Orta ve Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Pazartesi öğle saatlerine gelmeden 100 mt üzeri öğleden sonra kıyı şeridi dahil yer yer örtü oluşumları olacaktır. Akşam geç saatlerden sonra yağış çekilebilir. Gel geç sistemi olacak ama göz doyuracaktır. Trabzon'un batı ilçeleri ve Giresun'un doğu ilçeleri, Rize ve Artvin geneli 200 mt üzerinde +20 cm örtü oluşabilir.

    Trabzon Çarşıbaşı tarafları 450m ne olur hocam yarın ve çarşambadan sonra

  • Trabzon Çarşıbaşı tarafları 450m ne olur hocam yarın ve çarşambadan sonra

    Yarın sabah saatlerinden itibaren yağışın cinsi kar olcaktır. Akşam saatlerine kadar +20cm oluşabilir. Rakım olarak şanslı konumdasınız. Çarşamba ve sonrasına biraz daha var. Şimdiden bir şey söylemek olmaz.

  • 13 Şubat Sistem Analizi


    Yarın günübirlik bir sistem geçişi yaşayacağız. Rusya-Ukrayna üzerinden kısmen kolunu atan ve bize yağış/soğuk getiren bir sistemle karşı karşıyayız. Sinoptikteki gerek jeopotansiyel yüksekliklerin konumu gerekse basınç dizilimindeki örüntü sebebiyle bu sistemden ancak ucundan yararlanabileceğiz, sistemin bu denli kısa olmasının nedeni de bu.


    Ayrıca oklüzyon cephe oluşumunu sistemin Doğu Avrupa üzerinde sıcak ve soğuk cephe oluşturup sonrasında soğuk cephenin sıcak cepheden daha hızlı hareketi sebebiyle ikisinin birleşip yükselmesine bağlayabiliriz. Soğuk cephe arkasındaki havanın sıcak cephe gerisindeki havadan daha soğuk olması sebepli oluşan cepheye biz soğuk oklüzyon cephesi diyoruz. Bu tür soğuk cepheler kısmi konvektif kararsızlık, ani rüzgar hamleleri gibi şeylere sebep olabilir.


    Sistemin asıl giriş vakti bu gece saatleri gibi gözüküyor. Bölgemizde çok bir beklenti olmaması gerektiğini düşünüyorum. Ancak bu hiç kar almayacağımız anlamına gelmesin. Terme'den Hopa'ya kadar kar alacağız diye düşünüyorum. Tabii Gerze-Çarşamba hattı da kar alabilir ancak ihtimalin diğer yerlere göre daha düşük olduğunu belirtmekte fayda var. Ayrıca bir diğer durum da düşey hız. Bilirsiniz ben her zaman dikey profildeki düşey hızdan bahsederim çünkü bu dikey karışımla ilgilidir. Düşey hızda ne kadar negatif anomali olursa o kadar güçlü dikey karışım olabilir. Biz buna genelde 700hPa seviyesinden bakarız çünkü daha tutarlıdır.


    Yukarıda belirttiğim soğuk oklüzyon cephe oluşumu ve düşey hızın güçlü olması sebebiyle yağışlar beklenenden daha kuvvetli olacaktır. Bu da ani beyazlama ve kuvvetli yağış anında kar tanelerine sebep olabilir. Aynı zamanda 500hPa seviyesindeki vorticty değerinin de lokal anlamda güçlü olması bir diğer güzel bir haber.


    Bizim vorticity dediğimiz şey havanın lokalize dönüşüdür. Siklonlarda ve troflarda her zaman saat yönünün tersine dönen bir pozitif girdap olduğunu biliyoruz. Aynı şekilde antisiklonlarda da bu saat yönünde negatif bir girdaba sahiptir. Bu girdabın orta ve üst seviyelerindeki adveksiyon, havanın yükselmesine veya alçalmasına sebep olan bir tepkiyle sonuçlanacaktır. Bu yüzden vorticity adveksiyonunu takip etmek bizlere hem bulutlar için hem de yağışların potansiyel konumları için fikir verir.



