Cumartesi - Vorteks🌀 Etkisinde Yarım Metreye Kadar Kar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Dostlar biraz daha duruma dikkat çekmek için böyle bir başlık attım. Ancak İstanbul'u 24 Ocaktan sonra tekrar vorteksin vurması ve bu sefer İstanbulda her 2 yakada da şiddetli olması bekleniyor. Vorteksin yağışının ikiye ayrılması ile Bursa ve Yalova'da şiddetli şekilde etkilenecek.

    Öncelikle senaryonun şu şekilde gelişmesini bekliyorum. Karadeniz üzerinde bu gece saatlerinde 500 mb'da -40 derecelik yukarı seviye alçağında mezosiklon(sevdiğiniz tabirle vorteks) oluşumu başlayacak. Vorteks, ULL'nin altında hareket edeceği için tamamen ona bağımlı bir rota izleyecek. Bu yüzden ULL'nin konumu aslında Vorteksinde tahmini anlamına geliyor.

    EpiZaY.gif

    Ardından sabah saatlerinde hızla güneye inmeye başlayacak. Önden deniz etkisi kar yağışlarını İstanbul'a gönderecek❄️❄️❄️

    Öğle saatlerinde Vorteks daha da güneye inecek. Benim burada tahminim ICON(Şile açıkları)-GFS(Sarıyer açıkları) arası. Yani Boğaz ile Şile arasında bir konumdan giriş yapmasını bekliyorum.


    ICON:

    EpjAbI.jpg


    GFS:

    kpg7kda.jpg


    Mezosiklonun öğleden sonra-akşama doğru Boğaz-Şile arasına demir atmasıyla ilk etapta Anadolu Yakası'nın çok şiddetli etkilenmesini bekliyorum. Sarıyer, Beykoz ve yükseklik avantajıyla Ümraniye sistemin yıldızı olacak. Beykoz 50 cm'e kadar kar görebilir. Ancak Avrupa Yakası'nın kuzeyide hızı saatte 60 km'yi geçen rüzgar hamleleri görecek.

    Vorteksin hemen güneybatısındaki ilçelerde yine tipiden göz gözü görmeyecek.

    24 Ocak'ta Anadolu Yakasınının yediği lodosu bu sefer Kocaeli ve Sakarya yiyecek!!!

    MGM WRF'nin saat 15:00'e kadar olan etapta Anadolu Yakasının batısına 30-75 cm kar verdiğini ve bunun çoğunun Vorteksten olduğunu düşünürsek durumun ne kadar ciddi olduğunu görebiliriz.

    Vorteksteki düşey akım ve kararsızlık nedeniyle Anadolu Yakasının doğusu-Boğaz-Avrupa Yakasında gökgürültüleride bolca görülecek⚡⚡⚡


    EpXWRS.png


    EpcPm6.png


    EpgiKo.jpg


    Vorteksin girişindeki ilk aşamada sınırın Büyükçekmece-Çatalca hattının olmasını bekliyorum. Silivri tarafları da etkilenir mi evet ama çok ufak geçişlerle....


    Akşam saatlerinde Vorteks güneybatıya doğru kayıp Boğaz çevresine yerleşecek. Vorteksin yağışının kuvvetli kısmı 2 parçaya ayrılacak:

    1)Avrupa Yakası-Boğaz hattı ve

    2) Yalova-Bursa tarafı.

    Bursa'nın batısı ve Yalova merkezde saatte 6-8 cm kar bırakan çok ağır kar sağanağı göreceğiz.


    Geceye doğru Vorteks🌀 dağılmaya başlayıp cepheye dönüşecek. Cepheye döndükten sonra şiddetli kar yağışı tekrar Avrupa Yakasından zayıflayarak doğuya doğru kayacak, Anadolu Yakası ve Kocaeli'ye kar yapacak ve sonra sistemin sonuna geleceğiz.


    Cumartesi 24 saatlik Kar Örtüsü Tahmini:

    Vorteksin en şiddetli vuracağı ilçe Beykoz: 50 cm civarı

    Sarıyer, Ümraniye: 35-50 cm

    Çekmeköy-Sultanbeyli-Sancaktepe: 30-40 cm civarı(Vorteksin Boğaza yerleşmesiyle düşebilir)

    Üsküdar-Avrupa Yakasının doğusu(Şişli-Kağıthane-Beşiktaş-Beyoğlu-Fatih vs.): 20-40 cm

    Arnavutköy-Sultangazi-Başakşehir hattı: 25-30 cm civarı

    Bahçelievler-Bağcılar-Küçükçekmece-Bakırköy-Güngören: 20-30 cm(Bakırköyün güneyinde daha az olabilir.)

    Avcılar-Esenyurt-Beylikdüzü: 10-20 cm

    Büyükçekmece-Çatalca-Tuzla: 5-15 cm civarı

    Kadıköy-Maltepe: 15-20 cm

    Kartal-Pendik-Şile(Şile, gözün hemen doğu dibinde olursa😕): 10-20 cm

    Yalova Merkez: 30-35 cm civarı

    Bursa Merkez: 20 cm civarı

    Kazasız belasız atlatılması dileğiyle...

  • emegınıze saglık,ellerınız dert gormesın hocam.konumum adına muthıs bır tahmın.ben 35 cm bır kenara,15 cm e bıle 15 göbek atacagım..tesekkurler

  • Çok açıklayıcı olmuş teşekkürler

  • Hocam Kocaeli Derincede vortex çarpma ihtimali varmı cumartesi sorun yapar mı kocaelide

  • Ayrıntılı tahmininiz için teşekkürler hocam. Ancak Anadolu yakasının doğusu 20-40 demişsiniz. Ancak Pendik tuzlaya 10-20 vermişsiniz. Pendik Anadolu doğusu değil mi 😅

  • Avrupa Yakasının doğusu olacaktı o pardon.

    Hocam 10-20 cm karı biz bu sabah aldık normal dekten 😅. Worteks daha Doğulu geldi batılı geldiği halden daha az alıyoruz tahmininize göre. Ayrıca Yalova bizim iki katımız yağışı nasıl alıyor worteks bizi teğet mi geçiyor. Anlayamadığım için soruyorum.