Orta ve Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Adam kız arkadaşını yollamış evli olsa boşanırmış o derece kerem emin misin :)kerem şu soçinin Samsun'a vereceği etkiyi yağış açısından çözebilen bir babayiğit yok mu :/8103*

    Abi son cümleden sonra senide 2. sıraya koydum kerem alınma ama senden 3 olur malesef

  • Benden hastasını görmedim 8o

    Küçükken arabaların yaptığı tekerlek izlerini sırf yolun betonu gözüküyor diye kürekle yol boyu kapatmış , kar yağışını daha net izlemek icin evin tum camlarını camsille silen bir manyak var karşında kim daha manyak tartışmayalım istersen .

  • Yüksekler öndeki yağış ile 30cm banko zaten sonra bizle beraber eklerler üstüne bu sistemin kilit noktası sıcaklık değil yağış 7 gecesi 8 sabahı arası kuvvetli yağış alalım sahil 0 noktası dahi tutar 100 rakımdan üstü banko yeter ki yağış olsun derdindeyim :)

    İşte benim korkumda o 6 sinda o kadar etkili yağışların ardından o yağışın devamı olacak mı.. Tabi ki bunlar varsayım sistem anı soğuk erken girebilir yağış geç girebilir inşallah sonu güzel olur

  • Küçükken arabaların yaptığı tekerlek izlerini sırf yolun betonu gözüküyor diye kürekle yol boyu kapatmış , kar yağışını daha net izlemek icin evin tum camlarını camsille bir manyak var karşında kim daha manyak tartışmayalım istersen .

    Hatta bu arkadaş kendi bulduğu bir yöntem ile sahil kısmına kurduğu mühendislik harikası teknoloji ile konumuna sürekli nem pompalattırıyor Salıpazarının tek sırrı budur sınırsız yağış döngüsü dimi hocam?

  • Küçükken arabaların yaptığı tekerlek izlerini sırf yolun betonu gözüküyor diye kürekle yol boyu kapatmış , kar yağışını daha net izlemek icin evin tum camlarını camsille silen bir manyak var karşında kim daha manyak tartışmayalım istersen .

    Sen karın hastasısın ben atmosferin, atmosfere benden daha hasta olamazsın :hfyeni (18):

  • Hatta bu arkadaş kendi bulduğu bir yöntem ile sahil kısmına kurduğu mühendislik harikası teknoloji ile konumuna sürekli nem pompalattırıyor Salıpazarının tek sırrı budur sınırsız yağış döngüsü dimi hocam?

    Ben yağışı LEK ile aliyorum leğen etkisi kar civar bölgede ne kadar leğen varsa toplattırıp içlerini sicak suyu basıp buharı atmosfere salıyorum buda leğen destekli siklonik dek yağışlarını tetikliyor sırrım bu

  • İnstagramdan fazla girer oldum foruma uyuşturucu gibi bağımlılık yaptı sanki sabah kalk modellere bak gece güncelleme bitmesini bekle deli olduk deli :D

  • Adam kız arkadaşını yollamış evli olsa boşanırmış o derece kerem emin misin :)kerem şu soçinin Samsun'a vereceği etkiyi yağış açısından çözebilen bir babayiğit yok mu :/8103*

    Atmosferi sadece kar için takip etmiyorum :hfyeni (18): Hem o sochi denen arkadaş biraz garip davranıyor, bizimle bir alıp veremediği var gibi. Öncelikle DEK analizi yapmak isterim. En basitinden aradaki konveaktiviteyi sağlaması açısından deniz suyu sıcaklığı ve 850hPa sıcaklıklarının farkını alarak başlıyoruz. Deniz suyu sıcaklığını 11'C ve 850hPa sıcaklıklarını -9'C alınca arada 20'C'lik bir fark oluyoz, en az 13'C olmalı. Yani DEK oluşumu için en basit koşul sağlanıyor.


    Bir diğer koşul ise en az 700hPa'de tepe enverziyonu olmalısıdır. Biz bir sıcak çekirdekli alçak basınç merkezinin oluşturduğu yağışları alacağımız için tepe enverziyonu çok daha yukarıda(~300hPa) olacaktır. Diğer bir durum ise rüzgarın açısal kırılma derecesidir. Biz genelde 850-1000hPa'deki rüzgarın açısal kırılma derecesinin farkını alarak buluruz. Skew-T'ye baktığımda çoğu zaman Samsun'da bu farkın 0° olduğunu görüyorum. Ancak rüzgarların çok hızlı olduğunu görüyoruz, bu şöyle bir etkide bulunabilir. Hızlı rüzgar bulutun gereken nemi denizden toplayamaması ve parçalanması olarak açıklanabilir. Sınır 75km/s diyebiliriz ve sistemde 65km/s civarlarında geziyor. Tabii bu zaman zaman gelişimi için olumlu şeylere yol açabilir. Ve bir diğer durum da rüzgarın orta katmanda ani yön değiştirmesi, bu bulutların parçalanmasına yol açabilir tabii bu tür siklonik sistemlerde normaldir.


    Yani orta katmandaki kısmi kuruluk, rüzgarın orta katmanda ani yön değişimi gibi şeyler beni korkutuyor. Ancak bunlar siklonun en ufak hareketinde değişen şeylerdir o yüzden çokta dert etmeye gerek yok. Ancak ben pek sıkıntı çıkaracağını düşünmüyorum, izleyip göreceğiz. Zaten geçen yılki vorteks ve şimdiki Marmara'daki vorteksde de aynı şeyler var yani korkulacak bir durum yok aslında.

  • Önümüzdeki sistem için ayrıntılı analiz ne zaman gelecek

  • Önümüzdeki sistem için ayrıntılı analiz ne zaman gelecek

    Bugün gün içinde bir daha küçük bir analiz yapacağım. Çoğu şeyi yukarıda ne anlama geldiğini, nasıl olduğunu anlatarak yazdım. Bugün sadece geriye kalan ufak tefek şeyleri anlatacağım.

  • Haritalı tahmin hazır. Şu an atarsam birkaç mesaj sonra arka sayfalarda kalacak o yüzden gün içinde paylaşacağım. Biraz cesaretli olup bol keseden verdim. 3 haritadan oluşuyor; Sinop-Ünye arası, Ünye-Vakfıkebir arası ve Vakfıkebir-Hopa arası olarak yaptım. Hazırlarken rakımları dikkate almaya çalıştım, elimden geldiğince dikkatli olmaya çalıştım.