Orta ve Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

  • Herkese merhaba değerli arkadaşlarım.


    Giresun merkez 80 rakım olarak bizim de payımıza düşen bu 😆

    Ümit hocam o kadar imrendim ki attığın fotoğraflara. Ne güzel yağmış! Keza diğer arkadaşlar da güzel yağışlara kavuşmuşlar. Tayfun hocam da 1 metreye yaklaşmıştı galiba. 🧿


    Umarım tüm bölge olarak daha güzel kar yağışlarına kavuşmak dileğiyle.


    Sağlıcakla kalın.

  • Son örtü 30, toplam örtü, yani eski yeni hepsi ortalama 60 cm.

  • Kendime diyorum ki, Tayfun, yaşlandın, tecrübe var ama, aklında kırkta tilki var, emin olmadan milleti galeyana getirme diyorum da, Mart başı için hem endeks ve telebağlantılar, hemde model anafikirleri çok iyi duruyor.

    Bir ara aynısını düşündüm bu riske giremem kesin birileri yazar şimdi dedim😉😉

  • 300 üstü rakım duranlar ocak sonu şubat sonu tatmin edici örtü aldı alacak kim ne derse desin sahil ince örtü üstü gecemez yağiş kesince eriyo zaten -12 -16 arası soguk lasım

  • La Nina'ya veda mı ediyoruz?


    Kışın bittiği ve biteceği yok ancak ben yine de bu açıklamayı yapayım.


    Bildiğiniz üzere yaklaşık 3 yıldır ardı ardına bu La Nina denilen şeyle cebelleşiyoruz. Artık gitmesinin vakti geldi. Uluslararası meteorolojik kurumlarca hazırlanan Nino3.4 verilerine göre artık bahardan itibaren El Nino'ya "yavaştan" geçiş yapıyoruz. Bu da demek oluyor ki hem küresel anlamda sıcaklıklar kısmen artacak hem de yağışlar artacak. Kimine göre kötü kimine göre iyi olabilir ancak El Nino'ya geçişimiz çok önemli. Ülkemizde aylardır 3-5mm ile yetinen yerler var, yağışın olması çok önemli.


    Bildiğiniz üzere geçen yıl ardı ardına gelen sistemler yüzünden denizlerimiz ısınmaya zaman bulamamıştı haliyle oraj sezonumuz da oldukça kötü geçmişti. Oraj için en önemli etkenlerin başında sıcak deniz suyu geliyor. Çünkü konveaktiviteyi başlatan başlıca etkenlerden birisi. Bu yıl da benzer şeyler olabilir lakin denizlerin geçen seneye göre daha hızlı ısınacağını düşünüyorum. Aşağıya verilerle birlikte bir şeyler yazdım.


    Öncelikle Nino bölgelerini bilmemiz lazım. Bizler Pasifikteki tropik bölgeleri 4'e ayırırız. Bunlar Nino4, Nino3.4, Nino3 ve Nino1+2 'dir bazen Nino1+2'yi Nino1 ve Nino2 olarak kullanırlar ama çok bir fark yok. En çok kullandığımız Nino3.4'tür. Çünkü bu bölge hem Nino3 hem de Nino4 bölgelerinin kesiştiği bölgedir ve Pasifikteki Nino/Nina durumunu buradan anlarız.


    İlk olarak NOAA'dan başlamak en iyisi olacaktır. Pasifik'teki tropik Nino3.4 bölgesinde deniz suyu sıcaklıkları çok uzun zamandır negatif anomalide bu da La Nina'ya denk geliyor. Ancak NOAA'nın verilerine göre artık bundan kurtuluyoruz. Şu sıralar itibariyle Nötr La Nina olarak devam ediyoruz. Deniz suyu sıcaklıkları yavaştan yükseliyor. Bu veriye göre Nisan'a girmeden Nötr El Nino'ya geçiş yaparız, Haziran gibi tam anlamıyla El Nino'ya geçiş yaparız. Ancak bu değişecektir sonraki aylık güncellemelerde Nisan olmaz Mayıs olur, Haziran olmaz Temmuz olur yani değişebilir.


