    Derin uykuda olmayanı uyandırmıştır.

    Yüzeye yakınlık ortalama 7km civarında, sığ diyebilriz.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk