Beiträge von kadaMUTLU55

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Samsun merkez 260 rakımdayım.. Sanırım 2018 de çok ince hemen eriyen bir sistem almıştık onun harici en kötü kışta bile bir 15 cm cepte olurdu..


    Ondan sonra ekstrem sistemler aldık yılları yanlış vermek istemiyorum ama 2020 ya da 2021 de 70-80 cm civarı kar aldık sonraki sene 2 kez arayla 40 ar cm kar aldık..


    Ancak şu an rakım sisteminden daha ziyade dağlar ancak kar aldı.. İlkadim da 450 rakimlar ancak ince örtü görebildi.. Hava buz gibi olup ince ince aralıksız yağmur yağdığına yeni şahit oldum.. Eskiden bu soğuğun ardı akşama kalmaz kara cevirirdi.. Şimdi o soğukla bile yağmur aldık şarıl şarıl genelde de hava 3-4 derecelerde gezdi konumumda.. Aslında yağışı güzel yakaladık ama soğuklar hep sınırda bir sene..


    Ocak döneminde diğer senelere nazaran kaçan soğuklar yoktu.. En azından ne İtalya ne Kafkas muhabbeti bile olmadı ama soğuklar yetmedi..


    Şubat ne getirir bekleyip göreceğiz.. Ancak Samsun adına aldığımız yağış tarım için çok önemliydi.. O yüzden şükürler olsun

    Umutlu ya da umutsuz olmak icin değil ama:

    Modeller bu sene gerçekten çok cok vasat.. Bu vasatlığı genelde Mart aylarında bir yönünün bahar olması sebebiyle görürdük ama bu sene Aralık da dahil çok kötüler..

    Dikkatimi çeken birsey de GFS ile ilgili.. GFS bazen 300 lü saatlerde sistemi gösteriyor süre azaldıkça bozuyor ama yine de kuvveti hariç tutturuyor..

    Su an benim acemi gözlemim 7-13 Şubat arası büyük bir balık var.. Ya pide oluyoruz ya da karabatak.. Potansiyel bence Ocak dan fazla zaten kuzeydeki soğuklar bu sefer daha kuvvetli..

    Son olarak Samsun olarak aldığımız her yağışa şükredelim tarım arazilerimizin buna çok ihtiyacı var..

    Kış demek soğuk demektir..

    Bu sene çok fön yemedik.. Efsanelerden önce fön güzel oluyor ama bu seferde rakım sistemi etkili oluyor gibi geliyor bana..

    Soğuğun kıymetini bilelim arkadaşlar kar yağmasa da kışın doğası gereği çiçeklerin erken açması, tarım arazilerinin sıcağı erken yemesi bizim açımızdan iyi olmaz..

    Elbet sıcak günlerde olacak ama önemli olan kışın ben kışım dediğini bize hatırlatması

    En azından yağış alıyoruz.. Alalım da.. Şu an tarım arazileri için yağış olmazsa olmaz..


    Evet kar olmasa soğuk olmasın diyoruz duygusal olarak (buna bende dahil) , sıcak olduğunda meyve ağaçlarının erken çiçek açması, tarım ürünlerininn kışın tam ortasında güneşle doğasına aykırı olarak fazla haşır neşir olması iyi birsey değil..


    Kar yağmasa da bu soğuklara ihtiyacımız var.. Aralık ayını ben artık kıştan saymıyorum Ocak-Şubat bizim kışımız.. Ocak kar yağışı açısından kaybedildi gözümüz Şubat'ta olacak artık..

    bu dönemleri sınırda sistemlerle geçiriyoruz

    Aslında kuzeyde şu an potansiyel yok.. Geçen yıl ve önceki yıl kuzeyimiz fena soğuktu ve bu seferde denizden öte geçmeyen sistemlere el sallamıştık..

    Şahsen Şubat'ın ilk 2 haftasının kritik olduğunu düşünüyorum.. Bu süre zarfında kuzeyde soğuklar güçlenecektir.. Modeller şu an o güçlenmeyi de çözemediler..

    Bizler şu an basınç dizilimlerine ve soğuk tarafta kaldığımıza odaklanıp büyük balığı beklemek zorundayız..

    Sunu da unutmayalım Şubat ta soğuk ve yağış beğenmeme lüksümüz yok.. Avrupa gibi kuru ve sıcak dönem döngüsüne şu aşamada girmemek çok iyidir

    Vade uzun ancak ortak nokta soğuk tarafta kaldığımız gerçeği.. Burada tecrübeli kardeşlerimiz daha iyi bilir tabi ki ancak 21 inden itibaren başlayacak soğuklara ve yağışa takılmadan bunun bir altyapı olduğunu varsayarak büyük balık peşinde olacağız..

    Ay sonu sistemi ve Şubat başı çok güzel göz kırpıyor.. Şiddeti tabi ki net değil ancak adım adım soğuyacak bir sistem gibi göründü bana yer seviyesinin soğuması ile yağış alabilirsek gün içinde sürpriz kar yağışları göreceğimiz bir Şubat girişi de yapabiliriz gibi duruyor..