    Ayrıca ikinci paragrafta bahsettiğim soğuk tip oklüzyon cephenin kısmi konvektif kararsızlık oluşturma mevzusunu yukarıda görüyorsunuz. Bölgenin en doğusunda hem pozitif girdap adveksiyonu hem de güçlü düşey hız vardı ve şimdi ise yüksek CAPE ile düşük LI endeks karşımıza çıkıyor. Bu iki endeksin böyle olması da havada konvektif kararsızlık olduğunu gösteriyor. Ardeşen-Hopa hattında zaman zaman oraj aktiviteleri olması muhtemel.


    itpdrv6.gif


    Yukarıda gördüğünüz üzere 2 metredeki yüzeysel dew point yani çiy noktası değeri de bölge genelinde uygun gözüküyor. Yani sıcaklık değeri uygun olmasa bile dew point değerinin uygun olması halinde yağış kar olarak düşecek anlamına geliyor. Sizlere daha önce de anlatmıştım ama kısa bir özet geçeceğim. Çiy noktası havadaki nem ve sıcaklıkla ilişkili bir değerdir ve kar yağışı tahminlerinin kilit taşlarından birisidir. Nem arttıkça bu değer de artar. Yüksek dew point değeri yüksek nem anlamına gelir. Nemin yüksek olması kar tanelerinin aşırı nem devinimi yüzünden sıvılaşmasına neden olabilir. Bu yüzden bizler düşük dew point değerini her zaman ararız, isteriz.


    Yukarıya Artvin/Hopa'dan bir Skew-T diyagramı bıraktım. Gördüğünüz üzere CAPE 155J/kg, LI 0'C ve TT 61'e kadar ulaşmış. Bu iki değer de havada konvektif kararsızlık olduğuna işaret. Neden K endeksinden bahsetmedin diyorsanız; arkadaşlar bu endeks tam anlamıyla bizlere bir şey ifade etmez çünkü 700hPa'deki kuru hava parselini bizlere kararsızlık olarak sunabiliyor. Yukarıda gördüğünüz gibi 700hPa'da hava çok doygun bu yüzden K endeksi düşük(23) çıkmış. Tabii bu değer bile hiç yoktan iyidir. Yarın gün içinde Ardeşen-Hopa hattında gökgürültülü kar geçişleri muhtemel.


    Ayrıca yukarıya bıraktığım görsellerdeki gibi bölgemizde soğuk adveksiyon olması halinde "dinamik" konvektif kararsızlık güç kazanacaktır. Bu da haliyle beklentinin üstünde şeylere yol açabilir. Çünkü bölgeye 850hPa'de soğuk hava adveksiyonu olması belirli bir kararsızlık yaratır bu da yağışların daha kuvvetli olması, işlerin daha iyiye gitmesi ve kar açısından daha olumlu bir ortam oluşması adına iyi bir şeydir.


    Okuduğunuz için teşekkür ederim. Merak ettiğiniz bir şey olursa sorarsınız. İyi forumlar...

  • samsun bu gece tutalımmı nöbet çünkü gece yağışlar daha iyi gibi duruyor

  • samsun bu gece tutalımmı nöbet çünkü gece yağışlar daha iyi gibi duruyor

    Çok bir yağış gözükmüyor. Zaten bu sistem batılı ve kuzebatılı rüzgar bileşenli olduğu için Giresun'un doğusu-Trabzon'un batısı ile Rize-Hopa hattı daha çok faydalanacak.

  • Küçük bir sistem için büyük bir değerlendirme yaptınız hocam. Emeğinize sağlık.

  • 16 sı sistemi polar atak başlıyor.Atlantik iyi,Azor mükemmel ama atağın gücünü kıran biraz da 13 ünde inmeye çalışan ve doğudan çekilen AB alanı oluyor.

    Sonrasında ise yüksek basınç alanına sıkışan bir ULL tarzına bürünüyor. Osman Akkaya kardeşimin de dediği gibi değişebilir.Ne derece sinoptiği okuyabildim onu da bilmiyorum.Sadece biraz bakıp yazmak istedim.Eski ve güzel bir alışkanlık işte…