    Birçoğumuzun severek takip ettiği bir diğer küresel model ECMWF(European Centre for Medium-Range Forecast) yani Avrupa Orta Vadeli Hava Tahmin Merkezi'nin verilerini inceleyelim. ECMWF'ye göre biz Nötr La Nina'dayız ve Mart ayında Nötr El Nino'ya geçiş yapacağız. Ayrıca Haziran gibi El Nino'ya geçiş yapabileceğimizi ima etmiş. Küresel anlamda etkili olabilecek bu olayı incelememek saçmalık olurdu. Hem sizler bilgilenin hem de beraber analiz edelim diye yapıyorum.


    Bir diğer önemli modelimiz ise MF yani Meteo-France. Adından da anlaşılacağı üzere Fransa merkezli bu model tutarlı veriler sunabiliyor. O yüzden takip etmeye değer bir model oldunu düşünüyorum. Meteo-France'a göre Nötr La Nina'dan Nötr El Nino'ya geçişimiz Nisan'ı bulacak ve El Nino'ya tam anlamıyla geçişimiz belirsiz bir durumda.


    Japon merkezli model JMA'da ise durumlar hemen hemen benzer. Bu modelde MF'den farklı olarak Nötr El Nino'ya geçiş Mart ortalarında. El Nino'ya geçiş ise Mayıs-Haziran gibi. Japonlar biraz garip hareket ediyor, özellikle model çıktılarında Stratosferik verilerine bakarsanız nasıl bir kafada olduklarını anlayabilirsiniz.


    Bu modeli de kullanmak gerekir, ACCESS-S. Kendisi Avustralya merkezli bir modeldir. Açılımı ise Australian Community Climate Earth-System Simulator. Hem Hint Okyanus Dipolü verilerinde kullanırım hem de Nino3.4 verilerinde kullanırım. Avustralya Devleti Meteoroloji Bürosunun(Australian Goverment Bureau of Meteorology) yönettiği bir düzendir. Bu modele göre Mart'ta Nötr El Nino, Mayıs'ta ise El Nino'ya geçiş yapıyoruz. Bu görselden sonrasında da birkaç modelin ortalama Nino3.4 verilerini aylık olarak gösteren bir tablo bırakacağım.


    Mart 2023

    Gördüğünüz üzere BoM yani yukarıdaki ACCESS-S modeli, CanSIPS, ECMWF, JMA, MF, NOAA, UKMO olmak üzere 7 modelin Nino3.4 verisi ve bunların ortalaması yer alıyor. ACCESS-S hariç Nötr La Nina'da mutabıklar. Ortalama ise Nötr La Nina'ya işaret ediyor.


    Nisan 2023

    Burada ise 7 modelin ortalamasının nötr olduğunu görüyoruz. La Nina sonrası nötre geçiş El Nino'ya işaret.


    Mayıs 2023

    Mayıs'ta ise 7 model de Nötr El Nino'da mutabık. Hem ortalama hem de modeller bunu destekliyor.


    Haziran 2023

    Haziranda ise ACCESS-S uçmuş peşinden ECMWF geliyor. Ortalama Nino3.4 sıcaklığı daha da artmış, El Nino'ya ramak kalmış.


    Temmuz 2023

    Temmuz'da ise hem modeller hem de ortalamalar El Nino'yu onaylıyor. Verilerde çok bir oynama olmadığı sürece Haziran ayı içinde El Nino'ya geçiş yapabiliriz.

    425vcmd.png



    Ayrıca ACCESS-S modeline ait aylık SST anomali haritası da mevcut. Onu da bıraksam iyi olacak. Yukarıdaki verilerden sadece ACCESS-S kullanıldığı için ortalama verisi olarak bakmayın.


    Mart 2023

    Gördüğünüz üzere özellikle Nino1+2 ve Nino3 bölgesinde deniz suyu sıcaklık anomalisindeki artış El Nino'ya işaret.

    9l2e2fq.png


    Nisan 2023

    Nisan'da ise ısınma sadece Nino1+2 ve Nino3'le sınırlı kalmayıp Nino4'e kadar uzanmış.

    nz5g5mt.png


    Mayıs 2023

    Artık Mayıs'tan itibaren Nino3.4 bölgesi El Nino'ya geçiş yapacak kadar olmuş.

    duenkg7.png